Den Haag - Rotterdam vanaf 14-8


Afstemming NS RET onvoldoende: traject NS dicht en RET rijdt zomerdienst

115 reacties

E-lijn naar Rotterdam van de randstadrail rijdt nu 1x per 15 min. Normale dienst van 1x per 10 zou al veel schelen voor vervangend vervoer gesloten NS traject.
Reputatie 7
Badge +3
2 metro's per uur gaat het probleem natuurlijk ook niet oplossen.
Reputatie 7
Hallo Ramses en welkom op het NS Serviceforum.

Vooralsnog kan ik weinig zeggen over de drukte die verwacht wordt. Het is een ontzettend druk traject, maar het is ook zomervakantie wat de drukte wellicht zal beperken. Daarnaast is de verbinding van Rotterdam Centraal naar Gouda, om vervolgens van Gouda naar Den Haag te reizen nog intact. Deze verbinding scheelt ook nog eens 10 minuten in de reistijd. Het zal afwachten worden, het zal afhankelijk zijn van de materieelinzet op dit traject en de buscapaciteit tussen Den Haag en Rotterdam Centraal.
Reputatie 5
2 metro's per uur gaat het probleem natuurlijk ook niet oplossen.
2 ?
Uit m'n hoofd is elke 10 minuten toch 6 metro's per uur ... :? En 2 extra gaan echt schelen, ik pak 'm regelmatig als er weer 's een storing is. Metro zit wel vol, maar iedereen kan mee (want ik ben niet enige die uitwijkt).

Overigens, is metro een optie voor mensen met een normaal NS abonnement ??
Ik heb een business kaart en kan ipv trein de metro pakken, maar mensen met traject-kaarten niet, vermoed ik ...
Reputatie 5

Vooralsnog kan ik weinig zeggen over de drukte die verwacht wordt. Het is een ontzettend druk traject, maar het is ook zomervakantie wat de drukte wellicht zal beperken.

Ik reis dat traject elke dag en ook nu is het druk in de spits. We hadden even extra lange sprinters (ivm werkzaamheden Moerdijk) en dat scheelde, maar dat houdt nu weer op.

Daarnaast is de verbinding van Rotterdam Centraal naar Gouda, om vervolgens van Gouda naar Den Haag te reizen nog intact.

Heb ik wel 's gedaan bij storingen, maar die treinen zitten al vol met vaste reizigers en daar komen dan eens al die omrijders bij ... wordt daar extra materieel ingezet ??

Deze verbinding scheelt ook nog eens 10 minuten in de reistijd.

Vergeleken met wat ? De normale verbinding ?
Reputatie 7
Deze verbinding is sneller vergeleken met de berekende bustijd die in de planner wordt aangegeven. Of deze accuraat is, laat ik in het midden.
Qua drukte kan ik onmogelijk voorspellingen doen, maar gepaard met mijn verzoek tot woordvoering, heb ik gevraagd of er extra capaciteit is voor deze verbinding. Extra inzet kan ik nog niet toezeggen.
Reputatie 3
Gaan jullie je reisplanner ook nog eens nakijken? Zo kun je op maandag alleen om 5u s ochtends van Den Haag HS naar Delft Zuid...
Reputatie 6
Badge
De zomervakantie maakt het er absoluut niet rustig op, dit zijn 2 grote steden die heel veel toeristen trekken. De regio heeft zo'n 2 miljoen inwoners waarvan er tienduizenden graag op stap willen in de zomer. Dat vraagt juist om extra materieel.

Bovendien neemt het aantal reizigers ook nog eens toe door de actiekaartjes. Of het rustiger is dan normaal valt nog te bezien, ik heb er in ieder geval niks van gemerkt. En Metro's? Juist drukker dan normaal door lage frequentie.
Reputatie 6
Badge +1
Om een paar opmerkingen te plaatsen:
- Ik verwacht veel klachten van reizigers dat de metro Rotterdam-Den Haag niet gratis zal zijn voor mensen met een NS-abonnement.
- Hopelijk zijn er genoeg bussen om alle reizigers te vervoeren. Bij de huidige werkzaamheden in Eindhoven ging dat niet helemaal goed.
- De IC Direct zal ook wel lekker druk worden, want van Rotterdam naar Leiden en verder stuurt de planner iedereen met die trein.
De alternatieven zijn snelbus, trein via Gouda of metro. Metro is verreweg de snelste, maar dus nu met lagere frequentie en voor NS abonnement houders niet gratis.
Mooie uitdaging om daar een oplossing voor te creëren. Het moet technisch mogelijk zijn met de ov kaart en in overleg tussen vervoerders NS en RET af te stemmen.
Badge +3
Las zelfs dat reizigers Den Haag - Rotterdam zelfs via Schiphol gestuurd worden, en dan met de ICD (toeslagvrij) naar Rotterdam? Vreemd, want Leiden - Schiphol ligt er ook uit, toch?
Reputatie 5
De alternatieven zijn snelbus, trein via Gouda of metro.
Ik heb nog een alternatief : thuis werken. Ik ga niet eens proberen om te reizen, ben normaal al meer dan een uur onderweg.
Maar helaas niet voor iedereen mogelijk.
Reputatie 7
Badge +3
Las zelfs dat reizigers Den Haag - Rotterdam zelfs via Schiphol gestuurd worden, en dan met de ICD (toeslagvrij) naar Rotterdam? Vreemd, want Leiden - Schiphol ligt er ook uit, toch?

Komend weekend rijden er geen Intercity's tussen Leiden en Schiphol, wel sprinters.
Maar tijdens de werkzaamheden Den Haag - Rotterdam (14 - 20 augustus) kan er gewoon tussen Leiden en Schiphol gereisd worden.
Reputatie 7
Badge +3
Ik heb nog een alternatief : thuis werken. Ik ga niet eens proberen om te reizen, ben normaal al meer dan een uur onderweg.
Maar helaas niet voor iedereen mogelijk.


Thuiswerken is voor mij wel mogelijk maar vind ik niet echt handig, zeker niet voor een hele week.
Ik kan in ieder geval al 2 dagen met iemand die bij mij in de wijk woont mee rijden.
Verder ga ik 's middags denk ik maar gewoon een half uur of 3 kwartier eerder weg van werk. Ik heb een tijdje geleden vanwege een nieuw systeem op werk thuis extra uren gemaakt in de avond en weekends die ik niet heb laten uitbetalen, kan ik nu wat compenseren. En vanwege de vakantieperiode is het nu ook niet echt druk.
Ik heb nog overwogen om vanaf Den Haag Laan van NOI of Centraal te gaan fietsen, maar daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in hoewel het wel sneller is.
Reputatie 6
Badge +1
Het moet technisch mogelijk zijn met de ov kaart en in overleg tussen vervoerders NS en RET af te stemmen.
Technisch kan er heel veel. Maar het mág niet van de ACM. Dus het gaat ook niet gebeuren.
Reputatie 6
Badge
Voor 3 euro 1 uur lang met Tram, Metro en Bus (niet te koop bij Metrostations). Voor 3,50 2 uur lang (in alle voertuigen) en voor 7,50 de hele dag (ook alle voertuigen). Voor 65 plussers 3,75 voor de hele dag.

Voor het geval iemand met RET wil omreizen, misschien wel handige info.
Reputatie 7
Badge +3
Op https://www.omroepwest.nl/nieuws/3501508/Volgende-week-veel-minder-treinen-op-station-Hollands-Spoor:

De Rotterdamse vervoerder RET - verantwoordelijk voor de RandstadRail naar Rotterdam - laat in een reactie weten volgende week geen grote drukte te verwachten. 'Tijdens de vakantie is het OV rustiger en daarom verwachten we dat we de extra reizigers aankunnen met de huidige metro's. Zo niet, dan hebben we extra metro's klaar staan.'
Reputatie 7
Badge +3
Het moet technisch mogelijk zijn met de ov kaart en in overleg tussen vervoerders NS en RET af te stemmen.
Technisch kan er heel veel. Maar het mág niet van de ACM. Dus het gaat ook niet gebeuren.

Volgens de voorwaarden van de concessie MOET NS afspraken met regionale vervoerders.

Het lijkt er niet op dat NS erg veel heeft bijgeleerd sinds een vorige discussie 4 maanden geleden.

https://forum.ns.nl/werkzaamheden-en-evenementen-54/alternatief-tijdens-werkzaamheden-33940

Ik heb toen het volgende geciteerd uit de Vervoersconcessie van NS en daar wat commentaar bij geschreven. Wanneer je GVB vervangt door RET kan de tekst één op één gebruikt worden.

"Artikel 41: Vervangend vervoer bij ontregelingen
Ook in verstoorde situaties is NS eraan gehouden de reizigers zoveel en zo goed als mogelijk te vervoeren. Op met name de grote knooppunten kunnen er alternatieven bestaan die worden aangeboden door andere vervoerders. NS maakt afspraken met deze vervoerders."
NS heeft dus niets te kiezen maar is verplicht om afspraken te maken.

Verder druist de in dit topic besproken regeling in tegen het principe van DubbelOpstapTarief wanneer een stukje van de reis met de metro apart afgerekend moet worden. Er is door de Tweede Kamer geregeld dat dit in de spoorvervoerketen niet meer mag voorkomen. NS mag dan niet opeens vanwege werkzaamheden aan het spoor de reizigers weer opzadelen met een ander DubbelOpstapTarief, in dit geval van NS en GVB. Dat is geen handelen in de geest van de wet."

Ik vind het teleurstellend dat de consumentenorganisaties niet veel beter opletten of NS wel werkt volgens de concessievoorwaarden. Ook de toezichthouders mogen wel eens wat beter gaan controleren. Naar aanleiding van de vorige discussie heb ik een klacht neergelegd bij het OV-loket. Daar heb ik ook nog steeds geen afdoende antwoord van gekregen. Het lijkt wel of iedereen om de hete brij heendraait en NS niet op de vingers wil tikken.
Reputatie 7
Badge +3

Volgens de voorwaarden van de concessie MOET NS afspraken met regionale vervoerders.

De bekende denkfout: jij denkt nog steeds dat NS de baas is over alle trein/tram/metro/bus vervoer in heel Nederland.

De rijksoverheid kan dat wel in de voorwaarden van de NS-concessie zetten, maar daar hebben die andere vervoerders weinig mee te schaften. Die hebben eigen concessies bij hun regionale overheden en als ze geen zin hebben in afspraken met NS komen die er dus ook niet. Het is gewoon een onzinnige eis in de NS-concessie omdat die voorwaarden probeert op te leggen aan partijen waar noch de rijksoverheid noch NS iets over te zeggen hebben.

In dit geval is het simpel. De RET kan vanwege de vakanties gewoon geen extra capaciteit inzetten en zal er dus niet over piekeren om afspraken te maken omdat ze sowieso niet zitten te wachten op extra NS-reizigers in hun metro's. Daarnaast is er gewoon een alternatief door om te reizen via Rotterdam-Gouda-Den Haag.

Een ander voorbeeld dat je hier vaak voorbij ziet komen: bij verstoringen op Eindhoven-Venlo/Roermond mag je ook niet zonder bijbetalen met Arriva reizen. Arriva wil daar geen afspraken over maken omdat ze onvoldoende capactiteit hebben om dat extra vervoer op te kunnen vangen.
Reputatie 7
Badge +3
Omreizen via Gouda is natuurlijk nauwelijks een alternatief. Van Den Haag HS naar Rotterdam Centraal is de reistijd normaal gesproken een minuut of 20. Met omreizen is het meer dan een uur.
Reputatie 5
[...] De RET kan vanwege de vakanties gewoon geen extra capaciteit inzetten en zal er dus niet over piekeren om afspraken te maken omdat ze sowieso niet zitten te wachten op extra NS-reizigers in hun metro's. [...]
Er is geen aparte categorie "NS-reizigers". Er zijn mensen die van Den Haag naar Rotterdam willen. Dat vervoerbedrijven gedwongen worden om tegen minimale kosten aan hun concessieverplichting te voldoen - op straffe van verlies bij de volgende aanbesteding - is een perverse prikkel die niet past in het randstedelijke vervoer. Regionale aanbesteding en privatisering heeft - vanuit het oogpunt van de reiziger - veel opgeleverd, maar al dat opknippen binnen een logisch samenhangend vervoersgebied is contraproductief.
Reputatie 7
Badge +3

Er is geen aparte categorie "NS-reizigers". Er zijn mensen die van Den Haag naar Rotterdam willen. Dat vervoerbedrijven gedwongen worden om tegen minimale kosten aan hun concessieverplichting te voldoen - op straffe van verlies bij de volgende aanbesteding - is een perverse prikkel die niet past in het randstedelijke vervoer. Regionale aanbesteding en privatisering heeft - vanuit het oogpunt van de reiziger - veel opgeleverd, maar al dat opknippen binnen een logisch samenhangend vervoersgebied is contraproductief.

Leuk verhaal, maar als de RET de capaciteit niet heeft houdt het gewoon op. Dat heeft niets met aanbesteding of privatisering te doen.
Reputatie 7
Badge +3
Omreizen via Gouda is natuurlijk nauwelijks een alternatief. Van Den Haag HS naar Rotterdam Centraal is de reistijd normaal gesproken een minuut of 20. Met omreizen is het meer dan een uur.
De rijtijd via Gouda is 50 minuten, dat betekent dus een halfuur vertraging. Dat is niets bijzonders, bij alle werkzaamheden is er een vertraging door vervangend vervoer van minimaal een halfuur. Dat was afgelopen weken ook bij Groningen, bij de Moerdijkbrug, bij Eindhoven en bij Zutphen.
Reputatie 5
Leuk verhaal, maar als de RET de capaciteit niet heeft houdt het gewoon op. Dat heeft niets met aanbesteding of privatisering te doen.
Zeker wel. De RET heeft geen behoefte aan extra (loon)kosten die NS niet vergoedt (eigenlijk indirect ProRail, want die betaalt alternatief vervoer bij spooronderhoud). Vanuit het oogpunt van de RET begrijpelijk, want die wordt daar financieel op afgerekend, niet op de vertraging van reizigers elders in het vervoersysteem. Maar juist de nieuwe directeur van de RET pleit voor een ruimere blik.

Ik vind het trouwens vreemd dat (regionale) concessieverleners kennelijk gemakkelijk akkoord gaan met minimale dienstverlening. Zo rijden op Alphen-Gouda en Almelo-Hardenberg regelmatig geen of minder treinen, omdat er geen reservematerieel is. En zet NS bij verstoringen geen of weinig bussen in omdat die moeilijk te krijgen zijn overdag/in de spits/'s-avonds/zondag/in de vakantie (doorhalen van niet verlangd wordt). Per saldo natuurlijk gewoon een kostenkwestie.
Reputatie 7
Badge +3
Omreizen via Gouda is natuurlijk nauwelijks een alternatief. Van Den Haag HS naar Rotterdam Centraal is de reistijd normaal gesproken een minuut of 20. Met omreizen is het meer dan een uur.
De rijtijd via Gouda is 50 minuten, dat betekent dus een halfuur vertraging. Dat is niets bijzonders, bij alle werkzaamheden is er een vertraging door vervangend vervoer van minimaal een halfuur. Dat was afgelopen weken ook bij Groningen, bij de Moerdijkbrug, bij Eindhoven en bij Zutphen.


Beter lezen. Ik had het over Den Haag HS - Rotterdam Centraal.

Reageer