Van station Vught naar Den Haag Ypenburg: 3x overstappen sneller dan 1x overstap in Den Bosch

  • 6 december 2016
  • 5 reacties
  • 281 Bekeken

Reputatie 2
Als je op de NS-reisplanner het traject Vught - Ypenburg. Met extra optie +5 minuten voor de overstaptijd.
En dan vertrektijd 8.05. Dan blijkt dat het sneller is om 3x over te stappen in plaats van 1x, wat betreft totale reistijd.
Het scheelt namelijk een halfuur.
Dit kan toch niet de bedoeling zijn van de nieuwe dienstregeling.
Misschien een sprinter koppelen aan een intercity. En omgekeerd.

5 reacties

Dag Lijnennetkaart. In 2017 wordt de reistijd van Vught naar Den Haag Ypenburg 4 minuten langer. Dit heeft te maken een langere overstap in Den Bosch, doordat de sprinter tussen Vught en Den Bosch op andere tijden gaat rijden. Deze sprinter wordt in Boxtel ingehaald door een intercity. Dit is noodzakelijk om een maakbare dienstregeling rondom Vught te realiseren. Rond Vught wordt in de toekomst extra infrastructuur aangelegd (een vrije kruising), waarmee deze situatie over een paar jaar hopelijk verholpen kan worden.

Er rijdt in de nieuwe dienstregeling ook een rechtstreekse sprinter van Den Bosch naar Den Haag Ypenburg, maar deze wordt onderweg in Geldermalsen, Houten, Woerden en Gouda ingehaald door een intercity. Overstappen is daarom altijd sneller.
Reputatie 4
@Jesper H
Er wordt in Geldermalsen zo meteen niet meer ingehaald.
Mijn excuses. Die inhaling gaat inderdaad van Geldermalsen naar Houten/Utrecht.
Reputatie 2
Wat is de het nut van een doorgaande sprinter Den Bosch - Den Haag, als je met een extra overstap sneller op de plaats van bestemming bent. Dan stel ik bij deze een interessante kwisvraag aan de forumleden:
Op welke maximalen deeltrajecten van het sprintertraject Den Bosch - Den Haag, is het sneller om de sprinter te pakken dan een of meerdere keren over te stappen? Veel plezier met het vinden van een antwoord op deze vraag.
Reputatie 3
Het nut van doorgaande treinen is dat we in dit geval de infrastructuur optimaal benutten. Als het aparte treinen zouden zijn zouden deze ook op de stations waar de lijn geknipt zou worden moeten keren en dit vraagt extra perroncapaciteit en keervoorzieningen (die er niet altijd is). Bovendien heb je dan vaak meer materieel nodig. Overigens geldt ook voor veel Intercity's dat veruit de meeste reizigers slechts op een deeltraject rijden. Ook daar is niet gekozen voor opsplitsen van lijnen omdat je zo een soort dakpan krijgt van reizigersstromen. Anders gezegd: een trein op het traject ABCDE vervoert doorgaans veel reizigers tussen AB, AC, BC, BD, CD, CE en DE maar veel minder tussen AD en BE en heel weinig van A naar E.

Het klopt inderdaad dat deze Sprinter veel wordt ingehaald. Voor langere reizen loont overstappen dus. Overigens is een deel van deze inhalingen tijdelijk. Zo kan de inhaling in Woerden vrijwel zeker verdwijnen zodra de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam Rijnkanaal klaar is (2019) waarmee ook het traject Utrecht Leidsche Rijn-Utrecht Centraal 4 sporig is.

Reageer