beantwoord

NS Flex weekend vrij in- en uitchecken

  • 16 juni 2019
  • 9 reacties
  • 508 Bekeken

Reputatie 4
Ik ben wat verslaafd aan he trein reizen door Nederland.
En gebruikte eerst dagkaart.
En wil nu flex weekend vrij daar gaan gebruiken.
Maar nu komt het soms voor dat bij Heerenveen incheck om 8.00 bij ns en 23.00 weer uit check op zelfde station.
Nu heb ergens gelezen dat probleem kan geven dat je incheckt en uitcheckt op zelfde station.
icon

Beste antwoord door Slidestops 16 juni 2019, 17:13

Dat klopt. Je mag niet terugreizen naar je beginstation. Ook niet met afgekochte kaarten (je zou dan ook een geld terug bij vertraging kunnen krijgen bijvoorbeeld). Je zult tussendoor dus uit en in moeten checken 🙂
Bekijk origineel

9 reacties

Reputatie 7
Dat klopt. Je mag niet terugreizen naar je beginstation. Ook niet met afgekochte kaarten (je zou dan ook een geld terug bij vertraging kunnen krijgen bijvoorbeeld). Je zult tussendoor dus uit en in moeten checken 🙂
Reputatie 4
En hoe veel tijd tussen uitchecken en inchecken zitten?
Of kan bijvoorbeeld bij Utrecht centraal door poortjes gaan en dan gelijk weer terug?
Reputatie 7
Tussen het uitchecken en inchecken hoeft geen minimale tijd te zitten. U mag inderdaad de poortjes uit en direct weer in.

Maakt u gebruik van een station met paaltjes - let u dan even op dat u niet binnen een minuut uit en in kunt checken op dezelfde paal. U kunt wel direct gebruik maken van een ander paaltje (paaltje 1 uitchecken, paaltje 2 inchecken). Ook kunt u de paal weer direct gebruiken nadat iemand anders de paal gebruikt heeft.
Reputatie 4
Als naar bijvoorbeeld Groningen gaat dan check je in op het station van Heerenveen en uit op Groningen. Dan moet je weer opnieuw inchecken op Groningen als je direct terug wilt.
Reputatie 4
Oke super dankje wel voor snelle en duidelijk antwoord
Reputatie 7
Badge +3
Als u van A naar B en weer terug naar A wilt reizen moet u in B uitchecken bij aankomst en in B weer inchecken bij vertrek. Bij terugkomst in A kunt daar uitchecken.

Ofwel u checkt in in Heerenveen, checkt uit in Utrecht, checkt bij vertrek weer in in Utrecht en checkt uit in Heerenveen.
Badge +3
Met een dagkaart mag je kriskras door heel Nederland.

Met Weekend Vrij op zich ook (incheck op Vrijdag na 18:25) maar je moet dan liefst wel even uitchecken en weer inchecken als je een station verlaat, ook al is dat korter dan 35 minuten.

Een incheck met ov-chipkaart vervalt na 6 uur (volgens mij ook met Flex) maar dat maakt met Weekend Vrij niets uit.

Je moet dus alleen maar ingecheckt zijn ergens en goede reis verder! Waarheen of via welke route maakt niet uit, al is het naar je vertrekstation. Dit alleen voor 'vrij reizen' dus (zoals een dagkaart)!

Dus ga {voorbeeld} gerust op een zaterdag of zondag van Maastricht naar Groningen en dan via Amsterdam naar Den Helder en via Vlissingen en Eindhoven de gekstûh terug naar Limboland.

Alleen snapt het systeem dat totaal niet. Hou dus de 6 uur regel aan voor de tijd tussen elke in- en uitcheck of overstap. Voor op hetzelfde station is het 60 minuten om (gratis) in- en weer uit te kunnen checken.

Gewoon overal onderweg netjes uit- en inchecken dus. Ook bij paaltjes i.p.v. poortjes, zie dit topic (in het Engels) hoe het zomaar mis kan gaan anders.
Tussen het uitchecken en inchecken hoeft geen minimale tijd te zitten. U mag inderdaad de poortjes uit en direct weer in.

Maakt u gebruik van een station met paaltjes - let u dan even op dat u niet binnen een minuut uit en in kunt checken op dezelfde paal.

Maak daar bij paaltjes maar 15 seconden van. Dit heb ik vandaag nog toegepast in Rotterdam Centraal vandaag op een van de omcheckpaaltjes. Bij een niet-logische route maak ik vaak gebruik van een administratieve omcheck om mijn aantal kilometers te kunnen bijhouden (en het helpt ook bij GTbV-aanvragen).

Op Dordrecht was de omchecktijd aan de Arrivapaaltjes op een bepaald moment 1 of 2 seconden. Op een rustig moment eens geprobeerd hoe vaak ik kon in- en uitchecken binnen één minuut: 8 keer precies, maar het paaltje reclameerde wel na een aantal keer.

Voor de een of de andere duistere reden lukt omchecken bij de paaltjes niet meer in Dordrecht. De poortjes laten het uit- en direct terug inchecken gelukkig nog wel toe. 😀
Reputatie 7
Badge +4
ls naar bijvoorbeeld Groningen gaat dan check je in op het station van Heerenveen en uit op Groningen. Dan moet je weer opnieuw inchecken op Groningen als je direct terug wilt.

Het voorbeeld is wat ongelukkig, want die reis zal doorgaans via Leeuwarden gaan en dan is het in Leeuwarden uitchecken bij NS en inchecken bij Arriva en in Groningen ook weer uitchecken bij Arriva. Via Meppel kan het wel met NS.

Karel Offringa veronderstelde waarschijnlijk dat je met vrij reizen niet hoeft uit te checken op het eindpunt maar dat is dus niet zo.

U gaat er bij het afsluiten van Weekendvrij mee akkoord dat u correct in- en uitcheckt. Daar moet u zich dus aan houden en is zelfs verstandig, want u kunt bij vertraging alleen een beroep op geld terug als u die aan kunt tonen met een geldige in- en uitcheck.

Om acht uur inchecken en om elf uur 's avond uitchecken in Heerenveen kan nooit kloppen. Vrij reizen betekent niet reizen zonder geldige in- en uitcheck onderweg.

Gefeliciteerd met uw Weekendvrij, want het is het abonnement met de gunstigste prijs/pret verhouding in veel gevallen. Sa is it mar krekt, ek yn it Feen.

Reageer