beantwoord

Flex in combinatie met andere abonnementen

  • 6 september 2018
  • 38 reacties
  • 10423 Bekeken

Hello,

Afgelopen week werd geïntroduceerd; NS Flex! Ik dacht: een superoplossing, alleen ik heb een Dal Voordeel abonnement. Bij de info-pagina van Flex zie ik nergens staan dat deze abonnementen gecombineerd kunnen worden, alleen dat ik kan overstappen.
Als ik overstap, verlies ik dan mijn Dal Voordeel? Dat zou jammer zijn gezien ik daar korting mee krijg; ideaal zou zijn een NS Flex-abonnement gecombineerd met Dal Voordeel.
Is dat een mogelijkheid en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?
icon

Beste antwoord door Stijn NS 6 september 2018, 14:08

Welkom bij de NS Community Rosieposie.Dat kan zeker! Het NS Flex abonnement is meer een manier waarop abonnementen werken, waarbij de flexibiliteit ervan (vandaar ook de naam) en de manier van betalen de hoofdpunten zijn. Binnen het NS Flex principe heb je vervolgens ruim de keuze tussen de meeste abonnementen die we voorheen ook al aanboden. Als jij wil overstappen vanaf het Dal Voordeel abonnement, dan zou het NS Flex Dal Voordeel abonnement de logische overstap zijn. Kijk echter ook eens naar alle andere opties die we beschikbaar hebben! In de webshop van NS Flex kun je zien welke opties er allemaal zijn!
Bekijk origineel

38 reacties

Even kijken of ik het snap:
Ik heb nu Reizen op saldo met Dal voordeel a €50 pj. Als ik NS Flex wil kan ik ook Dal voordeel aanvragen, maar dat kost €60 pj. Kortom, in feite (de facto, niet de jura) betaal ik €10 pj extra voor Flex. Klopt dat?
Badge +3
Even kijken of ik het snap:
Ik heb nu Reizen op saldo met Dal voordeel a €50 pj. Als ik NS Flex wil kan ik ook Dal voordeel aanvragen, maar dat kost €60 pj. Kortom, in feite (de facto, niet de jura) betaal ik €10 pj extra voor Flex. Klopt dat?

Ja, de Flex versie van abonnementen is (circa) 1 euro per maand duurder dan de 'klassieke' versie. Dit is o.a. wegens de administratiekosten voor reizen op rekening in heel het ov, de facturen achteraf en de mogelijkheid om je abonnement elke keer na een maand (of langer) te wijzigen of onderbreken.

Bij Dal Voordeel is het verschil vrij groot (€10 per jaar meer), maar bij duurdere abonnementen heb je het verschil er al uit door bijv. je abonnement in de zomervakantie een maandje (of langer) stop te zetten. Ook zijn er Flex varianten die juist iets goedkoper zijn, zoals Weekend Vrij maar dan zonder 40% korting doordeweeks.

Dat is dan €2 per maand goedkoper, en kan je er gewoon bij bestellen als je dat wilt voor €3 per maand extra...
Ik heb vandaag met Flex gereisd en op mijn ov-chipkaart staat ook een soort zoneabonnement (Connexxion Amstelveen). Ik reisde voor een deel buiten de zone. Tijdens het inchecken zag ik het zoneabonnement waar ik op reis, bij het uitchecken zag ik Uitgecheckt Reizen op rekening Bus Tram Metro en er is geen saldo afgegaan van mijn ov-chipkaart. Ik was blij verrast en ik ben benieuwd of het bedrag klopt in Mijn NS.
Hallo, gister gereisd met de bus van Arriva - daarvoor heb ik een kortingsabonnement op mijn OV kaart staan waar ook NS-flex op staat. Hierboven staat beschreven dat je het regio abonnement kunt gebruiken door saldo op je kaart te laden. Dat heb ik gister voor mijn reis gedaan. Maar tot mijn verbazing werkte het niet - er is niets van het saldo afgeboekt. Dus de reis zal weer gewoon via NS gefactureerd worden voor het gehele bedrag. Is er nog iets anders dat ik moet doen om dit werkend te krijgen?
Daar durf ik zo snel geen antwoord op te geven, pzx! Als je saldo op je kaart hebt geladen, nadat et NS Flex abonnement is geactiveerd, zou je dat saldo moeten gebruiken bij een reis met een regionale vervoerder indien je daar een apart kortingsabonnement voor hebt. Ik wil je in dit geval adviseren om contact op te nemen met onze Klantenservice. Mijn collega's kunnen dan even meekijken met jouw transacties en uitpluizen wat er precies is misgegaan.
Badge +3
Als je bij in/uitchecken bij een streekvervoerder (bus/tram/metro) Reizen op Rekening te zien krijgt, of geen saldo afgeschreven wordt terwijl die rit (op basis van je ster/zone/dal/ander abonnement niet gratis zou moeten zijn...

Dan overrulet Flex je abonnement, en komen die reizen gewoon in je Flex Reishistorie en dus ook op je factuur. Voltarief, dus zonder korting of vrij reizen want bij NS weten ze niet dat je een stads/streekvervoer abonnement hebt.

Soms werkt het prima, maar in een geval zoals hierboven is de enige oplossing om met twee ov-chipkaarten te werken.

NS Flex en stads/streekvervoerabonnementen op één kaart wordt sowieso standaard afgeraden, dus beter niet aan beginnen tenzij je weet waar je mee bezig bent en het risico dat het niet werkt voor lief neemt.
Badge +3

Goed nieuws voor mensen waarbij een combinatie van Flex en stads/streekvervoer (bus tram metro) niet goed werkt.

We hebben sinds kort de mogelijkheid om bij NS Flex het BTM-deel (bus, tram en metro) uit te zetten, zodat je het beide op dezelfde kaart kan gebruiken.

Als het stads/streekvervoer abonnement een kortingsabonnement is heb je dan wel saldo nodig. Uiteraard ook voor alle BTM reizen buiten je abonnementsgebied.

Ik wil graag mijn traject kaart omzetten naar flex basis, omdat we op dit moment toch vooral thuis moeten werken. Ik heb ook nog een abonnement van de RET op mijn ov-kaart staan, maar als ik de laatste comments lees dan moet dat dus kunnen. 

Kan je het BTM-deel voor NS Flex zelf uitzetten of moet je dat laten doen?

Badge +3

Ik wil graag mijn traject kaart omzetten naar flex basis, omdat we op dit moment toch vooral thuis moeten werken. Ik heb ook nog een abonnement van de RET op mijn ov-kaart staan, maar als ik de laatste comments lees dan moet dat dus kunnen. 

Kan je het BTM-deel voor NS Flex zelf uitzetten of moet je dat laten doen?

Als het RET abonnement een ‘vrij reizen’ abonnement (zone/ster/regio) is dan kan het BTM deel gewoon aan blijven staan. Handig als je een keer buiten je zone of bij GVB of zo reist, dan heb je geen saldo nodig.

Is het een kortingsabonnement dan moet het BTM deel waarschijnlijk wel van je kaart af. Dat kan via de klantenservice (en daarna bevestigen bij een automaat) of een NS servicebalie op het station. Wellicht kan het ook bij een RET servicepunt.

Ok, fijn! Kan ik dan op dezelfde kaart een kortingsabonnement laden voor een andere vervoerder? 🙂

Nee ik heb voor de bus weer eren ov kaart apart moeten kopen, staat geen saldo op mevrouw staat bij flex vijf euro abonnement. Heb nog saldo tegoed bijna honderd eurt zie nuv35 euro terug gestort. Ik dacht één kaart Ov flex voor bus trein in hele land. Behalve in Zeeland. 😫. 

Ok, fijn! Kan ik dan op dezelfde kaart een kortingsabonnement laden voor een andere vervoerder? 🙂

Nee dus heb ik gemerkt

Badge +3

Op zich is het geen probleem om Flex met een kortingsabonnement voor stads/streekvervoerder te combineren, maar…

Dan moet de BTM component van Flex van je kaart af (via klantenservice of bij een balie) én heb je voor bus/tram/metro weer saldo nodig.

Bij kortingsabonnementen zoals Arriva Dal Voordeel Noord/Oost dat ook geldig is in treinen (zonder middagspits) is het wel echt nodig om met twee kaarten te werken.

Reputatie 7
Badge +3

En dat BTM component van Flex van je kaart laten verwijderen kan pas sinds enkele maanden, dus bij de eerdere vragen kon dat nog niet. Intussen dus wel. 

https://community.ns.nl/ns-flex-60/regionaal-btm-en-ns-flex-op-dezelfde-kaart-vanaf-nu-mogelijk-63836

Reageer