beantwoord

Psychologische keuring machinist

  • 2 August 2018
  • 5 reacties
  • 3011 Bekeken

Hallo allemaal,

Over anderhalve week heb ik dan mijn psychologische keuring als machinist. Echter heb ik hier wat vragen over:

Tijdens het maken van de online intake stonden hier nogal wat vragen over het medisch verleden en ziekteverzuim. De medische keuring heb ik vorige week ondergaan en ben volledig geschikt bevonden voor machinist ondanks dat ik een WIA uitkering heb(de toekomstige werkgever is hiervan op de hoogte) In kader van reïntegratie en mijn eigen motivatie zag de arts in dat ik graag dit werk wil doen en zag ook geen belemmeringen.

Mijn vraag is in hoeverre mag een psycholoog vragen naar mijn medisch verleden en ziekteverzuim zoals het online vragenlijst al aangaf. Of doen ze dit juist om te achterhalen of er iets psychisch met je is? Ik neem aan dat alleen een medisch arts dit mag. Volgens mij is er hier voor ook een speciale wet voor (aanstelling keuringen). Ben ik verplicht om op deze vragen een antwoord te geven? Het zal namelijk jammer zijn dat ik wordt afgewezen omdat ik een WIA uitkering heb.

Ben benieuwd naar antwoorden 🙂
icon

Beste antwoord door Anonymous 2 August 2018, 20:27

Bekijk origineel

5 reacties

De Psychologische keuring heeft meer betrekking op hoe je als persoon in elkaar zit en reageert op bepaalde dingen. Je krijgt een behoorlijk grote vragenlijst om te beantwoorden en daar kijkt de psycholoog naar en stelt nog aanvullende vragen. Ook wordt er nog behandeld dat je te maken kunt krijgen met aanrijdingen met personen, de dubbel onregelmatige diensten e.d.

Daarnaast krijg je nog testen met betrekking tot je concentratie (vigilantie testen), testen met gekleurde blokjes en gecombineerd met geluiden en beelden waarbij je de juiste knoppen in moet drukken met handen en voeten en dit begint rustig en gaat steeds sneller. Deze test doe je eigenlijk 3x achter elkaar.

Daarnaast ben je verwezen naar een pagina met andere oefeningen en ik kan je aanraden om deze online te zoeken, je krijgt bv te maken met analogieën, cijferreeksen, diagrammen, figuurreeksen en volgens mij ook nog ruimtelijke inzicht testen. GA DIT ABSOLUUT OEFENEN de komende dagen, als je dit niet gewend bent om te doen is dit toch erg zwaar maar door dit flink te oefenen kun je je zelf dit in een paar dagen flink leren.

Wat betreft het medische gedeelte lijk je mij al door en voor zover ik weet maakt dit geen onderdeel meer uit van deze keuring. Bij twijfel zou ze natuurlijk wel vragen kunnen stellen hoe je reageert op bepaalde situaties maar ik denk niet dat er inhoudelijk gevraagd mag worden naar wat je mankeert.

En de NS heeft vertrouwen er in dat je het gaat halen, want is er enige twijfel sturen ze je meestal niet door naar deze dure testen aangezien er vaak meerdere kandidaten voor de functie zijn.

Laat je nog even weten of je er door bent gekomen ?? Succes in ieder geval en bereid je goed voor op de assesments en betaal hier voor zodat je dit meer kunt oefenen dit helpt je namelijk enorm. En zorg dat je goed uitgerust bent de concentratie tests zijn pittig en vergt veel van je.
JBa bedankt voor je antwoord 🙂
Voor 8 jaar geleden ben ik al als HC begonnen en heb toen ook een assessment gehad. Ik zal toen de combi functie gaan doen. Is deze voor mcn ongeveer vergelijkbaar?
En natuurlijk laat ik van me horen als het zover is 😀
Ik durf niet te zeggen of die nog gelijkwaardig is, bovenstaand is wat ik allemaal mee heb gekregen hoe het er nu aan toe gaat voor de machinisten.
Bedankt!

Reageer