beantwoord

OV-chipkaart noodzakelijk?

  • 2 September 2023
  • 7 reacties
  • 1178 Bekeken

  • Op het juiste spoor
  • 2 reacties

Wil graag een NS Flex abonnement bestellen/nemen. Nu lijkt het er op dat ik eerst een OV-chipkaart moet hebben, alvorens zo'n abonnement te kunnen afsluiten. Maar een OV-chipkaart is toch niet meer nodig als je een ‘gewone’ bankkaart (pinpas) hebt? Hoe zit dat? 

icon

Beste antwoord door Tochjo 2 September 2023, 13:10

Bekijk origineel

7 reacties

Badge +3

Met een betaalpas kan op dit moment alleen nog tegen vol tarief gereisd worden. Voor abonnementen blijft een persoonlijke OV-chipkaart voorlopig noodzakelijk.

Overigens kunt u bij het bestellen van NS Flex ervoor kiezen een persoonlijke OV-chipkaart mee te bestellen als u die nog niet hebt. Bij NS Flex Dal Voordeel en duurdere abonnementen is de kaart dan gratis.

Reputatie 7
Badge +3

Voor een NS abonnement heb je een persoonlijke chipkaart nodig. Om gebruik te kunnen maken van een abonnement moet je met de chipkaart waar deze op staat in/uitchecken. Met een bankpas kun je alleen tegen vol tarief reizen.

Duurt de levering van een OV-chipkaart inderdaad een week? Als ik naar een ticketkantoor van NS ga, kunnen ze de kaart dan ter plekke leveren?

Badge +3

Er wordt een week gerekend voor de productie en levering van een OV-chipkaart. Daarom kan een abonnement pas over een week ingaan als u nog geen persoonlijke OV-chipkaart hebt.

Als u het abonnement eerder nodig hebt, dan zou u kunnen proberen eerst een losse OV-chipkaart te bestellen en bij ontvangst daarvan het abonnement. Als u de kaart dan binnen een week ontvangt, kunt u eerder met een abonnement reizen.

Aan de andere kant blijkt een week levertijd zeker niet ongewoon en kan het soms zelfs langer duren. Als u de kaart bij het abonnement bestelt, kunt u dan toch al van het abonnement profiteren,  door later het prijsverschil met gewone kaartjes terug te vragen via de klantenservice of via de klantenservice couponcodes te regelen voor kaartjes tegen gereduceerd tarief. Als u los een kaart bestelt die er onverhoopt niet binnen een week is, kan dat niet.

Een persoonlijke OV-chipkaart kan niet ter plekke worden gemaakt bij een NS-servicebalie. En als de persoonlijke OV-chipkaart samen met het abonnement wordt besteld en toch binnen een week bezorgd wordt, dan geldt het abonnement alsnog pas vanaf de gekozen ingangsdatum.

Kan ik met een Flex abonnement meerdere tickets (met korting) kopen of geldt per abonnement één ticket?

Badge +3

Abonnementen zijn persoonsgebonden. De abonnementhouder is de enige die het abonnement mag gebruiken. Dat gebeurt door in en uit te checken met de OV-chipkaart waarop het abonnement staat. Abonnementhouders kopen voor zichzelf dus nooit losse kaartjes.

Wel bestaat Samenreiskorting; abonnementhouders mogen dan in de daluren drie personen met 40 procent korting mee laten reizen. Zie www.ns.nl/samenreiskorting voor alle informatie daarover.

Reputatie 7
Badge +3

Duurt de levering van een OV-chipkaart inderdaad een week? Als ik naar een ticketkantoor van NS ga, kunnen ze de kaart dan ter plekke leveren?

Een persoonlijke OVkaart (nodig voor abonnement) kan alleen door ov-chipkaart.nl geleverd worden. Bestel.je deze los, dan kost deze €7,50. Bestel je deze met een abonnement dan kost deze niets met uitzondering van ovfiets, kidsvrij daarbij is de kaart niet gratis. Bij flex basis en flex weekend voordeel betaal je eenmalig €10 maar kun je wel een gratis kaart bijbestellen.

Reageer