Minister Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Waterstaat) bepaalde in de nieuwe concessie 2015 - 2025 dat de HSL in het hoofdrailnet geïntegreerd zou maken.
High Speed Alliance (NS & KLM) was opgeheven. NS had niet direct geschikte treinen voor HSL en klassieke spoorlijnen. Traxx + ICR was meer ter overbrugging van de Fyra. Maar dat werd een flop.
NS deed in 2014 een Europese aanbesteding die te vinden was op Tenderned. In juni 2016 werd Alstom geselecteerd als leverancier van de nieuwste HSL IC. Vanaf begin 2019 zijn er testritten. De verwachting is dat de ICNG in december 2019 overgebracht wordt naar Nederland. En dat ergens in 2021 de eerste ICNG in reguliere dienstregeling gaat rijden. En daarna gefaseerd de Traxx + ICR gaat vervangen tussen Amsterdam - Schiphol - Rotterdam (4 keer p/u), Den Haag - Eindhoven (2 keer p/u) en Brussel - Rotterdam (16 keer per dag) - Amsterdam (12 keer per dag)/Den Haag (4 keer per dag).
Vanaf 2023 komt daar een nieuwe Intercity Direct verbinding bij:
Den Haag - Eindhoven was de eerste verbinding waar de HSL geintegreerd werd in de HSL. Waardoor er 9 minuten tijdswinst was t.o.v. de oude route via Dordrecht. Dordrecht is door de HSL de directe IC verbinding naar Eindhoven/Venlo kwijtgeraakt. En ook naar Antwerpen/Brussel.
De Intercity Direct Breda - Zwolle (2 keer per uur) - Groningen (1 keer p/u)/Leeuwarden (1 keer p/u) zal de IC Groningen/Leeuwarden - Den Haag tussen Groningen/Leeuwarden - Schiphol gaan vervangen. En vanaf Schiphol naar Breda via de HSL gaan rijden. Wat tussen Zwolle - Breda een veel snellere route wordt dan via Arnhem en Den Bosch.
Er zal dan 6 keer p/u een Intercity Direct zijn tussen Schiphol - Rotterdam. Zou mooi zijn als er straks een Intercity Direct Amsterdam - Roosendaal via de HSL gaat rijden. Wordt Dordrecht en Roosendaal gecompenseerd door het verlies van de Beneluxtrein. En is er ook een snellere IC direct/indirect naar Zeeland. Eventueel kunnen ze ICNG doortrekken naar Vlissingen. En is er eindelijk een snelle verbinding naar West Brabant/Zeeland i.p.v. de boemelintercity Amsterdam - Haarlem - Vlissingen.
De integratie van de HSL in hoofdrailnet zorgt ervoor dat NS meer mogelijkheden heeft. En de dienstregeling op het hoofdrailnet fijnmaziger kan inrichten.