Ex topman Huges eist € 180.000 van NS

  • 4 augustus 2015
  • 0 reacties
  • 535 Bekeken

Politiek
Ex-topman Huges eist €180.000 van NS

Timo Huges, de gewezen topman van de Nederlandse Spoorwegen, heeft dinsdag een dagvaarding gestuurd naar zijn voormalige werkgever. De oud-ceo eist uitbetaling van ruim drie maanden opzegtermijn en resterende vakantiedagen. Dat bevestigt zijn advocaat tegen het FD.

Huges (50) kreeg op 5 juni te horen dat het vertrouwen in hem was opgezegd vanwege zijn betrokkenheid bij vals spel bij een aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen diende Huges daarop zelf zijn ontslag in. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, verklaarde vervolgens in zijn hoedanigheid als enig aandeelhouder van NS dat Huges geen enkele vertrekvergoeding meekreeg.

Kort geding

Huges bestrijdt deze lezing. Volgens zijn advocaat Mark Keuss is er van zelfontslag überhaupt geen sprake. Daarin wordt hij gesterkt omdat daarover niets schriftelijk werd vastgelegd door de voorzitter van de raad van commissarissen, Carel van den Driest. Maar ook een ontslag op staande voet kan niet aan de orde zijn, meent Huges.

Nu de dagvaarding is verstuurd zal NS op 12 augustus voor de voorzieningenrechter moeten verschijnen voor een behandeling van de eis in een kort geding. In totaal komt het geclaimde bedrag uit op circa €180.000. Dijsselbloem heeft tegenover de Tweede Kamer verklaard dat Huges wat hem betreft geen cent meekrijgt. In de afgelopen weken zijn NS en de voormalige topman er niet in geslaagd tot een vergelijk te komen.

Mocht het zelfontslag voor de rechter geen standhouden dan zullen NS en Dijsselbloem in eerste instantie terugvallen op het ontslag op staande voet dat Huges op 19 juni per brief werd aangezegd. Mocht dat ook niet rechtsgeldig zijn, dan geldt het ontslag waartoe op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 10 juli formeel is besloten.

Geen vertrekpremie

Wat Huges betreft is 10 juli de datum waarop zijn dienstverband is beëindigd. Zonder ontslag op staande voet dient NS dan de contractueel overeengekomen opzegtermijn vanaf die datum te betalen, inclusief het salaris over de maanden juni en juli en de resterende vakantiedagen. De advocaat van Huges benadrukt dat van een vertrekpremie of gouden parachute geen sprake is.

Mochten Huges en NS voor 12 augustus alsnog tot een overeenstemming komen, dan is het kort geding van de baan. Indien tot de uitbetaling van een bedrag wordt besloten, dan zal het staatsbedrijf noch minister Dijsselbloem dat publiek bekendmaken. De bewindsman verklaarde vorige maand alleen in vertrouwelijkheid de Tweede Kamer hierover te willen informeren.

Huges trad in oktober 2013 aan als ceo bij NS. Hij verving topman Bert Meerstadt die in het nauw was gekomen door het fiasco met de flitstrein Fyra. Huges werd per 1 augustus op zijn beurt opgevolgd door Roger van Boxtel, D66-politicus en voormalig topman van zorgverzekeraar Menzis.

0 reacties

Geen reactie

Reageer