beantwoord

Regelgeving zichtbare lichaamsversieringen


Hi allen,

Een korte vraag: Hoe kijkt de NS aan tegen zichtbare lichaamsversieringen voor mensen die solliciteren voor een functie in het werkveld (lees; in en om de stations/treinen)?

Ik zie vaak zat S&V medewerkers en af en toe conducteurs met tattoo's lopen en vroeg mij toch af wat hierin het beleid is vanuit de NS gezien, en dan met name voor hoofdconducteurs. Los van het feit dat ik van mening ben dat iemand ten alle tijde afgerekend moet worden op zijn/haar functioneren in zijn beroep en niet op hun uiterlijke verschijning, ben ik hier toch benieuwd naar. Ik kon nergens duidelijke informatie hierover vinden, of ik heb er overheen gekeken ..

Reden dat ik het vraag is omdat ik zelf gesolliciteerd heb op die functie en wil weten of dat ik eigenlijk per definitie af val of dat het gedoogd word.

Overigens ben ik bereid om de zichtbare tatoeage(op mijn hand) te verbergen als dat gewenst is, maar als er per definitie wordt gezegd dat het een no-go is .. Tja, dan is het voor mij een reden om de sollicitatie stante pede af te kappen uiteraard. Ik heb ook nog enige eigenwaarde uiteraard 😉.

Alle input is uiteraard welkom ..


P.s: Ik wist niet zo goed in welk forum ik dit moest plaatsen, dus excuses bij een foutieve plaatsing ..
icon

Beste antwoord door Loes 14 May 2018, 17:06

Bekijk origineel

54 reacties

Laten we het wel even on-topic houden, heren! Het wel of niet gezien hebben van de binnenkant van een NS-gebouw lijkt mij sowieso irrelevant om input te kunnen geven op het onderwerp wat ZeroV4 heeft aangesneden. Hij heeft nota bene zelf aangegeven dat alle input welkom is!
Badge +3
Bericht verwijderd door Sivan NS: onnodige persoonlijke discussie.
Tips voor je sollicitatie:

  • Zorg voor een goede vooral diepgaande motivatie waarom jij deze functie wil vervullen (is NS gek op en vraagt er over door)
  • Geef korte antwoorden zodat ze je ruim voldoende vragen kunnen stellen, het gesprek heeft nml. een maximale tijdsduur
  • Lees je in voor wat er van je verwacht wordt en probeer eventueel iemand op een locatie in je buurt nog te bevragen over de functie in zijn geheel en speur internet af naar informatie over de functie. V&S heeft ook een eigen facebook pagina wellicht staat daar nog wat info voor je op.
  • Vergeet vooral niet dat je taak vooral service verlenend is, loop je in kleding dan zien mensen dat als zijnde dat je dienst hebt. Ga je in kleding met de trein naar huis blijf je dus vraagbaak en blijf je toezichthouder voor deze mensen.
  • Probeer ontspannen te zijn is voor je functie ook nodig in lastig situaties
  • En toch, bedek je tatoeages bij je sollicitatie voor zover dat fatsoenlijk mogelijk is. Dat scheelt je weer mogelijke vragen hierover.
Ik wens je succes met je sollicitatie.
Reputatie 7
Badge +3
Nog een tip.

Lees het Jaarverslag van NS eens door en probeer een paar leuke vragen te bedenken. Het toont dat je geïnteresseerd bent in de hele organisatie en niet alleen in de functie waarop je solliciteert.
https://www.nsjaarverslag.nl//
Bericht verwijderd door Sivan NS: onnodige persoonlijke discussie.
Nou maak je over je tatoos geen zorgen.
Komt VenS net door de trein, overhemdje met korte mouwtjes, beide armen 100 procent tatoo tot aan de handen.
Persoonlijk vind ik het geen gezicht maar ieder zijn lol. Schijnbaar is NS er tamelijk soepel mee.

Zal best. Maak dat zelden mee. Welk traject om 22:15?
Reputatie 7
Badge +4
Het is nog maar de vraag of het daarmee beleid is. Schijnbaar en blijkbaar is ook niet hetzelfde. 😉
Reputatie 7
Badge +3
Als reiziger kan het me eerlijk gezegd niet zo boeien of NS personeel tatoeages heeft of niet.
Bericht verwijderd door Sivan NS: off-topic.
Reputatie 7
Badge +4
Ik denk dat we er beter aan doen te kijken wat wel wenselijk is. Min of meer neutraal wekt de minste weerstand op en als een conducteur een keer moet handhaven, dan leidt dat ook niet af.

Dat er verschuivingen zijn, is onvermijdelijk, omdat de samenleving ook verandert. Maar conducteurs of politieagenten, dan wel anderen die soms moeten handhaven, hoeven hier niet in voorop te lopen. Trend volgen kan tot op zekere hoogte, trend setten kan men beter aan anderen overlaten, imho. Gezag hangt hier niet alleen van af maar bij voorbaat door uiterlijke zaken minder serieus genomen worden, belemmert een conducteur bij de taakuitoefening. Ik neem aan dat NS dit in de opleiding gladstrijkt en die mag best eisen stellen.
Reputatie 7
Badge +3
Dan is er natuurlijk ook nog het verschil tussen sollicitanten en mensen die al in dienst zijn met een contract voor onbepaalde duur. Wanneer iemand die al jaren in dienst is besluit zijn/haar lichaam te veranderen (op welke manier dan ook) zal het erg lastig zijn om dat als ontslaggrond aan te voeren. In een sollicitatieprocedure kan dat anders liggen. Misschien niet expliciet maar wellicht wel impliciet.

Het lijkt me overigens een goed moment om te gaan investeren in een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verwijdering van tatoeages. Hoe meer tatoeages, des te meer spijt.
Bericht verwijderd door Sivan NS: off-topic.
Goedemorgen allemaal.

ZeroV4, welkom op de community! Heel goed dat je deze vraag (hier) stelt, ik kan me voorstellen dat je daar graag meer over hoort. Leden die hebben geholpen, dank daarvoor. Ik hoop dat je met hun input verder komt. Ook ik raad je aan om gewoon lekker te solliciteren. Als je geschikt bent, ben je geschikt. Ik wens je veel succes mocht je solliciteren! Laat je weten hoe het is gegaan?

Verder heb i helaas wat berichten moeten verwijderen, omdat er weer een persoonlijke discussie gaande is die ik graag zo snel mogelijk gestopt zie. ZeroV4 heeft niks aan deze reacties, hou ze dan ook achterwege.
@iMark
Bij bestaande medewerkers zal ontslag moeilijk zijn maar jurisprudentie leert dat een bedrijf bij zo'n verandering van uiterlijk een medewerker wel mag overplaatsen naar een niet-publieksfunctie.
Reputatie 7
Badge +3
@Tamzin
In feite zegt een bedrijf dan dat ze je niet voor die bepaalde functie hadden aangenomen als je er zo had uitgezien op het moment dat ze je aannamen.
Ja, zo kun je dat interpreteren.
Reputatie 7
Badge +3
In dit filmpje zijn toch best wat tattoo's te zien bij V&S medewerkers.
https://www.youtube.com/watch?v=chpcyAadH58&feature=youtu.be
Bericht verwijderd door Sivan NS: off-topic.

Tsja, een voorbeeld daarvan had ik hier ook beschreven, maar is om onduidelijke reden verwijderd.
Op mijn standplaats loopt iemand bij SenV welke amper onbeschreven huid heeft op zijn armen.
Of dit goed overkomt op de klant mag iedereen zelf beslissen.
Zoiets?


Bericht verwijderd door Sivan NS: off-topic.Tsja, een voorbeeld daarvan had ik hier ook beschreven, maar is om onduidelijke reden verwijderd.
Op mijn standplaats loopt iemand bij SenV welke amper onbeschreven huid heeft op zijn armen.
Of dit goed overkomt op de klant mag iedereen zelf beslissen.

Gewoon even een pb sturen naar Sivan. Ze zal wel een reden gehad hebben om je opmerking te verwijderen. Overkomt mij de laatste tijd ook soms. En nee het is geen sencuur, maar gewoon redigeren. Wist je dat....;-)
Reputatie 7
Badge +3
Ja, die had ik vanmorgen ook al gezien Henk.
Ik heb er geen moeite mee, maar dan moet je niet meten met 2 maten. Dit kan blijkbaar wel, maar iemand die solliciteert mag het niet hebben.
En op Twitter kwam laatst wat voorbij dat het ook nog per standplaats verschilt hoe er mee om wordt gegaan.
Soms mis ik Jambers. ...
Reputatie 7
Badge +4
Jammer, het is verder een mooi en ook wel een tikkeltje stoer meisje. In mijn beleving ben je echter nodeloos alle gezag kwijt. Ik ben vast de enige in Nederland die zo denkt. Lange mouwen lijken me een pragmatische oplossing.
Ik ben d’r ook niet zo van om eerlijk te zijn. Van mij hoeft het niet.
Daarentegen kan een tattoo van een QR-code trouwens best origineel zijn. Ook al ben ik daar geen voorstander van. Maar in geval van deze jonge dame, lange mouwen ....en hetzelfde voor de hagenees uit het fimpje van momo.

Reageer