Het falen van de reisinformatie


Om maar een poging te wagen: https://forum.ns.nl/geld-terug-vertraging-36/enschede-naar-glanerbrug-19692/index2.html#post118831

Overal op het forum zwermen discussies over het falen van reisinformatie, zou het een idee zijn om (vanuit in ieder geval de vaste leden) hiervoor dit topic te starten, waarin dit alles gemeld kan worden. Op die manier is er enig overzicht, ook wat betreft de afhandeling van dingen, en kan eventueel gekeken worden hoe iets structureel opgelost of omheen gewerkt kan worden? Niet ieder probleem komt via eigen kwaliteitscontrole aan het licht helaas, dus input lijkt mij altijd welkom.

109 reacties

Hoi Henk, goed dat je dit benoemt. Het is mij ook opgevallen dat veel recente topics over dit onderwerp gaan, en ik ben het volledig met je eens dat we dit niet onopgemerkt aan ons voorbij moeten laten gaan. Dat waren we gelukkig ook niet van plan.

Ik zal eens kijken welke afdelingen ik hierover kan benaderen, om te zien wat er mogelijk en efficiënt is met betrekking tot het verbeteren van de reisinformatie. Ik zal ook kijken of het inderdaad een idee is om hiervoor een speciale categorie in te richten op het forum. Op dit moment filter ik deze topics aan de hand van 'moderator tags'.
Helder, dank. Binnen mijn mogelijkheden schoot een centraal topic te binnen, maar een categorie o.i.d. is inderdaad ook een mooie optie. Hopelijk geeft zoiets enig overzicht op de structurele problemen.
Prima suggestie!
Deze hoort er ook bij: https://forum.ns.nl/op-station-17/slechte-informatievoorziening-19779
Jep, dat zijn de vele, bekende gevallen van falende reisinformatie tijdens verstoringen. Daar zijn legio redenen voor, maar ik durf ze eigenlijk niet eens meer te verdedigen, want er speelt duidelijk meer dan alleen overmacht.
https://forum.ns.nl/de-trein-11/thuis-de-ns-19902
https://forum.ns.nl/stel-vraag-14/vetraging-sprinter-utrecht-den-bosch-23112015-19975
https://forum.ns.nl/de-trein-11/non-communicatie-de-trein-19994
Reputatie 4
https://forum.ns.nl/de-trein-11/informatie-de-hand-19993

De zoveelste keer dat ik op Utrecht CS uit de trein ben gezet met de boodschap "zoek het maar uit".
Deze mag er ook bij, vanwege het omroepen van een opgeheven trein alsof hij slechts vertraagd is.

https://forum.ns.nl/de-trein-11/problemen-ns-traject-vlissingen-roosendaal-19972
https://forum.ns.nl/op-station-17/informatieborden-perrons-onjuist-20342
https://forum.ns.nl/de-trein-11/problematische-overstap-zandvoort-haarlem-alkmaar-20455/index1.html#post124620
Record tickets inschieten wordt wel gehaald zo :8
https://forum.ns.nl/de-trein-11/app-liegt-over-stoppen-ice-deventer-21295
Dankje.
Reputatie 3
Nog eentje dan: https://forum.ns.nl/de-trein-11/ontbrekende-reisinformatie-app-21308
Het viel me vandaag op dat de landingspagina van wifi in de trein en het OBIS-scherm in diezelfde trein onderling tegenstrijdige informatie gaven. Het scherm gaf aan dat de overstap nog haalbaar was, de webpagina vermeldde 'dezelfde' trein van een kwartier later. De laatstgenoemde had het wat dat betreft bij het rechte eind.
Hey da's uit, ik dacht toch dat dat allemaal RITInfo was.
Reputatie 3
De NS Xtra App wordt met de dag slechter. Na de laatste update van afgelopen week wordt gewoon de helft van het aantal reismogelijkheden niet meer getoond. Ik reis dagelijks van Beverwijk naar Den Haag HS maar vanmorgen waren alle Spits-Interciry's zo ongeveer verdwenen uit het overzicht. Omdat ik nog 10 minuten extra reistijd naar het station heb, heb ik niet eens meer de moeite genomen verder te kijken en ben met de auto gegaan.

Als ik het traject opdeel in de reis tot de overstap en in Haarlem en het vervolg vanuit Haarlem, blijkt de reisinformatie wel beschikbaar te zijn. Maar bij het kiezen van een reis met als Via station Haarlem, ontbreken er ook nog reisadviezen. De app is echt compleet onbetrouwbaar en onbruikbaar geworden. Gebruik van de website op een telefoon is ook dramatisch slecht te doen.
https://forum.ns.nl/stel-vraag-14/slechte-resultaten-reisplanner-werkzaamheden-21981
Wat ik in het topic al zeg, zolang men van mening is dat dvb's alleen kunnen op Jaarplan-niveau is er helaas weinig aan te doen. Er is een prachtig stukje techniek voor, maar helaas helaas.
Badge +3
Vandaag wisselstoring rond Utrecht Centraal. Hierdoor ook uitval van de helft van de treinen op Utrecht-Schiphol. Wederom werd dit niet in de storingen gemeld.

Door een wisselstoring vanochtend ook minder sprinters tussen Utrecht en Houten, met een extra reistijd van meer dan 60 minuten, aldus de informatie bij storingen. Waarom melden dat er minder sprinters rijden als er niets meer rijdt? Na een klein half uur werd dit pas gecorrigeerd.
Terechte opmerkingen Tochjo. Het is ook voor de afdeling 'reisinformatie' soms even afwachten hoe de vlag erbij hangt. Soms kan pas na inspectie op het spoor uitsluitsel worden gegeven of er beperkt of helemaal geen treinverkeer kan plaatsvinden. Als we treinen kunnen/mogen laten rijden doen we dat graag. Geen treinverkeer mogelijk vinden we erg vervelend, maar aan de andere kant, als een situatie is zoals deze is moet de communicatie helder zijn.
Badge +3
Vanzelfsprekend begrijp ik dat er even gekeken moet worden hoe de situatie precies is, maar het komt zo vaak voor dat er treinen vervallen op Utrecht-Schiphol bij een verstoring op Utrecht-Arnhem-Nijmegen of Utrecht-Den Bosch-Eindhoven zonder dat in de reisinformatie te melden, dat men daar eens expliciet naar zou moeten kijken.

Bij de melding over Utrecht-Houten viel me vooral op dat er enerzijds gesproken wordt over minder treinen, maar anderzijds over meer dan 60 minuten vertraging. Dat laatste duidt niet op minder treinen, maar op geen treinen. Wat dus ook zo bleek te zijn. Ik begrijp niet zo goed hoe de combinatie "minder treinen" en "meer dan 60 minuten vertraging" geïnterpreteerd moet worden.
Met name je opmerkingen over Utrecht-Houten snijden wat mij betreft hout. Ik zal dit deze week nog bespreken met de afdeling 'reisinformatie'. Natuurlijk kan een storing op een bepaalde plek verstrekkende gevolgen hebben voor andere trajecten. Zo kan het zo zijn dat door een wisselstoring Rotterdam Centraal - Rotterdam Alexander iemand op station Assen voor niets staat te wachten op de IC naar Groningen. Maar het gaat wel ver om Rotterdam Centraal - Groningen helemaal op storing te zetten wanneer er één IC uitvalt tussen Zwolle en Groningen. Maar bottomline is dat het zeker interessant is dit eens goed tegen het licht te houden.

Reageer