beantwoord

Reisplanner toont niet kortste reis?

  • 30 april 2015
  • 3 reacties
  • 172 Bekeken

Hallo,

Ik was benieuwd welke regels bepalen of een reis wel of niet getoond wordt in de reisplanner. Als voorbeeld:
Wanneer ik in de avond een reis plan van Utrecht Zuilen naar Alkmaar Noord geeft de reisplanner als advies:
Zuilen -> Breukelen
Breukelen -> Amstel
Amstel -> Alkmaar Noord
Totale reistijd: 2 uur en 3 minuten, inclusief 2 overstappen.

Je kunt echter ook de volgende reis maken:
Utrecht Zuilen -> Utrecht Centraal
Utrecht Centraal -> Alkmaar Noord
Totale reistijd 1 uur en 44 minuten, inclusief 1 overstap.

De 2e optie wordt alleen weergegeven als je specifiek invult dat je via station Utrecht Centraal wilt reizen, terwijl deze reis 20 minuten korter is en 1 overstap minder heeft. Heeft iemand een idee hoe dit komt?
icon

Beste antwoord door Thijs2 1 mei 2015, 10:43

Pe_pe heeft het inderdaad goed uitgelegd. Overigens heb je bij een eventuele overstap op Utrecht Centraal in de meeste gevallen voldoende tijd om even uit- en weer in te checken.
Bekijk origineel

3 reacties

Ja, dat heeft te maken met het terugsteekverbod. Vroeger zou je met een papieren kaartje Alkmaar - Utrecht Zuilen anders de duurdere reis Alkmaar - Utrecht Centraal kunnen maken. Daarom werd het verboden om tijdens de reis het aankomst- of vertrekstation voorbij te reizen. Bij gebruik van de OV-chipkaart is dat natuurlijk een nutteloos verbod: Je kunt niet uitchecken op een station waar je niet daadwerkelijk naartoe reist. Inmiddels is de regel in de algemene voorwaarden gewijzigd, en is een reisroute dan en slechts dan toegestaan als die zonder het invullen van een via-station door de NS-reisplanner wordt getoond. (Wilt u de reis met via-station maken, dan bent u verplicht daar uit en weer in te checken, de ritprijs wordt daardoor meestal hoger.) Merkwaardig genoeg staat in abonnementsvoorwaarden weer de oude regel, dus als de reisplanner zou afwijken van de oude regel, zijn de voorwaarden met elkaar in tegenspraak.
Dank voor het heldere antwoord.
Jammer dat de regels zo zijn, met als gevolg extra reistijd en overstappen wanneer reizigers het reisadvies volgen.
Pe_pe heeft het inderdaad goed uitgelegd. Overigens heb je bij een eventuele overstap op Utrecht Centraal in de meeste gevallen voldoende tijd om even uit- en weer in te checken.

Reageer