beantwoord

Eerste klas, geld terug bij volle trein als de eerste klas wordt vrijgegeven?


Reputatie 7
Badge +4
  • Super user
  • 20584 reacties
Ik had gisteren een merkwaardige ervaring. Op Schiphol de ICDirect genomen naar Breda om 21.39. Trein vreselijk vol en de conductrice gaf aan dat passagiers eerste klas mochten gaan zitten. Had ik geen moeite mee.

Ze kwam echter met een merkwaardig omroepbericht. Nadat ze had verteld dat dit mocht zei ze: " De passagiers in de eerste klas kunnen het prijsverschil terugvragen. Vermeld treinnummer 972 in uw aanvraag bij Klantenservice."

Volgens mij bestaat deze mogelijkheid helemaal niet. Klantenservice reageerde, na langdurige navraag, met: Als het is gezegd moeten we er wat mee doen maar kon er verder niks mee. Het is natuurlijk ook een nagenoeg onwerkbaar iets. Bij mij alleen zou het dan met vol tarief om 13,30 gaan. Dat loopt met alle eersteklaspassagiers dan wel knap op met een dergelijke maatregel. Ik heb me nog afgevraagd of het specifiek voor ICDirect was. Daar wijken wel meer dingen af.

Voor het grijpgrage volkje: Het gaat me niet om een vergoeding, met mijn Dalvrij abonnement is dat ook niet te berekenen maar waar is het op gebaseerd dat dit zou kunnen? Ik had de jongedame er even op willen aanspreken, ik zag haar met een soort walkietalkie met de collega's overleggen maar ze stapte in Rotterdam uit. De vervangers tussen Rotterdam en Breda waren heel correct maar wisten het ook niet. De jongedame leek zeker van haar zaak en had ook overleg gevoerd.

Wie weet hoe dit zit? Lijkt me een klusje NS.
icon

Beste antwoord door Sivan NS 6 juni 2016, 12:47

Hoi Thom. Dit is geen gangbare werkwijze en ik weet ook niet hoe mijn collega dit voor zich zag. Het is een mooi gebaar, maar ik vraag me af of dit is afgestemd met Klantenservice. Ik verwacht persoonlijk van niet. Mochten we nu veel verzoeken binnenkrijgen n.a.v. deze reis, dan weet ik in ieder geval van de situatie, waarvoor dank.Ik kan helaas niet meer nagaan wie de conductrice was die dit omriep. Mocht je het ooit nog meemaken, zou je dan de melding direct willen doen, of de medewerker willen aanspreken? Ik ga er dan graag mee aan de slag!
Bekijk origineel

33 reacties

Owh, ik ben nu ook zeer nieuwsgierig, want dit klinkt mij onbekend in de oren.
Reputatie 7
Badge +4
Tja Loes, het kan zijn omdat ik Thomas heet maar ik geloof er eerlijk gezegd niets van. Echter hoe kan ze het dan zo stellig beweren? Ik wil graag weten hoe het zit.
Reputatie 7
Badge +4
Wel positief en los van dit topic eigenlijk: Op de heenweg was het rustig maar er werd omgeroepen ( met omhaal van woorden) dat reizen met een tweedeklaskaartje en dan gaan zitten in de eerste klas niet mocht. Het kon worden beboet. Er moesten inderdaad een aantal passagiers ineens weg ;-)

Goed dat het omgeroepen wordt.
Hoi Thom. Dit is geen gangbare werkwijze en ik weet ook niet hoe mijn collega dit voor zich zag. Het is een mooi gebaar, maar ik vraag me af of dit is afgestemd met Klantenservice. Ik verwacht persoonlijk van niet. Mochten we nu veel verzoeken binnenkrijgen n.a.v. deze reis, dan weet ik in ieder geval van de situatie, waarvoor dank.

Ik kan helaas niet meer nagaan wie de conductrice was die dit omriep. Mocht je het ooit nog meemaken, zou je dan de melding direct willen doen, of de medewerker willen aanspreken? Ik ga er dan graag mee aan de slag!
Reputatie 7
Badge +4
Ik heb nagenoeg meteen Klantenservice gebeld om helderheid te krijgen en het treinnummer ook genoemd. (Rond 21.50) Ik had geen zin om in Rotterdam, toen ze de trein verliet, haar aan te spreken en een trein later te moeten nemen. Het meisje is denk ik in de war geweest. Het is toch na te gaan wie in trein 972 in de trein zat die om 21.39 vertrok? Ze hoeft niet aan de schandpaal hoor, ik denk alleen dat het beter is dat ze het niet meer om zou roepen. Begin twintig, blank, donker haar naar achteren, wat vastgebonden. Oogde verder wel sympathiek.

We houden het maar op een vergissing van de conductrice.
Reputatie 1
Als je als eerste-klas-reiziger niet kunt zitten, heb je volgens mij wel degelijk recht op compensatie.
Je betaalt immers voor een extra service (1e i.p.v. 2e).
Als je gewoon hebt kunnen zitten als 1e-klas-reiziger heb je geen recht op compensatie lijkt mij.
Reputatie 7
Badge +4
Waar baseer je dat op? Als de eerste klas vol is, moet je ook staan. Je staat dan wel eerste klas en dat is heel fijn natuurlijk. 😉 Je hebt een vervoersbewijs, geen recht op een zitplaats, ook in de eerste klas niet.

De ergernis bestaat dan uit de zwartrijders die ten onrechte in de eerste klas zitten en reizen met een rotsmoes. Als je het geluk mag ervaren dat er controle is, komen er meestal spontaan een aantal plaatsen vrij.

Doorgaans kan ik overigens zitten in de eerste klas.
Reputatie 1
Nee dat is niet zo Thom. Als je betaalt voor een 1e-klas kaartje, maar een 2e-klas (sta)plaats krijgt, is dat wettelijk gezien niet in orde. Je hebt wel betaald voor de eerste klas maar dit comfort niet gekregen. Dit heet "onverschuldigde betaling" in de wet, en dat heeft voorrang op de AVR van de NS.

De NS lijkt dit ook wel te erkennen, zie bijvoorbeeld http://www.klachtenkompas.nl/nederlandse-spoorwegen/1ste-klas-kaartje-maar-geen-zitplaats
Reputatie 7
Badge +4
Erkennen is één, coulance is twee maar daarmee is het geen recht. Begrip hebben voor een probleem en er vervolgens in een individueel geval er wat aan doen, betekent niet dat iedereen die nu niet kan zitten in de eerste klas, recht heeft op compensatie. Het is natuurlijk zo lek als een mandje en fraudegevoelig.

De spoortokkies zien ogenblikkelijk mogelijkheden: Je zit in de eerste klas, ziet dat er mensen moeten staan - en declareren maar.

Het lijkt me ongewenst en onuitvoerbaar.
Thom, begrijpelijk dat je daar geen zin had. Wel top dat je zelf even nog contact met mijn collega's hebt gezocht.

Daan, wanneer jij een vervoerbewijs hebt gekocht en je kunt door een gebrek aan zitplaatsen niet zitten, dan is dat inderdaad erg vervelend. Het geeft je echter geen recht op een compensatie: een vervoerbewijs geeft geen garantie op een zitplaats, en wij maken daarin ook geen onderscheid tussen 1e en 2e klas. Dat neemt niet weg dat je altijd een verzoek om compensatie bij ons kunt indienen, voorzien van een begeleidend schrijven. Zoals Thom noemt, kan onze Klantenservice dan kijken of coulance mogelijk is.
Reputatie 1
@Sivan: ik heb het even opgezocht, maar er bestaat nog geen jurisprudentie over dit onderwerp.
Het is de mening van de NS dat je geen recht op compensatie hebt als je moet staan als eerste-klas-reiziger, maar ik denk niet dat een rechter daarmee akkoord zou gaan.
Reputatie 7
Badge +3
Ook een eerste klas-vervoerbewijs is niet meer dan een vervoerbewijs. Het is geen plaatsbewijs of een garantiebewijs voor een zitplaats. Het vervoerbewijs geeft je het recht je in de eerste klas te bevinden, zittend dan wel staand.
Reputatie 1
Ook een eerste klas-vervoerbewijs is niet meer dan een vervoerbewijs. Het is geen plaatsbewijs of een garantiebewijs voor een zitplaats. Het vervoerbewijs geeft je het recht je in de eerste klas te bevinden, zittend dan wel staand.
Nogmaals, dat is inderdaad wat er in het AVR van de NS staat. Maar er zijn best wat aanknopingsunten in de wet waardoor een rechter hiermee korte metten kan maken.
Reputatie 7
Badge +3
De regels met betrekking tot vervoerbewijzen bestaan reeds tientallen jaren. Als er juridische aanknopingspunten zouden zijn, was er allang jurisprudentie. Die is er niet. Dus trek zelf de conclusies.

Ik wens Charlotte en anderen dan ook veel sterkte in hun strijd tegen de windmolens.
https://www.facebook.com/CharlottesLaw/posts/1020469531333259
Reputatie 1
Waar baseer je dat op? Als de eerste klas vol is, moet je ook staan. Je staat dan wel eerste klas en dat is heel fijn natuurlijk. 😉

Met een tweede klas-kaartje mag je ook in de eerste klasse staan, dus daar zit geen verschil in. Je mag alleen niet "plaatsnemen", dat is zitten (staat in het AVR).


De regels met betrekking tot vervoerbewijzen bestaan reeds tientallen jaren. Als er juridische aanknopingspunten zouden zijn, was er allang jurisprudentie. Die is er niet. Dus trek zelf de conclusies.

Dat komt denk ik vooral omdat het weinig oplevert. We zijn wel Nederlanders he 😉 De rechtszaken die de NS vooral aan de broek krijgt, gaan over concessies en over ontslagen/salarissen: grote financiële kwesties dus.


Ik wens Charlotte en anderen dan ook veel sterkte in hun strijd tegen de windmolens.
https://www.facebook.com/CharlottesLaw/posts/1020469531333259

Deze discussie gaat erom wat het product "eerste klasse" precies inhoudt, dat is toch wel iets stuk serieuzers. NS definieert het product als "een kans op eerste-klas-zitplaats", maar ik denk dat het daarmee tekortschiet.
Reputatie 7
Badge +4


Deze discussie gaat erom wat het product "eerste klasse" precies inhoudt, dat is toch wel iets stuk serieuzers. NS definieert het product als "een kans op eerste-klas-zitplaats", maar ik denk dat het daarmee tekortschiet.[/quote]


Wijs mij eens aan waar je dit op baseert. Waar definieert NS het product zo? Graag een bronvermelding en niet wat je denkt of vermoedt. Je hebt geen garantie voor een zitplaats in welke vorm ook. Het is een vervoersbewijs. Waar baseer je op dat je met een tweedeklaskaartje in de eerste klas mag staan?
Reputatie 1

Wijs mij eens aan waar je dit op baseert. Waar definieert NS het product zo? Graag een bronvermelding en niet wat je denkt of vermoedt.

AVR (https://www.ns.nl/binaries/_ht_1437557885634/content/assets/ns-nl/algemeen/algemene-voorwaarden-avr-ns-20150701-.pdf)
AVR 2.4.3: "
"Dit houdt onder andere in dat u geen geldig Vervoerbewijs heeft als u met een Vervoerbewijs voor de tweede klasse plaatsneemt in de eerste klasse". Plaatsnemen betekent "gaan zitten" volgens de Van Dale. Voor de rest worden er geen verschillen gemeld tussen eerste en tweede klasse. Zelfs niet qua garantie op een zitplaats.
Reputatie 7
Badge +4
Om in de stemming te komen, er was al eerder een topic. De conducteur bekeurt gewoon.

https://forum.ns.nl/de-trein-11/boete-krijgen-de-spits-volle-trein-andere-de-1e-klas-staat-22268
Reputatie 7
Badge +4
Je stelt :NS definieert het product als "een kans op eerste-klas-zitplaats",

Vervolgens verwijs je naar:

(https://www.ns.nl/binaries/_ht_1437557885634/content/assets/ns-nl/algemeen/algemene-voorwaarden-avr-ns-20150701-.pdf)

Wijs eens aan waar dat letterlijk staat in de AVR.
Reputatie 7
Badge +3
Je koopt bij NS reeds decennia geen plaatsbewijs maar een vervoerbewijs. Of dat geldig is in zowel de eerste als tweede klas of alleen in de tweede klas maakt voor het principe niets uit. Geldig zijn in de ruimste zin van het woord: je in een bepaald gedeelte van de trein bevinden. Met een vvb voor de tweede klas mag je je niet in de eerste klas bevinden, dus ook niet staan.

Verder dien je volgens het AVR-NS als reiziger alle aanwijzingen van het personeel op te volgen. Dus als de conducteur zegt dat je vanwege uitzonderlijke omstandigheden met je tweede klas vvb in de eerste klas mag staan, dan is dat OK. Als hij zegt dat je moet ophoepelen uit de eerste klas met je tweede klas vvb, dan dien je op te volgen.

Het is wel grappig dat deze discussie steeds weer terugkeert en dat er altijd weer mensen zijn die denken dat ze iets nieuws gevonden hebben. Het is allemaal verspilde moeite.

Wat sommigen schijnen te vergeten is dat ze zich akkoord verklaren met het AVR-NS en de Huisregels op het moment dat ze een trein van NS instappen.
Reputatie 7
Badge +4
Populair gezegd: Je mag je wel in de eerste klas bevinden maar je mag je er niet ophouden. Iemand die er doorheen loopt om een plek te vinden in de tweede klas doet niets fout. Voor staan in de eerste klas kun je dus worden bekeurd, het mag niet, al zal het met het bekeuren vaak zo'n vaart niet lopen.
Reputatie 7
Badge +3
De spoortokkies zien ogenblikkelijk mogelijkheden: Je zit in de eerste klas, ziet dat er mensen moeten staan - en declareren maar.
http://nos.nl/artikel/2109497-rutte-belooft-tokkie-om-af-te-zien-van-tokkie.html
Reputatie 1
Maar laat ik even de vraag omdraaien dan: wat krijg je volgens jullie precies wel bij 'eerste klasse'? In het buitenland krijg je voor 40/50% een stuk meer luxe dan de ca. 70% extra bij de NS.
Reputatie 7
Badge +4
En nu begin je maar over wat anders?
Reputatie 7
Badge +3
Maar laat ik even de vraag omdraaien dan: wat krijg je volgens jullie precies wel bij 'eerste klasse'?.Draai jij de vraag lekker om. Ga ik wat anders doen.

Reageer