Dienstregeling 2018 (Noord-Holland)


Reputatie 7
Dit topic toont de grootste veranderingen die er in de provincie Noord-Holland zullen plaatsvinden met de nieuwe dienstregeling.
Valt je iets op, of heb je ergens vragen over? Stel gerust jouw vraag in dit topic!

Elke tien minuten Intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven
Tussen Amsterdam, Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijden 7 dagen per week elke 10 minuten Intercity’s tot circa 19.00 uur (zondags tot circa 21.00 uur). De intercity Schiphol Airport – Utrecht Centraal – Eindhoven rijdt alleen nog naar Venlo, en niet meer naar Heerlen. De Intercity Enkhuizen-Amsterdam Centraal rijdt voortaan door naar Heerlen.
Reizigers tussen Enkhuizen/Hoorn en Amsterdam Amstel en zuidelijker zijn hierdoor tot 10 minuten sneller op hun bestemming. Deze Intercity staat kort stil in Eindhoven waardoor doorgaande reizigers tussen Heerlen en de Randstad 3 minuten sneller op hun bestemming zijn. De overstap- en vertrektijden wijzigen op vrijwel alle stations tussen Den Helder/ Enkhuizen en Heerlen/Maastricht.

Amsterdam Centraal/Schiphol Airport-Eindhoven/Nijmegen in vroege ochtend en in avonduren
In de vroege ochtend en in de avonduren rijden vier Intercity’s tussen Amsterdam Centraal / Schiphol Airport en Eindhoven / Nijmegen in ongeveer een kwartierdienst met een overstapmogelijkheid op Utrecht Centraal. Om dit mogelijk te maken rijdt de Intercity Enkhuizen-Eindhoven van en naar Maastricht in plaats van Heerlen en zijn de vertrektijden. tussen Hoorn en Eindhoven anders dan overdag.
Van maandag tot en met zaterdag zal deze kwartierdienst langer rijden vanaf Utrecht Centraal naar Eindhoven (tot en met vertrek 23.10 uur), naar Nijmegen (tot en met vertrek 22.54 uur) en naar Schiphol Airport (tot en met vertrek 21.25 uur) en van Schiphol Airport naar Utrecht Centraal (tot en met vertrek 22.18 uur). Daarna wordt overgegaan op een halfuurdienst. Op zondag zal de kwartierdienst uit Eindhoven naar Utrecht Centraal een uur langer rijden (tot en met vertrek 22.03 uur).
Op zondag zal de rechtstreekse Intercity Schiphol Airport-Utrecht Centraal-Nijmegen in beide richtingen twee uur eerder starten (eerste vertrek 8.58 uur vanaf Nijmegen en 10.00 uur vanaf Schiphol Airport) en richting Schiphol Airport een uur langer rijden (tot en met vertrek 21.28 uur uit Nijmegen). Op die manier wordt de kwartierdienst tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en Nijmegen langer aangeboden.

Extra late Sprinter van Amsterdam Centraal via Weesp naar Almere Centrum
Woensdag- en donderdagnacht rijdt de één na laatste Sprinter Amsterdam Centraal-Weesp (trein 14691 vertrek 0:23 uur) voortaan door naar Almere Centrum. Er rijden daarom geen NS-bussen meer van Weesp naar Almere Centrum in aansluiting op deze trein en in aansluiting op de een-na-laatste Sprinter Hoofddorp-Weesp (trein 4389 vertrek 23.48 uur). Vanaf Almere Centrum rijdt voortaan de aansluitende NS-bus naar Lelystad Centrum (aankomst 01:54 uur).

Vroegere Intercity direct Amsterdam-Schiphol Airport-Rotterdam
Er komt op werkdagen een extra vroege IC direct vanuit Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal (vertrek 5.49 uur). De eerste Intercity direct vanuit Rotterdam Centraal naar Amsterdam Centraal gaat 13 minuten vroeger rijden (vertrek 6.28 uur). Daarnaast gaat een extra Intercity direct rijden op dit traject (vertrek 6.58 uur).

Wijzigingen laatste verbinding Amsterdam – Amersfoort
Maandag- en dinsdagnacht rijdt de Sprinter Amsterdam Centraal-Weesp van 0:11 uur door naar Hilversum. Vanaf Hilversum rijdt voortaan de aansluitende NS-bus naar Amersfoort (aankomst 01:25 uur).

Gewijzigde vertrektijden Sprinter Amsterdam Centraal –Breukelen-Utrecht Centraal-Rhenen

De vertrektijden van de Sprinters Amsterdam Centraal-Breukelen-Utrecht Centraal-Rhenen wijzigen enkele minuten.. De Sprinters uit Rhenen naar Amsterdam staan daarnaast korter stil op Utrecht Centraal (3 minuten), maar langer op Amsterdam Bijlmer (6 minuten).
De Sprinter van Amsterdam Centraal naar Rhenen vertrekt in de daluren vijf keer per dag 11 minuten eerder vanuit Amsterdam Centraal (vertrek om 6.28 uur, 10.28 uur, 12.28 uur, 14.28 uur en 18.28 uur). Deze staat vervolgens 12 minuten stil op Amsterdam Bijlmer Arena. Door het eerdere vertrek vervalt daarmee de rechtstreekse verbinding van Uitgeest naar Rhenen. Er rijdt dan een Sprinter Uitgeest-Amsterdam Centraal en een Sprinter Amsterdam Centraal-Rhenen.

Gewijzigde vertrektijden Sprinter Breukelen – Utrecht Centraal – Rhenen in avonduren en weekend
Op zaterdag en zondag en in de avonduren rijdt de Sprinter Breukelen-Utrecht Centraal-Rhenen circa een kwartier later . Dit zorgt voor betere aansluitingen in Breukelen (8 minuten van Amsterdam Centraal richting Utrecht Centraal, 10 minuten van Utrecht Centraal richting Amsterdam Centraal).
In de avondspits rijden twee extra Sprinters rechtstreeks van Utrecht Centraal via Breukelen naar Amsterdam Centraal en Uitgeestom 18.03 uur en 18.33 uur.

Meer Intercity’s in spits naar Den Helder
Van Den Helder naar Schagen rijden op werkdagen in de ochtendspits drie in plaats van twee extra Intercity’s. Deze extra Intercity’s met vertrek om 6.46 uur, 7.16 uur en 7.46 uur rijden door naar Maastricht. Tijdens de avondspits rijden drie extra Intercity’s van Schagen naar Den Helder, om 18.23, 18.53 en 19.23 uur. Hierdoor ontstaat in de spitsrichting elk kwartier een verbinding Den Helder-Amsterdam Centraal.

Wijzigingen Intercity’s Amsterdam Centraal – Schagen
Op werkdagen vervalt in de ochtendspits de Intercity van Amsterdam Centraal naar Schagen van 6.54 en 7.24 uur. In de avondspits vervalt de Intercity van Schagen naar Amsterdam Centraal van 18.37 uur. Op zaterdag vervalt de Intercity van Amsterdam Centraal naar Alkmaar van 7.24 uur, 7.54 uur, 8.24 uur, 8.54 uur en 9.24 uur.. Op zondag wordt het aantal Intercity’s tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal tussen 10.00 uur en 22.00 uur verdubbeld van twee naar vier Intercity’s.

Wijziging laatste verbinding Haarlem-Alkmaar

Zondag-, maandag- en dinsdagnacht gaat in aansluiting op de laatste Sprinter van Haarlem naar Uitgeest (vertrek 0:31 uur) een NS-bus rijden richting Alkmaar (aankomst 1:39 uur). De NS-bus van Haarlem naar Heerhugowaard (vertrek 1:10 uur) rijdt niet meer.

Wijziging laatste verbinding Amsterdam Centraal – Alkmaar
Zondag-, maandag- en dinsdagnacht zullen de NS-bussen van Amsterdam Centraal (vertrek 1:35 uur) en Zaandam (vertrek 1:40) naar Alkmaar niet meer doorrijden naar Heerhugowaard.

Gewijzigde vertrek- en aankomsttijden en aansluitingen rond Hoorn
De vertrektijden van de Intercity Enkhuizen-Amsterdam Centraal wijzigen circa een kwartier. Deze Intercity staat zeven minuten stil in Hoorn. Dit betekent een langere reistijd tussen Enkhuizen en Amsterdam en een kortere reistijd tussen Hoorn en Amsterdam. Ook worden hierdoor de aansluitingen van deze Intercity op de Sprinters richting Alkmaar en Purmerend langer. In spitsuren worden de aansluitingen korter.

Extra Intercity’s in de spits Enkhuizen-Amsterdam Centraal.
In de ochtendspits vertrekken op werkdagen twee extra Intercity’s van Enkhuizen naar Amsterdam (vertrek 6.05 uur en 8.25 uur) en in de avondspits één extra Intercity van Amsterdam Centraal naar Enkhuizen (vertrek 15.36 uur.

Wijziging vertrektijden Sprinter Hoorn Kersenboogerd – Hoofddorp
’s Ochtends vroeg vóór de ochtendspits en in de avonduren vertrekt de Sprinter Hoorn Kersenboogerd – Hoofddorp circa 5 minuten eerder uit Hoorn en staat 5 minuten stil op Amsterdam Sloterdijk.

Betere overstap Haarlem-Utrecht Centraal
Op Amsterdam Centraal verbetert de overstap van Haarlem naar Utrecht Centraal, doordat zes in plaats van vier Intercity’s per uur gaan rijden tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. De overstaptijden verschillen per verbinding.

Wijzigingen late treinen Amsterdam Centraal-Den Helder
Vanaf Amsterdam Centraal naar Alkmaar rijdt een extra late Intercity (vertrek 0.09 uur). Deze rijdt woensdag- tot en met zondagnacht door naar Den Helder. Maandag- en dinsdagnacht rijdt een aansluitende NS-bus van Alkmaar naar Den Helder. De Sprinter van 0.13 uur vanaf Amsterdam Centraal rijdt tot Uitgeest, en niet meer verder naar Heerhugowaard en Den Helder. De Sprinter van 1.14 uur rijdt woensdag- en donderdagnacht tot Alkmaar en rijdt niet meer door naar Heerhugowaard. Deze Sprinter rijdt vrijdag- en zaterdagnacht door naar Den Helder.

Latere verbindingen Amsterdam Centraal-Enkhuizen in het weekend
Vrijdag- en zaterdagnacht vertrekt de laatste Intercity van Amsterdam Centraal naar Enkhuizen om 1.53 uur. Dit is 22 minuten later dan in Dienstregeling 2017.

Extra Intercity’s in spits op traject Alkmaar-Haarlem

Op werkdagen vertrekt in de ochtendspits één extra Intercity van Alkmaar naar Haarlem (vertrek 9.04 uur) en in de avondspits van Haarlem naar Alkmaar (vertrek 15.48 uur). Hiermee wijzigt ook In de avondspits de overstap in Haarlem van de Intercity uit Leiden Centraal op de Intercity naar Alkmaar.

Extra vroege verbindingen in weekend vanuit Alkmaar en Hoorn naar Schiphol Airport

De eerste Sprinter Uitgeest-Amsterdam Centraal vertrekt op zondag een uur eerder (om 5.18 uur) en rijdt vanaf Alkmaar (vertrek 5.02 uur). Hierdoor is er 7 dagen per week een vroege verbinding Alkmaar-Schiphol Airport via Zaandam. De eerste Sprinter Hoorn-Schiphol Airport vertrekt op zondag om 5.07 uur zodat u voor 6.00 uur op Schiphol Airport kunt aankomen. Deze Sprinter rijdt op zaterdag en zondag in de vroege ochtend één keer per uur. Hierdoor rijdt op zaterdag de tweede Sprinter circa een half uur vroeger (vertrek Hoorn Kersenboogerd 5.49 uur).

Langere reistijd helft van de Sprinters Uitgeest-Zaandam
De Sprinter Rhenen-Breukelen-Uitgeest staat 4 minuten stil in Wormerveer. Reist u van Uitgeest en Krommenie-Assendelft verder dan Wormerveer dan heeft u hierdoor een langere reistijd. Deze Sprinter sluit op Amsterdam Centraal niet meer aan op de Intercity naar Almere Centrum.

Versnelling ICE in daluren
In de daluren wordt de reistijd van de ICE Amsterdam-Keulen-Frankfurt tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal 3 minuten korter. Van Duitsland náár Amsterdam Centraal blijft de reistijd van de ICE zowel in het dal als in de spits ongewijzigd.

Werkzaamheden Duitsland
In 2018 starten omvangrijke spoorwerkzaamheden op het Duitse traject van de ICE Amsterdam-Keulen-Frankfurt. De ICE zal hierdoor regelmatig worden omgeleid en/of een langere reistijd hebben.

Eurostar Amsterdam-Londen
Eurostar start in de loop van 2018 met een verbinding Amsterdam-Londen. Deze trein rijdt twee keer per dag in beide richtingen en stopt in Rotterdam Centraal en Brussel-Zuid.


..:: Aanpassingen per 5 februari 2018 ::..

Herstel bediening Dordrecht door Intercity Amsterdam-Brussel

De Intercity Amsterdam-Brussel zal om 13:23 uur weer stoppen in Dordrecht. Deze trein kon hier vanaf december 2017 niet stoppen in verband met een goederentrein. De Sprinter Dordrecht-Roosendaal zal om dezelfde reden om 13:18 uur in plaats van 13:23 uur vertrekken.

Versnelling vroege Intercity Amsterdam Centraal-Enkhuizen in weekend
Op zaterdagen en zondagen stopt de eerste Intercity tussen Amsterdam Sloterdijk en Enkhuizen (treinnummer 2916) momenteel op alle tussengelegen stations. Door het toevoegen van de hiervoor genoemde extra Sprinter is dit niet meer nodig en kan deze Intercity worden versneld. De vertrektijd uit Amsterdam Centraal blijft 7:23 uur. De aankomsttijd in Enkhuizen wordt 8:22 uur in plaats van 8:34 uur.

Herstel aansluiting in Haarlem van Sprinters uit Zandvoort
De Sprinter Zandvoort-Amsterdam Centraal gaat 1 minuut vroeger rijden en vertrekt in Haarlem van spoor 3 in plaats van spoor 1. Hierdoor wordt de aansluiting op de Intercity richting Leiden Centraal hersteld.

Vroegere Sprinter Hoofddorp – Hoorn Kersenboogerd
Er gaat een extra Sprinter rijden van Hoofddorp naar Hoorn Kersenboogerd. Deze vertrekt vanaf Hoofddorp op maandag t/m vrijdag om 5:40 uur (treinnummer 3310) en op zaterdag en zondag om 6:40 uur (treinnummer 3314).

107 reacties

Vanuit Obdam naar Amsterdam-Sloterdijk kost straks de overstap in Hoorn precies een half uur! Waarom kan de treinaansluiting niet zo geregeld worden dat men er direct kan overstappen? Bijvoorbeeld door de trein vanuit Alkmaar 1 of 2 minuten eerder dit traject af te leggen! Doe hier wat mee, dit gaat klanten kosten!
Om welke trein gaat het precies, Jacobus.? Ik kan deze lange overstap niet achterhalen.
Reputatie 4
Er zijn meerdere routes mogelijk. Via Hoorn is met de sprinter een korte overstap. Daarnaast is via Alkmaar reizen mogelijk.
Er zou een vroege trein komen vanaf Hoorn Kersenboogerd naar Schiphol op de zondagochtend, zodat de mensen die om 6:00 uur moeten beginnen op met de trein kunnen. Helaas is deze optie wederom niet meegenomen in de nieuwe dienstregeling 2018 😠
Hallo F.Hoekstra, deze trein rijdt wel vanaf Hoorn:

De eerste Sprinter Hoorn-Schiphol Airport vertrekt op zondag om 5.07 uur zodat u voor 6.00 uur op Schiphol Airport kunt aankomen. Deze Sprinter rijdt op zaterdag en zondag in de vroege ochtend één keer per uur. Hierdoor rijdt op zaterdag de tweede Sprinter circa een half uur vroeger (vertrek Hoorn Kersenboogerd 5.49 uur).


Is dat ook een optie voor je?
Bedankt voor je reactie Miriam, maar in de reisplanner zie ik de eerste treint op zondag 5.07 uur NIET terug!!
Volgens de reisplanner gaat de eerste trein op zondag om 6.49 uur met een aankomst van 7.44 uur op schiphol
Badge +3
De trein om 5:07 vertrekt vanaf Hoorn, niet vanaf Hoorn Kersenboogerd.
Dan schiet(en) ik en de mensen er uit de kersenboogerd er dus niks mee op, leuk bedacht maar haalt niks uit.
Reputatie 6
Ligt Kersenboogerd zo ver van Hoorn station af? Nooit geweten. Dacht dat het altijd redelijk bij elkaar lag
Valt mij op dat er op de Gooilijn verder niet zo heel erg drastisch is veranderd. Ik had namelijk begrepen dat de sprinter vanuit Almere over de Gooiboog naar Amersfoort zou gaan en dat vanuit Weesp elk kwartier een sprinter via Hilversum naar Utrecht zou gaan. Maar het is mij niet helemaal duidelijk of dat gaat gebeuren. Anders moet ik via Amsterdam gaan reizen om naar het zuiden te komen. Verder vind ik het jammer dat de dienstregeling op de Hoornselijn nogal langer gaat duren en verder daardoor tegen gaat vallen. Ik moet er nog wel eens naar toe. https://www.ns.nl/reisinformatie/nieuwe-dienstregeling/noord-holland.html
Ligt Kersenboogerd zo ver van Hoorn station af? Nooit geweten. Dacht dat het altijd redelijk bij elkaar lag
Met de trein 7 minuten, maar ja op zondagmorgen met de eerste trein :?
Reputatie 6
Badge
Ach, de afstand Kersenboogerd - Hoorn valt nog mee. Kijk bijvoorbeeld voor de grap eens naar de afstand "Lombardijen" Rotterdam Centraal.
Reputatie 3
Valt mij op dat er op de Gooilijn verder niet zo heel erg drastisch is veranderd. Ik had namelijk begrepen dat de sprinter vanuit Almere over de Gooiboog naar Amersfoort zou gaan en dat vanuit Weesp elk kwartier een sprinter via Hilversum naar Utrecht zou gaan. Maar het is mij niet helemaal duidelijk of dat gaat gebeuren. Anders moet ik via Amsterdam gaan reizen om naar het zuiden te komen. Verder vind ik het jammer dat de dienstregeling op de Hoornselijn nogal langer gaat duren en verder daardoor tegen gaat vallen. Ik moet er nog wel eens naar toe. https://www.ns.nl/reisinformatie/nieuwe-dienstregeling/noord-holland.html

De dienstregeling op de Gooilijn blijft ongewijzigd. Ben benieuwd waar u dat heeft gelezen over Sprinters van Almere naar Amersfoort, want dat klopt niet.
Waarom rijdt er vanaf Hoorn naar Amsterdam Sloterdijk geen intercity meer tussen 6.05 uur en 6.40 uur doordeweeks? En na 6.40 uur komt er na 13 minuten wel al weer een intercity. Nu kom ik óf veel te vroeg óf veel te laat aan op bestemming.
Reputatie 7
Hallo Jeannette en welkom op het NS Serviceforum.

Er rijdt tussen Hoorn en Amsterdam Slotedijk nog een Intercity om 06:29! Op welke dag heb je precies gezocht?
Hoi Thomas. Ik heb gezocht op maandag 11-12. Ik zie alleen een sprinter staan om 6.29 uur.
Reputatie 7
Je hebt helemaal gelijk, dit is inderdaad een Sprinter geworden. Het verschil in reistijd is hier 6 minuten. Is dit een probleem voor jouw woon-werk reizen?
Een sprinter naar Sloterdijk schiet niet op i.v.m buiten perron. Helaas is Sloterdijk niet mijn eindstation. Ik zou wel naar Lelylaan kunnen om daar de metro te pakken, maar dan nog kom ik te laat op mijn bestemming.
Het jammere is dat op de terugweg de trein ook 11 minuten later vertrekt dan nu het geval is. Dat kost me dan 25 minuten extra reistijd per dag. Boven op de 3 uur die ik al reis per dag.
Reputatie 7
Ik begrijp je frustratie hierin. Helaas is de nieuwe dienstregeling niet voor iedereen ideaal en zullen bepaalde reiziger erop achteruit gaan. Hieronder nog wat extra informatie:

Waarom is de dienstregeling rond Hoorn in de vroege ochtend en in avonduren anders dan overdag?
In de vroege ochtend en in avonduren rijden er geen 6 maar 4 Intercity's per uur tussen Amsterdam en Eindhoven. Op deze momenten rijdt de Intercity Enkhuizen-Amsterdam Centraal door naar Maastricht in plaats van Heerlen.

Hiermee ontstaat op deze momenten tussen Amsterdam en Eindhoven een kwartierdienst met goede overstapmogelijkheden op Utrecht Centraal en 's-Hertogenbosch. Dit is aantrekkelijker voor reizigers dan een aparte Intercity Enkhuizen-Amsterdam Centraal en een aparte Intercity Amsterdam-Maastricht die niet goed op elkaar aansluiten en waarbij geen goede overstappen worden geboden op Utrecht Centraal en 's-Hertogenbosch. Er wordt ook op deze momenten een snelle doorgaande verbinding vanuit Enkhuizen en Hoorn richting Utrecht Centraal geboden. Voordeel voor reizigers vanuit Enkhuizen is daarnaast dat de Intercity op deze momenten slechts kort stil staat in Hoorn.
Hiervoor is het wel nodig dat de Sprinter Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal van Hoorn Kersenboogerd t/m Amsterdam Sloterdijk op deze momenten circa 5 minuten vroeger rijdt en van Amsterdam Sloterdijk t/m Hoorn Kersenboogerd circa 5 minuten later. Omdat de vertrektijden van deze Sprinter op de Amsterdamse Westtak en de Schipholspoortunnel niet aangepast kunnen worden staat deze trein circa 5 minuten stil op Amsterdam Sloterdijk (Hemboog).
Ja bedankt voor de informatie. En ik geloof best dat er niks aan te doen is. Maar ik heb er eerlijk gezegd niet zoveel aan. Het veranderd verder niks. En er een beetje op achteruit gaan is tot daar aan toe. Maar dit is wel erg veel per dag. 3 en een half uur aan het reizen voor 6 en een half uur werken en dat voor best een relatief kleine afstand. Als het kon ging ik met de bus. Maar helaas is dat vanuit Hoorn ook geen optie. Maar nogmaals bedankt voor je reacties en informatie.
Reputatie 7
Badge +3
Misschien was het gewoon niet zo'n goed idee om de intercity's uit Limburg te koppelen aan die naar Enkhuizen. Ze hadden beter allebei in Amsterdam kunnen keren.
Reputatie 7
Die 10- minutendienst heeft wel heel veel gevolgen voor andere verbindingen. Teveel. En inderdaad, een beetje erop achteruit prima, maar dat blijkt vaak niet het geval. Benieuwd hoe mensen die het betreft gaan reageren na definitieve dagelijkse invoering op 10 dec.
Sprinter Hoorn Kersenboogerd – Hoofddorp visa versa
jammer dat deze sprinter 2 keer per uur blijft rijden.
gezien de drukte in de trein.
regelmatig zet de ns ook nog een 4 baks sprinter in de spits
dat is echt veel te kort .
dan sta je echt als haringen in een ton.
jammer gezien de vele passagiers op deze trajectVeel passagiers is logisch omdat dit de enige fatsoenlijke verbinding vanuit de lijn Den Helder - Castricum naar Schiphol is. Vroeger kon je elk kwartier naar Schiphol vanuit deze lijn maar nu nog maar elk half uur met overstap op Zaandam.

De overstap op Zaandam is prima, andere kant van het spoor ook fijn maar in het totaal vind ik het al vreemd dat je niet rechtstreeks vanuit Den Helder -Alkmaar naar Schiphol kan maar dan ook nog de halvering in frequentie. De overstap op Sloterdijk is wellicht in theorie haalbaar maar in de praktijk zo krap dat de NS planner hem in 90% van de gevallen niet eens aangeeft. Dat is deze dienstregeling al het geval.
Zondag 19 november: minder sprinters naar Schiphol. Sprinter kwam te laat. Op station Zuid bleek er een brandmelding in de Schipholtunnel. Toen maar weer naar huis gegaan en de auto gepakt. Het is ook frustrerend dat er zoveel intercity's station RAI voorbij rijden.

Reageer