beantwoord

Nieuw traject Weert-Sittard?

  • 15 July 2021
  • 2 reacties
  • 95 Bekeken

Reputatie 4

Zijn er (ooit) plannen (geweest) voor een directe spoorverbinding tussen Weert en Sittard? Nu maakt het spoor een hele omweg via Roermond. Ik denk dat een directe verbinding Weert-Sittard (parallel aan de A2 ofzo en zonder tussenstop) de reistijd tussen Eindhoven en Zuid Limburg toch zeker met ruim 10 minuten enkele reis kan verkorten. Er zijn, weet ik, wel plannen geweest bijvoorbeeld voor een snellere verbinding richting Groningen (via Emmeloord en Heerenveen), maar richting Zuid Limburg heb ik nooit iets over gehoord.

icon

Beste antwoord door Tamzin 15 July 2021, 19:45

Bekijk origineel

2 reacties

Dat is een hele goede vraag! Ik durf zo niet te zeggen of die plannen er zijn (geweest). Je zou je vraag het beste kunnen stellen aan ProRail. Wellicht kunnen zij je er meer over vertellen. 

Reputatie 7
Badge +3

Zijn er (ooit) plannen (geweest) voor een directe spoorverbinding tussen Weert en Sittard? Nu maakt het spoor een hele omweg via Roermond. Ik denk dat een directe verbinding Weert-Sittard (parallel aan de A2 ofzo en zonder tussenstop) de reistijd tussen Eindhoven en Zuid Limburg toch zeker met ruim 10 minuten enkele reis kan verkorten. 

De huidige verbinding Eindhoven-Maastricht is niet als doorgaande lijn gebouwd en dat verklaart de misschien wat vreemde route via Roermond. Oorspronkelijk was er een lijn Antwerpen-Weert-Roermond-Duitsland en daarnaast een lijn Nijmegen/Eindhoven-Venlo-Roermond-Maastricht. De verbinding Eindhoven-Maastricht liep oorspronkelijk dus via Venlo en Roermond. Pas veel later in 1918 is het stuk Eindhoven-Weert bijgebouwd ten behoeve van het opkomende kolenvervoer vanuit Zuid-Limburg waardoor de omrit via Venlo verviel. 

Een rechtstreekse lijn Weert-Sittard zou niet alleen veel geld kosten maar heeft daarnaast ook als nadeel dat Roermond wordt afgekoppeld. Dat zal niet gebeuren, de tijdwinst weegt niet tegen de kosten en de nadelen op. Ik denk dat men met de huidige route nu achteraf eigenlijk best wel tevreden is.

Bij de aanleg van de A2 was een route wel/niet via Roermond destijds overigens ook een discussiepunt. Uiteindelijk werd voor de kortste route gekozen omdat die het goedkoopste was. 

Reageer