beantwoord

Trein rijdt station voorbij, waarom?

  • 19 April 2014
  • 3 reacties
  • 1131 Bekeken

Wanneer wordt ervoor gekozen een station voorbij te rijden en hoever vantevoren wordt dit gecommuniceerd?
icon

Beste antwoord door Anonymous 19 April 2014, 09:59

Bekijk origineel

3 reacties

Het voorbij rijden van een station kan vastgelegd zijn in de jaardienstregeling. Die wordt globaal een jaar tevoren al vastgesteld, mede in overleg met reizigersorganisaties.

Het kan ook voorkomen dat een trein wel op een station hoort te stoppen, maar dat de machinist (ook maar een mens) zich vergist. Laatst vertelde een machinist mij dat hij een bepaald traject enkele malen achtereen gereden had met een Intercity en dus slechts op een enkel station had hoeven stoppen.
Meteen daarna (in diezelfde dienst) moest hij dat zelfde traject rijden met een stoptrein. Gewend aan het doorrijden met de Intercity is hij toen onbewust en onbedoeld (uit gewoonte) een station voorbij gereden.

En natuurlijk kan het ook voorkomen dat een trein zoveel vertraging heeft opgelopen dat door de treindienstleiding - dus van "hogerhand" besloten wordt een trein niet te laten stoppen, of de rit in te korten, om op die manier tijdwinst te boeken en de trein weer in de normale dienstregeling te krijgen en een sneeuwbaleffect van verstoringen te voorkomen.
Wanneer wordt ervoor gekozen een station voorbij te rijden en hoever vantevoren wordt dit gecommuniceerd?

Altijd vervelend als dat gebeurd. In aanvulling op Wiarda kan ik alleen maar zeggen dat als een bepaalde trein normaliter op de stations wel zou stoppen en dan niet, dan wordt het treinpersoneel van te voren op de hoogte gebracht, dit is soms pas 5 minuten voordat het gaat spelen, dus alles is zeer kort gepland en besloten. Het wordt niet zomaar gedaan overigens. De HC zal het voor vertrek ook omroepen. Soms doen de omroepinstallaties het helaas niet zoals ze moeten doen en op het station zelf zal het ook worden omgeroepen. Mijn ervaring is vaak, niet eens als het om dit geval gaat, is dat reizigers teveel op hun automatische piloot reizen en nergens naar luisteren of kijken. In de treinen met reisinformatie op de beeldschermen wordt aangegeven welke stations gestopt wordt, dus als je station er niet bij staat, wordt daar in ieder geval niet gestopt.
Badge
Dag Frank en Maartje, welkom op het forum. Ons treinpersoneel krijgt van tevoren een overzicht van alle stations waar gestopt wordt. Helaas komt het incidenteel voor dat een machinist ten onrechte een station voorbij rijdt. Uiteraard is dit voor reizigers vervelend, omdat zij langer onderweg zijn. Wij doen er als bedrijf daarom alles aan om dit soort situaties te voorkomen. Groet, Leny

Reageer