Wanneer gaat de NS handhaven op het rookbeleid?


Toon eerste bericht

1364 reacties

In dit specifieke geval ging het om treinstel 4094, deze heeft een HC verblijfsruimte.
Momo schreef:

VIRM volgens mij en ICMDe oude VIRM treinstellen, volgens mij worden ze er bij de renovatie van de stellen uitgehaald zoals ik gehoord heb. Ik kom er nml. nooit 😃
Reputatie 6
Momo schreef:

Pejeka schreef:


Maar je gezondheid lijdt er geen schade van.


En waar zeg ik dat dat wel zo is? Nergens volgens mij.Nou, wat is het probleem dan? Je ruikt tabaksgebruik en je vindt dat niet lekker. Net zoals honderden of duizenden andere mensen heel veel andere geurtjes die ze van medemensen ruiken soms niet lekker vinden. Maar dat is de consequentie van in een dichtbevolkt land wonen. Dat je soms iets merkt van gedrag van een medemens dat niet jouw keuze is. Maar de enige manier om dat leefbaar te houden, is er niet over te gaan zeuren tegen elkaar, maar te leven en laten leven, en anderen dezelfde tolerantie te schenken die je zelf ook graag hebt.
@Pejeka,
"Wanneer gaat de NS handhaven op het rookbeleid?"
Oh 4094, ICM3'tje. Zelfde verhaal in ieder geval inderdaad 🙂
Reputatie 7
Badge +3
Dank voor de info over HC ruimte in VIRM en ICM, dacht dat die allemaal al wel verwijderd waren want al lang niet meer gezien.

Reis nooit met ICM eigenlijk, en als het een VIRM is dan meestal wel 6/8/10/12 bakken en zoek ik een zitplaats en geen HC ruimte of balkon 😉

Terug on topic, mijn buren hebben ook een balkon, en als ze roken ruik ik dat ja...
Ah, ja, ik al aardig wat jaren vanuit hier ri. Utrecht 😉
Reputatie 7
Badge +2
@Pejeka,
ver even een sigarettenlucht in een lift zeur ik niet, ja dat is even niet lekker, maar waar het het hier in dit topic om gaat zijn de rokers op het perron die roken op een plek waar dat niet mag en dat blijkbaar gewoon ongestraft kunnen blijven doen.
Zolang die rokers netjes in de rookzone hun peukje oproken heb ik er geen problemen mee, ik blijf daar weg. Helaas is het andersom niet zo.
Reputatie 7
Badge +2
JBa schreef:

Momo schreef:

VIRM volgens mij en ICMDe oude VIRM treinstellen, volgens mij worden ze er bij de renovatie van de stellen uitgehaald zoals ik gehoord heb. Ik kom er nml. nooit :D


Ik zit wel regelmatig in een VIRMm maar meestal in de achterse bak. En de HC ruimte is/was volgens mij meer naar het midden.
Reputatie 2
@Momo; klopt, de HC ruimte zit bij een VIRM6 precies in het midden tegenover de fietsplaats, maar ontbreekt op de VIRMm6.


Wat betreft roken buiten de rookzone; nee het mag niet maar zo lang niemand er hinder van ondervind zie ik persoonlijk geen probleem. Beetje het verhaal van Schrödingers kat.
Reputatie 7
Badge +2
Maar het punt is, mensen hebben er wel hinder van. En als je er wat van zegt, kun je een grote bek krijgen.

En zijn er dan intussen al meer 6jes gereviseerd behalve de 8637?
Precies

Bovendien weet je niet of iemand er wel of niet hinder van heeft en er kunnen altijd mensen voorbij willen lopen.
Reputatie 6
klant-peter schreef:

Als ik de berichten van Pekela even er tussenuit filter blijven er maar ongeveer 500 over van de ruim 1000 in dit topic.
Waarom een bericht met bijna letterlijke dezelfde inhoud / inzichten zo vaak opnieuw plaatsen ?Ik ken de standpunten en berichten van Pekela niet (Oude of Nieuwe?). Maar ben er benieuwd naar.
https://www.ad.nl/binnenland/meerderheid-nederlanders-wil-tabak-stuk-duurder-maken~ad603ade/

Echte verslaafden betalen toch wel het volle pond. Het aantal verkooppunten reduceren lijkt mij een beter plan.
Reputatie 7
Badge +2
Dat worden dan in 2022 al minder verkooppunten.
https://nos.nl/artikel/2234244-lidl-haalt-komende-vier-jaar-sigaretten-uit-schappen.html

Wanneer volgt NS?
De NS hoeft ze in 2022 alleen maar uit het zicht te halen.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/07/05/tabak-uit-het-zicht-automaat-verdwijnt

Ofwel niet meer uitstallen tussen het snoepgoed op kinderooghoogte bij de kassa.
Vandaag https://alliantienederlandrookvrij.nl/31-mei-wereld-roken-dag/
Staatssecretaris Blokhuis neemt de zaken serieus. Hij wil bijvoorbeeld roken op terrassen gaan verbieden.
https://www.parool.nl/amsterdam/kabinet-wil-roken-op-terras-uitbannen~a4599170/

Wanneer gaat Blokhuis iets zeggen over het roken op stations? Dat is ook niet meer van deze tijd.
Reputatie 7
Badge +2
Het oude station van Delft wordt verbouwd tot horeca gelegenheid waarbij volgens mij het plan is om waar voorheen perron 1 was een terras te maken.
Dat is dan in ieder geval al 1 station of perron waar niet meer gerookt mag worden.

Dan kunnen rokers nog wel van het terras naar de rookpaal (of was het nu toch een doofpaal?) bij de ingang van het NS station lopen om daar de peuk op te steken.
Reputatie 6
Ik snap het hele probleem niet. Blijkbaar is er een soort idee ontstaan (mede door allerlei campagnes) dat het meest funeste wat je in je leven tegen kan komen, een roker is die zich binnen 50 meter van jou bevindt.

Maar laten we nou eens even logisch nadenken. De hele lucht, en zeker in stedelijke gebieden, is tegenwoordig vol van uitstoot en restgassen en fijnstof en dampen die niet gezond zijn. Verkeer, bussen, industrie, uitstoot van allerlei andere bronnen, geen enkele teug lucht die je in een stad inademt is nog gezond te noemen. Terwijl je voor het voetgangerslicht staat te wachten tot het op groen springt op weg naar het station, hebben de langskomende bussen en auto's, die op 1 meter afstand van jou en je neus en je longen hun gassen de lucht in blazen, je al meer vuiligheid in je lijf gepompt dan een uur lang meeroken met een kettingroker zou kunnen veroorzaken. Maar daar lopen we gewoon doorheen, alsof er niks aan de hand is. En dan kom je bij het station een roker tegen die volgens jou op een verkeerde plaats staat, en dán is opeens Leiden in last en moet er iets aan gedaan worden... vind je het gek dat ik het niet snap?
Reputatie 7
Badge +4
Laten mensen zich nu maar eens aan beschermende wetgeving houden die gewoon democratisch tot stand is gekomen. Eenvoudig te snappen en nog gezonder ook. De gave van de profetie is mij ook niet gegeven, maar onze kleinkinderen zullen niet veel van deze gewoonte begrijpen, hoop ik dan maar.
Pejeka weigert te begrijpen dat het overheidsbeleid is om roken zo veel mogelijk uit het zicht van kinderen en jongeren te houden. Het is een slecht voorbeeld wanneer jongeren rokers op terrassen zien. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. Tel daarbij op dat er steeds minder rokers zijn en dat de overlast steeds toeneemt. Het is vervelend voor de minderheid die nog rookt maar het is gedrag uit de vorige eeuwen en heeft (bijna) geen plaats meer in het maatschappelijk verkeer.

Het blijft merkwaardig dat NS zo lang blijft wachten met verdere maatregelen. Blijkbaar moet er vanuit de regering een opdracht of aanwijzing komen dat het nu echt afgelopen moet zijn met het roken op stations. Ik schat dat die opdracht nog in de loop van dit jaar gaat komen.
De NS zal de 'winst' willen optimaliseren Kioken mogen twee jaar langer tabaksproducten in de vitrinekast plaatsen. Uiteindelijk zullen die twee extra jaren het reizen met de NS aantrekkelijker maken. Gewoon lekker roken op het perron. Iets wat in de leasebak niet meer mag. Verwacht niet dat die opdracht dit jaar nog gaat komen iMark.

"Tabakspeciaalzaken uitgezonderd

De supermarkten moeten in 2020 alle sigaretten uit het zicht hebben. Alle andere plekken waar sigaretten en aanverwante producten worden verkocht, moeten dat in 2022 hebben geregeld. Het gaat om kiosken, tankstations, gemakzaken, drogisterijen, boekenwinkels etc. Alleen de speciaalzaken die uitsluitend rookwaren en rookaccessoires verkopen, zijn uitgezonderd. Het reclameverbod geldt wel voor de etalages van deze speciaalzaken. Daarin mogen geen rookwaren meer te zien zijn."

Vraag me nog steeds af waarom er in de kiosken van de NS de tabaksproducten bij de kassa gepresenteerd worden tussen de snacks ter hoogte van de kinderoogjes.
Rookvrije terrassen? Dan ook rookvrije stations. Simpel.
Nooduitgang schreef:


Thomas NS schreef:

Het heeft even moeten duren, maar uiteindelijk heb ik terugkoppeling ontvangen wat betreft het rookbeleid op NS Stations en eventuele veranderingen in beleid en handhaving. Hierbij de woordvoering die ik heb ontvangen van het hoofd Communicatie voor NS Stations: "Het is ons duidelijk geworden dat ‘roken op stations’ een serieus onderwerp van discussie is. We lezen hier in het topic verschillende meningen. Zoals bij veel onderwerpen zijn er voor- en tegenstanders. Het is altijd goed alle feedback te lezen, te bundelen en intern te bespreken. Momenteel hebben we een beleid aangaande roken op stations. Op in ieder geval alle stations met overkapping zijn de rookruimtes en bijbehorende –palen duidelijk aangegeven. Hier mag je roken en daarbuiten absoluut niet. We handhaven hier zo veel mogelijk op, maar we kunnen niet bij iedere rookruimte een BOA plaatsen en conducteurs zijn tijdens hun stationnement verantwoordelijk voor hun trein en passagiers en niet voor het handhaven van het rookbeleid óp het station. Er is op dit moment geen aanleiding om het beleid te herzien omtrent roken op stations en er zijn ook geen plannen de handhaving van het beleid strikter na te volgen dan wij nu doen. Er wordt wel gekeken of het mogelijk is om de locatie waar gerookt mag worden op het station zo te bepalen zodat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Op veel stations, met name de grotere, bevinden zich stations- en perronmedewerkers en de handhaving valt onder hun takenpakket. Zoals op dit forum ook regelmatig te lezen valt worden er ook daadwerkelijk boetes uitgeschreven voor overtreders. Net als fietsers die door ’s avonds zonder licht rijden is het ook hier onmogelijk iedere overtreder van een bon te voorzien. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt op het station. Rokers en niet-rokers. Vandaar de verschillende zones. Iedereen dient zich hier aan te houden, ook ons eigen (rijdend) personeel. We brengen dit intern blijvend onder de aandacht. Als NS-personeel zich niet aan de regels houdt dan horen wij dit uiteraard graag en mag hierover een klacht worden ingediend."

Hoi Thomas en KJ,

Wil best wat scherper zijn als het mijn reacties betreft. Wees gerust, het is niks persoonlijks. 😉

Zouden jullie nog eenmaal willen verifiëren of dit daadwerkelijk het standpunt van de NS is.

....


Kwartjes vallen niet meer.

Hoofd Communicate NS stations. Bent u er nog?

Reageer