beantwoord

Incasso

  • 16 maart 2018
  • 17 reacties
  • 1556 Bekeken

Geacht NS,

Op allerlei manieren probeer ik aan te geven dat mijn betaling voor het kortingabonnement echt ga betalen, maar dat ik de gestelde uiterlijke termijn (16 maart) onmogelijk kan redden.

In reactie op mijn pogingen dit uit te leggen en ook aan te geven dat ik echt op de 21e betaal, krijg ik nu een brief dat ik uitstel krijg tot 19 maart, maar dat daarna niet alleen €40 kosten worden gerekend, maar ook mijn hele abonnement wordt beëindigd.

Waarom deze hardvochtige houding? Nu kom ik pas echt in de financiële problemen, volstrekt onnodig en ondanks mijn lange uitleg op Messenger. Zo ga je toch niet me klanten om?

Sorry hoor, ik vind dit echt niet ok. Ik kan 2 dagen na de termijn betalen, maar dan is mijn abonnement al beëindigd én heb ik een boete te pakken.

Zo ga ik dus echt failliet. Valt hier nu werkelijk niets aan te doen?

Met groet,
Guus van Es, Amsterdam.
icon

Beste antwoord door Chiel NS 18 maart 2018, 16:06

Goedemiddag Gustaaf01,

ik begrijp dat het heel vervelend is om in zo'n situatie te zitten. Helaas kunnen wij als klantenservice niet veel voor je betekenen in zo'n geval.

Het is niet zo dat er geen rek in de betaaltermijn zit. Er gaat altijd ongeveer een maand overheen voor wij een abonnement stopzetten en hem bij het incassobureau aanmelden. In de tussentijd krijg je acceptgiro's en acceptmails.
Na die maand is het noodzakelijk het abonnement stop te zetten, anders lopen de kosten ook alleen maar op omdat de abonnementskosten wel gewoon in rekening gebracht moeten worden.
Bekijk origineel

17 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Los van uw situatie: Dit is geen postadres van NS, maar een publiek forum en iedereen kan dit lezen. Ik zou in uw geval even contact opnemen met Klantenservice. Ze zijn er dag en nacht, nu ook, en in uw geval lijkt telefoneren me het makkelijkste. 030 7515155.

Als u van te voren contact opneemt, voorkomt u vaak ellende en vooral kosten.
Yeah right, hier is toch niets privé aan? En, geloof me, ik heb geprobeerd contact op te nemen, geschreven.

En net gebeld met het door jou genoemde nummer. Twintig minuten in de wacht. Helaas kan de mederwerker ook niets doen, want dit zijn allemaal 'automatische procedures', of je nou failliet gaat of niet.

Dat antwoord kreeg ik ook al van de Messenger helpdesk.

Dit deugt echt niet, een boete van 60% opleggen én mijn abonnement beëindigen, ook al probeer ik goed uit te leggen hoe dit komt, ook al ben ik al 100 jaar klant (=koning).

Het leek mij goed zoiets een keer op een forum te plaatsen zodat meer mensen het kunnen lezen. Ik blijf beleefd en vriendelijk, maar wil aangeven dat dit niet ok is.
Badge +3
Beste Guus,

Je zit in een hele lastige situatie want hebt al herinneringen gekregen van NS, en die niet betaald dus.

Daarna geven zij het uit aan Syncasso of Intrum en zijn zij er klaar mee. NS heeft geld van je tegoed en niet gekregen...

Zelfde als bij een boete voor fietsen zonder licht. Eerst betalen en dan praten we pas verder en anders verhoging op verhoging erbij. Als je eerder (op tijd) bezwaar maakt blijft het bedrag 'bevroren' dus geen verhogingen meer mogelijk (zoals bij een betalingsregeling), maar de vordering/hoofdsom blijft staan (voor rijden zonder licht). Zo werkt het nu eenmaal.

Wil je dus (voor een veel te late mislukte incasso) uitstel? Dan is NS geen partij meer en moet je met het incassobureau in gesprek.

Mocht NS een abonnement te laat beëindigd hebben waardoor jij extra kosten moest maken, dan krijg je die echt wel vergoed.

Maar een rekening niet eerst betalen is vragen om problemen! Dit geldt niet allen voor NS maar bijna elk bedrijf. Niet op tijd betalen resulteert in de incassokosten (€ 40,-) Simpel..

Dus eerst ophoesten, en als je het er niet mee eens bent en je gelijk krijgt, dan krijg je het wel terug uiteraard.
Dank voor je reactie.

Ik ken inmiddels de werkwijze van deze bedrijven, maar wilde het bericht desondanks plaatsen. Puur omdat niemand er bij gebaat is en de regering nu de schuldenproblematiek meer in de aandacht wil zetten.

Zo ontstaan dus schulden.

Wat mij het meest verbaast, is dat nádat ik de NS uitgebreid uitleg waarom de incasso mislukt is (schriftelijk) en dat ik een boete van 60% bizar vind, ik een brief thuis krijg waarin de uiterlijke beyalingstermijn met 3 dagen is verplaatst (van 16 naar 19 maart), terwijl ik schriftelijk juist uitleg dat het geld er echt de 21e zal zijn.

Maar, niet alleen doet NS dit, ze beëindigen ook plots mijn abonnement. Daar maken ze in de eerste herinnering nog helemaal geen gewag van.

En dit is dus de reactie van NS nadat ik schriftelijk 'bezwaar' maak.

Vervolgens probeer ik weer uit te leggen dat het geld echt de 21e komt en dan volgt - wederom - de reactie dat dit allemaal 'automatische procedures' zijn en ze dus niets voor me kunnen doen.

Ik vind dit bizar. Nu ben ik ook mijn abonnement kwijt straks. En dus in grote problemen.

Waarom moet het zo? En wat hebben klantenservice-desks dan nog voor zin? Je praat uiteindelijk toch gewoon met een computer waarin automatisch een incassobureau is ingeschakeld.

Nou ja.
Badge +3
Ik begrijp je volledig, en heb soortgelijke dingen meegemaakt (zorgverzekeraar die ineens bedacht had om niets meer op papier te sturen maar alleen 'digitaal', alsof ik daar standaard voor gekozen had?)

Ging toen om € 4,- wat toen ineens € 44,- werd want tja, die minimale wettelijke incassokosten erbij hè?

Maar zoals ik al zei, je factuur gaat na enige tijd (automatisch) richting incassobureau. Doe je bijzonder weinig aan.

Geef bij het incassobureau aan dat ze het 'on hold' zetten omdat je bij NS bezwaar gaat maken en dan alle stappen terug zetten, tot het moment waarop je eigenlijk iets moest betalen, maar die incasso niet lukte (de hoofdsom) wegens te weinig saldo op je bankrekening :?

Wat NS ook zegt, betaal de hoofdsom (de oorspronkelijke rekening, met betalingskenmerk) en wacht af wat er verder gebeurt

Dan wordt het kastje-muur tussen NS en Intrum maar jij hebt betaald en mogen zij de rest uitzoeken. (vind ik)
Reputatie 7
Badge +3
Met je zorgverzekeraar is het geen enkel probleem om een keer te bellen dat je de betalingstermijn niet haalt. Dat is bij bijna elk bedrijf geen probleem. Behalve bij NS blijkbaar.
Ja, de NS is buitengewoon hardvochtig. Vooral het gewoon beëindigen van een jaarabonnement, ondanks een incassoprocedure, is haast bizar gedrag.

En het idiote idiote is: deze jaarincasso komt ook nog eens enorm onverwacht, wat mijn reden was niet te kunnen betalen. Het was een 'magere' maand.

De toon van de 2e herinnering is ook zeer intimiderend.

Allee, ik heb eerder een aantal 'energie-aanbieders' gehad die zich ook zo misdroegen en Ziggo en T-mobile, maar dit is een hele onprettige omdat ik gewoon voor noodzakelijk vervoer vast zit aan de NS. Bij andere bedrijven kun je nog kiezen om te 'switchen' als ze je zoiets flikken.

Nou ja, ik hoop dat de poortjes toch nog opengaan ook al krijgen de Nederlandse Spoorwegen 2 dagen later hun geld.
Als je Twittert of via Facebookeen DM bericht wilt versturen kan de NS wel een acceptgiro toesturen met de vraag van uitstel van betaling. Op zich als u een Dal Voordeel abonnement heeft is dat niet veel. Administratief gezien hoor je dit ook eerst te gaan betalen en bij te veel gefaktureerd krijg je je geld gewoon binnen 30 dagen terug. Dit is gewoon een regel.
Beste Bromsnor en MrFreeze, dank voor de reacties! Ik ga kijken hoe het af loopt en kan me eigenlijk niet voorstellen dat de NS voor zo’n bedrag (daluren = €63,70), zo’n enorm drama gaat maken.

Probleem is wél dat ze die poortjes gewoon kunnen sluiten of hogere prijzen kunnen gaan rekenen en ik - ook medisch - volstrekt afhankelijk ben van treinvervoer.

Enfin. See what happens.
Goedemiddag Gustaaf01,

ik begrijp dat het heel vervelend is om in zo'n situatie te zitten. Helaas kunnen wij als klantenservice niet veel voor je betekenen in zo'n geval.

Het is niet zo dat er geen rek in de betaaltermijn zit. Er gaat altijd ongeveer een maand overheen voor wij een abonnement stopzetten en hem bij het incassobureau aanmelden. In de tussentijd krijg je acceptgiro's en acceptmails.
Na die maand is het noodzakelijk het abonnement stop te zetten, anders lopen de kosten ook alleen maar op omdat de abonnementskosten wel gewoon in rekening gebracht moeten worden.
Met je zorgverzekeraar is het geen enkel probleem om een keer te bellen dat je de betalingstermijn niet haalt. Dat is bij bijna elk bedrijf geen probleem. Behalve bij NS blijkbaar.

Het kan nog erger. http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/426655/Kassa.html
Reputatie 7
Badge +3
Het kan nog erger. http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/426655/Kassa.html

Er is wel een verschil. Bij het CJIB krijg je een acceptgiro thuis met een behoorlijk lange betalingstermijn. NS stuurt geen facturen/mailtjes/enz. meer, maar probeert gewoon 'opeens' te incasseren. Lukt dat niet, krijg je een e-mail met een betalingstermijn van 6 dagen en daarna gaat het naar incasso en wordt je abonnement beëindigd.
Tuurlijk had je dat kunnen zien aankomen, maar ik weet eerlijk gezegd ook niet op welke datum mijn abonnement ooit precies is ingegaan.
Badge +3
NS stuurt geen facturen/mailtjes/enz. meer, maar probeert gewoon 'opeens' te incasseren. Lukt dat niet, krijg je een e-mail met een betalingstermijn van 6 dagen en daarna gaat het naar incasso en wordt je abonnement beëindigd.
Ik ontving anderhalve maand voor de verlenging van mijn Dal Vrij-abonnement een mail over de aanstaande verlenging, en op de dag zelf nog een mail met daarin de datum waarop de incasso vermoedelijk zou plaatsvinden. Ik neem aan dat dit bij een Voordeelurenabonnement, waar het in dit topic gezien de genoemde prijs om gaat, op dezelfde manier verloopt en dat dus wel bekend is dat er een incasso zal plaatsvinden.

Uit andere topics is bekend dat NS na het mislukken van de incasso na een week een AcceptEmail stuurt en als die niet binnen een week betaald wordt nog een acceptgiro met een betaaltermijn van twee weken. Daarna wordt pas een incassobureau ingeschakeld. De hele procedure duurt dus duidelijk langer dan zes dagen en komt eerder in de buurt van de maand die Chiel in zijn bericht noemt.
Ik wil het opnemen voor MrFreeze: is eea zeer disproportioneel. De NS biedt op veel fronten een slechte service en komt daarmee weg als vrijwel monopolist. Als je op klacht.nl kijkt naar het aantal niet-opgeloste NS klachten, ongelofelijk! Ze hebben niet voor niets de klachtenprijs hier een paar keer 'gewonnen'. Bij meer concurrentie zie je (daar zeker) veel vaker oplossingen. Ze opereren snoeihard ondanks de aardige maar vaak niets-opleverende antwoorden van de NS alhier. Ik heb dezelfde ervaringen als MrFreeze met een kennis die vanwege zeer tijdelijke financiële problemen een regeling vroeg. Bij alle instanties lukte dat behalve bij de NS. Zo maakt de NS het veel ernstiger en geeft mensen een duw richting schuldenproblematiek, ook wanneer dit niet nodig zou zijn, door geen coulance/regeling te bieden tot er incasso's lopen. Ik vind dit heel erg en onmenselijk. De NS is hier echt een uitzondering in, in negatieve zin. Geld regeert blijkbaar in de gremia waar de NS beslissingen maakt. Wat voor een maatschappij streef je dan na. Op vele fronten een slechte service, want er is veel meer dan alleen dit probleem. Kijk eens hoeveel boetes ze uitreikten aan studenten nadat hun studie was afgelopen, hetgeen zeer makkelijk voorkomen had kunnen worden. Daar zit een bewust beleid achter. Onsmakelijk vind ik het. Hier geen enkel respect voor de NS. Maar niet alleen richting consumenten opereert de NS asociaal. Van werknemers binnen de NS hoor ik dat er op het werk van alles speelt;mensen raken burn out, er is mismanagement, personeel wordt niet gehoord. De winst zo hoog mogelijk te krijgen over de rug van deze werknemers.
Allereerst gaat het hier niet om MrFreeze maar om Gustaaf01, als tweede is dit topic al een maand oud dus zal er al verdere actie zijn ondernomen vanuit de NS en als derde doet de NS niets met klacht.nl maar heeft gewoon een eigen klachtafhandeling en deze community waar je terecht kunt. Dat is de reden dat op klacht.nl zoveel klachten openstaan welke in werkelijkheid voor een groot deel opgelost zullen zijn.

En vervolgens wijst u vanwege de boetes omtrent de OV studentenpas richting de NS maar wordt deze bij mijn weten opgelegd door DUO en niet door de NS, daarbij heeft de student hier natuurlijk verzuimt zijn OV product te beëindigen zoals dat had gemoeten.

En ik ben benieuwd waar u de geluiden van werknemers dan hoort, volgens mij heeft NS nog steeds een heel goed pakket voorwaarden en er zijn heel veel medewerkers welke er een heel groot deel van hun leven werken en er dan 30 á 40 jaar op hebben zitten. Bij welk bedrijf zie je dat nog tegenwoordig ??

En zoals bij elk bedrijf zijn er bij de NS intern ook echt wel dingen die beter kunnen maar er is ook een heleboel goed geregeld.
Allereerst gaat het hier niet om MrFreeze maar om Gustaaf01, je hebt gelijk, sorry! als tweede is dit topic al een maand oud dus zal er al verdere actie zijn ondernomen vanuit de NS dat vraag ik me echt af?? en zet dat dan openbaar. NS! en als derde doet de NS niets met klacht.nl maar heeft gewoon een eigen klachtafhandeling en deze community waar je terecht kunt. Soms wel staat daar te lezen. Deze eigen community is slim (goedkoop) gebruik maken van de gemeenschap en een beetje pappen en nathouden. Dat is de reden dat op klacht.nl zoveel klachten openstaan welke in werkelijkheid voor een groot deel opgelost zullen zijn. Dat betwijfel ik, omdat mensen dat daar meestal aangeven als de klacht is opgelost. NS was er niet voor niets een paar keer koploper.
En vervolgens wijst u vanwege de boetes omtrent de OV studentenpas richting de NS maar wordt deze bij mijn weten opgelegd door DUO en niet door de NS, daarbij heeft de student hier natuurlijk verzuimt zijn OV product te beëindigen zoals dat had gemoeten. Het is een samenspel van die twee. De communicatie hierover verliep lang erg schimmig (ik geloof dat na landelijke kritiek dit nu beter is?) ; brieven naar het allereerste adres waar de student ingeschreven was (terwijl ze xxx maal verhuizen), vanuit de eerste NS gegevens bij aanvraag OV studentenkaart, DUO is altijd via gemeenteregistratie van het jongste adres op de hoogte. Ik verdenk ze op een samnenspel om de burgers uit te melken.
En ik ben benieuwd waar u de geluiden van werknemers dan hoort, van de werknemers zelf! volgens mij heeft NS nog steeds een heel goed pakket voorwaarden en er zijn heel veel medewerkers welke er een heel groot deel van hun leven werken en er dan 30 á 40 jaar op hebben zitten. Ja, die kennisen en familie van mij ook maar die zijn nu aan het uitkijken naar iets anders, als dat nog lukt, die hebben de aftakeling en vercommercialisering meegemaakt Er zijn niet voor niets regelmatig stakingen de laatste jaren. Bij welk bedrijf zie je dat nog tegenwoordig ??

En zoals bij elk bedrijf zijn er bij de NS intern ook echt wel dingen die beter kunnen maar er is ook een heleboel goed geregeld.Vast wel.
Ja, die kennisen en familie van mij ook maar die zijn nu aan het uitkijken naar iets anders, als dat nog lukt, die hebben de aftakeling en vercommercialisering meegemaakt Er zijn niet voor niets regelmatig stakingen de laatste jaren.

Stakingen bij NS ?
In de jaren '80 zeker enkele maar daarna toch niet meer. Er zijn enkele korte werkonderbrekingen geweest van enkele uren de laatste 30 jaren, maar dat mag de naam staking toch niet dragen ?

Reageer