blauwneteigenaardighedenindex


Reputatie 6
Badge +2
201806 13 22:33 indextopic blauwnet.
Dit is een indextopic over eigenaardigheden van Blauwnet.


Nadere uitwerking van https://community.ns.nl/op-het-station-17/ns-automaten-27801/index1.html#post329046 e.v.:

Na inchecken bij Blauwnet in de daluren met Dal Vrij toont de NS-kaartautomaat in de bedragkolom van het transactieoverzicht ''(EUR 10,00)'', dus een instaptarief van € 10, terwijl in werkelijkheid het instaptarief dan nul is, zoals gebruikelijk bij inchecken in de daluren met Dal Vrij.

Op een niet NS-specifieke AVM zoals op Nm (zoiets als https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CCV-Indoor-III.JPG) wordt bij Blauwnet in dit geval ook ten onrechte een instaptarief van € 10 aangegeven.

Er zijn in principe drie mogelijkheden:

  • Blauwnet zet data op de kaart op een wijze die niet overeenkomt met de standaarden van TLS. Automaten die ruwe transactiedata omzetten in een transactioverzicht geven daardoor onvermijdelijk in voorkomende gevallen een verkeerd instaptarief.
  • Blauwnet zet data op de kaart op een wijze die niet overeenkomt met de standaarden van TLS. Automaten die ruwe transactiedata omzetten in een transactioverzicht zouden uit de data kunnen afleiden wat het instaptarief is geweest, maar zouden daarvoor hun software moeten aanpassen, zo dat die rekening houdt met de eigenaardigheden van Blauwnet.
  • Blauwnet zet data op de kaart op een wijze die overeenkomt met de standaarden van TLS. Sommige automaten die ruwe transactiedata omzetten in een transactioverzicht geven echter in voorkomende gevallen een verkeerd instaptarief.

12 reacties

Reputatie 6
Badge +2
https://community.ns.nl/internationaal-reizen-37/inchecken-internationaal-vervoerbewijs-blauwnet-49243
Even gekeken, bij de transactie wordt daadwerkelijk een bedrag van E10,-- weggeschreven, maar die wordt niet afgetrokken van het saldo verders.

Hetzelfde zie ik overigens op een Businesscard gebeuren, bij inchecken wordt E10,-- als bedrag weggeschreven terwijl het saldo netjes 0 blijft. Bij een ICd toeslag opladen wordt als bedrag netjes E2,40 weggeschreven, maar ook daar blijft het saldo 0.
Reputatie 6
Badge +2
Even gekeken, bij de transactie wordt daadwerkelijk een bedrag van E10,-- weggeschreven (..)
Dan valt de derde mogelijkheid af.
Jup, en mijn persoonlijke mening is dat het niet aan de automaat is om te gaan rommelen met deze data. Blauwnet/Arriva moet ervoor zorgen dat er correcte data naar de kaart wordt geschreven en wordt gepresenteerd aan de gebruiker. TransLink certificeert de apparatuur, maar de waarde daarvan moge duidelijk zijn.
Reputatie 6
Badge +2
op een Businesscard (..) Bij een ICd toeslag opladen wordt als bedrag netjes E2,40 weggeschreven, maar ook daar blijft het saldo 0.
Dat zou nog nut kunnen hebben als aankondiging dat dit op de factuur komt.
Mja, dan is het nog niet consequent, het gros van de tijd kloppen de bedragen niet eens.
Nog even gekeken naar de Businesscards, daar wordt inderdaad een instaptarief van 10 of 20 euro weggeschreven bij de transactie, maar het werkelijke saldo blijft 0. Bij uitchecken wordt altijd 0 euro aangegeven, Zowel bij NS als bij andere vervoerders. Bij ICd-toeslagen geeft men altijd 2,40 aan, ook wanneer het werkelijk geincasseerde bedrag lager of nul is.

Terug naar Dal Vrij, bij Arriva kan ik in het verleden geen 10-euro-regel terugvinden, in 2016 heb ik meerdere acties gezien met als bedrag 0 euro. Pas in 2017 lijkt Arriva begonnen te zijn met 10 euro wegschrijven, en bij uitchecken ook altijd 0.

Zou eigenlijk met wat voorbeelden eens moeten kijken wat de MCL laat zien bij uitlezen.
Reputatie 6
Badge +2
201806 14 13:45
Bij vrij reizen met Dal Vrij bij Arriva (excl. Blauwnet) heb ik geen vermelding op de kaart van € 10 instaptarief gezien. (Ik heb het recent alleen voor de regio Groningen/Friesland niet bekeken.)

Voor terugvinden in het verleden zou je de gegevens op de kaart (zoals te zien op NS-kaartautomaat en AVM) bewaard moeten hebben. De reishistorie van ov-chipkaart.nl vermeldt het echte instaptarief.
zou je de gegevens op de kaart bewaard moeten hebben
Correct.
Heb het een en ander nagezocht, maar bij een check-in bij Blauwnet/Keolis wordt bij de transactie een (instap)tarief van E10 weggeschreven, maar wordt het feitelijke saldo niet aangeraakt. Dat blijft hetzelfde als voor het inchecken. Wanneer je vergeet uit te checken zal je dus ook niet met een te laag saldo blijven zitten.
Reputatie 6
Badge +2
201806 24 12:34 iues
Bij een reis met Blauwnet van bijvoorbeeld Hengelo (Hgl) naar Glanerbrug (Gbr) moet je in Enschede (Es) uitchecken om door een poortje te kunnen, en vervolgens weer inchecken. Voor dit doel is er een paal, maar daar moet je wachten, want ''je hebt al in- of uitgecheckt''. Het kan ook zonder wachten door na uitchecken en passeren van het poortje bij het poortje in te checken (en dan dus niet nog eens erdoor te gaan).

In omgekeerde richting moet je wel bij de paal uitchecken, en dan bij het poortje inchecken. Je hoeft daarbij niet te wachten.
Reputatie 6
Badge +2
201806 24 14:43 cicoschermteksten
Positief is dat bij een poging tot inchecken, maar een te laag saldo, het saldo wordt vermeld. Je moet wel even weten dat het vermelde bedrag niet het tekort is, dat staat er niet duidelijk.

Reageer