beantwoord

Voordelig reizen naar België


Reputatie 3
Vandaag heb ik onderstaande brief gestuurd aan de NMBS.
:

Geachte mevrouw, meneer,

De Beneluxtrein, die ook stopte in Dordrecht, is in april afgeschaft. Ik reis vaak naar Antwerpen en verder, vanuit Leerdam, Nederland.
Welk kaartje moet ik nu kopen, op zijn voordeligst? Meestal heb ik een NS-dagkaart met 100 procent korting in Nederland. Daar is het superdagretour naar België afgeschaft. Een gewoon retour is veel duurder.
Kan ik, aanvullend, in Roosendaal bij de NMBS-automaat een kaartje kopen Essen-Antwerpen (of verder), retour? Is dat voldoende? Is dit kaartje op de terugreis ook geldig in de trein die via Noorderkempen naar Breda gaat? Of moet ik zowel heen als terug de stoptrein naar Roosendaal nemen, wat een half uur langer duurt? Wat kan ik het beste doen?
Hetzelfde geldt voor de verbinding naar Luik via Maastricht. Is een NMBS-retour Visé-Luik dan als aanvullend kaartje voldoende?

Met vriendelijke groeten,

Jos Kool


Mogelijk kunnen Nederlandse treinreizigers hierover ook goede informatie geven.

Het verdwijnen van de Beneluxtrein is ook nadelig voor de reistijd. Voorheen kon ik om 8.15 uur in Antwerpen Centraal staan. Meestal om verder te reizen in België, en dezelfde dag naar Nederland terug te keren. Nu is dat op z'n vroegst 9.10 uur. Via Den Bosch en Breda lukt het op werkdagen wel om om 8.15 uur in Antwerpen te arriveren, maar de reisduur is dan ook veel langer.
Bestaan er plannen bij NS om het reizen op dit traject te verbeteren? Nu heeft het afschaffen van de Beneluxtrein tot grote nadelen geleid, zowel in prijs als reisduur.
icon

Beste antwoord door Miriam NS 9 May 2018, 21:16

Bekijk origineel

This topic has been closed for comments

596 reacties

Reputatie 5
weekendretour kopen bij de nmbs automaat of go pass. Beide kan in roosendaal
Reputatie 3
Geachte Melvinhage,

U beantwoordt mijn brief maar voor een klein deel. Eén van de vragen is: is een NMBS(weekend)retour Essen - Antwerpen voldoende, naast een NS-dagkaart?
In Breda, grensovergang Hazeldonk, staat geen NMBS-automaat. Alleen in Roosendaal en Maastricht.
Aan een pas voor jonger dan 26 jaar heb ik niets.
Reputatie 5
Nee je moet een kaartje roosendaal essen er bij hebben anders reis je deels zwart.
Reputatie 3
Dat kunt u niet met stelligheid zeggen. Op meer plaatsen heb ik gelezen dat de NMBS reizigers met een NS-Dagkaart of een kaartje van Kruidvat of Albert Heijn binnen Nederland vervoeren op NS-voorwaarden, die de reis garanderen tot de grens. Anders zou je als reiziger dubbel betalen tussen Roosendaal en Essen en tussen Maastricht en Visé.
Reputatie 5
je kaart is geldig tot roosendaal verder niet.
Reputatie 7
Badge +4
TS geeft aan met een dagkaart te reizen, die is geldig tot de grens. U kunt die korting bij NSInternational inzetten voor een reis naar België en dan betaalt u alleen het Belgische deel. U hoeft dan Roosendaal naar Roosendaal grens niet te betalen. Een denkbare combinatie is een internationaal kaartje naar Essen of Noorderkempen met 100 procent korting voor Nederland en vanaf deze plaats een weekendretour - uitsluitend bij NMBS te koop! - naar een Belgische bestemming. Er zijn echter in België vrij veel opties, wat wel boeiend is, hangt af van uw aankomstplaats. Het maakt ook uit hoe vaak u reist.
Reputatie 5
essen is in belgie
Hallo Jos Kool, nogmaals welkom op onze NS Community.

Ik zie dat je al van de nodige adviezen bent voorzien, maar ik heb ook even navraag gedaan bij mijn collega's van NS International. Zij geven het volgende aan:

Je kunt nog steeds een kaartje kopen met 100% korting binnen Nederland, zoals dat voorheen ook was. Het Superdagretour bestaat inderdaad niet meer, wel hebben we nu het Early Bird tarief. Dat is een soort vroegboekkorting, hier vind je onder het kopje prijzen daar meer informatie over.
Reputatie 3
Geachte Miriam,

Aan die adviezen heb ik niets. Ze geven geen antwoord op de vragen die ik heb gesteld.
Uw link naar het Early Bird tarief werkt niet. Wel zie ik bij NS International een soort vroegboekkorting (onderstreepte data, zonder de aanduiding Early Bird), maar die reizen naar België met die korting zijn niet mogelijk vanuit mijn woonplaats, Leerdam. Voor anderen ook niet in het weekeinde. Dus dit is geen enkele compensatie uwerzijds.
Reputatie 5
je kunt tot roosendaal met je ov chipkaart. Dan kies je goedkoopste belgische ticket.
Reputatie 3
Geachte Melvinhage,

U roept telkens maar wat, zonder kennis van zaken. Lees mijn brief aan de NMBS eens aandachtig, plus de toelichting.
De reis naar Antwerpen via Breda en grensovergang Hazeldonk is aanzienlijk duurder dan vroeger met de Beneluxtrein, waarbij gebruik kon worden gemaakt van het superdagretour of het weekendretour, in geval van reizen met een NS-Dagkaart (100 procent vrij reizen in Nederland) of een kaartje van Kruitvat of Albert Heijn.
De nieuwe route duurt ook langer, en je kunt niet meer om 8.15 uur in Antwerpen staan. Tenminste ik niet meer, vanuit Leerdam. Dat zijn drie nadelen!
De reis naar Antwerpen via Roosendaal dwingt reizigers gebruik te maken van de stoptrein richting Puurs, de boemeltrein vol graffiti, die er eindeloos over doet om Antwerpen te bereiken. Bovendien moet je lang wachten in Roosendaal.
Bij aankoop met de NMBS-automaat (of via internet) van een kaartje Roosendaal - Antwerpen, betaal je twee keer voor het traject Roosendaal - grens, op ongeveer 500 meter van Essen. Met een NS-Dagkaart kun je tot aan de grens en dan zou je, volgens u, dezelfde afstand nog eens moeten betalen.
Op het station in Breda staat geen NMBS-automaat.
NS-Internationaal en B-Europe zijn in alle gevallen aanzienlijk duurder. Bij NS-Internationaal kun je niet iets aanvinken om gebruik te maken van de 50 procent weekendkorting in België of seniorenkorting, die ze in België kennen. In de zomertijd is de weekendkorting ruim twee maanden lang geldig: op vier dagen, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.
Reputatie 5
als het allemaal zo erg is pak dan een auto.
Reputatie 7
Badge +4
U betaalt voor het stukje van de grens naar Essen-station inderdaad de Belgische minimumprijs. De geldigheid van een dagkaart stopt bij de grens. Vanaf Essen kunt u wel gebruik maken van de reismogelijkheden in België. Dit kan ook vanaf Noorderkempen, maar dat is 18 kilometer vanaf de grens en dus duurder.
Reputatie 3
Geachte Thom,

Je kunt bij de NMBS geen kaartje kopen grens - Essen. NS-International rekent voor die 500 meter 5,20 euro, retour. Dan wordt het Roosendaal - Essen. En dan kun je net zo goed een kaartje Roosendaal - Antwerpen kopen. Anders moet je er in Essen uit, een kaartje kopen, en pas met de volgende trein, nog een uur wachten, verder.
Reputatie 5
Van essen gaat soms nog een ic na de stoptrein.
Reputatie 3
Die IC stopt niet in Essen.
Reputatie 7
Badge +4
Een kaartje naar Essen, daar uitstappen en een Belgisch kaartje kopen is toch buiten iedere orde. Dat doet geen mens, vooral omdat het nergens voor nodig is. Doordat het superdagretour en ook het weekendretour niet meer te koop zijn vanuit een Nederlandse plaats, vervalt die optie dus gewoon. Daarnaast is de afstand naar Antwerpen relatief kort, zodat de alternatieven met Gopass of Railpass niet in combinatie met een internationaal kaartje naar Noordekempen of vroeger Essen niet opgaan. Die zijn weer wel interessant naar Mechelen, Lokeren en verder, lees Gent en Brussel. In uw geval komt inderdaad de Early bird in beeld met verrekening van de korting in Nederland. Via Roosendaal naar Antwerpen met de stoptrein is geen redelijk alternatief.
De verbinding met Antwerpen is, zeker in het weekend, duurder geworden. Early Bird van Leerdam naar Antwerpen met 100 procent korting in Nederland, gewoon grotendeels met de ICBrussel is wel een mogelijkheid.
Ik reis net als vroeger en betaal twee of drie euro meer voor de reis naar de eerste grensplaats. Noorderkempen ligt ook verder België in dan Essen.

U kunt ook altijd nog een internationaal kaartje - met honderd procent korting tot de grens - naar Noorderkempen kopen en bij de NMBS een e-ticket van Noorderkempen naar Antwerpen. Het weekendretour geldt wel en is dus niet afgeschaft als u uw kaartje in België, ook via Internet, koopt tussen twee Belgische plaatsen.
Reputatie 5
Early bird is belachelijk Antwerpen is geen Berlijn of Zuid Frankrijk.
Reputatie 3
Geachte Thom,

Dank voor uw reactie. Die boemeltrein Roosendaal - Antwerpen, waar ik dikwijls in heb gezeten, vanwege storingen, is zeker geen redelijk alternatief.
Op werkdagen is het twéémaal zo duur als voorheen, als standaardtarief bij NMBS), en het duurt veel langer en je komt 's morgens later aan. Ook overigens met de IC via Breda-Hazeldonk-Noorderkempen. Scheelt bijna een uur. 9.10 uur ten opzichte van 8.15 uur.
Over die Early Bird kaartjes heb ik hierboven al geschreven, als reactie op Miriam, moderator. Ik zie nergens bij NS-International een verwijzing naar Early Bird kaartjes. Wel vroegboekkortingen, maar die zijn niet geldig in het weekeinde en ook niet vanuit plaatsen die kennelijk buiten het HSL-traject vallen, zoals Leerdam of Dordrecht.
Reputatie 7
Badge +4
Misschien kunt u nog wat met mijn slotalinea.
Reputatie 3
Geachte Thom,

Dank voor uw reactie. Naar die mogelijkheid, via Noorderkempen, had ik al gekeken. NS rekent 10 euro voor een retour, NMBS 5,40 euro voor een weekendretour. Bij elkaar 15,40 euro. Tot april betaalde ik voor een weekendretour grens - Antwerpen 9,20 euro, of zelfs nog minder. Is toch een verhoging van meer dan 50 procent, terwijl de reisduur, zowel heen als terug langer is, en je 's morgens niet meer om 8.15 uur in Antwerpen kunt arriveren. Dat noem ik drie nadelen!.
Reputatie 3
Geachte redactie van Kassa,

Deze briefwisseling is mogelijk een goed onderwerp voor uw televisieprogramma. Het gaat om het opheffen van de Beneluxtrein in april dit jaar en het in gebruik nemen van het HSL-traject, dat voor de consument drie nadelen heeft: veel hogere ritprijs, langere reisduur en ’s morgens later arriveren in België.

Met vriendelijke groeten,

Jos Kool
Reputatie 7
Badge +3
@Jos Kool
De tarieven met de Beneluxtrein zijn inderdaad hoger geworden en de reden daarvan is simpel: de trein was enorm verliesgevend en dat kon dus zo niet verder gaan. Daarnaast is er niet zoiets als "een recht op goedkope speciale kaartjes" en zijn de nieuwe tarieven gewoon conform de tariefafspraken die NS gemaakt heeft met de overheid zoals vastgelegd in het exploitatiecontract.
Reputatie 3
Een e-ticket kopen bij NMBS NoorderKempen - Antwerpen lukt mij niet, omdat ik niet via IDeal (thuisbankieren) van de Rabobank kan betalen. Via ABNAMRO lukt ook niet. Je hebt een creditkaart nodig of een ING-rekening.
Dus dat betekent dus eruit in Noorderkempen, een kaartje kopen bij de NMBS-automaat en met de volgende trein, pas een uur later, verder. Ben je er op zijn vroegst om 10,16 uur; twee uur later dan vroeger.
NS-International rekent 19,60 voor een retour naar Antwerpen met 100 procent vrij reizen in Nederland. Was tot voor kort ruim een tientje lager. En de reistijd is aanzienlijk langer. Heen en weer bij elkaar zo'n 45 minuten langer.
De reis met onder meer de stoptrein Roosendaal - Antwerpen duurt heen een uur langer dan voorheen, en ook terug een uur langer dan voorheen. Zaterdag zal ik deze reis maken, en ben ik dus twee uur langer onderweg dan begin april.
Ik heb best begrip voor prijsverhogingen, maar deze prijsverhoging gaat gepaard met andere grote nadelen.
Reputatie 3
Beste Bart,

Zo rond 15.30 uur hoop ik op het station te zijn, Berchem of Centraal. Je kunt me ook eerder afzetten bij bijvoorbeeld de Wapper, om naar De Slegte te gaan.
Door het opheffen van de Beneluxtrein duurt de treinreis via Roosendaal nu een uur langer (twee uur extra heen en terug) dan voorheen, en ik vertik het om ruim het dubbele te betalen voor de nieuwe route via Breda en Noorderkempen, die niet eens veel sneller is.
België is vanuit Nederland gezien ineens een stuk verder weg komen te liggen, met de trein althans.

Met vriendelijke groeten,

Jos

Beste Jos,

Hoe laat wil jij ongeveer de trein terug nemen?

Groet,

Bart

Beste Bart,

Zaterdag zal ik iets voor 10.30 uur op het station Antwerpen-Berchem zijn. Pik je mij daar op?
Het gaat nog wel eens fout met de treinreis naar Antwerpen (storingen, vertragingen; vorig was ik ook getuige van het oppakken van een bomdreiger, dat alles lam legde). Mocht ik er om half elf niet staan, dan wordt het wellicht een uur later.
Ik zie je zaterdag!

Met vriendelijke groeten,

Jos

Beste Jos,

Zaterdag 19 mei is prima.
Hoe laat mag ik je ongeveer verwachten? Zal voor een warme lunch zorgen.
Het ga je goed.

Bart