beantwoord

Reizen buiten traject vrij

  • 6 september 2017
  • 8 reacties
  • 875 Bekeken

  • Op het juiste spoor
  • 0 reacties
Hoi,

Ik heb een traject vrij abbonement tussen Utrecht en Amsterdam zuid. Nu wil ik naar Breda reizen en heb ik twee vragen:
1). Ik wil naar breda reizen vanuit Amsterdam zuid, alleen zie ik dat het even snel is om van Amsterdam zuid via Utrecht (en den bosch) naar Breda te reizen als van Amsterdam zuid via Den haag naar Breda. Nu vraag ik mij af of ik van Amsterdam zuid naar Utrecht dan 'gratis' reis en vervolgens vanaf Utrecht naar breda moet betalen? Gaat dit automatisch, of moet ik op Utrecht centraal uitchecken en inchecken?
2) Daarnaast reis je bij het traject vrij abbonement pas na de spits met 40% korting. Nu reis ik het eerste deel van Amsterdam zuid naar Utrecht voor 18.30 en vanaf Utrecht na 18.30 uur. Gaat deze 40% korting automatisch in ookal ben ik onderweg of moet ik op Utrecht centraal uitchecken en inchecken om gebruik te kunnen maken van de 40% korting na 18.30 uur?

Alvast bedankt.

Groet,
B
icon

Beste antwoord door Thomas NS 6 september 2017, 18:10

Hallo B_wol en welkom op het NS Serviceforum.Terechte vragen die je stelt, ik zal het even uitleggen:

1) Bij een TrajectVrij abonnement koop je het kortste traject af tussen A en B. Ik ben bang dat als jij de reis maakt van Amsterdam Zuid naar Utrecht Centraal om vervolgens naar Breda te gaan, het systeem niet automatisch registreert dat jij via Utrecht centraal hebt gereisd en dit stuk traject dus niet hoeft te betalen. Het systeem zal dan de route factureren als volledig buiten jouw traject, vrees ik. Om dit te omzeilen adviseer ik je om jouw reis in Amsterdam Zuid te beginnen en daar in te checken om vervolgens in Utrecht Centraal uit te checken. Vanaf daar kun je weer inchecken en doorreizen naar Breda: dan weten we zeker dat jouw eerste reisdeel gedekt wordt door jouw abonnement. Dan komen we natuurlijk bij het volgende punt.

2) Als jij jouw reis begint in de spits, dan geldt bij een omcheck op Utrecht Centraal zoals hierboven beschreven, dat jij je vervolgreis ook in de spits blijft maken volgens ons systeem. Dit komt door het Rit naar Reis principe. De enige manier om jouw incheckmoment te laten vervallen is om op Utrecht Centraal uit te checken en 35 minuten te wachten tot je weer incheckt op Utrecht Centraal. (misschien even iets te eten o.i.d.) Als jij je reis vervolgt door een snelle check-out en check-in, dan zal het stuk Utrecht Centraal - Breda niet met 40% berekend worden vrees ik.Ik hoop dat dit duidelijk genoeg is, als je nog vragen hebt: stel ze gerust.
Bekijk origineel

8 reacties

Reputatie 7
Hallo B_wol en welkom op het NS Serviceforum.

Terechte vragen die je stelt, ik zal het even uitleggen:
1) Bij een TrajectVrij abonnement koop je het kortste traject af tussen A en B. Ik ben bang dat als jij de reis maakt van Amsterdam Zuid naar Utrecht Centraal om vervolgens naar Breda te gaan, het systeem niet automatisch registreert dat jij via Utrecht centraal hebt gereisd en dit stuk traject dus niet hoeft te betalen. Het systeem zal dan de route factureren als volledig buiten jouw traject, vrees ik. Om dit te omzeilen adviseer ik je om jouw reis in Amsterdam Zuid te beginnen en daar in te checken om vervolgens in Utrecht Centraal uit te checken. Vanaf daar kun je weer inchecken en doorreizen naar Breda: dan weten we zeker dat jouw eerste reisdeel gedekt wordt door jouw abonnement. Dan komen we natuurlijk bij het volgende punt.
2) Als jij jouw reis begint in de spits, dan geldt bij een omcheck op Utrecht Centraal zoals hierboven beschreven, dat jij je vervolgreis ook in de spits blijft maken volgens ons systeem. Dit komt door het Rit naar Reis principe. De enige manier om jouw incheckmoment te laten vervallen is om op Utrecht Centraal uit te checken en 35 minuten te wachten tot je weer incheckt op Utrecht Centraal. (misschien even iets te eten o.i.d.) Als jij je reis vervolgt door een snelle check-out en check-in, dan zal het stuk Utrecht Centraal - Breda niet met 40% berekend worden vrees ik.

Ik hoop dat dit duidelijk genoeg is, als je nog vragen hebt: stel ze gerust.
Badge +3
Ik ben bang dat als jij de reis maakt van Amsterdam Zuid naar Utrecht Centraal om vervolgens naar Breda te gaan, het systeem niet automatisch registreert dat jij via Utrecht centraal hebt gereisd en dit stuk traject dus niet hoeft te betalen.
Traject Vrij kent een laagste-prijsgarantie. Dat wil zeggen dat gekeken wordt wat de goedkoopste optie is van een station op het afgekochte traject naar de bestemming buiten het afgekochte traject.

Om dit te omzeilen adviseer ik je om jouw reis in Amsterdam Zuid te beginnen en daar in te checken om vervolgens in Utrecht Centraal uit te checken. Vanaf daar kun je weer inchecken en doorreizen naar Breda: dan weten we zeker dat jouw eerste reisdeel gedekt wordt door jouw abonnement.

Dit is onnodig. Het is zelfs niet nodig dat ook daadwerkelijk op het afgekochte traject gereisd wordt om te profiteren van de laagste-prijsgarantie. Iemand met Traject Vrij voor Apeldoorn-Utrecht Centraal die met de directe trein van Apeldoorn naar Amsterdam Centraal reist, krijgt achteraf Utrecht Centraal-Amsterdam Centraal in rekening gebracht, ook al is niet via die route gereisd.

Dit laatste voorbeeld stond ooit expliciet genoemd in een voorlichtingsfolder van NS. Helaas is die folder nergens meer terug te vinden. Iets wat mijns inziens een enorm probleem is. Er zou een archief aangelegd moeten worden van alle folders die NS ooit heeft uitgegeven, bij voorkeur gesorteerd op onderwerp, zodat we dit soort zaken simpel kunnen terugzoeken.
Reputatie 7
Mijn advies was ook uit voorzorg, omdat ik bij deze reis specifiek niet zeker ben of het goed zal verlopen. Wat jij aangeeft, dat het stuk tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Zuid automatisch gerekend wordt is mogelijk, maar ik ben de fout graag voor. Hopelijk en waarschijnlijk heb jij gewoon gelijk Tochjo. Ik ga met Sivan NS even overleggen of wij weten welke folder we het hier over hebben en of we deze weer beschikbaar kunnen stellen.

@B_Wol Voor nu ben ik benieuwd wat er gebeurt als je van Amsterdam Zuid tot Breda reist zonder de tussentijdse omcheck. Mocht er toch een verkeerd bedrag berekend worden, lees ik dat graag terug in dit topic. Dan herstel ik dat. Excuses voor dit 'Trial and Error'-verzoek.
Badge +3
Nu ik er nog eens over nadenk, was het geen folder, maar een aparte pagina op de website van NS waarop de laagste-prijsgarantie werd toegelicht. Het adres van die pagina was http://www.ns.nl/reizigers/blind/abonnementen/rekenvoorbeelden-traject-vrij.html, maar momenteel verwijst die link slechts door naar de productpagina voor Traject Vrij waarop geen rekenvoorbeelden meer te vinden zijn.
Reputatie 4
Badge
Uit eigen ervaring weet ik dat wat Tochjo aangeeft in ieder geval tot medio 2016 geldig was. Overigens moet traject vrij ook wel zo werken, om voor de klant logische afrekeningen te kunnen maken. Als je b.v. Den Haag - Delft als traject hebt en je reist van Delft naar Gouda, weet het systeem niet of je via Den Haag of via Rotterdam hebt gereisd. Logischer wijze wordt dan Den Haag - Gouda als kortste route afgerekend. Dat zou ook iedereen logisch vinden. Ik zie ook geen enkele reden waarom dat voor het geval van de TS anders zou moeten werken.
Reputatie 1
Het verhaal van de omcheck,indien nodig,kan ook omzeild worden.
Als de eerst incheck in de spits geweest is en men wil later doorreizen in de daluren kan dit door tussentijds bij een andere vervoerder in en uit te checken.Kan dus bij elke vervoerder.
Kost U niks en U kan weer inchecken met korting zonder aan de 35 minuten vast te zitten.
Reputatie 6
Badge
Gekeken naar snelheid bespaart TS een half uur tijd door met ICD te reizen. Het lijkt mij wat omslachtig om eerst naar Utrecht te gaan, daar 35 minuten te wachten en dan weer verder te gaan. Dan ben je inmiddels al een uur langer onderweg. Mocht TS via Schiphol gaan is het inderdaad wel belangrijk om onderweg nergens in/uit/om te checken. ICD toeslag laden op de kaart is geen probleem.
Mocht TS via Schiphol gaan is het inderdaad wel belangrijk om onderweg nergens in/uit/om te checken. ... Waarom moet niet in/uit/omgecheckt worden tussendoor? Ik heb echt alle berichten van het topic gelezen, maar begrijp dit niet. Schiphol-Breda ligt toch sowieso buiten het afgekochte traject en zal altijd via de factuur in rekening gebracht worden, of je nu in/uit/omcheckt of niet?

Reageer