beantwoord

vanwege medische redenen geen mondkapjeToon eerste bericht

160 reacties

Badge +3

Ervan uitgaande dat de reiziger een verklaring van een arts 

Die bestaan dus niet!

En als je ze tegenkomt (via internet te krijgen) zijn ze een goede reden voor een CJIB boete dus.

Reken €95 plus €9 admistratiekosten (die laaste kan je wel kwijtgescholden krijgen altijd) en je bent spekkoper.

Rechtzaak is duurder en verlies je.

Reputatie 5

Ervan uitgaande dat de reiziger een verklaring van een arts 

Die bestaan dus niet!

En als je ze tegenkomt (via internet te krijgen) zijn ze een goede reden voor een CJIB boete dus.

Reken €95 plus €9 admistratiekosten (die laaste kan je wel kwijtgescholden krijgen altijd) en je bent spekkoper.

Rechtzaak is duurder en verlies je.

 

en ter aanvulling:

https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2020/08/12/inspectie-vraagt-opheldering-over-artsenverklaring-over-reizen-zonder-mondkapje-in-openbaar-vervoer

 

Nou, dan kun je het antwoord je dat andere 'beste’ antwoord van Sivan ook direct in de prullenbak deponeren. Als een doktersverklaring weinig tot geen waarde heeft is het vechten tegen de bierkaai.

Gelukkig betreft het niet mijzelf en laat ik de trein in deze tijd aan mij voorbij gaan. Helaas voor de NS. En evenals vele anderen die ondertussen thuiswerken, met de fiets of met de auto naar het werk en/of andere gelegenheden gaan en het OV de rug toekeren. 

 

Ik ga ff ontspannen…..

https://www.youtube.com/user/NS 

 

Badge +3

Mij lijkt het onverstandig om de redenering van een arts te ondermijnen.

Artsen mogen redeneren wat ze willen maar mogen geen ‘vrijbriefjes’ schrijven voor ov vervoer tegen de regels in die daar gelden, dus…

Dat doen ze (heel verstandig) dus ook niet, uitzonderingen daargelaten. Want je zou maar naar een uitvaart moeten en geen ander vervoer (familie) hebben en geen (wegens indicatie) mondkapje kunnen verdragen onderweg..:rolling_eyes:

Reputatie 5

Mij lijkt het onverstandig om de redenering van een arts te ondermijnen.

Artsen mogen redeneren wat ze willen maar mogen geen ‘vrijbriefjes’ schrijven voor ov vervoer tegen de regels in die daar gelden, dus…

Dat doen ze (heel verstandig) dus ook niet, uitzonderingen daargelaten.

En dan ben ik een NS kontlikker of zo? Game on, alsof ik een arts ben. :rolling_eyes:

Welke uitzonderingen dan wel Robert? Dat vraag ik me dan toch echt af. Het zijn edge cases die voorkomen (geen vrijbriefjes), maar het maakt allemaal niet uit, want MoDe heeft al aangegeven dat het ziekenhuis dan het vervoer moet regelen. 

 

 

Badge +3

Weet ik ook niet verder.

Voor de rest wel met ‘Team MoDe’ eens over het Keuzedagen gedoe, maar daar andere topics over.

Bij mij (taxi) ook edge cases, helaas soms. Ik mag gewoon weigeren maar dan ben je wel een klant/opdrachtgever kwijt misschien.

Reputatie 7
Badge +3

Wij, HC en VenS zijn geen medisch specialisten en kunnen niet nagaan of de verklaring klopt. Vandaar dat we die ook niet gaan beoordelen. Als er bekeurd zou worden, dan is het aan degene die de bekeuring heeft ontvangen, hiertegen bezwaar in te dienen. Meer kan ik er momenteel niet van maken.

 

Beste Loes,

Dat kan ook bestaan uit het feit dat een boa die het constateert vanuit zijn kennis en vakmanschap besluit geen boete te geven. Als iemand al een proces-verbaal zou krijgen, kan hij dit ook altijd nog aanvechten bij het CJIB. 

Maar maak je geen zorgen. De zorg staat onder druk, personen moeten naar het ziekenhuis en een enkeling is niet in staat om op medische gronden een mondkapje te dragen.

Momo MoDe heeft al aangegeven dat de ziekenhuizen het vervoer moeten regelen. (maar wie gaat dat betalen?)

 

Hoho de ziekenhuizen zijn niet verplicht om dat vervoer te regelen. Maar als de arts stelt dat iemand om medische redenen geen mondkapje mag dragen en diegene zelf geen vervoer kan regelen dan zal de arts met een oplossing moeten komen. Je kunt het echter niet afdwingen. Kosten komen voor eigen rekening, maar soms kan het via de zorgverzekeraar. 

Maar hou er rekening mee dat bij vrijwel alle vervoer een mondkapje verplicht is. En ook bij een alternatief als controles bij huisartsenpraktijk verwacht men dat er een mondkapje gedragen wordt.

De persoon moet dus bij de arts aangeven dat hij/zij vanwege mondkapjesplicht niet in staat is om naar het ziekenhuis te komen.

Aanvulling: voor het door het ziekenhuis geregelde vervoer is een eigen bijdrage van rond de 100 euro als dit voor vergoeding door zorgverzekering in aanmerking komt. Die vergoeding voor dat vervoer is aan regels gebonden. Het is niet zo dat er dan zomaar een taxi gebeld kan worden, er moet een soort van overeenkomst zijn.

Een pasje aanvragen voor de Regiotaxi en/of Valys is ook een optie.

Even een medische aanvulling aan dit topic. Er zijn eigenlijk geen medische redenen om geen mondkapjes te dragen. Dat is ook een reden waarom artsen geen medische verklaring af mogen geven voor mondkapjes. Doen ze dat wel, dan zijn ze technisch gezien verkeerd bezig. Mondkapjes leiden namelijk niet tot een daling van de zuurstofspanning in het bloed. ook niet bij mensen met respiratoire problemen zoals astma, COPD, longemfyseem etc. Enkele zeer zeldzame aandoeningen zoals aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) zouden eventueel tot een uitzondering kunnen leiden.

Reputatie 7
Badge +3

Een medische reden hoeft niet per se lichamelijk te zijn. Er zijn mensen die vanwege psychische klachten of een verstandelijke beperking geen mondkapje kunnen verdragen.

In verschillende buitenlanden worden voor mensen met dergelijke klachten doktersverklaringen afgegeven en geaccepteerd door de vervoerders. In Duitsland bijvoorbeeld kun je aan attest krijgen wanneer je astma, hartproblemen, COPD of psychische problemen hebt.

Reputatie 5

DEN HAAG - Het niet dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte kan vanaf 1 december worden beboet met 95 euro. Een ’blote mond’ kan zodoende geen strafblad opleveren, omdat daar hogere boetes voor nodig zijn.

..Ook geldt er een uitzondering voor personen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of een chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen….

https://www.telegraaf.nl/nieuws/257741343/boete-voor-niet-dragen-mondkapje-wordt-95-euro

In het artikel (zie de foto) wordt ook aangegeven dat het mondkapje in het OV al maanden verplicht is. 

Geen idee hoe groot de uitzonderingsgroep in Nederland is, maar ik hoop dat deze mensen toch nog gewoon gebruik kunnen maken van het OV om in ieder geval naar hun zorgverlener te kunnen gaan.  

Badge +3

Voor mensen die wegens (verstandelijke of angst-gerelateerde) redenen geen mondkapje kunnen dragen zijn voldoende andere reismogelijkheden. Contractvervoer heet dat. :sweat_smile:

Ik vervoer ze dagelijks (taxi), zonder ‘vrijbriefje’ maar dat zijn dan afspraken met de zorginstellingen/opdrachtgevers, per persoon of voor iedereen van een bepaalde instelling.

Heb wel steeds meer ‘deelnemers’ (dus passagiers) die wél een mondkapje dragen terwijl ze eigenlijk een ~GMK (geen mondkapje) indicatie hebben volgens de ritplanning. Dat kapje mag dan in principe af (na het helpen met instappen, gordels of eventueel rolstoel vastzetten in een bus) maar durven ze vervolgens  toch niet…

Ze klagen dan wel soms (te warm dat ding meestal, of bril beslaat…) maar houden het gewoon op!

De corona-angst (die mensen mochten maandenlang bijna nergens heen, zelfs niet naar de dagbesteding of naar hun familie of zo) is vele malen groter dan de ‘straf’ om dagelijks een half uurtje met zo’n ding op je kop je zitten. Ik heb grote bewondering voor juist die mensen (kapje hoeft niet eens maar doe het toch!)

Dat zijn natuurlijk wel volwassen mensen die het Sinterklaasjournaal volgen en zo, maar voor de rest, zie de reactie van @Rijstleider drie racties boven deze.

Zojuist in het radionieuws is de boete voor geen mondkapje waar dat moet €95 geworden hoor en lees ik… Oh wacht.. per 1 december?

Was dat niet al zo dan? Welnee, dringend advies was het eerst, maar per 1 december aangescherpt dus.

En nu snap ik het niet meer… bedtijd! :zzz: Publieke binnenruimten… 

Het niet dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte kan vanaf 1 december worden beboet met 95 euro. Een ’blote mond’ kan zodoende geen strafblad opleveren, omdat daar hogere boetes voor nodig zijn.

Schiet ik lekker carbid af op het station, valt niet onder rookverbod of vuurwerk wetgeving (voor zover die er is/komt)… Oh ja, ordeverstoring (dure grap)! 

Reputatie 5

In verschillende buitenlanden worden voor mensen met dergelijke klachten doktersverklaringen afgegeven en geaccepteerd door de vervoerders. In Duitsland bijvoorbeeld kun je aan attest krijgen wanneer je astma, hartproblemen, COPD of psychische problemen hebt.

En dat is dan meteen ook het probleem: er zijn in Duitsland artsen die het niet eens zijn met de mondkapjesplicht en daarom maar voor jan en alleman verklaringen uitschrijven. Bovendien is het controleren van zo'n verklaring niet te doen, waardoor er niets meer overblijft van het verplicht dragen van een mondkapje in het OV.

Reputatie 7
Badge

Met alle respect maar zo'n verklaring is natuurlijk makkelijk in elkaar te flansen. 

Reputatie 7
Badge +4

In Nederland worden ze niet afgegeven en mensen die met vervalsingen reizen, zijn er dus meteen uit te pikken. Wie geen mondkapje op wil, kan niet reizen met het OV en gezien het grote aantal smoesjesmakers kan het ook niet anders. Zonder mondkapje reizen is niet verstandig, zeker niet als er echt een medische noodzaak voor is ze niet te kunnen dragen. Dat laatste komt overigens nauwelijks voor, zie de posting van @Rijstleider hierboven.

 

Het is een redelijk denkbare vooronderstelling dat er veel mensen zijn die de verantwoordelijkheid voor de medereiziger niet willen nemen, en met een verzonnen medische noodzaak komen. Geen mondkapje, dus  niet reizen is duidelijk, al kan er bij dit wenselijke gehak een enkele spaander vallen.

 

Gezonde treinreizigers en gezond NS-personeel mag best enige opoffering vergen.

Reputatie 7

Wordt binnenkort waarschijnlijk weer teruggenomen. Geen uitzondering meer.

Reputatie 7
Badge +4

En zo hoort het ook. Het Trumpisme de wereld uit, om te beginnen uit de trein. In Amerika schiethet  - wat mij betreft gelukkig :grinning: - al op.

Reputatie 7
Badge +3

Blijkbaar moeten ook in dit geval de goeden onder de kwaden lijden. 

Reputatie 7
Badge +4

Het is goed mensen met besmettingsgedrag, mensen die dus hun verantwoordelijkheid niet kennen, er van te overtuigen dat het anders moet. Duidelijke structuren helpen daarbij. Besmettingsgedrag heeft enorm veel gevolgen voor de gezondheid en zeker ook voor onze economie, die de welvaart wel moet brengen. Welvaart is niet vanzelfsprekend. Deze tweede golf, met alle gevolgen van dien, was niet nodig geweest.

 

De kwaden mogen wat mij wel wat meer onder de goeden lijden, bijvoorbeeld door ze kennis te laten maken met handhaving. Zeker bij groepen met ongewenst gedrag overtuigt het leger worden van de portemonnee als een duidelijk argument. Aanspreken op volwassen en verantwoordelijk gedrag hielp immers niet.

 

Geen mondkapje, geen trein.

Reputatie 5

@Thom,

Je begint meteen weer over vervalsingen en dat de kwaden maar onder de goeden moeten lijden….

Stop daar in dit topic alsjeblief direct mee! Naast corona zijn er nog veel meer aandoeningen en zijn er gevallen waar het mondkapje vanwege de medische situatie ongewenst is. 

Je reactie hierboven is ongepast. 

 

Reputatie 7
Badge +4

Bepaald niet. Er is activiteit op het Internet dit soort verklaringen te verstrekken, terwijl ze zinloos zijn. De werkelijkheid verdoezelen en mensen faciliteren die geen mondkapje willen dragen, vind ik nou weer net ongepast. Het is wel degelijk een probleem, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Evenals het gedrag van de mensen die het veel te licht opnemen met Corona. ‘Je begint meteen weer etc.’ vind ik buiten de orde. De term ‘vervalsingen’ hanteer ik helemaal niet ‘weer’. De term wordt in de populistische hoek gebruikt en mijn afkeer van deze ‘denk-’ en handelwijze uit deze hoek is duidelijk en zeker iets waar ik me bepaald niet mee identificeer.

Het is in geen enkel opzicht ongepast om ongepast gedrag aan de orde te stellen.

U had dit ook via een privébericht kunnen doen. Dat is hier gebruikelijk en het lijkt me ook in deze gepast in de omgang.

Reputatie 5

Naast corona zijn er nog meer aandoeningen en dan zijn mensen soms afhankelijk van het OV. Ik heb het hier niet over zweetvoeten en ook niet over personen die vervalsingen downloaden van internet. Ik heb het over zeer uitzonderlijke gevallen. Dus gedraag je een beetje humaan en denk mee i.p.v. je zo vooringenomen op te stellen.

En ja reizigers kunnen een boete krijgen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/verkeer-en-openbaar-vervoer Waarschijnlijk ook na 1 december. 

Als je nog wat nuttigs te melden hebt, stuur dan maar een DM. Het heeft weinig zin om met je op deze manier met jou te communiceren.

Reputatie 7
Badge +4

U initieert het zelf om het op deze wijze te doen, vandaar dat ik u wees op die mogelijkheid. Vreemd dat u nu suggereert dat u hier mee aan kwam.De suggestie dat het niet humaan en vooringenomen is, is voor uw rekening, nergens op gebaseerd en buiten iedere orde. Het is niet aan te tonen dat uitzonderingen noodzakelijk zijn, niet te hanteren voor de handhavers, en het risico is voor de medereizigers te groot. Los van het gevoel van onveiligheid die het geeft. De overlast van de groep die geen mondkpapjes wil dragen is groot, en het is mede hierdoor dat het wordt aangescherpt. Dat is juist humaan en geen vooringenomenheid maar gebaseerd op wat er daadwerkelijk gebeurt. Voor de enkeling die hierdoor getroffen wordt is het inderdaad sneu en vervelend. zij zouden tot hun recht komen als er geen mensen waren die op oneigenlijke gronden claimen niet met een mondkapje te hoeven of willen reizen. @iMark merkt terecht op dat hier de goeden onder de kwaden lijden en wat mij betreft te veel. Het zijn deze kwaden die ik met argumenten bestrijd.

 

Verder bepaal ik al jarenlang nog altijd zelf wat ik aan nuttigs te melden heb  en schrijf. Het is aan een ieder dat te waarderen of niet.

 

Het zou u sieren inhoudelijk te reageren en niet op de man te spelen. Voetballers die op de man spelen en niet op de bal, wekken ook niet het beste op bij de medemens. 

Reputatie 5

Thom, het is sneu dat er mensen zorg ontbreekt vanwege de corona.

Enige maanden terug vroeg je ook al om een DM en die heb ik verzonden (3x een test om de maand), maar toen reageerde je niet. Ligt niet aan mijn instellingen. 

Dat de goeden lijden onder de kwaden klopt. De opmerking dat de kwaden mogen wat mij wel wat meer onder de goeden lijden voegt niks toe. Ik heb het over uitzonderingsgevallen. Dus geen oneigenlijke gronden. In een eerdere reactie heb ik al aangegeven dat ik twee personen ken die hiermee te maken hebben. En ja, één loopt al wat achter vanwege uitstel door corona. En dat is heel sneu. Dat het OV in deze niks voor ze kan betekenen is ook duidelijk.

“Het zijn deze kwaden die ik met argumenten bestrijd” is prima, ga daar lekker mee door. Ik zorg er wel voor dat een paar goeden bij de specialisten afgeleverd worden.

 

 

 

 

 

Reputatie 7
Badge +3

Op de site van de Rijksoverheid heeft kort een pagina online gestaan met titel “Kaartje uitzondering om een mondkapje te dragen” met link naar PDF waarin dat kaartje, publicatie datum 11/11/2020 maar die is intussen alweer offline. Pagina is nu alleen via webcache te vinden. Maar er waren natuurlijk al diverse tegenstanders van de Corona maatregelen die dat kaartje al snel hadden gedownload. 

Maar wie weet komt het weer online wanneer mondkapjes in de publieke binnenruimtes verplicht worden. Of het dan ook voor het OV zal gelden is wel de vraag.

Reputatie 7
Badge +3

Vanwege medische redenen is een mondkapje verplicht in het OV. Kun je of wil je geen mondkapje dragen dan kun je dus geen gebruik maken van het OV en moet je op zoek naar alternatief vervoer.

Wanneer er allerlei uitzonderingen toegestaan worden, moeten mensen die zich wel tegen het virus willen beschermen op zoek gaan naar alternatief vervoer. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Reputatie 7
Badge +3

Je valt in herhaling MoDe.

Reageer