Mijn ervaring met autisme reizen met het openbaar vervoer.


Reputatie 2
Ik wil graag het volgende met jullie delen:
Met autisme reizen met het openbaar vervoer

November 2017 is er bij mij op 43 jarige leeftijd autisme geconstateerd, ik begrijp hierdoor waarom reizen met het openbaar vervoer voor mij vaak een stress volle situatie is. Door mijn autisme komen prikkels bij mij veel harder binnen dan bij andere mensen.
Bij verstoringen wordt ik gespannen, nerveus, en vaak boos. Haal ik mijn aansluiting nog wel? Anders moet ik weer een half uur wachten. Ook heb ik erg veel last van teveel prikkels als het druk is.

Ik kan zelfstandig reizen, de reis vooraf plannen, indien nodig zorgen voor voldoende saldo op mijn chipkaart (ik heb weekend vrij abonnement) en dat ik in en uit moet checken levert voor mij geen problemen op. En alles gaat goed zolang alles volgens plan rijd en met name de treinen niet te kort zijn.
Maar helaas is mijn ervaring heel vaak wel anders, door verstoring raken mijn reisplannen helemaal in de war, aansluiting missen, extra wachten, soms omreizen. Improviseren is vaak moeilijk omdat ik helemaal overstuur raak en omdat er geen ander vervoer is. Ik woon in het zuiden van het land en hier zijn er veel minder tot geen alternatieven als er een openbaar vervoer verstoring is. Ik heb in een dergelijke situatie wel eens om informatie gevraagd en wat de beste reis optie is, maar de medewerkers wisten ook niets meer dan dat ik kan zien in de reis app. Dus daar had ik ook niks aan en moest ik het maar zelf uitzoeken. Daarbij komt ook nog eens dat ik heel vaak last heb van verschillende soorten verstoringen. Ik reis op verschillende trajecten en dit komt overal voor.

Door mijn autisme heb ik ook heel veel moeite met drukte in het algemeen dus ook in het openbaar vervoer. Ik krijg dan teveel prikkels binnen, ik wordt nerveus als iemand mij of als ik iemand de hele rit moet aankijken. Ik weet ook niet wat dan wel of niet gepast is. Ik heb nu het weekend vrij 1e klas abonnement, maar als ik in het weekend 1e klas reis dan is het vaak druk in de 1e klas en ook in de stilte coupe. Dit komt door de grote hoeveelheid aanbiedingen. Ik zit graag waar zo min mogelijk mensen zitten, smorgens via den Bosch naar Amsterdam valt het nog wel mee, want reis op zaterdag heel vroeg. Maar eind van de middag begin van de avond zitten de intercitys van Amsterdam naar den Bosch voor mij te vol, zelfs 1e klasse. Want de meeste mensen die 1e klasse met de trein reizen waar ik in zit komen bij mij zitten. Hierdoor reis ik vanaf Amsterdam centraal liever niet via Utrecht en den Bosch naar huis. Omdat deze intercitys vol zitten in het weekend.

Bij werkzaamheden worden er door NS snelbussen ingezet, maar ook hiervan wordt ik heel erg gespannen en erg nerveus van. Want die bussen rijden meestal niet volgens plan.
Maar wel met veel vertraging en als ik al mee ga zitten ze vol en krijg ik nog meer prikkels.
En ik wordt ook nerveus of ik mijn aansluiting wel of niet haal. Ook is mijn indruk dat die chauffeurs maar gewoon doen waar ze zin in hebben. De verkeersregelaars weten vaak ook niks.
In dit soort situaties wordt ik nerveus, gespannen, en wordt ik boos. Zeker bij een combinatie van verstoring en (extra) drukte. Ik wordt ook nerveus of ik wel of niet kan zitten, want ik kan niet te lang staan dit is vooral als ik door de week met de trein 2e klasse moet reizen. Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer, ik kan ook om medische redenen geen auto rijden. En ik heb niemand die mij even met de auto kan komen ophalen of wegbrengen. Nu denken jullie misschien “Ga dan niet met de trein, blijf dan thuis”. Dit is ook geen optie want dan zit ik in een nog groter isolement want veel sociale contacten heb ik niet. Maar soms blijf ik wel thuis omdat er teveel werkzaamheden zijn op het spoor. Of ik blijf thuis omdat het slecht weer is en het niet verstandig is om te gaan reizen.

Mensen met autisme kunnen vreemd reageren op een bepaalde situatie, of kunnen overstuur raken, in paniek raken of zelfs boos worden. Ze kunnen er niks aan doen maar het gebeurd toch omdat ze autisme hebben. Dan wordt er vaak gedacht en soms ook gezegd door andere mensen doe effe normaal, zo erg is die vertraging toch niet? Voor veel mensen is het ook niet zo erg om ergens wat later aan te komen maar voor mensen met autisme is dat heel erg.

Ik vraag niet om voorzieningen, wel om begrip van mede reizigers en NS personeel.
Graag hoor van andere reizigers met autisme en NS medewerkers hoe jullie dit ervaren en hoe jullie hiermee omgaan.

3 reacties

Reputatie 6
Badge
Dankjewel voor jouw verhaal. Wat moedig dat je dit durft te delen. En moedig dat je ondanks alles nog met het OV durft te gaan.

Wat de drukte in het weekend in de 1e klas betreft: vraag eens als je de conducteur ziet of hij een controle-ronde door de 1e klas wil maken.
Er zijn wel regelmatig acties om goedkoper te reizen in de 1e klas en denk dat er ook door Flex meer mensen een 1e klas weekend hebben genomen, maar dat kan niet verklaren waarom de 1e klas elk weekend vol zit. Wel weet ik dat er regelmatig mensen met 2e klas vervoersbewijs in de 1e klas gaan zitten, zeker bij drukte (dat mag dan alleen als de conducteur toestemming heeft gegeven) en dat op bepaalde trajecten zoals tussen Eindhoven en Utrecht vrijwel niet gecontroleerd wordt.

Heb je al gekeken of je in aanmerking kunt komen voor WMO-vervoer waaronder Regiotaxi en Valys? Dat levert misschien minder prikkels op en met Valys kun je wanneer je het kan/wil toch ook nog met de trein reizen. https://www.valys.nl/
Hallo Pieter-jan1974,

Ontzettend bedankt voor het delen van jouw verhaal. Zoals MoDe ook aangeeft vind ik ook dit erg moedig van je. Ik begrijp dat het reizen met het openbaar vervoer niet altijd makkelijk voor je is en daarom is het extra knap dat je dit wel blijft doen.
Reputatie 2
Ik vraag wel eens aan de conducteur of hij/zij een controle kan doen in de eerste klas, omdat ik redelijk vermoeden heb dat er daar dan mensen zitten met een tweede klas kaartje. Maar als ik dat doe, dan ben ik al uitgestapt omdat ik mijn bestemming bereikt heb of omdat ik moet overstappen.
Valys kan ik niet krijgen, ik heb geen recht op wmo vervoer. In en om Tilburg ga ik zoveel mogelijk op de elektrische fiets, maar verder weg moet met het openbaar vervoer. Ik vermijd zoveel mogelijk op zaterdag middag en avond de intercity's van Amsterdam via Utrecht en den Bosch naar Eindhoven en verder. Omdat deze vaak erg vol zitten. Dan reis ik zoveel mogelijk met de intercity direct omdat deze kleine eerste klas stilte cabines hebben waar ik meestal de gehele reis in die trein alleen kan zitten. Maar soms is dat niet mogelijk, ligt er aan waar ik naar toe geweest ben of er zijn op de HSL verstoring of werkzaamheden.
Dan moet ik wel via Utrecht en den Bosch naar station Tilburg Universiteit.

Reageer