Zwolle-Leeuwarden Dienstregeling 2017


Reputatie 5
Badge
Is het al bekend of de 2de sprinter Leeuwarden-Meppel aan de dienstregeling wordt toegevoegd en de haltes Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega hun IC verbinding verliezen? Dat zowel de IC Leeuwarden-Rotterdam en IC Leeuwarden-Den Haag CS enkel nog stoppen te Heerenveen, Steenwijk en Meppel.

141 reacties

Dat is absoluut niet waar, zelfs een trein met weerstandsaandrijving zal nooit vol vermogen trekken bij lage snelheid omdat deze dan met de motoren in serie geschakeld zal rijden i.p.v. parallel. Een VIRM zal vanaf circa 50km/u maximaal vermogen gaan trekken, tot die tijd zorgt de vermogenselektronica ervoor dat de hoeveelheid stroom naar de motoren beperkt wordt omdat de trein anders enorm zal doorslippen. Je wilt echt niet bij stilstand 1kA je motoren in jagen: dan blaas je de boel gewoon direct op!
Dat is absoluut niet waar, zelfs een trein met weerstandsaandrijving zal nooit vol vermogen trekken bij lage snelheid omdat
hij anders meer stroom uit de bovenleiding trekt dan toegestaan / mogelijk is. Verder is de tractie van de VIRM natuurlijk berekend op het Nederlandse bovenleidingsysteem, dus niet gemaakt om met meer vermogen op te trekken dan hier mogelijk is.
Nee, zo werkt dat niet, je haalt nu allerlei natuurkundige begrippen door elkaar. Een trein accelereert doordat de motoren een bepaalde trekkracht leveren, dit wordt meestal aangeduid in kilonewton (kN). Hoe harder de trein rijdt, hoe meer vermogen er nodig is om dezelfde trekkracht te leveren. Voor een trekkracht van 300kN heb je bij een snelheid van 10km/u een vermogen van 833kW nodig, en bij een snelheid van 50km/u is dat 4167kW.

Zou je echter bij 10km/u al het maximale vermogen leveren, dan zou je een trekkracht van meer dan 2000kN krijgen, waarmee je een complete IntercityDirect stam in 10 seconden naar 70km/u zou kunnen versnellen. Dat is natuurlijk alles behalve comfortabel, als het uberhaupt zou werken en de trein niet enorm zou doorslippen, dus wordt het vermogen bij lage snelheden beperkt zodat de trekkracht onder de 300kN blijft.
Reputatie 1
De 12 minuten wachttijd in Zwolle verminderen levert meer op, al begrijp ik dat er voor gekozen wordt.

Het is deels een gevolg van doorgeschoten veiligheidsmaatregelen, waarvoor ik weinig begrip kan opbrengen.


Kun je dat wat nader toelichten? Om welke veiligheidsmaatregelen gaat het?


Richting de IJsselbrug rijden er na de knoop 4 treinen achter elkaar aan: IC Lelystad (3 min) IC Amersfoort (3min) Sp Amersfoort (4 min) Sp Lelystad. Tussen het vertrek van de eerste en laatste trein in die richting zit dus 10 minuten. Een alternatief was geweest om de sporen tussen station Zwolle en Hattemerbroek aansluiting (het begin van de Hanzelijn) als twee keer enkelspoor te gebruiken: één voor treinen van en naar de Hanzelijn en één voor treinen van en naar de Veluwelijn. Dan kunnen de IC's tegelijk vertrekken en vervolgens de beide sprinters ook en dan hoeft er nog maar 3 minuten te zitten tussen het vertrek van de eerste en de laatste trein in die richting. Voor de aankomst uit die richting geldt natuurlijk precies hetzelfde. De wachttijd waar Thom het over heeft was daarmee in beide richtingen 3 minuten korter geweest zonder noemenswaardige extra kosten. Echter vond men het niet veilig om afwisselend in beide richtingen gebruik te maken van hetzelfde spoor.


Slim idee. Zoals u zelf aangeeft verkort dit de overstaptijd i.v.m. wachten wegens aansluitingen op station Zwolle Waarschijnlijk heeft de NS besloten om dit niet te gaan doen voor het geval dat er vertraging is uit tegenovergestelde richting.

Trein uit de richting Amersfoort wacht op de trein uit de richting Lelystad en vervolgens rijden ze beide om en om naar Groningen en Leeuwarden. Tevens is dit in tegengestelde richting ook van toepassing.

In Zutphen er is wel sprake van dat er op de IJsselbrug in beide richtingen wordt gereden.

Sprinter Nijmegen - Zutphen (spoor 1a) rijdt richting Zutphen rechterspoor en richting Nijmegen linkerspoor.

Arriva stoptrein Apeldoorn - Zutphen (spoor 2a) rijdt richting Zutphen linkerspoor en richting Apeldoorn rechterspoor.

Leukste aan Zutphen: Stoptreinen en Sprinter komen het zelfde tijd aan in Zutphen en vertrekken weer op hetzelfde tijdstip.

Richting het Twentekanaal zijn er meer sporen en gebruiken de treinen ieder een eigen spoor.

Intercity maakt gebruik van beide sporen, maar maakt op het station gebruik van spoor 3. om :28 /:58 naar Roosendaal en :04 / :34 naar Zwolle.

*Aandacht: Station Zutphen ligt dichtbij de IJssel en direct na de spoorbrug splitsen de spoorlijnen naar Apeldoorn en Arnhem.
@Bemined

Natuurlijk, en als VIRMs sneller optrekken gaan bovendien de koeien zure melk geven.

De acceleratie van een VIRM loopt nou niet bepaald tegen de grens aan van wat qua comfort acceptabel is. Probeer in een auto eens zo op te trekken bij een verkeerslicht, dan heb je gegarandeerd een claxonconcert achter je en wellicht een paar middelvingers als bonus. De versnelling bij het remmen van een VIRM is trouwens ook hoger dan die bij het optrekken, alleen uiteraard in de andere richting, maar dat maakt voor comfort geen verschil.

Hadden we een bovenleidingsysteem gehad dat meer vermogen kan leveren, dan zou het zin hebben om treinen te bouwen die daarvan gebruik maken bij het optrekken, bijvoorbeeld met meer aangedreven assen. Zeker in dit land waar zelfs intercitytreinen vaak niet langer dan een kwartiertje rijden tussen twee stations. (En de VIRM is zelfs als sneltrein ontworpen.)
Tja, je kunt eigenwijs blijven doen, maar daarmee verander je de wetten van de natuurkunde niet. Een VIRM kan zeker sneller optrekken onder 1500V, als deze meer aangedreven assen zou hebben en daardoor een hogere trekkracht kan leveren. Want daar gaat het uiteindelijk om, die trekkracht bepaald je acceleratie (F=m*a), het vermogen bepaald slechts tot welke snelheid jij die trekkracht kan blijven leveren (P=F*v). Het levert je echter weinig op, minder dan 10 seconden, dus misschien net een minuut tussen Maastricht en Amsterdam. En je zult nog altijd niet met 100% vermogen kunnen optrekken, want dan blaas je de boel nog steeds op, de tractieinstallatie zal het motorvermogen moeten blijven reguleren.
Een VIRM kan zeker sneller optrekken onder 1500V, als deze meer aangedreven assen zou hebben en daardoor een hogere trekkracht kan leveren. Want daar gaat het uiteindelijk om, die trekkracht bepaald je acceleratie (F=m*a), het vermogen bepaald slechts tot welke snelheid jij die trekkracht kan blijven leveren (P=F*v).

Je vergeet er twee: P=dW/dt en W=int F ds.

Maar nogmaals: Het doet er niet toe onder welke omstandigheden een trein het maximale vermogen trekt, het gaat erom dat de bovenleiding onder alle omstandigheden kan leveren wat er in de netverklaring staat.
Het ging er juist om dat een korte trein aanzienlijk minder vermogen gebruikt dan een lange trein, en je dus meer treinen kan laten rijden wanneer deze korter zijn. Dan kan je er niet relevante formules tegenaan gooien, maar dat veranderd er niets aan: 3 bakken ICM verbruikt aanzienlijk minder stroom dan 10 bakken VIRM.
3 bakken ICM verbruikt aanzienlijk minder stroom dan 10 bakken VIRM.

Natuurlijk, want de laatste is veel zwaarder, maar dat d o e t e r n i e t t o e , omdat er met de genormeerde stroomafname uit de netverklaring moet worden gerekend.
ProRail spreekt in hun berichtgeving over deze problemen anders expliciet over materieellengte.
Wellicht hebben ze overwogen als alternatieve oplossing de netverklaring aan te passen: Gewoon het maximale stroomverbruik naar beneden bijstellen, maar dan moeten alle IC's daar ook onder blijven.
Waarom konden er met de luchtmachtdagen wel vier treinen per uur tussen Meppel en Leeuwarden rijden? De intercity's reden toen ook nog eens met tien bakken.
Wanneer de organisator van een evenement bij ons aanklopt kijken we altijd wat de mogelijkheden zijn wat betreft extra treininzet. Dat staat wat mij betreft volledig los van het nieuws dat er voorlopig geen extra treinen tussen Leeuwarden en Zwolle gaan rijden.
Reputatie 7
Badge +3
@Klaas-Jan
Dat klopt maar relevant is natuurlijk wel dat bij extra inzet voor evenementen de stroomvoorziening kennelijk geen issue is.
Klaarblijkelijk. We hebben gelukkig wel de ambitie in de toekomst een (structureel) extra trein te verzorgen.
Reputatie 5
Badge
@Klaas-JanNS Spijtig te horen dat het niet doorgaat dit jaar. Het zou namelijk vooral voor de reizigers uit Leeuwarden en Heerenveen een goede reistijdswinst kunnen betekenen. Grou en Akkrum liggen in de middle of nowhere. Het is en blijft gelukkig niet zo erg als Zeeuwse lijn. 🙂
Reputatie 1
@Klaas-JanNS Spijtig te horen dat het niet doorgaat dit jaar. Het zou namelijk vooral voor de reizigers uit Leeuwarden en Heerenveen een goede reistijdswinst kunnen betekenen. Grou en Akkrum liggen in de middle of nowhere. Het is en blijft gelukkig niet zo erg als Zeeuwse lijn. :)

Graag reageer ik op enkele berichten.

Evenementenvervoer:
Bij evenementen kan er met de organisator worden afgesproken voor diverse mogelijkheden:
-Langere treinen
-Extra treinen (gewoon extra treinen en/of frequentieverhoging)
-In het geval dat er in de avond / zondag frequentie verlaging is: deze te laten vervallen en de ''dagfrequentie'' aanhouden zodat de trein niet 1x maar 2x per uur rijdt.
-Gewijzigde dienstregeling in het voordeel van het traject zelf: (andere tijden en/of knippen van lange trajecten in deeltrajecten zodat het resterende deel gewoon is).

Zeeuwse lijn:
Voorheen 1x per uur intercity en 1x per uur Sprinter op Roosendaal -Vlissingen.
de intercity van Amsterdam Centraal (tegenwoordig uit Lelystad) rijdt voortaan 2x per uur en er is besloten om ook tussen Roosendaal en Vlissingen 2x te rijden en op alle stations vanaf Roosendaal te stoppen.
Voortaan rijdt er tussen Roosendaal en Vlissingen 2x per uur een intercity die op alle stations stopt.
Vroeger werd er gedreigd met sluiting van sprinterstations omdat er weinig reizigers van gebruik maken maar dat is gelukkig niet doorgegaan.

Zwolle - Groningen:
Voorheen:
1x per uur intercity die alleen in Assen stopt
1x per uur intercity die op alle stations stopt (op het traject Zwolle-Groningen)
1x per uur Sprinter Zwolle - Groningen.

Tegenwoordig:
2x per uur intercity die alleen in Assen stopt
2x per uur sprinter die overal stopt.
Omdat reizigers in Hoogeveen protesteren dat de intercity niet meer in Hoogeveen stopt is dit met minstens 1 jaar uitgesteld, maar alsnog ingegaan.

Zwolle - Leeuwarden
1x per uur (tussen Zwolle en Leeuwarden) op alle stations.
1x per uur: stopt alleen in Steenwijk en Heerenveen.
1x per uur: doordeweeks Meppel - Leeuwarden (voorheen spits Wolvega - Leeuwarden)

Aanpassen zoals dat met Zwolle - Groningen is gebeurd is mogelijk het beste maar ik weet niet of dit momenteel haalbaar is.

Ik bedoel dan:
2x Intercity Zwolle - Leeuwarden die alleen stopt in Meppel, Steenwijk en Heerenveen (Meppel nieuw)
2x Sprinter Zwolle of Meppel - Leeuwarden

Het is aan de NS om te kijken wat haalbaar is.

*IC naar Leeuwarden en Groningen komen uit Rotterdam en Den Haag en neem aan dat dit ook in de toekomst zou blijven, maar heb dit voor de duidelijkheid even weggelaten om zo aan te geven dat het om het traject Zwolle - Leeuwarden en Zwolle - Groningen gaat.
Dat klopt maar relevant is natuurlijk wel dat bij extra inzet voor evenementen de stroomvoorziening kennelijk geen issue is.
Er zijn altijd verschillen tussen wat kan en wat mag. Er zit altijd een veilige marge rondom wat technisch kan, anders zou de dienstregeling bij het minste of geringste instorten. Bij tijdelijke dingen is het vaak eenvoudiger om toestemming te krijgen voor iets wat eigenlijk net onder de norm is maar technisch nog wel net kan dan bij structurele dingen.
Reputatie 7
Badge +3
@michael.hunen.3
Het verschil is wel dat de lijnen naar Leeuwarden en Vlissingen maar de helft van de reizigers trekken van die naar Groningen. Vier keer per uur naar Leeuwarden is gezien het aantal reizigers op dit moment niet reëel.
Reputatie 5
Badge
@Tamzin Ja, het is minder druk dan naar Groningen en heb eigenlijk liever gezien dat het een Systeem zou zijn met 1x/uur een Sprinter Leeuwarden-Meppel en 2x per uur een snelle IC. Of een vier treinen systeem. Het is gewoon vervelend als je vanuit Leeuwarden die gehuchten aan moet doen. 😉 Je kan natuurlijk ook zeggen dat rond de spits 1 IC nog overal stopt en in de daluren/weekend hij doorrijdt.
Reputatie 7
Badge +3
Dat klopt maar relevant is natuurlijk wel dat bij extra inzet voor evenementen de stroomvoorziening kennelijk geen issue is.
Er zijn altijd verschillen tussen wat kan en wat mag. Er zit altijd een veilige marge rondom wat technisch kan, anders zou de dienstregeling bij het minste of geringste instorten.

In het verleden werd de dienstregeling rond Utrecht Centraal zo gepland dat er niet gelijktijdig 4 IC's vertrokken. Dat trok te veel stroom tegelijk. Een zoveelste nadeel van 1500V.
Reputatie 7
Badge +3
@Tamzin Ja, het is minder druk dan naar Groningen en heb eigenlijk liever gezien dat het een Systeem zou zijn met 1x/uur een Sprinter Leeuwarden-Meppel en 2x per uur een snelle IC. Of een vier treinen systeem. Het is gewoon vervelend als je vanuit Leeuwarden die gehuchten aan moet doen. 😉 Je kan natuurlijk ook zeggen dat rond de spits 1 IC nog overal stopt en in de daluren/weekend hij doorrijdt.
Ik vraag me ook af of er voldoende reizigers zijn om 2 IC's en 2 Sprinters te rechtvaardigen. Misschien zou je eerder moeten denken aan 2 korte IC's en 1 Sprinter. Een goede halfuursverbinding van Leeuwarden, Heerenveen en Steenwijk (en misschien Meppel) naar Zwolle en de Randstad is misschien wel te rechtvaardigen, zeker op drukke momenten van de dag.
Reputatie 5
Badge
@iMark Wat mij betreft zou de situatie zo moeten zijn dat de reizigers uit Grou, Akkrum en Wolvega op Meppel of Heerenveen een snelle overstap hebben op een Intercity naar de Randstad en verder. Je hebt voor deze diensten (Op de huidige IC Lwd-Rotterdam na, deze is ook na Zwolle nog vrij druk) echt geen lange treinen nodig. Misschien alleen net na 9.00 gezien de kortingskaartjes.
Reputatie 1
@Tamzin Ja, het is minder druk dan naar Groningen en heb eigenlijk liever gezien dat het een Systeem zou zijn met 1x/uur een Sprinter Leeuwarden-Meppel en 2x per uur een snelle IC. Of een vier treinen systeem. Het is gewoon vervelend als je vanuit Leeuwarden die gehuchten aan moet doen. 😉 Je kan natuurlijk ook zeggen dat rond de spits 1 IC nog overal stopt en in de daluren/weekend hij doorrijdt.

Helemaal eens.
De mensen hebben nu al geluk dat er 2x (ondanks de verspreiding raar is met 20/40 verhouding) treinen rijden die overal stoppen.

Ook denk ik dat 2 intercity's per uur en slechts 1x per uur een sprinter en vervolgens nader te bepalen welke trein in de spits extra stopt (2x per uur sprinter of van 1 van de intercity's de keuze maken om op alle stations te gaan stoppen terwijl de andere intercity alsnog slechts op enkele stations stopt).

Ik ken de situatie wat het aantal reizigers in Friesland (of moet ik Fryslân zeggen?) minder is dan reizigers van/naar Groningen.

Het zijn beide dunbevolkte gebieden maar Groningen (stad) is een belangrijke universiteitsstad die veel studenten aantrekt, zelfs uit Zwolle.

Zeeland is zelf op enkele kleine steden na dunbevolkt en moet het vooral van de toeristen en dagjesmensen voor het strand hebben.

Ik heb er begrip voor waarom de NS enkele jaren geleden zowel op het traject Zwolle - Groningen als op de Zeeuwse lijn hun keuzes hebben gemaakt.

Welke keuze NS maakt voor de trein naar Leeuwarden weet ik niet en laat ik aan NS nodig.
In het minst gunstige geval kiest NS voor de Zeeuwse variant die niet veel uitmaakt voor de reiziger voor de kleine stations en een betere spreiding van om de 30 minuten een trein die overal stopt. Nadeel is dat de reiziger die bijv. van Zwolle naar Leeuwarden 9 minuten langer in de trein zit. (9 min. is namelijk het verschil in reistijd tussen de 2 intercity's in de huidige dienstregeling)

Ik maak zelden gebruik van de trein naar Leeuwarden en laat de keuze hierdoor liever over aan de NS.

Mogelijk kunnen jullie hier met ideeën komen. Zelf ben ik een treinreiziger dus kan ik er eigenlijk weinig mee doen. Gelukkig zijn hier op de forums ook medewerkers van NS. Waarschijnlijk kunnen ze iets met jullie ideeën wat doen. In het gunstige geval helpt u ze mee met het verbeteren van de dienstregeling.

1 groot verschil: 1 voordeel voor u zelf kan een nadeel voor een ander zijn, dus er wordt waarschijnlijk ook op gelet of alle ideeën op zich wel haalbaar zijn.
Reputatie 6
Badge
Grote vraag is nu waarom de 4e trein er niet komt.

"NS ziet geen mogelijkheden" luidt het bericht.

Bedeoelen ze dan: NS denk dat ze niet rendabel een 4e trein kunnen laten rijden ondanks de subsidie van de provincie Friesland.

OF

NS denk dat de infrastructuur (voeding via de bovenleiding) niet geschikt is om permanent 4 treinen per uur te laten rijden en men is niet in staat een creatieve oplossing te bedenken, zoals het inzetten van dieseltreinen.

Reageer