beantwoord

Verschil in kosten van een rit

  • 9 februari 2015
  • 2 reacties
  • 263 Bekeken

Heg allemaal, ik heb een vraag. Ik reis met een traject vrij abonnement Hengelo-Zwolle. Ik moet de komende tijd paar keer naar Lelystad centrum vanuit zwolle, en zag tot me verbazing dat een enkele reis meer kost dan een enkele reis Hengelo-Zwolle terwijl deze reis 2x zo lang duurt dan de reis Zwolle-Lelystad. Hoe is dit mogelijk??
Hoop snel iets van jullie te horen 🙂
icon

Beste antwoord door Keuzereiziger 9 februari 2015, 11:59

Hoi Phil,De prijs van het reizen buiten je traject wordt bepaald op basis van het moment van inchecken en de ritprijs van het losse enkele stuk dat je buiten je traject reist. Dus: check je tijdens de spits in in Hengelo, en reis je naar Lelystad, dan betaal je als extra een enkeltje Zwolle-Lelystad zonder korting: € 10,30.Verder is het zo dat het stuk Zwolle-Hengelo 59 tariefeenheden 'kost', en het stuk Zwolle-Lelystad 57. De kosten voor een enkele reis zijn daarmee ongeveer gelijk. Bij de trein betaal je niet voor minuten, maar voor kilometers; de trein Zwolle-Lelystad is relatief snel (100 km/uur) ten opzichte van de trein Zwolle-Hengelo (60 km/uur).Tot slot is er in het geval van Lelystad sprake van een bijzonder situatie: Zwolle-Lelystad wordt gerekend als 57 Tariefeenheden, terwijl de afstand in werkelijkheid 51 of 52 km is. Maar omdat de minister na het aansluiten van de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad) heeft bepaald dat een kaartje Zwolle-Amsterdam via Harderwijk/Amersfoort even duur moest blijven als via Lelystad/Almere zijn de afstanden door de flevopolder kunstmatig een beetje 'gerekt', zodat het treinkaartje even duur is.
Bekijk origineel

2 reacties

Reputatie 6
Badge +1
Hoi Phil,

De prijs van het reizen buiten je traject wordt bepaald op basis van het moment van inchecken en de ritprijs van het losse enkele stuk dat je buiten je traject reist. Dus: check je tijdens de spits in in Hengelo, en reis je naar Lelystad, dan betaal je als extra een enkeltje Zwolle-Lelystad zonder korting: € 10,30.

Verder is het zo dat het stuk Zwolle-Hengelo 59 tariefeenheden 'kost', en het stuk Zwolle-Lelystad 57. De kosten voor een enkele reis zijn daarmee ongeveer gelijk. Bij de trein betaal je niet voor minuten, maar voor kilometers; de trein Zwolle-Lelystad is relatief snel (100 km/uur) ten opzichte van de trein Zwolle-Hengelo (60 km/uur).

Tot slot is er in het geval van Lelystad sprake van een bijzonder situatie: Zwolle-Lelystad wordt gerekend als 57 Tariefeenheden, terwijl de afstand in werkelijkheid 51 of 52 km is. Maar omdat de minister na het aansluiten van de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad) heeft bepaald dat een kaartje Zwolle-Amsterdam via Harderwijk/Amersfoort even duur moest blijven als via Lelystad/Almere zijn de afstanden door de flevopolder kunstmatig een beetje 'gerekt', zodat het treinkaartje even duur is.
PhilDeTreinreiziger, welkom op ons forum. Keuzereiziger, bedankt voor je duidelijke antwoord. Heb je verder nog vragen Phil?

Reageer