Corona, ervaringen sinds de maatregelen


  • NS Hoofdconducteur
  • 7983 reacties

Dit topic om te starten, daar heb ik echt even over nagedacht. Ik merkte aan mezelf dat mijn lontje steeds korter werd en dat ik mezelf soms niet terug herken. Ik kies ervoor om jullie mee te nemen in een kort verhaal, hoe is het nu als HC (en al mijn andere collega's in de operatie, dus machinisten, Veiligheid en Service, Tickets en Service, collega's die onze diensten stellen, invullen etc. Sorry als ik wat vergeet).

In het bijzonder wil ik zowel de moderatoren en mijn actieve collega's danken voor hun bijdrages en inzet. Dit geldt ook absoluut voor de vaste forumleden en hun engelen geduld om vaak hetzelfde te antwoorden. Top.

Ik heb helaas de pech (of het geluk, ligt eraan hoe je het bekijkt) om werkzaam te zijn in Brabant. Ik weet nog dat we anderhalve week geleden maatregelen kregen opgelegd in de provincie Brabant. De maand ervoor was Corona vaak al het gespreksonderwerp. Het viel ons al op dat er veel minder Chinese reizigers waren sinds de uitbraak in China. De oproep kwam voor Brabant om zoveel mogelijk thuis te werken. Ik merkte dit direct op in de spits in Brabant. Net als de maatregel, geen handen schudden en veel handen wassen. Wat was dat wennen. Dan heb ik het nog niet over die 1,5 meter afstand. 

In de spits, na ingang maatregelen in Brabant reed ik met collega's de langste trein die we rijden tussen Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal. De samenstelling was 3x VIRM4, in ons jargon, 12 bakken vast. Tot aan Utrecht was het zeer rustig in deze trein. In Utrecht kreeg je het surrealistische beeld, dat het perron vol reizigers stond en zich massaal de trein in liepen. Afstand? Neh, rekening houdend met de brandhaard Brabant? Neh. Collega's stonden te kijken dat collega's uit Brabant door heel het land gingen. Dit gold ook voor reizigers. Paar dagen later volgde het land.

Eenmaal landelijk kreeg je in het begin lege stations te zien, gesloten winkels. Ik ben de hele tijd bezig met mijn afstand. Hoevaak een reiziger met een vraag op korte afstand van je komt, is zowat 95% van de keren. Bij uitstappen krijg je vaak ook geen 1,5 meter aan ruimte. Ook bij vragenstellende reizigers blijf je continue alert op de afstand. Dan moet je je eens verslikken, dan hoest je netjes in je elleboog, maar om je heen zie je reizigers en collega's opveren. De angst regeert.

Gisteren viel al op dat het drukker was in de trein. Groepjes bij elkaar. Geen afstand houden. Het lijkt wel of men in de bubble zit van hun telefoon of Ipad. Geen rekening houdend met de maatregelen. Ineens zie ik ook meer overtredingen, zoals fietsen op het station. Als je perse wil fietsen op een station, Breda heeft er een fietspad doorheen lopen. Het egoisme druipt ervan af.

Ik loop zowat op mijn tenen sinds de crisis en het draait allemaal om afstand, hygiene en goede samenwerking om de treinen te rijden. Ik behoor tot de "gezonde" groep en ik hoop dat reizigers hun verantwoordelijkheid nemen. Mensen met vitale beroepen willen graag veilig naar hun werk en terug. Met overvolle treinen met dagjesmensen lukt dat niet. Op stations geef ik ook geregeld aan dat men afstand moet houden. 

Ik hoop dat ik bij de "gezonde" groep blijf behoren en dat we ons werk blijven doen voor onze Nederlanders met vitale beroepen. In al die gevormde groepjes kom ik echt niet voor mijn lol erbij. Corona heeft mijn werk tijdelijk veranderd, de omgang met mensen (een knuffel die iemand nodig heeft, durf ik niet snel meer te geven) heeft gezorgd dat ik vaker echt op mijn tenen loop. Mijn ouders zie ik weinig, net als de rest van mijn familie en vrienden. Dat vind ik persoonlijk niet fijn en ik hoop dat we deze crisis snel beheersen. Dat het een serieuze crisis is, blijkt wel, maar nu iedereen zover krijgen dat het geen computerspelletje is. Ik zie steeds meer mondkapjes dragers in de trein.

Voor de zorg, top, jullie zijn geweldig.

Zelf voelt het voor mij al als isolatie, als potentiele bron van besmetting door mijn werk, mijd ik alle fysieke contactmomenten. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik het heb met milde klachten en anderen zou besmetten. 

Een totale verandering sinds de maatregelen.

Vandaar mijn schrijven. Werk mee, ik hoop echt dat we weer naar de situatie van voor de crisis kunnen, geen stress, uitdagingen etc.

Bedankt aan diegenen die de moeite namen dit door te lezen.

Edit: en natuurlijk blijf ik aan het werk voor de reizigers die ook echt het openbaar vervoer nodig hebben om strikt noodzakelijk te reizen.


1157 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die wel zo goed mogelijk met de situatie omgaan, de richtlijnen volgen en zo veel mogelijk thuis blijven.

Wat mij opvalt als ik 's morgens wakker wordt is dat het qua geluid zo ontzettend rustig is. Ik woon dicht bij een sprinterstation en hoor nu veel minder treinen langs rijden, de IC's zijn hier de treinen die je normaal het meeste hoort en die rijden hier nu niet. En de sprinters stoppen hier en soms moet ik heel goed luisteren of ik ze wel hoor. Daarnaast ook geen of veel minder typhoon geluiden. Ook hoor ik eigenlijk geen vliegtuigen meer laag overvliegen in de richting van of komende vanaf Schiphol. Daarnaast hoor ik veel minder auto's. Nu woon ik niet aan een doorgaande weg maar aan een fietspad, dus sowieso al geen auto's direct langs mijn huis, maar ook normaal hoor ik wel wat autogeluiden van de rondweg en staat er soms op de rondweg 's morgens iets van een file voor de rotonde. Nu zie ik af en toe 1 of 2 auto's rijden.  Daarnaast hoor ik minder brommers voorbij gaan op het fietspad. En ik woon bijna naast een kinderopvang / buitenschoolse opvang waarbij het anders 's morgens en 's avonds een drukte is van ouders die hun kinderen wegbrengen of ophalen. En wanneer het tijd is om van de opvang naar school te gaan of terug van school naar de opvang komen normaal al die kindertjes met begeleiders langs mijn huiskamer raam, dat is nu ook niet. Wel hoor ik in de loop van de dag kleine kinderen lekker buiten spelen en afgelopen weekend veel klussende buren.

Zelf ben ik al een week niet in de supermarkt of andere winkel geweest. Begin vorige week was ik nog wel even in het lokale tuincentrum om wat plantjes voor wat kleur in de tuin te kopen. Die staan er nu in en ook is het grootste gedeelte van de tegels op het terras intussen onkruidvrij gemaakt. Afgelopen weekend ben ik 2 keer wezen fietsen, gewoon een rondje zonder doel om er even uit te zijn en wat beweging te krijgen. Vandaag was het qua weer zo lekker dat ik de halve middag lekker onderuit op een tuinstoel heb gelegen en heb ik ook weer eens, in het zonnetje, wat in mijn boek gelezen. Want daar stond mijn hoofd de afgelopen tijd nou niet echt naar en zo komt de stapel ongelezen boeken natuurlijk nooit uit. Misschien dat ik morgen overdag even naar de markt hier in de wijk ga voor wat vers fruit, eens kijken of het niet te druk is, hopelijk geen taferelen als op de Haagse markt vandaag. Anders neem ik gewoon mijn fiets aan de hand mee om daarmee af te dwingen dat er afstand is tussen mij en anderen.

 

Reputatie 7
Badge +3

Nu ook thuis werken voor HC's:

https://twitter.com/barthoboer/status/1243069986660327426

Reputatie 7
Badge +3

@Jeroen , @Edwin , @Julian 

Morgen graag een filmpje van een thuis werkende machinist. :grin:

Ik ben bang dat ik niet alleen wat uit te leggen heb aan de baas in dat geval, maar ook aan de buren...

 

(Afbeelding via Twitter)

Ik kon hem ook al niet kwijt op de parkeerplaats

 

Ik kon hem ook al niet kwijt op de parkeerplaats

 

Ik kan het niet laten...: 

 

Reputatie 7
Badge +3

Voor degene die nu de hele dag met de kinderen thuis zitten en proberen te werken, dit schijnt niet helemaal de bedoeling te zijn. :grin:

 

https://twitter.com/Het_OM/status/1243480994822459393

Ik ben benieuwd dit weekend. Ik heb dienst en ik ben benieuwd of men zich houdt aan de oproep om thuis te blijven. Als het ging, zoals afgelopen week, heb ik vertrouwen. Ik laat me verrassen. 

Reputatie 7
Badge +4

Ik denk niet dat de gebeurtenissen van het vorige weekend zich herhalen.

Ik denk niet dat de gebeurtenissen van het vorige weekend zich herhalen.


Ik help het iedereen hopen want ik zie weer veel meldingen van dagjesmensen die met fietsen in de trein staan voorbij komen van collega’s.  Dat het aantal doden in Nederland nog steeds oploopt maakt blijkbaar op veel mensen nog geen indruk. 

Zelf zou ik nu absoluut niet met het OV gaan, het is dat ik werk als machinist maar mij verder niet gezien in het OV.  Zo en zo vermijd ik zoveel mogelijk de contacten met anderen buiten mijn gezin.

En als ik nu iets nodig heb dan betaal ik de verzendkosten wel extra als ik daarvoor niet naar de winkels hoef, alleen de supermarkt bezoeken we nog.

Reputatie 7
Badge +4

Albert Heijn en andere winkels bezorgen ook. We wachten het af, de gebeurtenissen van vorige week kon je haast niet verzinnen.

Reputatie 7
Badge +3

Zo en zo vermijd ik zoveel mogelijk de contacten met anderen buiten mijn gezin.

Advies, eet elke dag minstens vijf teentjes knoflook. Het helpt geen reet natuurlijk, maar de mensen blijven wèl op afstand. :rofl:

 

Ik was gister nog even in de AH op een rustig tijdstip. Winkelwagentjes werden door een medewerker schoongemaakt, iedereen hield netjes afstand en sommige schappen waren nog steeds (of weer) leger dan normaal of zelf helemaal leeg (helpen eieren opeens tegen Corona of zijn de kippen soms massaal van de leg of zo). 

Zo en zo vermijd ik zoveel mogelijk de contacten met anderen buiten mijn gezin.

Advies, eet elke dag minstens vijf teentjes knoflook. Het helpt geen reet natuurlijk, maar de mensen blijven wèl op afstand. :rofl:

 

Ik weet niet of mijn collega’s daar nu echt zo blij van zullen worden. :joy::rofl:

Reputatie 7
Badge +4

Advies, eet elke dag minstens vijf teentjes knoflook. Het helpt geen reet natuurlijk, maar de mensen blijven wèl op afstand. :rofl:

 

Biologische of chemische oorlogvoering, pfff.

 

Reputatie 7
Badge +3

Tja, whatever it takes.

Zo en zo vermijd ik zoveel mogelijk de contacten met anderen buiten mijn gezin.

Advies, eet elke dag minstens vijf teentjes knoflook. Het helpt geen reet natuurlijk, maar de mensen blijven wèl op afstand. :rofl:

 

Ik denk dat mijn collega’s het me niet in dank afnemen, als ze nog op de trein stappen als ik er af stap. :joy:

Badge +3

Zojuist een AD artikel verschenen...

Hou vol Loes en alle collega’s! :tired_face:

Reputatie 7
Badge +3

Je kan er toch werkelijk niet bij dat er zulke figuren rondlopen. “Gelukkig” is het nog steeds nieuwswaardig en zijn we het dus nog niet gewoon gaan vinden. Dit zijn natuurlijk de stakkers die zonder Corona-crisis ook niet de meest prettige mede-reizigers zullen zijn.

Reputatie 7
Badge +3

Robert, lijkt wel hetzelfde incident als deze https://community.ns.nl/werkzaamheden-en-evenementen-54/corona-ervaringen-sinds-de-maatregelen-64362/index2.html#post443646

Alleen dan uitgebreider artikel.

Reputatie 7
Badge +3

Zo en zo vermijd ik zoveel mogelijk de contacten met anderen buiten mijn gezin.

Advies, eet elke dag minstens vijf teentjes knoflook. Het helpt geen reet natuurlijk, maar de mensen blijven wèl op afstand. :rofl:

 

Ik denk dat mijn collega’s het me niet in dank afnemen, als ze nog op de trein stappen als ik er af stap. :joy:

Als die collega's hetzelfde advies opvolgen hebben ze geen last van jouw knoflookmeur. Misschien moet knoflook gewoon behoren tot de standaard NS benodigdheden in Corona tijd. :grin:

Reputatie 7
Badge +3

Je kan er toch werkelijk niet bij dat er zulke figuren rondlopen. “Gelukkig” is het nog steeds nieuwswaardig en zijn we het dus nog niet gewoon gaan vinden. Dit zijn natuurlijk de stakkers die zonder Corona-crisis ook niet de meest prettige mede-reizigers zullen zijn.

Zo'n zelfde stakker zeker die het “leuk” vond om fikkie te stoken in een IC.

https://www.gelrenieuws.nl/2020/03/intercity-trein-in-brand-gestoken-op-arnhem-centraal.html

Je kan er toch werkelijk niet bij dat er zulke figuren rondlopen. “Gelukkig” is het nog steeds nieuwswaardig en zijn we het dus nog niet gewoon gaan vinden. Dit zijn natuurlijk de stakkers die zonder Corona-crisis ook niet de meest prettige mede-reizigers zullen zijn.

Zo'n zelfde stakker zeker die het “leuk” vond om fikkie te stoken in een IC.

https://www.gelrenieuws.nl/2020/03/intercity-trein-in-brand-gestoken-op-arnhem-centraal.html


Gelukkig is daar al de vermoedelijke dader van gepakt, want wat bezielt je om andere mensen zo in gevaar te brengen.  Want wat had er gebeurt als de trein was gaan rijden en de rook door de trein heen was getrokken waar ook andere passagiers zaten ???

@Momo 

Dat was idd hetzelfde incident en ik ken de collega in kwestie. Ik ga daarom verder op die situatie niet in uit respect voor mijn collega. 

Ik sta versteld van wat ik allemaal om me heen hoor. Ik heb er zelf nog niet veel van gemerkt, maar ik kan me er zo enorm boos om maken. Blijf gewoon van iedereen af, net als ons materieel. Wat een toekomst ga je tegemoet als je door "stoerdoenerij" (absoluut verkeerd gekozen woord hier) een strafblad krijgt, absoluut verdiend, maar je toekomst is naar de haaien.

Vandaag heb ik best rustige treinen gehad, waar men elkaar gelukkig wel respecteerde en afstand hield. Ik heb me mogen laten zien in Limburg en Brabant. 

 

Reputatie 7
Badge +3

Gelukkig is daar al de vermoedelijke dader van gepakt

 

En dan denk je, een irritante puber van een jaar of 17, maar nee hoor ...

Badge +3

Dank voor de update Loes.

Ik zei al (ergens anders, niet openbaar) vrij botweg “In plaats van cel/werkstraf gewoon chemisch castreren dat haantjesgedrag… en (taak)straffen lachen ze om. Laat zulk soort mensen zich vooral niet verspreiden of voortplanten (ter bescherming van ons allen)!”

Had eigenlijk toen het nodige commentaar verwacht maar de bijval was groot “Wat nou chemisch? Gewoon live op TV om 22:00 uitzenden en klaar!”

Barbaarse ideeën natuurlijk, maar een goed pak slaag mag ook hoor!

Hup mijn/onze trein uit, en je fiets gooien we er ergens anders wel uit. mafkees!

Laat hun gedrag niet jullie probleem worden dus. #omdenken

Nog een mooie reactie (deze wél via Twitter, van een willekeurige voetbalsupporter):

Heb regelmatig een late trein en dan zeg ik bij het instappen tegen de conducteur. Bij problemen roep mij maar dan kom ik je helpen.

Reageer