Mondkapjesbeleid

  • 18 augustus 2020
  • 59 reacties
  • 1865 Bekeken

Beste NS,

Het hele mondkapjes beleid in de treinen werkt momenteel niet op en top.

Hijgende laatkomers voor de trein zitten enkele minuten uit te hijgen zonder mondkapje en hongerige reizigers die het niet op kunnen brengen om hun hapje even uit te stellen zitten smakkend en hijgend (zie laatkomers) te eten tegenover danwel naast personen die zich netjes aan de regels houden om zo te proberen verdere verspreiding te voorkomen. Zij komen netjes optijd, hebben ontbeten en proberen rekening te houden met anderen. Wanneer zij er wat van zeggen krijgen ze ofwel een grote mond of een ontkennend antwoord over de regels terug.

 

Mijn voorstel is het eten en drinken tijdens de reis te verbieden en de mondkapjes plicht uit te breiden naar de perrons en misschien wel het hele station. Zo voorkom je onduidelijkheid en schijn inzet van een middel ter voorkomingvan verspreiding.

 

Met vriendelijke groet,

Simon Verberne


59 reacties

Reputatie 7
Badge +3

NS zou een begin kunnen maken met invoeren van een verbod op eten en drinken in Sprinters. De reizigers maken over het algemeen korte ritten en dan kun je best even zonder eten en drinken. Het maakt de discussies over het af- en opdoen van mondkapjes ook overbodig.

De Sprinterritten bij NS zijn over het algemeen vergelijkbaar met ritten met de metro in Amsterdam of Rotterdam. In de metro mag je ook niet eten en drinken.

Reputatie 7
Badge +3

Gewoon eten en drinken helemaal verbieden in de trein. Bij verschillende andere vervoerders mag dit ook niet. Anders blijven mensen de grenzen opzoeken en krijg je in de sprinter de discussie van 'ja maar, net in de andere trein mocht het wel' of 'van die andere conducteur mocht het wel' etc. Moet of wil je onderweg toch wat eten, dan ruim je daar in jouw reisplanning extra tijd voor in.

Verder zou de mondkapjesplicht ook op het hele station ingevoerd moeten worden.

Reputatie 4

Dit zijn de afspraken uit het protocol verantwoord blijven reizen in het openbaar vervoer:

• Conducteurs en BOA’s Veiligheid en Service gaan niet actief overtredingen opsporen en beboeten op coronaregels, maar houden toezicht. Dit houdt in het aanspreken van reizigers op het onvoldoende afstand houden op stations en haltes en het niet dragen van mondkapjes in het materieel. • Conducteurs en boa’s gaan daarbij de-escalerend te werk en bij niet naleving kan een boete worden uitgeschreven. • Worden personen agressief of dreigt de situatie te escaleren zal een beroep op politie assistentie worden gedaan. •

De Sprinterritten bij NS zijn over het algemeen vergelijkbaar met ritten met de metro in Amsterdam of Rotterdam. In de metro mag je ook niet eten en drinken.

in Amsterdam mag je in de metro eten en drinken, al zijn er wel wat aanwijzingen/beperkingen. In de Rotterdamse metro gelden er volgens mij sinds begin dit jaar vergelijkbare regels

https://www.gvb.nl/klantenservice/reisregels/reisregels-metro

Gebruik voor de veiligheid van jezelf en je medereizigers een deksel op (hete) dranken. Etenswaren met een hinderlijke geur zijn niet toegestaan. Houd het station en voertuig schoon.

Reputatie 7
Badge +3

Verkeerd herinnerd. Het eten en drinken mag niet in bus en tram, wel in de metro.

https://www.gvb.nl/klantenservice/reisregels/reisregels-tram-en-bus

Merkwaardig dat GVB het wel toestaat in de metro. Maar dat is een beetje off topic.

Als je diabetes hebt, is het dacht ik wel belangrijk dat je op vaste tijden iets eet.

Reputatie 7
Badge +3

De tekst op de pagina van de Rijksoverheid is aangepast. Ipv dat er staat dat je niet mag eten of drinken in het OV is het nu dat je dat zoveel mogelijk voor of na de reis moet doen. Maar dan nog is het niet de bedoeling hele maaltijden te nuttigen of een half uur over een flesje water te doen.

Wanneer je vanwege een medische aandoening op vaste tijden iets moet eten kun je natuurlijk ook je reis zoveel mogelijk plannen rond die tijden. 

Reputatie 2

Vandaag weer met NS geweest (zo min mogelijk) niet 1 maar 100-en mensen zonder mondkapje op perrons en in de stations gezien. Niemand doet iets, mensen gaan dood, winkels horeca gesloten maar NS doet niets. Heb zelfs KINDEREN gezien in de Spits heb dit vorig jaar al doorgegeven dat scholen zich blijkbaar niet aan de regels houden (niet kinderen in spits van en naar school laten gaan)

 

Edit door moderator i.v.m. het niet houden aan de huisregels

Reputatie 3

Vandaag weer met NS geweest (zo min mogelijk) niet 1 maar 100-en mensen zonder mondkapje op perrons en in de stations gezien. Niemand doet iets, mensen gaan dood, winkels horeca gesloten maar NS doet niets. Geef ze een OV verbod zet ze uit het land waar mogelijk dit is krankzinnig. Heb zelfs KINDEREN gezien in de Spits heb dit vorig jaar al doorgegeven dat scholen zich blijkbaar niet aan de regels houden (niet kinderen in spits van en naar school laten gaan)

Als ik u was zou ik het OV maar helemaal mijden. 100 mensen zonder mondkap op een winderig perron en zelfs een paar kinderen in de trein, het OV is tegenwoordig gewoon levensgevaarlijk! 

Reageer