beantwoord

Overstappen in Groningen op saldo

  • 12 March 2016
  • 4 reacties
  • 207 Bekeken

Als ik van Schiphol naar Veendam wil reizen op saldo via Groningen Europapark kost het volgens de reisplanner €26,30.
De reisplanner geeft ook een route aan met een overstap op Groningen Hoofdstation, maar daar staat geen prijs bij.
Is het duurder als ik via Groningen Hoofdstation reis met een ov-chipkaart op saldo?
icon

Beste antwoord door Thom 12 March 2016, 19:24

Bekijk origineel

4 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Het is een begrijpelijke en vaker voorkomende vraag. U mag via Groningen reizen en dat kan behoorlijk gunstiger zijn omdat u dan de stoptrein Zwolle-Groningen niet hoeft te nemen. Dat scheelt nogal in tijd en comfort. U moet in Groningen wel uit- en inchecken. Als u tweede klas rijdt, zal het bedrag hetzelfde zijn. De langeafstandskorting blijft behouden, en u zit qua prijs al aan het maximum van 26,30.

Het is dus even duur en ook zonder meer toegestaan. De reislanner geeft het als mogelijkheid aan en dan bent u altijd gedekt.
Bedankt voor je antwoord Thom. Even voor de verduidelijking, je dient in Groningen uit te checken bij NS en vervolgens in te checken bij Arriva. Dit omdat zij een andere prijs berekenen dan dat wij dat doen. Echter, zoals Thom al aangaf, de totale prijs zal niet boven de €26,30 uitkomen.
En als ik reis van Zwolle naar Veendam op saldo? Dan heb je geen maximum van €26,30.
Is het dan duurder om via Groningen Hoofdstation te reizen?

En waarom staat de prijs eigenlijk niet gewoon in de reisplanner?
Zeker omdat het niet de korste route is. Mensen weten zo niet waar ze aan toe zijn.
Reputatie 7
Badge +4
U bent 20,40 kwijt als u via Europapark reist. Uw reis via Groningen is bij NS 30 cent duurder en bij Arriva waarschijnlijk nagenoeg hetzelfde. De langeafstandskorting blijft wel doortellen. Omdat u op het hoofdstation moet uit- en inchecken moet u de gemaakte afstand betalen. De afweging moet u zelf maken. Door uit en in te checken op Europapark bespaart u rond de zestig cent maar dat kan alleen als u de stoptrein neemt. De meeste mensen reizen via het hoofdstation. Er is met de intercity geen stop op Europapark. Het is zonder meer toegestaan zo te reizen, u doet een normale uit- en incheck. U bent als u reist via Groningen wat meer kwijt. De topicstarter hoeft niet meer dan het maximumtarief te betalen als hij deze, overigens kleine, omreis maakt.

De reisplanner werkt op dit punt niet goed. Zwolle-Veendam wordt soms vermeld en soms niet. Daar wordt niemand vrolijk van maar het is een gegeven.

Ongevraagd advies: Als de aansluiting naar Veendam een beetje ongunstig is qua tijd, wees dan slim dat u zodanig incheckt dat er maximaal 35 minuten tussen uit- en incheck zit en u daarna binnen een half uur reist. Dan loopt namelijk de langeafstandskorting door. De uurverbinding met Veendam kan relatief ongunstig zijn als de trein uit Zwolle te laat is. Wat later uitchecken bij NS is dan wijs. Let ook op de overgang van daluren naar spits, dat kan flink uitmaken.

Reageer