Tarief

  • 5 mei 2020
  • 9 reacties
  • 308 Bekeken

Reputatie 2

Treinreizen duur? Welnee. Van Hengelo naar Hilversum Sportpark, met korting 12,96. Terug slechts 3,24. NS adverteert het niet, maar voor een terugreis krijg je 75% korting op de korting die je al had.


9 reacties

Badge +3

Als er minder dan 35 minuten tussen uitchecken na de heenreis en weer inchecken voor de terugreis zit, dan klopt dat, ja. NS beschouwt de beide ritten dan als één reis en vanwege het tariefsysteem dat NS hanteert, is de prijs van een reis (met 40 procent korting) maximaal 16,20 euro.

Reputatie 2

Klopt helemaal;hoe meer je in en uitcheckt tijdens de reis, hoe goedkoper het wordt;probeer het maar eens uit; Je reis wordt vervolgens 0,00 Eurocent;ga door blijven in en uitchecken!

Reputatie 2

Klopt helemaal;hoe meer je in en uitcheckt tijdens de reis, hoe goedkoper het wordt;probeer het maar eens uit; Je reis wordt vervolgens 0,00 Eurocent;ga door blijven in en uitchecken!


Ik geloof je

Reputatie 6
Badge

Je hebt in principe wel een MAX tijdslimiet tot uitcheck laatste reis van 6 uur-hoewel het niet altijd geheel consequent lijkt te gelden. Deze werkwijze is in principe mogelijk bij elk station dat palen en geen porrtjes heeft. NS heeft bepaald niet gaarne dat dit soort lekken worden gepubliceerd, dus dikke kans dat een ijverige moderator dit alles cancelt.

Badge +3

Bij het uitchecken wordt je rit tot op dat moment afgerekend (poortje of paaltje heeft geen idee of je nog verder of terug wilt), maar behoud je de langeafstandskorting als je binnen 35 minuten weer incheckt.

Hgl - Hvsp is 128 TE (tariefeenheden) en kost € 12,96 (2e klas, 40% korting). Zie https://www.ns.nl/binaries/_ht_1584539732002/content/assets/ns-nl/tarieven/tarieven-2020.pdf pagina 7.

Retour is dus 256 TE en dat kost € 16,20 (maximumtarief voor een enkele reis langer dan 200 TE met 40% korting). In welke richting die enkele reis is doet er niet toe, het gaat puur om de afgelegde tariefeenheden tussen een eerste incheck en laatste uitcheck, eventueel met overstappen binnen 35 minuten.

Als je dus van Maastricht naar Amsterdam reist (217 TE) kost dat € 16,20, dus als je daar uitcheckt en binnen 35 minuten weer incheckt en naar Groningen gaat betaal je dus niets voor Amsterdam - Groningen, want je zit al lang aan het maximum.

@bahnrider  Daar is dus niets geheims of gelekt aan, en zal door een ijverige moderator niets mee gedaan worden hoor.

Ander (fictief) voorbeeld: Hengelo - Hilversum en daar een overstap naar spoor 1 (door poortjes) voor naar Sportpark. Je rekent dan in Hilversum € 12,90 (127 TE) af en betaalt op Sportpark nog 6 cent (verschil tussen 128 en 127 TE) bij.

Terugweg (bij langer dan 35 minuten): Sportpark - Hilversum € 1,44 en dan Hilversum - Hengelo € 11,52. Samen ook €12,96 (2e klas 40% korting).

Reputatie 2

In de overgangsperiode naar de chipkaart werd een retour duurder en een enkele reis goedkoper. Slimme jongens (zoals ik) kochten dan geen retour maar een enkele reis van A naar A via B. Nou ja, dat werkte niet, dus je koos een station in de buurt van A, dus bijvoorbeeld van Den Haag C naar Den Haag H via Zwolle. Veel goedkoper dan een retour.

Badge +3

Dat werkte prima vóór de ov-chipkaart, dus met losse kaartjes met een ‘via’ station.

Die laatste zijn er niet meer, en met een ov-chipkaart begint na 35 minuten uitgecheckt te zijn dus ook gewoon een nieuwe (terug)reis.

Als je dus van Hengelo naar Hilversum wilt, maar nog een uurtje of wat in Utrecht wilt shoppen is een e-ticket of desnoods een los kaartje uit de automaat (1 euro extra) aanzienlijk goedkoper dan voltarief reizen op een ov-chipkaart (die er twee reizen van maakt). De route via Utrecht is toegestaan, via Amersfoort mag ook. Maastricht - Groningen en dan een paar uurtjes in Amsterdam mag niet met één e-ticket of los kaartje.

Helaas bieden losse kaartjes of e-tickets geen korting zoals 40% buiten de spits. Behalve de e-tickets met Samenreiskorting maar dan moet je met iemand met een abonnement mee reizen.

Reputatie 6
Badge +2

Je hebt in principe wel een MAX tijdslimiet tot uitcheck laatste reis van 6 uur-hoewel het niet altijd geheel consequent lijkt te gelden.

202005 6 8:45

Of een rit (van check-in tot check-uit) tot dezelfde reis wordt gerekend wordt naar mijn ervaring bij de check-in van die rit bepaald (de rit wordt, afgezien van eventuele complicaties bij wisselen van vervoerder of kortingtarief, tot dezelfde reis gerekend als die check-in binnen 6 uur na de eerste check-in van de reis is). Verder is er hoogstens een limiet van 6 uur op de duur van een rit (of dat echt zo is en of daarbij nog verschil is tussen op saldo en flex weet ik niet), niet op die van een reis.

Badge +3

Voor Flex weet ik het ook niet, maar bij klassieke abonnementen geldt de 6 uur limiet voor een reis (bij dezelfde vervoerder), ongeacht het aantal keren dat er overgestapt is.

Weet niet meer wie, maar iemand had dit zelf getest. Een dagje kris-kras door NL met Dal Vrij en een eerste incheck om 12:00 of zoiets. Dat ging prima, ook bij overstapen na 16:00 (spits) tót de eerste overstap ná 18:00.

Dat werd dus een nieuwe reis (en voltarief uiteraard). Die incheck dus geannuleerd en gewacht tot 18:25 om verder te kunnen.

Reageer