beantwoord

Extra kosten bij Traject Vrij bij een aansluitende reis van 0 TE?

  • 16 October 2014
  • 10 reacties
  • 948 Bekeken

Reputatie 6
Badge +2
Betaal je bijvoorbeeld bij Traject Vrij Amersfoort - Hilversum of Traject Vrij Amersfoort - Hilversum Media Park voor een reis Amersfoort - Hilversum Sportpark niets of betaal je het tarief van 0 TE?
icon

Beste antwoord door Laura B. NS 16 October 2014, 13:08

Bekijk origineel

10 reacties

Update 24-04-2015: mijn eerder gegeven klopte helaas niet. Doordat Hilversum, Hilversum Media Park en Hilversum Sportpark een gemeenschappelijk tariefpunt vormen, betaal je inderdaad het tarief van 0 tariefeenheden. Onderstaande is dus niet langer correct, excuses voor eventuele verwarring:

Alle drie de trajecten hebben een TE van 16, maar als je een Traject Vrij abonnement voor Amersfoort - Hilversum hebt betaal je wel extra voor Hilversum - Hilversum Media Park (1 TE) en Hilversum - Hilversum Sportpark (1 TE). Mocht je dus geregeld naar alle drie de stations reizen dan kan je het beste kiezen voor een Traject Vrij Amersfoort - Hilversum Sportpark of Amersfoort - Hilversum Media Park, omdat je dan hetzelfde betaald als voor een Traject Vrij Amersfoort - Hilversum. Je mag met je abonnement naar Hilversum en ook nog door reizen naar één van de twee andere stations waarvoor je het abonnement hebt afgesloten (Bijvoorbeeld: Media Park) en betaalt dus alleen €1,30 in de daluren of €2,10 in de spits extra als je een keer naar één van de andere twee stations wilt (Bijvoorbeeld: Sportpark).

Hopelijk is dit een beetje te ontcijferen 😉 Anders lees ik het graag.
Reputatie 6
Badge +2
Bedankt Laura, het is duidelijk.

Ik vind het wel verwarrend dat "0 TE" in de reisplanner en door jou wordt aangeduid als "1 TE". Een basisprincipe van afstanden, ook tariefafstanden, is de additiviteit: als de kortste route van A naar C langs B gaat is de afstand van A naar C gelijk aan de afstand van A naar B plus de afstand van B naar C. Dat geldt dan niet meer.

De bruikbaarheid van de tariefeenhedenkaarten is trouwens gebaseerd op de additiviteit, als die er niet zou zijn zou een grote afstandentabel nodig zijn.

Verder is het zo dat er trajecten zijn die "echt" 1 TE zijn. Als ergens staat "1 TE" moet je dus als je de additiviteit wil toepassen gaan uitzoeken of "0 TE" of "1 TE" bedoeld wordt.

De reden zal wel zijn dat iemand zou kunnen redeneren dat "0 TE" niets is en dus niets kan kosten. In dat geval kan de term "gemeenschappelijk tariefpunt" (die de tariefeenhedenkaarten hanteren) uitkomst bieden.
De stations kunnen in de zelfde tariefzones liggen, zoals in dit geval, maar dat betekend niet dat er voor dat stuk (bijvoorbeeld Hilversum - Hilversum Sportpark) niets betaald hoeft te worden. Daarom wordt dit in de reisplanner ook automatisch 1 TE, ondanks dat het eigenlijk 0 TE is. Wel kan de prijs vanaf een andere tariefzone naar dezelfde tariefeenheden op hetzelfde bedrag uitkomen qua ritprijs, maar daar kan je dan het beste het Traject Vrij abonnement op aanpassen.
Beste Laura,

het antwoord dat je geeft is tegenstrijdig met wat in dit bericht staat: https://forum.ns.nl/abonnementen-2/trajectkaart-5210. In dit topic heeft de vraagsteller gevraagd of zij met een traject vrij van Sassenheim naar Den Haag HS ook naar Den Haag Centraal mag reizen zonder bijkomende kosten. Als beste antwoord werd gemarkeerd dat Den Haag Centraal in dezelfde tariefeenheid ligt en dat het daarom geen probleem om een keer naar Den Haag Centraal te reizen. Nu wordt iets anders gezegd. Hoe zit het nu?
Ik wilde dezelfde opmerking maken als thomas123, maar dan over dit bericht waarin het zelfs een NS moderator zelf was die expliciet aangaf dat voor een omrit van 0 TE vanaf het afgekochte traject geen extra kosten in rekening worden gebracht.

In plaats van te wachten tot andere forumgebruikers tegenstrijdigheden in de beantwoording van moderators aankaarten (om vervolgens ofwel niet meer te reageren, danwel aan geschiedvervalsing te doen door een ouder antwoord aan te passen zonder dat zichtbaar is dat er eerst een ander antwoord stond), zouden moderators ten allen tijden feitelijk juiste antwoorden moeten geven en als dat overhoopt eens niet gebeurt, moet een reiziger die daardoor wordt misleid zich daarop kunnen beroepen voor een vergoeding van eventuele schade die daardoor ontstaat, zoals voor extra kosten bij een Traject Vrij Jaarabonnement waarvan de geldigheid niet overeen blijkt te komen met die die hier door moderators wordt voorgespiegeld.

De stations kunnen in de zelfde tariefzones liggen, zoals in dit geval, maar dat betekend niet dat er voor dat stuk (bijvoorbeeld Hilversum - Hilversum Sportpark) niets betaald hoeft te worden. Daarom wordt dit in de reisplanner ook automatisch 1 TE, ondanks dat het eigenlijk 0 TE is.

Wat is er het nut van om deze onnodige verwarring te scheppen? In de tarieventabel is toch gewoon af te lezen en in de reisplanner wordt toch gewoon vermeld dat de ritprijs voor een rit over een afstand 0 TE niet gratis is?
Reputatie 4
Badge
Beste Laura,

het antwoord dat je geeft is tegenstrijdig met wat in dit bericht staat: https://forum.ns.nl/abonnementen-2/trajectkaart-5210. In dit topic heeft de vraagsteller gevraagd of zij met een traject vrij van Sassenheim naar Den Haag HS ook naar Den Haag Centraal mag reizen zonder bijkomende kosten. Als beste antwoord werd gemarkeerd dat Den Haag Centraal in dezelfde tariefeenheid ligt en dat het daarom geen probleem om een keer naar Den Haag Centraal te reizen. Nu wordt iets anders gezegd. Hoe zit het nu?


Het verschil is wel dat een reis van Den Haag noi via Den Haag Centraal naar Den Haag HS een omreis met minder dan 10 TE is. Je hoeft daarbij niet heen en weer over hetzelfde traject. Bij de voorbeelden in Hilversum moet je voor de omreis heen en weer over hetzelfde traject. Ik weet niet zeker of je in het voorbeeld van Den Haag niets extra hoeft te betalen, maar het zou kunnen zijn dat beide antwoorden kloppen.
@kamcon
Dat verhaal met die omreizen tot 10 TE heeft betrekking op toegestane reisroutes tussen de eindpunten van het afgekochte traject. Den Haag Centraal ligt niet op een toegestane reisroute van Sassenheim naar Den Haag HS.

Ik zie geen verschil tussen met een TV-abo Amersfoort - Hilversum Media Park van Amersfoort naar Hilversum Sportpark reizen enerzijds en met een TV-abo Sassenheim - Den Haag HS van Sassenheim naar Den Haag Centraal reizen: In beide gevallen wijk je bij het een na laatste station van de afgekochte route af, waarbij je het laatste stukje van 0 TE "inwisselt" voor een ander stukje van 0 TE.
Reputatie 4
Badge
Naar mijn mening is er wel een verschil wat zou kunnen verklaren waarom beide antwoorden kloppen.

Als je een traject kaart Amersfoort - Hilversum Media Park hebt en je legt je hele afgekochte traject af via Hilversum Sportpark zul je de route Amersfoort - Hilversum - Hilversum Sportpark - Hilversum - Hilversum Media Park moeten reizen. Daarbij ga je dus over hetzelfde traject (Hilversum - Hilversum Sportpark) heen en weer. Daarom neem ik aan dat het antwoord van Laura NS goed zou kunnen zijn (dus extra bijbetalen).

Dat is anders bij een traject kaart Sassenheim - Den Haag HS. Den Haag NOI, Den Haag Centraal en Den Haag HS liggen namelijk in een driehoek. Als je het hele afgekochte traject dan via Den Haag Centraal reist krijg je de route Sassenheim - Den Haag NOI - Den Haag Centraal - Den Haag HS. Hierbij reis je niet heen en weer over hetzelfde (deel)traject. Daarom veronderstel is dat hiervoor de regel voor 10 TE omreizen geldt en dus dat het antwoord waar thomas123 naar verwijst ook zou kunnen kloppen (dus niet extra bijbetalen).

N.b. als je op zaterdag ochtend om 6:20 vanuit Sassenheim vertrekt, reis je wel via Den Haag Centraal. Dus het komt voor dat de route in de reisplanner via Den Haag Centraal loopt.
Zelfs als beide conclusies kloppen, klopt de argumentatie niet en kun je alleen maar raden naar de regel die van toepassing is op andere situaties. Even op een rijtje:

Het is inderdaad dezelfde tariefeenheid en dan is het geen probleem om een keer naar Den Haag Centraal te reizen i.p.v. Den Haag HS.

Beste AvE, je zou zonder het betalen van een extra tarief ook naar Den Haag Centraal moeten kunnen reizen. Het reisadvies in de Reisplanner is via Den Haag HS en dit station heeft een gemeenschappelijk tariefpunt met Den Haag Centraal.

De stations kunnen in de zelfde tariefzones liggen, zoals in dit geval, maar dat betekend niet dat er voor dat stuk (bijvoorbeeld Hilversum - Hilversum Sportpark) niets betaald hoeft te worden.

Laura NS zegt dus dat de gevolgtrekking "ALS gemeenschappelijk tariefpunt DAN geen extra kosten" niet juist is en dat is de enige argumentatie in de antwoorden van Loes en Femke NS. Ze voeren niet aan dat het gaat om 'een afgebroken omreis van minder dan 10 TE naar het eindstation van het abonnement volgens een afwijkend reisadvies aan het begin of eind van de dienstregeling' en dat het daarom niets extra zou moeten kosten. Het klinkt me te gekunsteld om een echte regel te zijn.
Update 24-04-2015: mijn eerder gegeven klopte helaas niet. Doordat Hilversum, Hilversum Media Park en Hilversum Sportpark een gemeenschappelijk tariefpunt vormen, betaal je inderdaad het tarief van 0 tariefeenheden. Onderstaande is dus niet langer correct, excuses voor eventuele verwarring:

Alle drie de trajecten hebben een TE van 16, maar als je een Traject Vrij abonnement voor Amersfoort - Hilversum hebt betaal je wel extra voor Hilversum - Hilversum Media Park (1 TE) en Hilversum - Hilversum Sportpark (1 TE). Mocht je dus geregeld naar alle drie de stations reizen dan kan je het beste kiezen voor een Traject Vrij Amersfoort - Hilversum Sportpark of Amersfoort - Hilversum Media Park, omdat je dan hetzelfde betaald als voor een Traject Vrij Amersfoort - Hilversum. Je mag met je abonnement naar Hilversum en ook nog door reizen naar één van de twee andere stations waarvoor je het abonnement hebt afgesloten (Bijvoorbeeld: Media Park) en betaalt dus alleen €1,30 in de daluren of €2,10 in de spits extra als je een keer naar één van de andere twee stations wilt (Bijvoorbeeld: Sportpark).

Hopelijk is dit een beetje te ontcijferen 😉 Anders lees ik het graag.

Voor wie dit topic later terugleest:

LET OP!


Het hier gegeven antwoord is per 1 januari 2016 niet meer juist. Omdat de software van de OV-chipkaartapparatuur van NS in bepaalde gevallen te hoge tarieven berekent bij stations die een gemeenschappelijk tariefpunt vormen, schaft NS de gemeenschappelijke tariefpunten af. Dicht bij elkaar gelegen stations die tot nu toe voor een Traject-Vrijabonnement onderling uitwisselbaar waren, zijn dat vanaf die datum niet meer.

Reageer