beantwoord

6-uursregel

  • 11 June 2014
  • 28 reacties
  • 1829 Bekeken

Reputatie 6
Badge +2
In de nieuwe http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/nieuwe-portfolio/productvoorwaarden-abonnementen-consumenten-30-april-2014-def.pdf staat niet meer "Als u niet uitcheckt binnen 6 uur na het moment waarop u heeft ingecheckt, zal bij het opnieuw aanbieden van uw OV-chipkaart het Instaptarief worden ingehouden." Er staat wel:

"De vervoerbewijzen die u met uw Traject Vrij abonnement hebt aangeschaft (door in en uit te checken) betaalt u achteraf per automatische incasso. Tevens betaalt u achteraf per automatische incasso het eventuele correctietarief dat u verschuldigd bent. Het correctietarief is een bedrag dat u betaalt indien u niet tijdig (binnen zes uur na inchecken) uitcheckt."

Hebben de tweede en derde zin alleen betrekking op Traject Vrij of ook op de andere nieuwe abonnementen ("nieuw" = niet ouder dan 2011)?

Als ze alleen betrekking hebben op Traject Vrij: Geldt de 6-uursregel dus niet voor de andere nieuwe abonnementen? De teksten https://www.google.nl/search?as_epq=tot+6+uur+na&as_sitesearch=ns.nl moeten dan ook aangepast worden.

Als ze ook betrekking hebben op de andere nieuwe abonnementen: Is er voor deze andere nieuwe abonnementen ook een correctietarief ingevoerd dat achteraf per automatische incasso wordt betaald?

(Dit is een aangepaste versie van mijn vraag https://forum.ns.nl/ov-chipkaart-5/de-6-uursregel-afgeschaft-1997, nu beperkt tot de consumentenmarkt en verduidelijkt. De vraag is al beantwoord voor de zakelijke markt: daar geldt de regel sowieso niet.)
icon

Beste antwoord door Anonymous 16 June 2014, 08:24

Bekijk origineel

28 reacties

Deze 6-uurs regel staat nu ook in de nieuwe Productvoorwaarden Voordeelurenabonnement.
Artikel 13.3:
""Als u niet of niet binnen 6 uur na incheck uitcheckt wordt het afgeschreven instaptarief door NS ingehouden. NS houdt het instaptarief in omdat zij niet kan vaststellen welke reis u heeft gemaakt als u niet uitcheckt. Tenzij u uitcheckt op hetzelfde station waar u bent ingecheckt, houdt NS dit bedrag pas in als er meer dan zes uur zijn verstreken nadat u bent ingecheckt of indien de volgende NS-dag begint. Als u bent vergeten om uit te checken bij het einde van uw reis kunt u dit nog herstellen door binnen deze periode (maar op dezelfde NS-dag) alsnog uit te checken op de plaats waar u had moeten uitchecken."
Reputatie 6
Badge +2
Dat doet vermoeden dat de regel in de voorwaarden van de nieuwe abonnementen per ongeluk is weggevallen, behalve voor Traject Vrij.
Badge +3
Bij de nieuwe abonnementen waarbij je op saldo reist, is het correctietarief feitelijk het instaptarief dat je niet meer terugkrijgt als je niet tijdig uitcheckt. Bij abonnementen als Traject Vrij wordt niet zo'n instaptarief ingehouden, dus lijkt dit me de overeenkomstige prijs die je betaalt voor niet uitchecken.
Reputatie 6
Badge +2
Ja, dat begrijp ik. Het is dus vreemd dat de 6-uursregel niet meer in de voorwaarden van Altijd Voordeel, Dal Vrij, Dal Voordeel en Weekend Vrij staat (afhankelijk van de interpretatie; daarom de bovenstaande vragen); het lijkt een vergissing.

Een andere vraag is of de regel in de praktijk wordt toegepast. Heeft iemand daar ervaring mee?
Badge +3
Ah, nu begrijp ik wat je bedoelde.
Beste Dennis,

Met Traject Vrij reis je op rekening en betaal je achteraf, in tegenstelling tot de overige abonnementen, waarbij je op saldo reist, dat direct van je OV-chipkaart wordt afgeschreven. Het correctietarief wordt achteraf toegepast bij Reizen op Rekening, niet bij Reizen op Saldo. En de '6-uursregel' geldt voor alle consumentenproducten (in tegenstelling tot de zakelijke producten).
Reputatie 6
Badge +2
Waarom staat die dan voor Altijd Voordeel, Dal Vrij, Dal Voordeel en Weekend Vrij niet in http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/nieuwe-portfolio/productvoorwaarden-abonnementen-consumenten-30-april-2014-def.pdf?
Reputatie 6
Badge +2
Zie ook https://forum.ns.nl/stel-vraag-14/uitchecken-reizen-op-saldo-mogelijk-na-6-uur-maar-voor-400-uur-de-volgende-ochtend-2666.
Reputatie 6
Badge +2
De nieuwe http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/pdf/21454_nsr_algvoorw_reizigershandbagage_a5_v4.pdf stelt: "Als u niet of niet binnen 6 uur na incheck uitcheckt wordt het afgeschreven Instaptarief door NS ingehouden. Maakt u gebruik van een Zakelijke OV-chipkaart van NS dan gelden de correctietarieven die horen bij het Product dat u gebruikt."
Reputatie 6
Badge +2
De 6-uursregel staat nu dus in de Algemene Voorwaarden, en geldt dus altijd bij op saldo reizen met of zonder abonnement. Inmiddels is het dus logisch dat er alleen voor Traject Vrij (met reizen op rekening) nog een versie van de 6-uursregel staat in de Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten (inmiddels http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/nieuwe-portfolio/productvoorwaarden-abonnementen-consumenten-juli-2014.pdf, maar op dit punt hetzelfde gebleven).
Reputatie 6
Badge +2
Er is ook nog een andere, niet door NS gepubliceerde 6-uursregel, zie https://forum.ns.nl/ov-chipkaart-5/begin-nieuwe-reis-27277/index1.html#post168468. bijdragevandennis 201608
Reputatie 6
Badge +2
Er is ook nog een andere, niet door NS gepubliceerde 6-uursregel
Deze betreft de maximale werkingsduur van ''van rit naar reis''. Daarbij doen ritten met Arriva en Syntus niet terzake, en gaat het om een keten van ritten met NS, Connexxion en/of Veolia. De keten wordt niet alleen verbroken bij een onderbreking van langer dan 34 minuten, maar ook als deze bij een check-in langer dan 5 uur en 59 minuten geleden begonnen is, zie https://forum.ns.nl/ov-chipkaart-5/begin-nieuwe-reis-27277/index3.html#post179781. bijdragevandennis
Reputatie 6
Badge +2
Er is ook nog een andere, niet door NS gepubliceerde 6-uursregel
NS bevestigt in https://forum.ns.nl/ov-chipkaart-5/onterecht-reizen-op-saldo-28311/index2.html#post179829 voor het eerst dat er ook een zesuursregel is voor een keten van ritten. De daar genoemde regel komt min of meer overeen met wat hierboven staat voor een keten van ritten met NS, Connexxion en/of Veolia. bijdragevandennis
Reputatie 6
Badge +2
Voor de ''zesuursregel van Dal Vrij'' (ook genoteerd ''6-uursregel van Dal Vrij'') zie https://forum.ns.nl/abonnementen-2/vrij-reizen-dal-vrij-ns-connexxion-veolia-28844. bijdragevandennis
Reputatie 6
Badge +2
Voor de ''zesuursregel van Dal Vrij'' (ook genoteerd ''6-uursregel van Dal Vrij'') zie https://forum.ns.nl/abonnementen-2/vrij-reizen-dal-vrij-ns-connexxion-veolia-28844.
Update: https://forum.ns.nl/abonnementen-2/vrij-reizen-dal-vrij-ns-connexxion-29995. bijdragevandennis
Reputatie 6
Badge +2
Update van een link:

http://www.ns.nl/binaries/_ht_1437557885634/content/assets/ns-nl/algemeen/algemene-voorwaarden-avr-ns-20150701-.pdf stelt:

''Als u niet of niet binnen 6 uur na incheck uitcheckt wordt het afgeschreven Instaptarief door NS ingehouden. Maakt u gebruik van een Zakelijke OV-chipkaart van NS dan gelden de correctietarieven die horen bij het Product dat u gebruikt. NS houdt het Instaptarief in of hanteert het correctietarief, omdat zij niet kan vaststellen welke reis u heeft gemaakt als u niet uitcheckt. Tenzij u uitcheckt op hetzelfde station waar u bent ingecheckt, houdt NS dit bedrag pas in als er meer dan zes uur zijn verstreken nadat u bent ingecheckt, of indien de volgende NS-dag begint.''

Ik maak hieruit op dat de reis zonder tussentijds omchecken wel langer dan 6 uur mag duren, er geldt alleen een afwijkend tarief. Bij niet uitchecken bedraagt dit het instaptarief of correctietarief. Bij na 6 uur uitchecken is niet duidelijk wat het tarief is. bijdragevandennis
Bij een Voordeelurenabonnement geldt (in de praktijk) deze 6-uurs regel (nog) niet,
en kun je tot 4 uur in de nacht nog uitchecken zonder verlies van je €10 instaptarief.
(Uiteraard worden je reiskosten dan wel verrekend met dit instaptarief).

Hoe zit het met deze 6-uurs regel in combinatie met een anonieme chipkaart?
Moet je dan ook binnen 6 uur uitchecken,om niet je €20 instaptarief te verliezen,
of heb je dan ook nog de tijd om uit te checken tot 4 uur 's nachts?
He Michiel, ik begrijp dat je erg nieuwsgierig bent, maar je stelt op dit moment zoveel hypothetische vragen dat we ze niet allemaal bij kunnen benen. Heb je een specifieke vraag waar je op dit moment zelf last van hebt? Dan kijken we graag met je mee, anders gaat onze aandacht even naar mensen die vragen hebben die nu echt urgentie hebben.
Wat fijn dat de NS toch ook nog even meekijkt bij reeds beantwoorde vragen 😉

Ik wil graag gebruik maken van een anonieme chipkaart en langer dan 6 uur onderweg zijn.
Wordt, als je later dan 6 uur uitcheckt, de €20 minus het reisgeld, teruggestort?
Dan moet je bijbetalen of wil je op elk station een uur eten ?? 😃
Bij een reis langer dan 6 uur zal je inderdaad niet uit kunnen checken. Gelukkig is de kans bij zo'n lange rit groot dat je reis toch meer kost dan de 20 euro instaptarief 😉
Reputatie 6
Badge +2
Bij een reis langer dan 6 uur zal je inderdaad niet uit kunnen checken. Gelukkig is de kans bij zo'n lange rit groot dat je reis toch meer kost dan de 20 euro instaptarief ;)
Dat je met een OV-chipkaart met voldoende saldo niet kan uitchecken betwijfel ik. In het geval van poortjes moet je er toch uitkunnen.
Ik haal even letterlijk uit mijn interne informatie:

Let op: uitchecken op het aankomststation is nog mogelijk tot 6 uur na inchecken
Je kunt na 6 uur nog steeds uitchecken, maar dan niet meer tegen het reguliere tarief, maar voor nogmaals het instaptarief:) dat is wat jullie allebei bedoelen, maar allebei anders zeggen
Reputatie 6
Badge +2
Je kunt na 6 uur nog steeds uitchecken, maar dan niet meer tegen het reguliere tarief, maar voor nogmaals het instaptarief:) dat is wat jullie allebei bedoelen, maar allebei anders zeggen
Michiel vertelt dat het bij een Voordeelurenabonnement niet zo werkt. Misschien zonder abonnement of met een ander abonnement ook niet, en is het alleen maar theorie.

Reageer