NS beveiliging


Reputatie 2
Beste heer, mevrouw,

Ik ben elke nacht werkzaam op station Utrecht. Vanmorgen (30-05-2018, 05.00 uur) nam ik zoals altijd mijn pauze buiten tegenover de Burger King op een bankje. En zoals altijd strek ik mijn rug (i.v.m. chronisch rugpijn) liggend op het bankje voor niet meer dan twee minuten. Een NS-beveiliger zag dit en dreigde eigenlijk gelijk met een bekeuring. Ik vroeg hem allereerst of hij zich kon legitimeren waarna hij in een seconde zijn pasje voorbij liet schieten. Onleesbaar voor mij. Zijn vrouwelijke collega toonde haar legitimatie wel en zodanig dat ik het goed kon lezen wie zij was. Waarna ik netjes mijn legitimatie aan haar heb laten zien. Haar mannelijke collega had kennelijk ondertussen de politie gebeld. Op mijn vraag waarom hij de politie belde antwoordde hij met dat ik mij niet kon legitimeren. Uiteraard was ik onderhand al aan het filmen omdat meneer zeer dreigend en intimiderend was. Toen hij hiervan bewust was probeerde hij hardhandig mijn telefoon af te pakken, zijn collega's zagen dit en probeerde hem te assisteren. Ik meldde dat zij geen enkel recht hebben om ongevraagd mijn telefoon af te pakken.

Toen de politie arriveerde wilde ze in eerste instantie mijn verhaal niet horen. Ze gingen direct uit van het verhaal van de NS-beveiligers. Toen ze hoorde en zagen dat ik aan het filmen was besloten de agenten mij voor een onmogelijke keuze te stellen. Films wissen of gearresteerd worden voor het niet meewerken. Dit was voor mij geen makkelijke keuze aangezien in aan het werk was en alles op het werk stil zou komen te liggen waardoor bedrijven onmogelijk op tijd konden beginnen. Consequenties zouden voor mij persoonlijk ook niet mals zijn (mogelijk ontslag).

Vervolgens stelden de agenten nadat ik de videobeelden ongewild had gewist dat de beveiligers mij zouden bekeuren. Drie bekeuringen welteverstaan. Alle 3 naar mijns inziens onterecht. 1 voor het niet kunnen tonen van legitimatie (die ik wel heb getoond), misbruik maken van NS-voorzieningen (wat absurd is) en een bekeuring die ze niet verder heb uitgelegd dan dat ik niet meewerkte.

Ondertussen heb ik de videobeelden weer terug omdat mijn telefoon foto's en video's direct upload naar mijn 'cloud'. Video teruggekeken en zie duidelijk dat hier sprake is van misbruik van ambt zowel bij de politie als bij de NS-beveiligers. Ook hebben ze mijn vragen over rechten en dergelijke niet naar waarheid beantwoordt.

Graag wil ik weten bij wie ik een gemotiveerde klacht met videobeelden kan indienen.

Met vriendelijke groeten,

Najib

220 reacties

Reputatie 7
Badge +3
Ik vrees dat U zich daarmee op glad ijs begeeft omdat het filmen van mensen zonder toestemming in verband met de privacy niet is toegestaan en U daar alsnog ook nog een boete voor zou kunnen krijgen.
Reputatie 2
Dat is mij ook verteld. Helaas voor de beveiliging medewerkers is dit onjuist. De voorwaarde is dat de beveiligers niet herkenbaar in beeld komen en niet gaat om aangebrachte vaste camera's. Bovendien was er sprake van dreigementen en intimiderend gedrag van de beveiliger. Opnemen is een vereiste voor verdere stappen. En aangezien de betreffende beveiliger niet volgens de norm zich heeft gelegitimeerd mag ik voor aangifte doeleinde de man in beeld brengen om hem in latere stadium te kunnen identificeren. Kortom: er is sprake van zwaarwegend belang zoals waarschijnlijk niet in de voorschriften van de NS staat maar wel in de Nederlandse wetboek. En dat laatste is leidend. Daarnaast is er geen sprake van heimelijk opnemen. De beveiligers zijn vooraf gewaarschuwd dat ik voor mijn eigen veiligheid de situatie wil opnemen.

En bovendien is er sprake van ambtsmisbruik en bekeuren op basis van een leugen (aantoonbaar op de video). Er kan dus gesproken worden over een overtreding. Dan zijn beelden zelfs een pre.

De vraag was: waar en hoe kan ik een procedure starten om te klagen over deze meneer?
Reputatie 6
Badge +2
201805 30 9:50 boaklacht
Zie ook https://community.ns.nl/op-het-station-17/klacht-indien-over-medewerker-service-en-veiligheid-45920/index1.html#post305741 e.v.
Op deze site staat het een en ander:

https://www.justis.nl/producten/boa/boa-worden/toezicht-en-klachten/index.aspx

Ik zou bij het indienen ook nadrukkelijk het woord BOA-klacht beschrijven.

Ik ben er niet bij geweest, zoals ik hem lees, is het een vervelende en nare eravaring geweest. Wat ik weet over filmen, is dat je prive alles mag filmen en in bepaalde gevallen zelfs als bewijs mag dienen. Openbaar maken van beelden zou ik niet doen. Herkenbaar of niet, het geeft veel ellende.
Reputatie 2
201805 30 9:50 boaklacht
Zie ook https://community.ns.nl/op-het-station-17/klacht-indien-over-medewerker-service-en-veiligheid-45920/index1.html#post305741 e.v.


Ik krijg de melding: Deze site is niet veilig


Dit betekent mogelijk dat iemand probeert u te misleiden of gegevens te stelen die u naar de server verzendt. U moet deze site onmiddellijk sluiten.


https://about:blank Details


Is dit normaal?
De nieuwe URL krijg ik dezelfde melding. Nee, das niet normaal.
Reputatie 2
Op deze site staat het een en ander:

https://www.justis.nl/producten/boa/boa-worden/toezicht-en-klachten/index.aspx

Ik zou bij het indienen ook nadrukkelijk het woord BOA-klacht beschrijven.

Ik ben er niet bij geweest, zoals ik hem lees, is het een vervelende en nare eravaring geweest. Wat ik weet over filmen, is dat je prive alles mag filmen en in bepaalde gevallen zelfs als bewijs mag dienen. Openbaar maken van beelden zou ik niet doen. Herkenbaar of niet, het geeft veel ellende.Hartelijk dank Loes.

Ik heb helaas dit vorig jaar ook meegemaakt met de NS-Beveiligers die begonnen te schreeuwen dat ik niet mocht filmen en mijn telefoon afpakten met z'n tweetjes omdat ik wilde filmen hoe zij een reiziger waarvan zij dachten dat het een zwerver was, hardhandig uit het station wilden wegmieteren. De rechter heeft in mijn voordeel een vonnis geveld omtrent cameragebruik. Sterker nog, ze waren er blij mee omdat het de onschuld bewees van betreffende meneer. Ook stond er dat je weldegelijk mag filmen en ook de BOA's mag filmen tijdens hun taak. Dat NS zegt dat het niet mag is natuurlijk wettelijk gezien onzin en snap dan ook niet dat het in de voorschriften en voorwaarden staat wanneer het wettelijk gezien je gewoon mag filmen via je mobiel.

En publiceren mag herkenbaar tenzij degene nadrukkelijk aangeeft dat je inbreuk maakt op haar of zijn portretrecht. De vrouwelijke BOA heeft aangegeven dat ze niet herkenbaar in beeld wil. De man heeft dit niet aangegeven. Ik ga uiteraard niks publiceren. Het dient niet anders dan bewijs en mocht mijn klacht naar mijns inziens niet serieus worden genomen dan kan ik altijd besluiten om in ieder geval de man herkenbaar in beeld te publiceren. Want die man is echt een ongeschikte eikel en hoort geen BOA te zijn.
Reputatie 2
Hallo Loes,

Ik kom net van de telefoon met Rijksoverheid en die melden mij dat ik een klacht moet indienen bij de organisatie waar de BOA werkt.
Reputatie 7
Je geeft aan elke nacht werkzaam te zijn op het station, wat is daar je functie als ik vragen mag?
Reputatie 2
De relevantie van zulks is mij onbekend. Waarom wilt u dit weten, beste Slidestops?
Reputatie 6
Schoonmaken?
Inderdaad de klacht indienen bij NS, heel groot melden dat het om een BOA-klacht gaat en dan in alle correspondentie blijven hameren op afhandeling conform de regeling voor BOA-klachten. Men probeert BOA klachten graag terug te schalen naar reguliere klachten, want die kunnen intern zonder toezicht en terugkoppeling worden afgedaan.

De BOA klacht schriftelijk en per post indienen. Ik persoonlijk zou een kopie ook expliciet richten aan NS Concernveiligheid, afd. BOA-zaken. Laan van Puntenburg 100, 3511ER Utrecht.

Mocht je het niet eens zijn met de boetes, dan moet je goed opletten. Deze ga je ontvangen vanuit het CJIB, de administratieve afhandeling wordt door de CVOM gedaan. Afhankelijk van het type brief moet je:

  • Strafbeschikking: binnen 14 dagen verzet aantekenen;
  • Transactievoorstel: niet betalen.
Meer informatie staat o.a. op de site van het OM. Doe je de juiste handelingen niet tijdig, dan is het over en moet je betalen.

Let goed op, de drie boetes worden als losstaande zaken gezien. Je moet per boete apart handelen dus. Weet waar je aan begint, verzet aantekenen of transactievoorstel niet betalen houdt verantwoorden voor de rechter in. Dat is een zeker interessant en leerzaam proces, ongeacht de uitkomst, maar ik wil het voor de volledigheid gezegd hebben.

Het filmen van de beveiligers is geen probleem, dat wordt het pas wanneer je gaat publiceren. En ook dan is het een redelijkheidstoets. De beveiliger is een publiek figuur, ik zou er niet zo bang voor zijn.
Reputatie 7
De relevantie van zulks is mij onbekend. Waarom wilt u dit weten, beste Slidestops?
Omdat ik mezelf afvraag of je in dienst van NS bent, of je een uniform aanhad, in het bezit was van een toezichthouderspas etc.. Beeldvorming 🙂
Mocht je idd in dienst zijn van NS, denk dan wel even goed na over de interne gevolgen wanneer je via de officiële weg gaat klagen 🙂
Reputatie 2
@Slidestops: het is nog steeds irrelevant.

@Henk_NL: Hartelijk dank voor uw gedetailleerde stappenplan. Wat betreft videomateriaal en publicatie ben ik zeer goed van op de hoogte. Eerder op station meegemaakt en toen dacht ik dat de BOA's en politie gelijk hadden. Kreeg daarvoor een boete en bij de rechter bleek het onrechtmatig te zijn. Er is toen helder gemotiveerd: het mag!

Ik heb geen dienstverband met de NS.
Reputatie 5
Hallo Najibsri, en welkom op de NS Community.

Wat een nare ervaring die je hier beschrijft. Ik kan geen inhoudelijke uitspraak doen over wat er heeft plaatsgevonden, maar ik wil je wel graag verder helpen met het indienen van een klacht.

De handelswijze die Henk_NL aangeeft, raad ik je aan. Vermeld in je brief een zo duidelijk mogelijke omschrijving van de gebeurtenissen, en noem ook manieren waarop er contact met je opgenomen kan worden.
Je klacht zal dan zo spoedig mogelijk in behandeling worden genomen, echter kan ik geen toezegging doen over het precieze verloop van dit proces.
Reputatie 7
De reden dat ik het vraag is omdat het binnen de organisatie absoluut niet gewenst is dat je collega's of andere directe partners (ook collega's) gaat bekeuren. Als je geen toezichthouderspas hebt, heb je ook een aantal rechten minder, die iemand met pas wel heeft. In dit geval noem je zelf expliciet dat je aan het werk was, zoals elke nacht op Utrecht Centraal, vandaar dat ik benieuwd ben. Je vind het zelf wel relevant, want anders had je het weggelaten.

Liggen op een bank kan inderdaad geschaard worden onder misbruik maken van voorzieningen. Een bank is immers om op te zitten en niet om op te liggen. Wat betreft de toonplicht - er is nergens beschreven hoe lang het moet zijn, maar je moet hem wel tonen.

Afpakken van een telefoon oid lijkt me niet de normale procedure.

201805 30 9:50 boaklacht
Zie ook https://community.ns.nl/op-het-station-17/klacht-indien-over-medewerker-service-en-veiligheid-45920/index1.html#post305741 e.v.

Ik krijg de melding: Deze site is niet veilig


Dit betekent mogelijk dat iemand probeert u te misleiden of gegevens te stelen die u naar de server verzendt. U moet deze site onmiddellijk sluiten.


https://about:blank Details


Is dit normaal?

Dit komt omdat het https certificaat niet geldig is. Probeer deze link eens:

https://forum.ns.nl/op-het-station-17/klacht-indien-over-medewerker-service-en-veiligheid-45920/index1.html#post305741
Wat betreft de toonplicht - er is nergens beschreven hoe lang het moet zijn, maar je moet hem wel tonen..
Ik ga altijd vrolijk de gegevens staan overschrijven in m’n notitieblokje. Het staat inderdaad nergens omschreven, maar in een flits een pas laten zien en daarna claimen aan de toonplicht voldaan te hebben lijkt mij niet redelijk. Ik vraag me zelfs af of je je eigen status dan wel serieus neemt.
Reputatie 5
Als dit gebeurt is zoals beschreven moet ikdeze persoon een gewldige pluim geven. Misschien geeft dit voorval wel aan waarom er af en toe aggressief gereageert wordt op controleurs/boa's. De opmerking pas op als jein dienst bent van de ns..... Als je een terechte klacht niet mag doen .... Dan is de ns ziek heel ziek.
Reputatie 7
Ik ga altijd vrolijk de gegevens staan overschrijven in m’n notitieblokje. Het staat inderdaad nergens omschreven, maar in een flits een pas laten zien en daarna claimen aan de toonplicht voldaan te hebben lijkt mij niet redelijk. Ik vraag me zelfs af of je je eigen status dan wel serieus neemt.
Heb eigenlijk nooit last van dit probleem, legitimeer me van te voren altijd al, maar dat zal niet meer als 2 seconden zijn. Iemand faciliteren om alles over te schrijven of een foto er van te maken doe ik niet. Die gelegenheid hoef ik ook niet te geven. Iemand krijgt sowieso alle gegevens al bij het niet betalen of voor laten komen van een PV.
Reputatie 2
De reden dat ik het vraag is omdat het binnen de organisatie absoluut niet gewenst is dat je collega's of andere directe partners (ook collega's) gaat bekeuren. Als je geen toezichthouderspas hebt, heb je ook een aantal rechten minder, die iemand met pas wel heeft. In dit geval noem je zelf expliciet dat je aan het werk was, zoals elke nacht op Utrecht Centraal, vandaar dat ik benieuwd ben. Je vind het zelf wel relevant, want anders had je het weggelaten.

Liggen op een bank kan inderdaad geschaard worden onder misbruik maken van voorzieningen. Een bank is immers om op te zitten en niet om op te liggen. Wat betreft de toonplicht - er is nergens beschreven hoe lang het moet zijn, maar je moet hem wel tonen.

Afpakken van een telefoon oid lijkt me niet de normale procedure.

Dit laat dus zien dat de organisatie mank is. Als een collega niet de regels respecteert en overtreed dan wordt er niet bekeurt. Een ander die buiten de organisatie valt wordt onheus bejegend en beboet. Organisatie moet kennelijk op de schop.

Ik sliep niet noch had ik mijn voeten op de bank. Ik zat uitgebreid zoals elke nacht mijn rug te strekken in mijn pauze. De BOA's zien dit vrijwel elke nacht. Deze BOA's heb ik nooit gezien behalve ene Sjoerd -een man op leeftijd- die overduidelijk de agressieve BOA aanspoorde om mij aan te houden. Die zie ik wel vaker en zei tot vannacht er nooit iets van. Omdat het duidelijk is dat ik er werk, niet slaap, geen overlast bezorg en niks anders doe dan mijn rug strekken voor paar minuten om vervolgens weer aan het werk te gaan.

PS: ik volg je logica niet. ik vertel dat ik er werk zodat men weet dat ik daar met een doel zat om 05.00 uur in de ochtend op een doordeweekse dag.
Als u verhaal klopt, dan denk ik dat een paar agenten en boa's wel wat hebben uit te leggen. Was er niet bij, maar een telefoon onder druk te laten wissen. Voor een klacht tegen de agenten is het duidelijk waar u deze kunt indienen. Tegen een NS boa is het lastiger. Misschien dat iemand van de NS kan toelichten hoe dat werkt.
Reputatie 2
Als u verhaal klopt, dan denk ik dat een paar agenten en boa's wel wat hebben uit te leggen. Was er niet bij, maar een telefoon onder druk te laten wissen. Voor een klacht tegen de agenten is het duidelijk waar u deze kunt indienen. Tegen een NS boa is het lastiger. Misschien dat iemand van de NS kan toelichten hoe dat werkt.
De betreffende BOA's zeiden ook al tegen de agenten dat mijn verhaal niet klopt. Vandaar de beelden. Die liegen niet. En het feit dat ze de beelden gewist willen hebben spreekt boekdelen. Ik ben alleen maar blij dat mijn telefoon alles automatisch in de cloud zet. Inmiddels heb ik ook aangifte/klacht ingediend bij de politie te Utrecht. Vanmiddag heb ik ook een afspraak met onze advocaat die inmiddels de videomateriaal heeft bekeken. Hij is erg positief over de beelden.

Heb eigenlijk nooit last van dit probleem, legitimeer me van te voren altijd al, maar dat zal niet meer als 2 seconden zijn. Iemand faciliteren om alles over te schrijven of een foto er van te maken doe ik niet. Die gelegenheid hoef ik ook niet te geven. Iemand krijgt sowieso alle gegevens al bij het niet betalen of voor laten komen van een PV.

Foto maken niet, dat zorgt weer voor allerlei problemen met het namaken van de pas. Gegevens even overnemen zie ik geen enkel probleem in, als jij allerlei BOA-handelingen verricht (aanwijzingen geven bijv.) zonder PV op te maken weet ik nog steeds niet wie je bent en kan ik niet naderhand over jouw manier van handelen klagen. Voor mij zou het reden zijn om het gesprek te beëindigen en te handelen alsof er een nep BOA tegenover me staat.

Reageer