Wikipedia Sloterdijk

  • 4 juni 2019
  • 0 reacties
  • 90 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties
Tijdens het uitzoeken van de sporen op Sloterdijk kwam ik op de wikipedia dit tegen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Amsterdam_Sloterdijk

Wel "grappig" dat het poortjes probleem ook in de Wikipedia is opgenomen en dat er zelfs gelinkt wordt naar 1 topic op dit forum

Het hoofdgedeelte is een kruisingsstation met op maaiveldniveau de Oude Lijn Amsterdam – Haarlem (één perron met twee sporen: 7 en 😎 en de spoorlijn Den Helder - Amsterdam (twee perrons met elk twee sporen: 3 en 4, en 5 en 6), op de eerste verdieping de stationshal, en op de tweede verdieping de spoorlijn Amsterdam - Schiphol (één perron met twee sporen, 11 en 12). Het nieuwste deel met één perron met spoornummers 9 en 10 ligt aan de Hemboog die beide lijnen verbindt. Het is een gescheiden gedeelte met een aparte ingang aan hetzelfde stationsplein. De sporen 1 en 2 bestaan niet voor de trein omdat bij de opening van het station deze nog bestonden op het oude station Sloterdijk.
Onder de naam Station Sloterdijk is het ook een metrostation van metrolijn 50 (IsolatorwegStation ZuidGein) en metrolijn 51 (IsolatorwegStation ZuidCentraal Station) De sporen lopen parallel aan de spoorlijn naar Schiphol en hebben de spoornummers 1 en 2. Het metrostation is via een traverse verbonden met de stationshal in het hoofdgedeelte van het treinstation.
Station Sloterdijk vervult een belangrijke functie in het forensenverkeer tussen Amsterdam en Noord-Holland. In de omgeving zijn in het Teleport genoemde gebied vele grote kantoren verrezen en er zijn plannen voor nog meer grootschalige nieuwbouw, een soort kleinere uitvoering van de Zuidas. Per dag stappen ongeveer 36.000 reizigers in of uit. Daarmee is dit het tiende station van Nederland, gemeten naar reizigersaantallen.
Sinds 2017 is het hele station voorzien van OV-chipkaartpoortjes. De stationshal is daardoor in drieën gedeeld: het middelste deel is openbaar toegankelijk, het noordelijke deel geeft toegang tot het lage perron 3/4 en het hoge perron 11/12, het zuidelijke deel geeft toegang tot de lage perrons 5/6 en 7/8 en eveneens het hoge perron 11/12. Dit geeft de complicatie dat soms een reis met overstap op dit station duurder is geworden doordat een reiziger via poortjes moet lopen en een normaal gesproken zonder extra kosten toegestane omweg nu onbedoeld wel extra kost.[3] De spoorwegen adviseren de poortjes te vermijden door tussen 3/4 en 5/6/7/8 om te lopen via het hoge perron.[4]

3. https://forum.ns.nl/op-het-station-17/stop-de-diefstal-open-de-poortjes-op-sloterdijk-45082
4. https://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/overstappen-station-sloterdijk.html

0 reacties

Geen reactie

Reageer