StiltecoupéToon eerste bericht

111 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Als je toch rekening houdt met je medereizigers, zonder dat het afdwingbaar is, dan noemen we dat beschaving.
misschien zijn er momenten dat het erg druk is en mensen zich daardoor niets aantrekken van het verzoek stil te zijn, dat is ergerlijk, maar ik maak gelukkig vaak mee dat het wel overwegend stil is en dat stel ik erg op prijs; de opmerking dat het op sommige momenten nu eenmaal te druk is en de stiltecoupé daarom maar helemaal moet verdwijnen, deel ik dan ook niet; het is vaak genoeg wel stil
Reputatie 7
Badge +4
Ik neem doorgaans de stiltecoupé.
In de eerste klas werkt dat in ieder geval goed. Zelfs in het praatgedeelte is er doorgaans sprake van een rustige werksfeer, tijdens actieperioden soms daar gelaten.

En nu de Benelux nog.....
Als je rekening houdt met je medereizigers heb je dus geen stiltecoupés nodig. Maar als ik in een stiltecoupé op rustige toon een paar woorden wissel met mijn partner, en ik wordt afgebekt door een conducteur: "u mag hier niet spreken!", terwijl ze bij aankomst op een station luidkeels en in de meest vreemde dialecten het station aankondigen met alle overstapmogelijkheden, vergeet niet uit te checken en vergeet vooral je eigendommen niet (wanneer wordt dat eens geautomatiseerd? Busvervoer heeft een grotere stap gemaakt), dan ben ik klaar met die zogenaamde stiltecoupés.
Reputatie 7
Badge +4
Die twee dingen hebben niets maar dan ook niets met elkaar te maken en geven geen excuus voor het niet naleven van de wens naar een rustige werkomgeving. Wie stilte wil neemt de stiltecoupe en wie wil praten kan dat in het overgrote deel van de trein.

Het is alleen een kwestie van het opzij zetten van de wens gedrag te vertonen dat ten koste gaat van een ander.
De stiltecoupé. Een prachtig fenomeen, maar een fenomeen dat alleen werkt als er voldoende ruimte in de trein is. Vandaag nam ik de trein vanuit Den Haag en toen ik zat, samen met mijn rustige dochters, realiseerde ik me dat ik in de stiltecoupe zat. Dan kun je twee dingen doen. Theoretisch dan. Namelijk blijven zitten of op zoek gaan naar een plek in een andere coupe. Dat laatste is natuurlijk theoretisch, want op het moment dat je dan op zoek gaat, vind je geen ruimte meer, zelfs als je alleen bent is het al lastig, laat staan als je dan met twee kinderen nog enigszins bij elkaar in de buurt wilt zitten. Kortom we hebben besloten om maar te blijven zitten (een andere keuze was er eigenlijk ook niet). Ik zit net mijn dochters fluisterend uit te leggen dat we in een stiltecoupé zitten en wat dat betekent en ja hoor daar staat al iemand op om ons te wijzen dat we in een stiltecoupé zitten. Dan ben ik een rustig en beschaafd persoon waarbij respect hoog in het vaandel staat, maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen dan agressief worden. De trein was nog niet eens weggereden en nogmaals als het rustig was geweest in de trein, hadden we wel een andere plek gezocht. Kortom stiltecoupé leuk, maar alleen als er genoeg plaats is. Mijn advies zou zijn om de aanduiding te doen met een signalering die aan of uit kan worden gezet, net als de matrixborden boven de snelweg. Dus bij een bepaald bezettingspercentage geen stiltecoupé. Want als ik moet staan om zacht te kunnen praten, dan kan het hele systeem mij toch echt even gestolen worden en ga ik gewoon praten in een stiltecoupé.
Reputatie 7
Badge +4
Dat zal natuurlijk nooit werken, het is volstrekt onduidelijk. Het is heel simpel: Wie in de stiltecoupé gaat zitten, houdt zijn mond en wie in de normale coupé gaat zitten, mag desgewenst praten. Uw keuze bepaalt het gedrag. Als de trein vol is en u mogelijk tegen uw zin plaats neemt in de stiltecoupé dan kan dat maar is stilte de consequentie. Daar is hij voor ingevoerd. Het feit dat er elders geen plaats is, betekent niet dat u de daar geldende wens of regel kunt negeren.

En uw voorstel van de trein is vol en dan mag je in de stiltecoupé praten, is natuurlijk onuitvoerbaar, domweg omdat het lang niet altijd vast te stellen is.

Is het nou zo erg, als u toch nog kunt zitten, de wens van uw medereizigers om wat stilte te respecteren?
Ik vraag toch ook niet in de praatcoupé of iedereen zijn mond wil houden omdat er geen plaats was in de stiltecoupé?

En waarom is dit wel idioot - dat is het ook - en andersom niet?


Ik neem wel aan dat de persoon die u er op wees mogelijk onaangenaam was, maar je moet knap onaangenaam zijn, wil je de reacties van nogal wat reizigers, die zo heldhaftig zijn om in de stiltecoupé te praten, kunnen overtreffen. Dan heb je echt wel lef, dat is duidelijk. Nog even los van de pure agressie en al te vaak niet alleen de grof-verbale.


Ik hoop maar dat als ik een begrafenistoespraak in de stiltecoupé aan het doornemen ben - geen verzonnen voorbeeld - ik u niet tegenkom. Wat u betreft, kan ik dan kennelijk in overdrachtelijke zin ook doodvallen, want zoals u zelf zegt, gaat u - op uw eigen voorwaarden - gewoon praten in een stiltecoupé.

Het is toch zo simpel: In de stiltecoupé hou je je mond - daarom heet het daar zo - en verder mag je overal praten. Het is niet zo moeilijk en feitelijk een kwestie van elementair fatsoen.
Ik ben het helemaal met Reiziger1972 eens. Stiltecoupés zijn flauwe kul!
reiziger1972, ik reis elke dag heen en terug naar werk in een intercity. Soms in de stiltecoupé als ik wat wil lezen, soms niet als ik wil kunnen bellen of met iemand samen reis. Het is me nog nooit gebeurd dat ik per ongeluk in een stiltecoupé terecht kwam terwijl ik dat niet wilde, of andersom. Kijk van tevoren gewoon even op de trein en stap op de goede plek in. Afgelopen week zaten er ook weer 2 vrouwen te praten in de stiltecoupé terwijl er zeeën van ruimte was in de coupé er naast. Ik snap niet waarom men dan niet gewoon even doorloopt. Overigens zijn er minder volle treinen dan je zou denken; als je even naar voor of achter loopt is er bijna altijd genoeg plek.
Regelmatig zit ik in een stiltecoupé. Ik reis regelmatig eersteklas, omdat men zich daar meestal beter aan de stilte houdt in de stiltecoupé. Ik heb in de tweedeklas al regelmatig meegemaakt dat mensen zich er niet aan hielden en dat de conducteur er ook niets van zegt als mensen niet stil zijn.

Helaas heb ik al een paar keer meegemaakt dat het een enorme herrie was op het balkon. Want daar hing geen sticker, dat men stil moest zijn. Tja, dat helpt dus ook niet.
Dus NS, graag ook stickers op de balkons plaatsen naast de stiltecoupés.

Ik heb er echt een hekel aan als mensen 

Denken dat ze alleen op de wereld zijn 

Na een dag hard werken wil je rust en zit je niet te wachten op gebabbel van een andere hou gewoon je snavel zo belangrijk ben je ook weer niet ik vind dat er een boete op moet stil is stil

 

Reageer