De prijs van kaartjes blijkt sinds 2008 veel sterker gestegen dan de inflatie.
ELISA HERMANIDES, REDACTIE ECONOMIE Reizen met de trein is sinds 2008 duurder geworden.
Fors duurder. Betaalde een reiziger voor retourtje van Amsterdam Centraal naar Zwolle in 2008 nog 27,80 euro, in 2017 is dit 36,60 euro.
Bijna 30 procent meer dus, en dat is veel meer dan de prijsinflatie over diezelfde periode van ruim 14 procent.
Dat geldt ook voor treinkaartjes op andere trajecten.
Gemiddeld gaat het om prijsstijgingen van zo'n 25 procent, zo stelt Hildebrand van Kuyeren van de website treinreiziger.nl. En de kwaliteit van de treinreis? "Die is in die periode niet veel slechter, maar ook niet veel beter geworden", aldus Van Kuyeren.
Ook treinabonnementen werden veel duurder. Zo kostte een maandabonnement voor het traject Venlo - Arnhem in 2017 424,50 euro, terwijl dat in 2008 nog 315,30 euro was. Een jaarabonnement op dit traject werd met een prijs van 4222,80 zelfs bijna 40 procent duurder dan in 2008.
Waarom treinreizen zo veel duurder zijn geworden? Dat heeft niet alleen te maken met de inflatie maar ook met de kosten die de NS betaalt aan ProRail voor het gebruik van het spoor.
Van Kuyeren rekent voor: "De NS kiest ervoor de stijgingen van deze gebruikersvergoeding maximaal door te berekenen aan de reiziger."
De NS stellen in een reactie dat een enkeltje gemiddeld 18 procent goedkoper was in 2008 en een retourtje 32 procent. Het spoorbedrijf wijst erop dat het zich bij het verhogen van de prijzen houdt aan de afspraken met de overheid.
Bovendien hebben de NS geld nodig om te investeren in stations en nieuwe treinen. Onder de streep is de trein voor de meeste mensen goedkoper dan de auto, zo concludeert het spoorbedrijf.
Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS de prijzen meer zouden moeten matigen, zegt een woordvoerder. "Er reizen nog altijd meer en meer mensen met de trein. Die extra inkomsten kun je ook gebruiken om te investeren, in plaats van hogere inkomsten op kaartjes."
Rover vindt overigens ook dat de vergoeding die ProRail vraagt voor het gebruik van spoor te hoog is.
Goedkope kaartjes.
Wie incidenteel met de trein reist, kan beter geen kaart-je kopen op het station. Bijna altijd is er wel een voordeliger alternatief. Bij winkels als Albert Heijn, Kruidvat, Blokker en Hema zijn geregeld goedkope kaartjes te krijgen. Voorwaarde is wel vaak dat er na de spits wordt gereisd.
Bron: Trouw, 15 maart 2017.