beantwoord

Eerste klas, geld terug bij volle trein als de eerste klas wordt vrijgegeven?Toon eerste bericht

33 reacties

We moeten denk ik een onderscheid maken tussen gevoelsmatig recht en wetmatig recht. Ik kan me heel goed voorstellen dat een 1e klas vervoerbewijs gevoelsmatig meer recht geeft op een zitplaats, maar dit maakt het geen absoluut recht. Zoals eerder gezegd geeft een vervoerbewijs (ongeacht de klasse) je het recht om je in die klas te bevinden (te staan of te zitten). Dit staat in artikel 2.6 van de AVR-NS. In die zin heeft een 1e klas vervoerbewijs dus de “meerwaarde” bovenop een 2e klas vervoerbewijs dat je het recht hebt om je in de 1e klas te bevinden. Zoals gezegd geeft een vervoerbewijs (ongeacht de klasse) je het recht om je in die klas te bevinden (te staan of te zitten). De discussie over het al dan niet aanbieden van voldoende zitplaatsen is uiteraard heel terecht, maar van een andere orde.

Wat betreft het reizen met 1e klas: dit is een wat luxere comfortklasse. Het onderscheidt zich van de tweede klas door comfortabelere en ruimere zitplaatsen en op sommige plekken extra faciliteiten. Vaak is het bovendien rustiger in de eerste klas dan in de tweede klas. Ik neem aan dat jij een reden hebt dat je voor de 1e klas kiest? Dan ben je waarschijnlijk ook bekend met de 'voordelen' ervan?

Bovenstaande (en de mooie aanvullingen van de andere forumleden) is in mijn ogen voldoende om dit onderwerp te dekken.
Reputatie 7
Badge +4
Dank voor je antwoord maar toch even muggeziften: Het zou betekenen dat je je met je tweede klas kaartje je niet in de eersteklas mag bevinden. Dat kan niet zo zijn want je moet er wel door kunnen lopen om verderop een tweedeklas stoel te vinden. Dan bevind je je er toch echt en dat zou dat niet mogen. Dit kan niet zo zijn.

De term bevinden maakt wel duidelijk dat je met een tweedeklaskaartje dus niet in de eerste klas mag staan.
Het is opgelost als je je met een tweedeklaskaartje je niet in de eerste klas mag ophouden. Er doorlopen mag dan wel, er onnodig blijven niet.
Ik vraag me af of dit ergens te vinden is. Het zal wel zo zijn en dan verstopt in een omschrijving maar ik vind het weer even te mooi om me daar in te verdiepen 😉 Een formeel antwoord zou ik op termijn wel prettig vinden.
Reputatie 4
@Sivan Als ik met de sprinter ga zit ik in de eerste klasse met hetzelfde comfort als in de 2de klasse.
En is in de intercity's de vloer zachter zodat je comfortabeler staat?
En waar bestaan die extra faciliteiten dan uit? (ik ben maar af en toe een eerste klas reiziger)
Dat verschilt inderdaad per trein. In de sprinter heb je trouwens vaak wel meer rust in de 1e klas dan in de 2e klas. Ook is de kans op een zitplaats tijdens de spits groter (mits mensen zonder een 1e klas vervoerbewijs inderdaad niet in de 1e klas gaan zitten). Ik reis zelf dagelijks met de sprinter, en ik ervaar de 1e klas in de sprinter als comfortabeler (meer ruimte) en rustiger.
Nog los van de zitplaatskans, die ik wel als een stuk hoger ervaar, absoluut rust. Voor de luxe stoelen hoef je het niet te doen, dat geluk is beperkt tot een ICM, maar ik merk wel dat je tussen een totaal andere groep mensen komt waarvan er vaak veel meer ook aan het werk zijn. Prettig, want ik werk of lees ook graag onderweg. En als je, net als ik, niet helemaal tot de standaard doelgroep behoort dan krijg je daar gratis het genot bij van weggekeken worden door 'de elite' 😳
Reputatie 2
In de brochure van de NS wordt de eerste klasse omschreven als comfortabelere stoelen, stopcontacten en rustiger.

Je koopt een vervoersbewijs en geen zitplaats.

Welnu, als je moet staan in de eerste klasse, wat is dan het extra comfort zoals de NS het omschrijft? Alleen het stopcontact als die er al is.

Je zou in dat geval dezelfde reis met min of meer hetzelfde comfort ook in de tweede klasse gemaskt kunnen hebben.

Derhalve zou in voorkomende gevallen een dergelijke rit door de conducteur als calamiteitenrit aanmeld moeten worden, zodat via mijn NS het verschil in prijs tussen eerste en tweede klasse terug gevraagd kan worden.
Reputatie 6
Badge
Dat ben ik met je eens, kapebo. Als er keiharde woorden staan, moeten ze ook waar gemaakt worden. Anders betaal je extra voor geen extra voordelen en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Ik had gisteren een merkwaardige ervaring. Op Schiphol de ICDirect genomen naar Breda om 21.39. Trein vreselijk vol en de conductrice gaf aan dat passagiers eerste klas mochten gaan zitten. Had ik geen moeite mee. Ik wel.

de reiziger stapt uit/wordt de trein uitgestuurd/stapt uberhaupt niet in bij het instapproces en neemt een latere trein waar wel in de tweede klas kan worden gestaan

Omdat mensen niet de trein aan hun voorbij laten gaan om er voor te zorgen dat een trein niet onveilig/onwerkbaar vol wordt, wordt toegestaan dat ze naar de eerste klas gaan, nou volgens mijn wereldbeeld niet.

Reageer