beantwoord

Ander eind- of start station in Amsterdam


  • Op het juiste spoor
  • 2 reacties
Beste allemaal,

Ik woon en Almere en werk in Amsterdam. In Amsterdam moet ik op meerdere locaties en zal daarom de ene keer op Amsterdam Centraal moeten zijn en een andere keer in Amsterdam Bijlmer Arena. Ik heb een abonnement Almere - A'dam Centraal.

Nu vraag ik me af of ik extra kosten moet maken als ik op Amsterdam Bijlmer Arena in-/uitstap? Ik weet dat een abonnement Almere - Adam Centraal duurder is dan Almere - Amsterdam Bijlmer Arena.

Bij voorbaat dank & met vriendelijke groet,
Marcel
icon

Beste antwoord door Jouke NS 9 januari 2019, 13:02

Hallo McVic en welkom bij de NS Community.

Wanneer je binnen Amsterdam op een ander station uitstapt en je hebt een Traject Vrij abonnement wordt alleen het extra deel in rekening gebracht bij je. Voor zover ik kan achterhalen zou je per rit maximaal € 2,20 extra betalen. Je hoeft namelijk alleen de ritprijs te betalen.

Edit: verderop in dit topic geven andere gebruikers aan dat ik er waarschijnlijk naast zit. Ik ga dit verder uitzoeken maar vooralsnog deze informatie graag als niet verzonden beschouwen.

Bekijk origineel

13 reacties

Hallo McVic en welkom bij de NS Community.

Wanneer je binnen Amsterdam op een ander station uitstapt en je hebt een Traject Vrij abonnement wordt alleen het extra deel in rekening gebracht bij je. Voor zover ik kan achterhalen zou je per rit maximaal € 2,20 extra betalen. Je hoeft namelijk alleen de ritprijs te betalen.

Edit: verderop in dit topic geven andere gebruikers aan dat ik er waarschijnlijk naast zit. Ik ga dit verder uitzoeken maar vooralsnog deze informatie graag als niet verzonden beschouwen.
Dank je wel!
Reputatie 2
@Jouke NS de minimale ritprijs voor een reis t/m 8 TE's (tariefeenheden) is 2,40, dus hoe kan het dan maximaal 2,20 per rit kosten?
Verder is nog niet duidelijk of TS alleen op Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer Arena moet zijn, of toevallig soms ook op Amsterdam Lelylaan (dat ligt 15 TE's van het traject Almere Centrum - Amsterdam Bijlmer Arena, dus kost meer dan de minimum ritprijs).
@McVic De vraag is dus naar welke eindstations u reist, en met welke frequentie.
Volgens mijn informatie is die € 2,40 inclusief het opstaptarief, Sycorax, welke McVic niet hoeft te betalen omdat hij die al bij zijn abonnement heeft betaald. Het verschil in ritprijs tussen Almere-Amsterdam Centraal en Almere-Amsterdam Lelylaan is € 1,20. Volgens mij kan het daarom nooit boven de € 2,20 uitkomen.
Reputatie 2
Interessant. Het is mij nog niet duidelijk hoe de prijs nu berekend wordt. Is die 2,20 euro dan de minimum prijs die men voor een rit buiten het afgekochte traject betaalt, als het verschil in ritprijs hieronder valt?

Ik was altijd in de veronderstelling dat er in zo'n geval werd gekeken naar de kortste route die afwijkt van het afgekochte traject. Vervolgens wordt voor dat deel de volle prijs gerekend.
Dit komt overeen met mijn eigen situatie: trajectvrij abonnement Laan v NOI - Amsterdam Zuid.
Rit Laan v NOI - Amsterdam Lelylaan: 12 TE's omreizen (vanaf Schiphol), kostte anno 2018 3,00 euro. In mijn geval 2,83 euro vanwege korting via werk (kennelijk 5,67%).
Rit Laan v NOI - Amsterdam Sloterdijk: 15 TE's om, kostte 3,50 en in mijn geval 3,30 (weer 5,67% korting)
Ofwel: beduidend meer dan de 2,20 euro die je noemt als bovengrens.
Heb je misschien een uitgebreide toelichting op het berekenen van de ritprijs buiten het afgekochte traject, of een link naar een relevant topic?
Reputatie 4
@Sycorax Ik denk ook dat je gelijk hebt en Jouke NS ongelijk, het minimaal af te rekenen bedrag is 2,40 euro en niet 2,20 euro. Het instaptarief wordt opnieuw in rekening gebracht, ik vraag me af hoe Jouke aan de veronderstelling komt dat dit niet betaald hoeft te worden?

Wat voor de tariefberekening in dit geval wel interessant is, is dat NS de voordeligste manier van tariefeenheden uitgaat, zelfs als je daar niet eens overheen reist. En dat is in dit geval precies aan de orde.

Normaal zou je misschien denken Weesp (laatste station op de lijn vanuit Lelystad) - Bijlmer Arena = 11 TE = 3,00 euro bijbetalen.

Maar dat hoeft gelukkig niet, omdat NS bij de tariefberekening de volgende omweg neemt: Lelystad - Amsterdam Muiderpoort (tot hier traject vrij) - Bijlmer Arena = 6 TE = 2,40 euro (terwijl je natuurlijk niet zo reist).

Van deze prijzen gaat nog wel 40% af buiten de spits.

Het zou Jouke trouwens sieren z'n foutje even te rectificeren, zodat medereizigers niet van deze foute info uitgaan 🙂
Reputatie 7
Badge +2
In mijn ervaring is het zo dat bij een reis buiten je traject dat het gedeelte buiten je traject berekend wordt als was het een losse reis, dus een reis t/m 8 TE kost dan inderdaad €2.40.
Zo werd mij vorig jaar of het daarvoor €2.30 berekend voor het stukje De Vink - Leiden Centraal (met een traject-vrij De Vink - Delft).
Het is zelfs zo dat wanneer je in beide richtingen 1 station buiten je traject reist, dat je dan ook 2 keer zo'n losse reis berekend krijgt, inclusief 2 keer het opstaptarief.
Reputatie 2
Bedankt, dan zijn we het daar over eens. Des te belangrijker dus dat @McVic aangeeft waar hij in Amsterdam allemaal moet zijn en hoe vaak, want dat bepaalt welk traject het gunstigste is voor het Traject Vrij abonnement.
Ik vraag Jouke hier even op terug te komen.
Bedankt, s1mon9, Momo en Sycorax voor jullie toevoegingen. Ik ga dit verder uitzoeken. Mijn eerdere uitspraken deed ik op basis van ervaringen maar ik kan er natuurlijk naast zitten. Ik kom hier zo snel mogelijk op terug.
Reputatie 4
Hier nog even de bewuste situatie qua TE's rond Amsterdam:

Beste allemaal, dank voor al jullie antwoorden zover. Om aan te geven waar ik het meest moet zijn in Amsterdam is een lastige; dat is verschilt per week en is nauwelijks voorspelbaar. Ik stuur op 60% naar Adam Centraal. Nogmaals dank en hartelijke groet, Marcel
Ook hiervoor wacht ik helaas nog op een reactie. Wel begrijp ik dat mijn originele antwoord niet goed kan zijn (bedankt @Stijn NS ). Ik kom erop terug zodra ik meer informatie heb.

Reageer