beantwoord

Universele bruikbaarheid Overgang 2-1 vol tarief


Reputatie 6
Badge +2
Overgang 2-1 vol tarief (enkele reis en retour) zijn verkrijgbaar bij de kaartautomaat. Er staan geen specifieke beperkende voorwaarden aangegeven op het scherm (die wel staan bij de versie met korting), alleen dat het kaartje geldig is met bijbehorend vervoerbewijs, wat kennelijk betekent een willekeurig reisrecht 2e klas op het betreffende traject.

Het is daarom verwarrend dat soms wordt gesuggereerd dat je zelfs voor een klein ritje een dagkaart Toeslag 2-1 zou moeten aanschaffen.

Voorbeeld van zo'n verwarrende tekst: op http://www.ns.nl/reizigers/producten/abonnementen/traject-vrij.html bij "Wat zijn de verschillen tussen het Jaartrajectabonnement en Traject Vrij Jaar?" staat bij Jaartrajectabonnement "Tijdelijke klassewissel naar 1e klas is mogelijk door aankoop ’Overgangsbewijs 2-1.." en bij Traject Vrij Jaar alleen de dagkaarten Toeslag 2-1.

icon

Beste antwoord door Hessel NS 6 June 2014, 16:03

Dag Dennis,Vanaf 9 juli 2014 is het papieren treinkaartje niet meer te koop. Er leeft op dit forum onduidelijkheid over wat dit betekent voor een klassewissel van 2 naar 1. Die onduidelijkheid hebben wij helaas zelf gevoed, doordat we hierover onjuiste informatie hebben gecommuniceerd. Onze welgemeende excuses hiervoor.Voor zowel onze "nieuwe" abonnementen Dal Vrij, Weekend Vrij of Altijd Vrij als voor het NS/OV Jaar(traject)abonnementen en het Studentenreisproduct geldt dat er vanaf 9 juli alleen nog een Toeslag 2-1 op de OV-chipkaart geladen kan worden.

Bekijk origineel

11 reacties

Reputatie 3
Badge
Dag Dennis,

Dank voor dit uitzoekwerk!
Zelfs in de kortingsperiode zal een overgang 2-1 vol tarief vaak nog goedkoper zijn dan een Toeslag Dal of een nieuw kaartje eerste klas met korting voor het betreffende traject (waarvoor je dus op een of ander kortinggevend abonnement nodig hebt).

UIteraard zolang als het overgangsbewijs te koop blijft. . .
Reputatie 6
Badge +2
Inderdaad, het tarief 1e klas met korting is 102% van de prijs een kaartje 2e klas vol tarief, dat van een Overgang 2-1 vol tarief 70%.

Het is van belang als men 1e klas wil reizen bij vrij reizen 2e klas met Altijd Vrij 2e klas, Dal Vrij 2e klas, Weekend Vrij 2e klas, Studentenreisproduct, en met Traject Vrij 2e klas op het vaste traject, wanneer Toeslag 2-1 niet lonend is.
Voor alle 'vrij' abonnementen geldt dat je voor een klassewissel een Toeslag 2-1 Dagkaart, Weekend of Daluren kan gebruiken. De optie Overgang 2-1 retour/enkele reis staat niet aangegeven als optie. Ik zal intern gaan uitvragen wat hier de reden van is. Zodra ik een antwoord heb zal ik een reactie plaatsen in dit topic.
Reputatie 6
Badge +2
Zie ook https://forum.ns.nl/overige-producten-6/ah-blokker-dagkaart-icm-overgang-2-1-de-kaartautomaat-1998/index1.html#post12403: "De AH Dagkaart mag gecombineerd worden met een Overgang 2-1 vol tarief uit de kaartautomaat.", wat de hypothese "universele bruikbaarheid Overgang 2-1 vol tarief" ondersteunt.
Hoi Dennis, we hebben het inderdaad uitgezocht. Bij "oude" abo's met afgekocht reisrecht (zoals Jaartrajectabonnement en OV-Jaarabonnement) kan je als het papieren kaartje is verdwenen bij de Kaartautomaat een overgang 2-1 op je OV-chipkaart laden. Met een Dal Vrij, Weekend Vrij of Altijd Vrij abonnement en Studentenreisproduct laad je een toeslag 2-1 voor een hele dag, tegen een vaste prijs. En voor ROS-producten doe je een klassewissel en reis je op saldo. In andere topics (zoek bv op Overgangsbewijs) is hier ook op ingegaan. :)
Hoi Dennis, we hebben het inderdaad uitgezocht. Bij "oude" abo's met afgekocht reisrecht (zoals Jaartrajectabonnement en OV-Jaarabonnement) kan je als het papieren kaartje is verdwenen bij de Kaartautomaat een overgang 2-1 op je OV-chipkaart laden.
Een overgang 2-1, wat houdt dat in? Een enkeltje (met evt. dalkorting) voor een bepaald traject?
Reputatie 3
Badge

Een overgang 2-1, wat houdt dat in? Een enkeltje (met evt. dalkorting) voor een bepaald traject?


Nee, overgang 2-1 is een kaartje tegen de prijs van het verschil tussen eerste en tweede klas, al dan niet met korting.

Voorbeeld:
Amsterdam Centraal-Utrecht Centraal vol tarief 2e klas kost € 7,20; 1e klas € 12,20.
Als je nu een trajectkaart 2e klas van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal hebt, kun je voor € 5 een overgangsbewijs 2-1 kopen, die je het recht geeft om eerste klas te reizen in de spits. In daluren kost dat € 3 (€ 7,30 minus € 4,30).

Met Traject Vrij kost dit je straks € 25 in de spits, € 15 in dal.
Ja, ik begrijp dat Traject Vrij 25 euro gaat kosten. Voorlopig heb ik nog een OV-jaarabonnement, wat is dan de situatie volgens Stephan?

Hij lijkt te zeggen dat ik dan wel een enkeltje voor een traject voor een gereduceerde prijs kan kopen, maar het is niet echt duidelijk.
Reputatie 6
Badge +2
Bij "oude" abo's met afgekocht reisrecht (zoals Jaartrajectabonnement en OV-Jaarabonnement) kan je als het papieren kaartje is verdwenen bij de Kaartautomaat een overgang 2-1 op je OV-chipkaart laden.
Dit gaat dus over het vaste traject (of een deeltraject daarvan) bij het Jaartrajectabonnement 2e klas, en een willekeurig traject bij het OV-Jaarabonnement 2e klas. Krijg je in beide gevallen 40% korting in de voordeeluren?

Op http://www.ns.nl/reizigers/klantenservice/klantenservice/uw-abonnement-wijzigen/van-2e-naar-1e-klas.html staat dat inderdaad: "Heeft u een Jaarabonnement voor de 2e klas? Tijdens de voordeeluren koopt u een overgangsbewijs naar de 1e klas met 40% korting." Dit staat onder het kopje "Uw OV-Jaar(traject)abonnement wijzigen" en geldt dus voor het Jaartrajectabonnement en het OV-Jaarabonnement.

Vreemd is dat in http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/reizigers/jaarabonnementen-2011/voorwaarden-jaarabonnement.pdf staat "Met een geldig NS Jaartrajectabonnement krijgt u 40% korting op bij NS aan te schaffen vervoerbewijzen voor zover vermeld in het overzicht ‘Acceptatie NS-vervoerbewijzen’ op www.ns.nl/voorwaarden, waarbij is aangegeven dat Jaartrajectabonnementen op die vervoerbewijzen korting geven. Het overzicht kan per tweede zondag van december of op een ander moment gewijzigd worden.", maar dat zoiets er niet staat voor het OV-Jaarabonnement.

www.ns.nl/voorwaarden wordt trouwens automatisch doorgeleid naar http://www.ns.nl/reizigers/klantenservice/klantenservice/voorwaarden-en-folders waar geen overzicht staat met de titel ‘Acceptatie NS-vervoerbewijzen’. Ik heb wel gevonden http://www.ns.nl/reizigers/klantenservice/klantenservice/voorwaarden-en-folders/geldigheid-van-vervoerbewijzen.html, maar hier staat niets over vervoerbewijzen waarop Jaartrajectabonnementen korting geven.
Reputatie 6
Badge +2
Zie ook https://forum.ns.nl/overige-producten-6/nieuwe-mogelijkheid-1e-klas-toeslag-voor-bepaald-traject-2107.
Dag Dennis,

Vanaf 9 juli 2014 is het papieren treinkaartje niet meer te koop. Er leeft op dit forum onduidelijkheid over wat dit betekent voor een klassewissel van 2 naar 1. Die onduidelijkheid hebben wij helaas zelf gevoed, doordat we hierover onjuiste informatie hebben gecommuniceerd. Onze welgemeende excuses hiervoor.

Voor zowel onze "nieuwe" abonnementen Dal Vrij, Weekend Vrij of Altijd Vrij als voor het NS/OV Jaar(traject)abonnementen en het Studentenreisproduct geldt dat er vanaf 9 juli alleen nog een Toeslag 2-1 op de OV-chipkaart geladen kan worden.

Reageer