Hallo, ik vroeg mij af of in een klein laddertje van 160 bij 45 mee zou mogen nemen in de trein en daarna in de bus. Mijn moeder zegt dat het gewoon kan en dat ik mij niks moet aantrekken van de regels die zijn opgesteld. Ik kan ook niet auto rijden dus dat is voor mij geen optie en mijn moeder heeft er duidelijk geen zin in. Ik wil alleen niet bij de overstap ineens vast zitten zonder vervoer.
Beste antwoord door loklok8
Officieel gezien is het niet toegestaan om de ladder mee te nemen in de treinen van NS, volgens de AVR-NS:
5.4. Welke voorwaarden gelden voor uw fiets en andere vervoermiddelen?
NS kan u de toegang tot de trein weigeren of u verplichten de trein te verlaten als NS van oordeel is dat uw Handbagage, of het gebruik daarvan, hinder veroorzaakt of zal veroorzaken. NS mag dit in ieder geval doen als de hoogte, breedte of diepte van uw Handbagage meer dan 85 centimeter bedraagt.
De conducteur, medewerkers van Veiligheid & Service of een andere toezichthouder heeft het eindoordeel hierover en bepaalt of de ladder wel of niet mee mag, maar houd er dus rekening mee dat je geweigerd mag en kan worden.
Voor het stads- en streekvervoer gelden de volgende regels:
Handbagage
4.5 U mag handbagage (waaronder een opgevouwen vouwfiets) meenemen op voorwaarde dat er naar het oordeel van de vervoerder voldoende plaatsruimte is.
4.6 De vervoerder kan u de toegang tot het vervoermiddel weigeren dan wel noodzaken het vervoermiddel te verlaten, indien naar zijn oordeel uw handbagage gevaar, verontreiniging of hinder voor een ander kan veroorzaken.
4.7 Handbagage moet zodanig worden geplaatst dat deze de (nood)uitgangen niet verspert, het in- en uitstappen van reizigers of personeel niet belemmert en hen niet hindert. Evenmin mag handbagage op een station, halte of in het vervoermiddel een zitplaats innemen voor zover een reiziger daarop aanspraak maakt. U zorgt zelf voor het in- en uitladen.
4.8 U bent verplicht de handbagage die u in het vervoermiddel meevoert zelf te bewaken.
Ook hier geldt dus dat de vervoerder (buschauffeur, medewerkers Service & Veiligheid etc.) het eindoordeel heeft of de ladder wel of niet mee mag.
Uw moeder is uiteindelijk niet degene die de regels bepaalt in het OV en het OV is ook geen verhuiswagen.