beantwoord

Langdurig 'defect spoor' R'dam-Breda?

  • 30 januari 2020
  • 59 reacties
  • 1850 Bekeken

Reputatie 3

Wat is er eigenlijk aan de hand op het spoor tussen Breda/Dordrecht en R’dam? Er rijden nu al een paar dagen minder treinen door ‘defect spoor’. Dat zou vanavond verholpen zijn, maar nu is de storing al tot maandag verlengd. Is er bekend waarom dit zo lang duurt?


59 reacties

Reputatie 7
Badge +3

@AbbeyRoad 

Dat zal morgen wel blijken. Dan horen we wel of alle vier de sporen weer volledig vervangen moeten worden (al dan niet komende zomer) of dat het bij een beperkte reparatie blijft.

Reputatie 7
Badge

Prorail meldt zojuist dat tussen woensdag en zondag het defecte spoor in de Willemsspoortunnel wordt hersteld. Duurt dus nog wel even voor we van de ellende af zijn vrees ik.

 

https://www.prorail.nl/nieuws/spoedreparatie-spoor-willemsspoortunnel-vanaf-woensdag-5-februari

Reputatie 7
Badge +3

De grote vraag gaat worden of alle vier de sporen in de tunnel volledig vervangen moeten worden omdat de drie jaar geleden gebruikte bevestigingsconstructie niet deugt. Daar zal morgen of overmorgen wel duidelijkheid over komen. Worst case gaat het dan zes tot acht weken duren.

Op https://www.prorail.nl/nieuws/spoedreparatie-spoor-willemsspoortunnel-vanaf-woensdag-5-februari staat dat tijdens de inspectie bleek dat een groot deel van de houten dwarsliggers van het betreffende spoor in de ruim twee kilometer lange tunnelbuis is doorgezakt. En dat vervanging van dit spoor was gepland voor dit najaar.  Die dwarsliggers zullen dan misschien niet 3 jaar geleden vervangen zijn, maar planning was pas komend najaar deze te vervangen.

Ergens ander las ik (en dit echt van horen zeggen) dat die houten dwarsliggers vervormd zijn omdat ze aan uiteinden omhoog komen waardoor de spoorstaven niet meer op de juiste afstand liggen. Dat zou komen omdat ze aan de onderkant vochtig bleven maar aan de bovenkant wel opdrogen. 

Het verbaast me eigenlijk dat er nog houten dwarsliggers liggen. Zijn de dwarsliggers bij de andere 3 sporen dan ook nog van hout en zo ja kan daar hetzelfde mee gebeuren? Worden ze dan nu vervangen door betonnen dwarsliggers? 

Reputatie 7
Badge +3

Op https://nieuws.ns.nl/tot-en-met-zondag-minder-treinen-door-extra-werkzaamheden-bij-rotterdam/  staat o.a. “Sprinters die wel rijden worden waar mogelijk langer.”  Ik zie wel in de ochtend en zelfs nog begin van de middag in de 5100 een omloop met SGM-8 maar in de middag/avondspits is het max SGM-6. Wel zie ik dan in de 5000 een SGM-8 rijden op het traject Rotterdam - Den Haag (dit is de serie die vervalt tussen Rotterdam en Dordrecht). Waarom niet ook in de middagspits in de 5100 met langere treinen rijden? Dan hebben ze er tussen Rotterdam en Dordecht ook wat aan.

Badge

Op https://nieuws.ns.nl/tot-en-met-zondag-minder-treinen-door-extra-werkzaamheden-bij-rotterdam/  staat o.a. “Sprinters die wel rijden worden waar mogelijk langer.”  Ik zie wel in de ochtend en zelfs nog begin van de middag in de 5100 een omloop met SGM-8 maar in de middag/avondspits is het max SGM-6. Wel zie ik dan in de 5000 een SGM-8 rijden op het traject Rotterdam - Den Haag (dit is de serie die vervalt tussen Rotterdam en Dordrecht). Waarom niet ook in de middagspits in de 5100 met langere treinen rijden? Dan hebben ze er tussen Rotterdam en Dordecht ook wat aan.


Er reden inderdaad SGM-8 stellen vandaag in de sprinter serie, mogelijk waren er problemen met het regelen van voldoende personeel op de treinen in de middag dat ze naar SGM-6 zijn gegaan.  Ook in de ochtend speelde dit probleem namelijk en vanwege de tunnels moesten er 2 Hc’s op de trein aanwezig zijn en anders moest er een stel in opzending gezet worden.

Reputatie 7
Badge +3

Dan zou ik zeggen, doe dan in de middag die SGM-8 alleen in de 5100 die wel het hele traject reed en de SGM-6 in de 5000. 

Reputatie 7
Badge +3

Er wordt nu deze week een provisorische reparatie gedaan. Later in het jaar zal er dan een vernieuwing van het hele spoor plaatsvinden.

Reputatie 6

Ik blijf me erover verbazen dat men steevast omroept dat de reisplanner een dag vantevoren wordt bijgewerkt. 

Inmiddels is bekend dat dit grapje zeker nog de rest van de week duurt. Tevens is bekend welke treinseries hierdoor getroffen zijn.

Waarom dan niet de reisplanner vast bijwerken voor de rest van de week?

Eenieder, ja zelfs NS, zal het toch met me eens zijn dat het wenselijk is dat deze informatie (a) zo tijdig mogelijk en (b) zo volledig mogelijk beschikbaar is?

Reputatie 7
Badge

zo volledig mogelijk beschikbaar is?

Om zo volledig mogelijk te zijn is het verstandig deze info zo juist mogelijk te bepalen. Om dit telkens één dag van te voren te doen @wsm kan men telkens inspelen op de actuele situatie, ook als deze onverwachts (nog) veranderd.

Reputatie 6

Inderdaad, ik snapte de spoorweglogica niet. Sorry. 

Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat de situatie onverwachts veranderd [sic]. Het onveilige spoor zou zichzelf spontaan kunnen repareren, of de aannemer is binnen een halve dag klaar in plaats van op zondag. 

Reputatie 7
Badge

Inderdaad @wsm , dat zou zomaar kunnen.…

Wonderen gebeuren bijna altijd onverwachts.

 

 

Heeft iemand nog (inside) nieuws mbt deze situatie? Heb nog ff op de site van NS en ProRail gekeken maar zie nog geen nieuwe updates

Reputatie 7
Badge

De storingsmelding(en) op de NS website/ in de app worden regelmatig/dagelijks ververst. Het lijkt vanaf maandag weer normaal te zijn.

Reputatie 7
Badge +3

Het herstellen van het spoor vindt volgens ProRail plaats van vandaag woensdag 5 februari tot en met zondag 9 februari. Maar je weet natuurlijk nooit zeker of dat zal uitlopen.  Ik hoop voor iedereen van niet.

Hey NS, De reisplanner klopt van geen kant… zie het reisadvies van Rotterdam over de ICD die vanaf Amsterdam komt (21:08 amsterdam centraal)

En vervolgens de vertrektijden vanaf Rotterdam centraal:
 

Verwarring alom want die trein gaat gewoon niet 

9292 heeft de reis wel netjes uit de planner gehaald, maar de NS-reisplanner is en blijft een drama. Bij verstoringen/veranderingen blijft een deel van de geschrapte treinen gewoon in de reisplanner staan en dit gebeurt steeds weer opnieuw. Aantal weken geleden lagen Nieuw-Vennep en Sassenheim er acht uur lang compleet uit, maar volgens de reisplanner reed een deel wel waardoor iedereen voor niets naar het station kwam.

Ik betwijfel of dit ooit gaat veranderen, want verder dan een excuses voor het ongemak zonder iets te verbeteren komt men helaas niet.

 

Badge +3

9292 heeft de reis wel netjes uit de planner gehaald, maar de NS-reisplanner is en blijft een drama.

Dan zal rijdendetreinen.nl (website/app) dat ook wel netjes gedaan hebben, want al die planners verwerken precies dezelfde (openbare) data.

Bij de NS doen ze dat soms elke 10 minuten (bij plotselinge grote verstoringen, hou de app of planner in de gaten!) maar in dit geval hebben ze daar dus blijkbaar geen haast mee, terwijl elke wijziging wél meteen door 9292 (en de rest van de data-cowboys/hobbyisten) opgepikt wordt. :thinking:

 

Het vreemde is dat als je de trein onder vertrektijden zoekt er wel netjes staat dat hij niet rijdt, dat was bij de treinen in Nieuw-Vennep en Sassenheim exact hetzelfde. Op het station was de informatie ook correct op de borden.

Het is dus wel bekend, maar de reisplanner kan regelmatig het reisadvies niet correct aanpassen want daar wordt de niet-rijdende trein gewoon gebruikt.

Dat komt helaas steeds weer opnieuw terug, zoals bij de trein van @bosschebol en de treinen van 6:20, 7:20 en 8:20 etc.

 

Badge +3

Ik ben te moe om verder te kijken maar rijdendetreinen zegt dat die 970 gewoon gereden heeft? Oké, spoorwijziging op Shl maar da's niets bijzonders.

https://treinposities.nl/ritinfo/20200206/970 zegt inderdaad iets anders.. (opgeheven in Rotterdam, waarom dan?)

Reputatie 7
Badge +3

De vraag is meer waarom geeft de reisplanner aan dat die 970 wel rijdt. De hele dag is de 900 serie opgeheven tussen Rotterdam en Centraal vanwege het defecte spoor en op andere tijden geeft de reisplanner dat ook aan, maar die van 21:51 blijft gewoon normaal in de planner staan. Kijk je voor een reis dezelfde tijd morgenavond dan rijdt die volgens de planner weer niet. Iemand heeft vandaag ergens een steekje denk ik laten vallen qua reisplanner.

Ik heb nagevraagd wat hier misgaat en dit topic meegestuurd zodat men hiervan op de hoogte is.  

Reputatie 6

Als de kwaliteitscontrole van ProRail bij een “nieuwbouw project” al faalt…. Heeft er iemand wat kadootjes gehad om de andere kant op tekijken.? Zijn dan alle reparaties aan het spoor houtje touwtje reparaties met een ijzerdraadje en plakband? Dat soort dingen ga je je wel afvragen….

Het probleem in Rotterdam draait niet om de vraag of het werk slecht is uitgevoerd maar of er drie jaar geleden voor een ondeugdelijke bevestigingsconstructie is gekozen in het bestek net als destijds bij de Moerdijkbrug.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het werk gewoon helemaal niet is uitgevoerd: “Groot onderhoud aan de sporen in de Willemsspoortunnel stond voor eind 2016, begin 2017 gepland, maar is toen niet doorgegaan in deze tunnelbuis. Eind dit jaar voeren we de spoorvernieuwing alsnog uit. De twee sporen in de andere tunnelbuis zijn destijds wel vernieuwd.”

Zie: https://www.prorail.nl/nieuws/prorail-onderzoekt-problemen-willemsspoortunnel

Ondanks het feit dat Prorail dus niet in machte is om het onderhoud aan de sporen op een adequate manier uit te (laten) voeren en (dus) niet in staat is om de beschikbaarheid van veilig berijdbare sporen te garanderen, krijgt ook de reiziger een veeg uit de pan. De beste reiziger is immers geen reiziger. 

 

Badge +3

Vond het al vreemd dat er eerder gesproken werd over houten dwarsliggers/spoorbielzen.

Reputatie 7
Badge +3

Vond het al vreemd dat er eerder gesproken werd over houten dwarsliggers/spoorbielzen.

Inderdaad, dat viel mij ook al op en gaf dat paar dagen geleden al aan.

Dus de bevestigingsklemmen deugen niet meer omdat reizigers naar het toilet gaan in de trein? Dan moet ProRail zich maar gaan beklagen bij NS die nog treinen hebben die toiletten die op het spoor lozen. Gelukkig wel steeds minder.

Als de kwaliteitscontrole van ProRail bij een “nieuwbouw project” al faalt…. Heeft er iemand wat kadootjes gehad om de andere kant op tekijken.? Zijn dan alle reparaties aan het spoor houtje touwtje reparaties met een ijzerdraadje en plakband? Dat soort dingen ga je je wel afvragen….

Het probleem in Rotterdam draait niet om de vraag of het werk slecht is uitgevoerd maar of er drie jaar geleden voor een ondeugdelijke bevestigingsconstructie is gekozen in het bestek net als destijds bij de Moerdijkbrug.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het werk gewoon helemaal niet is uitgevoerd: “Groot onderhoud aan de sporen in de Willemsspoortunnel stond voor eind 2016, begin 2017 gepland, maar is toen niet doorgegaan in deze tunnelbuis. Eind dit jaar voeren we de spoorvernieuwing alsnog uit. De twee sporen in de andere tunnelbuis zijn destijds wel vernieuwd.”

Zie: https://www.prorail.nl/nieuws/prorail-onderzoekt-problemen-willemsspoortunnel

Ondanks het feit dat Prorail dus niet in machte is om het onderhoud aan de sporen op een adequate manier uit te (laten) voeren en (dus) niet in staat is om de beschikbaarheid van veilig berijdbare sporen te garanderen, krijgt ook de reiziger een veeg uit de pan. De beste reiziger is immers geen reiziger. 

 

Ik vind het best schokkend dat dit groot onderhoud niet is uitgevoerd en ben benieuwd waarom dit niet is gebeurd. 

Reageer