beantwoord

Klasse wissel vervalt bij kort in en uitchecken

  • 30 oktober 2018
  • 13 reacties
  • 711 Bekeken

Ik stapte vanochtend om half 9 in station x op de trein in de eerste klas. Ik had daarvoor op mijn ov chipkaart een tijdelijke klasse wissel geactiveerd (zichtbaar bij het inchecken).
In de trein gecontroleerd, helemaal ok. Ik moest in Utrecht een half uur wachten en checkte uit om buiten de poorten koffie te gaan drinken. Na 10 minuten checkte ik weer in om mijn lange reis te vervolgen. Het poortje gaf aan: voordeel uren abonnement, tweede klasse. Dit vond ik vreemd. Er was geen ns automaat meer alleen een oplaadpaal. Ik zag daar de klasse wissel wel staan en maakte voor de zekerheid een foto.

Nu net in de trein in de eerste klasse gaan zitten. De conducteur zag bij controle dat ik in de tweede klasse moest zitten. Na bovenstaand verhaal kon hij ook op zijn apparaat zien dat ik de klasse wissel vandaag had aangezet en mocht ik blijven zitten. Ik weet nog niet of bij het uitchecken straks de eerste of tweede klasse wordt berekend.

Ik heb dit al een keer eerder gehad. Ook met een korte uitcheck (om in daltarief verder te reizen na 9:00 u, op 3,5 u maakt dat nogal uit). Toen de ben ik maar in de tweede klasse gaan zitten op advies van de conducteur. Maar ik wil natuurlijk vandaag gewoon in de eerste klasse.

Is dit een fout in het NS systeem? Kan ik er iets aan doen?

icon

Beste antwoord door Jouke NS 14 november 2018, 10:31

Helaas heb ik geen reactie meer gekregen van @Evadeh. Mocht je alsnog hulp nodig hebben dan kun je dat hier alsnog aangeven. We helpen je dan graag verder!
Bekijk origineel

13 reacties

Hallo Evadeh en welkom bij de NS Community.

Bijzonder dat je klassewissel na het uit- en inchecken is vervallen. Alleen wanneer er minimaal 35 minuten tussen beide handelingen zit zou het kunnen dat het systeem je Klassewissel heeft geannuleerd. Voor dit moment begrijp ik niet goed wat er is gebeurt. Kun je me een privébericht sturen met je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, e-mailadres en kaartnummer? Dan ga ik kijken wat ik kan achterhalen. Je stuurt me een privébericht door op mijn naam te klikken en te kiezen voor stuur bericht.
Badge +3
Misschien is dit een onhebbelijkheidje van het VDU? Maar dan is het wel in jouw voordeel denk ik.

Want je incheck was vóór 8:55 dus reis je sowieso op vol tarief (1e klas). 10 minuten buiten de poortjes in Utrecht zou dan een overstap moeten opleveren, met behoud van je klassewissel maar nog altijd op vol tarief omdat je pas korting krijgt na 35 minuten uitgecheckt geweest te zijn.

Daarvoor hoef je het dus niet te doen (korting voor het vervolg van je reis 'forceren' door even uit en weer in te checken). Maar als er 2e klas aangegeven werd zou dat goed kunnen betekenen dat je wél korting krijgt vanaf Utrecht (maar dan weer geen langeafstandskorting).

Ik ben wel beniewd wat je reisoverzicht in Mijn NS of Mijn OV-chip zegt, later vandaag of morgen. Ik vermoed dat er twee reizen in zullen staan.

De tweede rit werd dus als tweede klasse afgerekend.
Badge +3
Dit is toch wel zuur, want als je op voltarief 1e klas in één ruk (dus zonder de 'opsplitsing' in Utrecht) met NS van Meppel naar Heerlen reist kost dat € 42,50 (gewoon het maximum, vanwege die lange afstand). Vanaf Sittard met Arriva scheelt soms wat tijd maar kost hetzelfde in dit geval.

Nu betaal je Meppel - Utrecht (€ 31,90) plus Utrecht - Heerlen. Weliswaar het tweede deel met 40% korting, dus 1e klas zou dan € 23,90 zijn en 2e klas is dat dus € 14,20.

In feite heb je dus € 46,10 betaald voor een reis die eigenlijk maar € 42,50 mag kosten, plus je had vanaf Utrecht geen recht op 1e klas meer (maar gelukkig de foto van de automaat)...

Hoe dan ook, je hebt dus in feite € 3,60 tegoed van NS door die onterechte opslitsing van je reis in Utrecht.

Ook vind ik het vreemd dat je product aangeeft Reizen op Saldo NS en niet Voordeelurenabonnement. Misschien dat @Thom daar meer over kan zeggen (reishistorie overzicht in Mijn OV-chip)?
Reputatie 7
Badge +3
Ook vind ik het vreemd dat je product aangeeft Reizen op Saldo NS en niet Voordeelurenabonnement. Misschien dat @Thom daar meer over kan zeggen (reishistorie overzicht in Mijn OV-chip)?

Er staat reizen op saldo met korting 😉
Helaas heb ik tot op heden nog geen reactie ontvangen van Evadeh. Kun jij alsnog contact opnemen met me?
Helaas heb ik geen reactie meer gekregen van @Evadeh. Mocht je alsnog hulp nodig hebben dan kun je dat hier alsnog aangeven. We helpen je dan graag verder!

Het is inderdaad lastig aan het worden met “Klasse-wissels”, helemaal nu je (bijvoorbeeld) een Weekend vrij abo 1e klass hebt van 40 euro pm. Je kan dan wel in je weekend vrij (gratis) blok vooraf aan een automaat de 1e klas tijdelijk om laten zetten naar 2e klas (weekeinde altijd gratis) die dan daarna wel weer vervalt. Gebruik je echter de doordeweekse daluren korting met hetzelfde Weekend vrij abo geldt de 40% reductie altijd over het tarief 1e klas, geen mogelijkheid doordeweeks vooraf een klassewissel te nemen voor 2e klas en flink te kunnen besparen op het tarief en je abo. Dat weekend vrij abo is daarom ook maar 6 euro duurder voor de 1e klas variant (34 euro bij 2e klas) en dus moet je een tweede kortingskaart nemen om doordeweeks zonder gedoe 2e klas te kunnen blijven reizen met 40% korting in de daluren. Dat is dus 55 euro + 5 euro voor de kaart = 60 euro meer per jaar om dit te kunnen blijven doen. dit heb je er in 10 retour ritten weer uit. Ben benieuwd naar een reactie van de Nederlandse Spoorwegen hierover.

Reputatie 7
Badge +1

Met NS Flex is dit probleem opgelost. Met een Weekend Vrij of Dal Vrij 1e klas reis je buiten de vrij reizen periode standaard 2e klas. Als je toch 1e klas wilt reizen kan je dat wijzigen binnen de app of via Mijn NS. Bovendien kan je er bij Flex ook voor kiezen om de dalkorting (€3) uit te zetten als je er geen gebruik van maakt.

Bedankt voor deze duidelijke uiteenzetting. Als vervolg vraag zou ik willen weten hoe makkelijk het dan is een bestaand Weekend Vrij Abo op SALDO om te zetten naar de FLEX variant? Wat gebeurd er met het SALDO dat net is opgewaardeerd? Hoe snel gaat het in? Wanneer wordt de incasso afgeboekt?

 

Klopt het dat bij korte ritten waarbij quasi het start-en-eind punt bijna gelijk zijn, refereer hier aan het traject Arnhem-Velp, de klassewissel niet meer werkt ongeacht de standaard instellling van deze FLEX variant?

Reputatie 7
Badge +1

Alle klassieke jaarabonnementen kunnen op ieder gewenst moment omgezet worden naar NS Flex. Je kan het nieuwe product (Reizen op Rekening) binnen 1 uur ophalen bij een automaat, daarna kan je ook direct reizen als je dat wenst. Een wijziging kan gemakkelijk gemaakt worden binnen je Mijn NS omgeving. Het resterende saldo dat nog op je kaart stond wordt verrekend met een tussentijdse factuur.

De incasso vindt iedere maand plaats enkele dagen na de startdatum van je eerste abonnement, net als bij klassieke abonnementen. 

Klopt het dat bij korte ritten waarbij quasi het start-en-eind punt bijna gelijk zijn, refereer hier aan het traject Arnhem-Velp, de klassewissel niet meer werkt ongeacht de standaard instellling van deze FLEX variant?

Een klassenwissel is wel beschikbaar, alleen niet in dezelfde vorm zoals bij klassieke abonnementen. Bij Flex is het niet mogelijk om een Toeslag 2-1 te kopen.

Als je aan het begin van je abonnementsmaand niet de keuze hebt gemaakt om tijdens je vrij reizen periode de gehele maand in de 1e klas te reizen voor een vast bedrag, zal je dus een extra bedrag moeten betalen per reis. (Na 1 maand kan je dagelijks je abonnement wijzigen en dus ook de optie 'standaard 1e klas' op ieder moment aanzetten).

Een klassenwissel is aan te zetten via je Mijn NS of via de app. 

Badge +3

Ook vind ik het vreemd dat je product aangeeft Reizen op Saldo NS en niet Voordeelurenabonnement. Misschien dat @Thom daar meer over kan zeggen (reishistorie overzicht in Mijn OV-chip)?

Er staat reizen op saldo met korting 😉

 

Leuk @MoDe om die (okt 2018) info terug te vinden voor hoe een een VDU op je kaart staat!

Iemand zag namelijk dat (na aanvragen OV-fiets) er bij de volgende incheck ineens ‘iets’ verwijderd was van haar kaart…

https://twitter.com/Lindaliciousss/status/1292877956939943938 voor het hele verhaal.

Wat bleek (na wat detectivewerk)…

Foutje, bedankt het was leuk zolang het duurde… 

Auw, dan doet die 2×€27 voor een dagje Eindhoven - Steenwijk achteraf toch niet zo’n pijn eigenlijk. :rofl:

Oh, en (afgezien van alles) waarom is Rhenen - Eindhoven 12 cent goedkoper dan met een geldige ‘overstap’ in Utrecht op de heenreis?

Of wordt de reis berekend alsof je via Vaartsche Rijn reisde?

Edit: Ja dus! Ehv - Utvr 79 TE en dan nog 42 naar Rhn (totaal 121). Via Ut is dat 43+80=123 en dus ietsje duurder.

Je kunt dus legaal terugsteken zonder ‘overstap’ in Utrecht. De tariefeenheden kloppen ook niet helemaal, want € 12,54 is voor 120 TE 2e klas 40% korting en dat andere bedrag voor 122, maar goed...

Reageer