beantwoord

1e klas in een te kleine sprinter

  • 9 november 2016
  • 6 reacties
  • 1307 Bekeken

Als iedereen moet staan in een sprinter vol scholieren en forenzen, dan moeten veel conducteurs toe dat we in de 1e klas zitten. In het kader van veiligheid. De conducteur van vandaag niet. Dreigt met €50 boete en gaat de discussie aan met hele coupé. Hoe zit het nou eigenlijk? Safety first zou ik zeggen en coulance.
icon

Beste antwoord door Tamzin 9 november 2016, 08:30

Er is geen enkel recht om eerste klas te zitten als de tweede klas erg druk is. Als het te vol wordt kan de conducteur beslissen dat je niet mee mag en op de volgende trein moet wachten.

Wat betreft de veiligheid: de wet stelt dat er om veiligheidsredenen maximaal 4 reizigers per vierkante meter mogen staan. Als die grens niet bereikt is is de veiligheid niet in het geding.
Bekijk origineel

6 reacties

* niet moeten maar laten in 2e regel
Reputatie 7
Badge +4
U mag alleen in de eerste klas met een geldig kaartje of als de conducteur u vooraf toestemming geeft. Als u niet aan een van beide voorwaarden voldoet, reist u zwart. De conducteur had die boete ook mogen geven en hij was terecht geweest ook.

Het lijkt dat u veronderstelt dat het uitzondering is dat u niet in de eerste klas mag. Het is andersom: Het is uitzondering als u wel in de eerste klas mag zitten. Uw argument over veiligheid is niet geldend en ook geen excuus. Het zou betekenen dat u in dit geval veiligheid aanvoert als argument en op grond daarvan stelt dat u bij drukte dan gratis eerste klas mag zitten. Zo werkt het natuurlijk niet. U kunt toch zelf wel nagaan dat dat onzin is. Reizen doe je met een geldig kaartje en dat heeft u niet.
Wat mij betreft hulde aan de conducteur die de 'discussie' aangaat met wat u de hele coupé noemt. De hele coupé zit fout? Wat een flutargument. Als de eerste klas vol zit met voetbalsupporters, of wat daar voor door moet gaan, denkt u dan ook dat het mag omdat de hele coupé er mee vol zit? Met een hele coupé tegen een conducteur om het eigenbelang kracht bij te zetten, is nog bijzonder laf ook.
Wat zou u ervan vinden als u met een duur betaald eersteklaskaartje niet kon zitten omdat de 'hele coupé' vol zit met zwartrijders die de plaats hebben ingenomen?
Reputatie 7
Badge +3
Er is geen enkel recht om eerste klas te zitten als de tweede klas erg druk is. Als het te vol wordt kan de conducteur beslissen dat je niet mee mag en op de volgende trein moet wachten.

Wat betreft de veiligheid: de wet stelt dat er om veiligheidsredenen maximaal 4 reizigers per vierkante meter mogen staan. Als die grens niet bereikt is is de veiligheid niet in het geding.
Reputatie 5
Een vraag he. Stel een trein is ontzettend vol. Alle zitplaatsen zijn bezet en er staan erg veel mensen in de gangen. Mag een 2e klas reiziger dan wel in een 1e klas coupé staan? Het begrip "1e klas" gaat alleen toch maar over de stoelen, stopcontacten en tafeltjes, maar niet over het gangpad?
Reputatie 7
Badge +4
Formeel mag u er zich niet ophouden. Er doorheen lopen om elders een plek te zoeken mag natuurlijk wel. De praktijk is dat het in volle treinen niet altijd wordt vervolgd. De werkelijkheid is helaas dan ook dat mensen die daar staan, gaan zitten als een plaats vrij komt en niet gaan staan voor een reiziger die wel betaald heeft. Formeel mag het dus niet. Bedenk dat als de eerste klas geen zitplaatsen meer biedt, de reizigers met een duur eersteklaskaartje dan ook met een staanplaats genoegen moeten nemen. Dat komt vaker voor dan veel mensen denken. Die staan dan al in het gangpad van de eerste klas.

Het begrip eerste klas gaat echt over de hele coupé, ook het gangpad, en zeker niet alleen over de zitplaatsen en degelijke. Dus inderdaad ook over over het gangpad, waar u zich wel mag bevinden om er door heen te lopen, maar zich niet mag ophouden.

Echt iedereen mag een eersteklaskaartje kopen en dan mag je eerste klas reizen. Als je niet bereid bent de meerprijs van ongeveer 70 procent van te voren te betalen, mag het dus niet, met welk excuus of - doorgaans - welke smoes dan ook. De enige uitzondering is als er nadrukkelijk vooraf toestemming wordt gegeven door de conducteur, maar dat is, zeker in de drukke randstedelijke spits, zelden het geval.
Reputatie 5
Oke is dat me ook weer duidelijk. Dank

Reageer