beantwoord

Vraag over vervangend vervoer


Waarom worden met honden niet voorzien van vervangend vervoer ipv 16 dagen ze uit te sluiten van reizen omdat jullie werkzaamheden hebben dat terwijl er al betaald moet worden voor ze en nu halve wegen de reis geweerd worden.
icon

Beste antwoord door Anonymous 27 June 2018, 17:52

Bekijk origineel

39 reacties

Reputatie 7
Normaal gezien mogen honden gewoon mee in het alternatieve vervoer. Ik heb nog nooit gezien dat ze geweigerd werden..
Reputatie 7
Badge +3
Sterker nog, het is abnormaal wanneer een chauffeur van een treinvervangende bus een hond weigert. Meteen de naam van de busvervoerder en zo mogelijk die van de chauffeur noteren en een klacht indienen bij NS.
Reputatie 4
Hoi Jeannier en welkom bij onze community!

Hier is eerder ook al een topic over geweest. De chauffeur is volgens de algemene voorwaarden verplicht je hond mee te nemen wanneer je een dagkaart voor hem/haar hebt gekocht.

EDIT: Ik moet hier op terugkomen, ik lees net bij de veelgestelde vragen over de Dagkaart hond "Mag een hond mee in een bus die wordt ingezet tijdens werkzaamheden?
Vanwege veiligheidsredenen is het meenemen van honden in touringcarbussen in principe niet toestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor geleidehonden.".
Dan worden er dus heel tegenstrijdige antwoorden gegeven door na helaas want via andere kanalen krijgen vrienden van mij te horen dat het niet gaat nu zit ik in twijfel of ik de oversteek durf te maken met de hond of 2 weken me andere dieren en hond niet te zien en niet trainen met ze want als ik in t harde sta sta ik mooi aan de verkeerde kant en moet terug ivm verplichtingen
Reputatie 7
Badge +4
Het mag gewoon niet. Het is sowieso een slecht idee. Veel mensen zijn bang voor honden, onderschat dat niet, honden zijn verschillend afgericht, het is voor uw beestje een stressvolle situatie in een vaak overvolle bus en voor u mogelijk lastig te handlen. Ik zou het mijn hond, maar vooral ook mijn medepassagiers niet aandoen - het is natuurlijk ook domweg niet toegestaan. De chauffeur moet u niet alleen weigeren, hij behoort het ook te doen. En dan vind ik honden meestal nog leuk....
Vreemd dat er dan eerst wordt gezegd dat de hond mee mag volgens de AVR. Is die pas geleden aangepast ?

HC Loes had er toen ook nooit van gehoord dat honden werden geweigerd.
Reputatie 4
MvanGelder Ik heb het uit de volgende bron.
Maar dan zitten ze in Friesland en Groningen 16 dagen mooi vast als je dieren heb die mee moeten dat is slecht geregeld door ns dan
MvanGelder Ik heb het uit de volgende bron.


Ja ik ook, die bron zegt toch duidelijk dat het mag. Nu is het opeens verboden, zonder dat iemand er van weet blijkbaar.

Is dat dan een recente wijziging ?

Slidestops geeft ook aan dat het mag.
Reputatie 7
Badge +4
De hond in een tas of mandje mag natuurlijk wel, mogelijk zit daar verwarring maar daarvoor heb je in de trein ook geen kaartje nodig. Het wordt gezien als handbagage. Het is dan nu maar aan NS.
Er is weinig verwarring, een aantal maanden mocht het wel onbeperkt, nu niet meer.

Dat kan best veranderd zijn maar niemand lijkt op de hoogte.
In mijn opinie moet NS op treintrajecten met werkzaamheden waar je niet omheen kunt reizen (bijvoorbeeld Meppel - Zwolle) gewoon vervangend vervoer regelen waar honden, fietsen, rolstoelen, kinderwagens, sportartikelen en andere handbagage tot 85 cm per zijde veilig mee kan.
Zeker als de buitendienststelling langere tijd gaat duren.

Ik ben wel benieuwd naar de mening van de Partij voor de Dieren inzake dit NS 馃悤 beleid 馃
Badge +3
Als ik zo het zo her en der lees en hoor is het pure willekeur of de chauffeur van een treinvervangende bus honden (maar ook fietsen plat in het bagageruim) toestaat of niet.

Ik kan het offici毛le standpunt voor je navragen (wij doen ook TVV) maar een collega van me zei laatst het volgende:

De bus (touringcar) die ik nu heb is al bijna wegenbelastingvrij, en er ligt geen tapijt maar linoleum op de vloer dus ik vind het prima. Als ik een splinternieuwe bus heb met tapijt gaat het niet gebeuren, en al helemaal niet als het regent. En er mag ook niet gegeten worden. Drinken mag wel, maar op bijv. koffie of milkshakes m贸et een dekseltje zitten...

Iets soortgelijks staat ook in de algemene voorwaarden voor taxivervoer, en zijn onderdeel van het examen.

Voor mensen met (grotere) honden zal er wellicht de mogelijkheid zijn om een ander voertuig te regelen zoals een rolstoelbus waar genoeg ruimte is omdat zitplaatsen eenvoudig vrij gemaakt kunnen worden door de stoelen helemaal weg te klappen en er dus 4 rolstoelen 贸f 8 (of meer) personen in passen, maar of dit vanuit NS opgeroepen mag worden weet ik niet. Zelfde voor fietsen (waarvoor tenslotte betaald is)...

Passende oplossingen zijn er altijd, als de gebaande weg niet gevolgd kan worden :P

is het pure willekeur
Dat is wel mijn ervaring met bijna een jaar iedere avond TVV. Bepaalde onderaannemers zijn makkelijker, SouthWest komt ineens met een ex-lijndienst aanzetten en die heeft geen plek voor een fiets, et cetera. Juist die inconsistentie maakt het er niet duidelijker op.
Bij incidenteel TVV door een verstoring is het eerste zaak om te regelen dat de passagiers vervoert worden en dan vallen er spaanders op de andere vlakken zoals fietsen en honden e.d.. Bagage van normale proporties moet natuurlijk gewoon met elke bus mee kunnen bij TVV. Fietsen zouden in een aanhanger kunnen welke bv achter 1 bus per uur wordt gehangen, honden is natuurlijk wat lastiger omdat niet iedere vervoerder welke rijdt voor het TTV een hond in zijn/haar voertuig wil toelaten maar dit zou van te voren duidelijk moeten zijn dan.

Maar bij grote werkzaamheden zoals hier in Zwolle mag de inspanning om ook voor fietsen en honden wat geregeld te krijgen natuurlijk wel aandacht krijgen. En dan zal niet elke bus deze mogelijkheid hoeven te hebben maar toch wel geregeld een bus met deze extra mogelijkheden en dat kan dan duidelijk aangegeven worden in een tijdschema.

Voor minder validen met rolstoel of andere hulpmiddelen weke niet in een bus mee kunnen is er volgens mij een regeling dat ze contact opnemen met reisassistentie en dat er dan op maat vervoer wordt geregeld.

@Sivan NS , zou je kunnen proberen of iemand van deze afdeling eens zijn bijdrage kan doen hier en misschien geeft dat een ander beeld of kan deze persoon hier juist mee aan de slag voor een volgend TTV vanwege werkzaamheden. Dat geeft in ieder geval kortere lijntjes.
Ik heb Sivan op de hoogte gebracht van jouw verzoek, JBa. Ze pakt het op en zal jou hier op de hoogte houden.
Reputatie 7
Badge +4
Eerlijk gezegd denk ik net al Robert dat er inderdaad in de praktijk willekeur zal zijn, want de meeste chauffeurs worden incidenteel ingehuurd en zullen naar eigen inzicht handelen. Je kunt ook haast niet anders verwachten. Het is natuurlijk wel zo dat het project Zwolle twee weken met drie weekenden duurt en dan is er wellicht wel een voortschrijdend inzicht dat groeit naarmate ze langer rijden.

Een hond in de bus is geen diervriendelijk vervoer, dus ik neem aan dat de Partij van de Dieren tegen is. 😉
Ik heb Sivan op de hoogte gebracht van jouw verzoek, JBa. Ze pakt het op en zal jou hier op de hoogte houden
.

Maar wat is de regel nu ? Een paar maanden geleden mocht het wel en nu mag het opeens niet.
Het is wat verwarrend.
Vervelend dat er zoveel verwarring over dit onderwerp is. Ik zal hier morgen even naar kijken. We komen erop terug. Excuses!

Update 28-6: ik ben op zoek naar de juiste personen hiervoor. Die vraag is nu uitgezet.
Ik heb inmiddels contact gehad met mijn collega's die over vervangend vervoer gaan.

Voor zowel honden als fietsen geldt dat het niet is toegestaan deze mee te nemen in vervangend vervoer. Dit geldt ook voor vouwfietsen. Dit heeft te maken met de fysieke beperkingen die dit vervoer met zich meebrengt (er is minder ruimte en er is een verhoogde kans op schade), de tijd waarop het vervoer moet rijden (door extra bagage zal de chauffeur ook langer onderweg zijn) en je hebt als bedrijf te maken met verschillende partners, dus ook consistentie is een lastig punt. Het is simpelweg niet altijd haalbaar fietsen en/of honden toe te laten.

Natuurlijk is het zo dat een buschauffeur altijd een uitzondering kan maken, maar hierover doen wij geen uitspraak. We raden je dan ook aan hier niet van uit te gaan.

We zijn nu naar de algemene- en productvoorwaarden aan het kijken om te zien of en zo ja waar er iets aangepast moet worden. Excuses voor eventuele onduidelijkheid.
Reputatie 7
Badge +4
Ik schreef het al in reactie 5, en mooi dat je het vanuit NS bevestigt voor de ongelovigen 😉 Dan is er duidelijkheid. Ik kan me de verwarring overigens goed voorstellen.

Het is wel zo dat er ook bij de chauffeurs veel onduidelijkheid over is, vooral omdat het meestal ingehuurde bestuurders van touringcarbedrijven zijn. Ze zijn echt niet op de hoogte en mogelijk is het een aandachtspunt de komende weken in 't Harde en alle andere plaatsen rond Zwolle. Theorie en praktijk sluiten niet aan.

Even als aanvulling, los van de hond:

Wellicht is het goed dat ook de regels met betrekking tot het al dan niet uit- en inchecken en hoe dit in zijn werk gaat kort voor aankomst even worden gememoreerd. Vergissingen zijn snel gemaakt en het kan allemaal wel hersteld, maar het geeft veel gedoe.
Het is wel zo dat er ook bij de chauffeurs veel onduidelijkheid over is, vooral omdat het meestal ingehuurde bestuurders van touringcarbedrijven zijn. Ze zijn echt niet op de hoogte en mogelijk is het een aandachtspunt de komende weken in 't Harde en alle andere plaatsen rond Zwolle. Theorie en praktijk sluiten niet aan. Wellicht is het goed dat ook de regels met betrekking tot het al dan niet uit- en inchecken en hoe dit in zijn werk gaat kort voor aankomst even worden gememoreerd. Vergissingen zijn snel gemaakt en het kan allemaal wel hersteld, maar het geeft veel gedoe.

Goed dat je dit benoemt, Thom. Ga ik teruggeven aan de collega's die ik heb gesproken. Dank!
Ik blijf het vreemd vinden dat niemand (behalve Thom) hier iets van wist, zelfs Slidestops niet.

Is dit dan een recente wijziging ?
Nee, dit is altijd al zo geweest. Maar volgens mij zijn de algemene voorwaarden niet duidelijk genoeg op dit onderwerp, en daarom gaat men er alsnog even goed naar kijken.
Reputatie 5
Echt blij kan je hier niet van worden.... Alsof je met een grote stationwagon onderweg bent en bij pech een fiat 500 als vervangend vervoer krijgt aangeboden.
Maar wat gebeurt er als ik bij avond met fiets of hond onderweg ben en door een storing ergens blijf steken. Mag of moet ik dan maar op een bankje gaan liggen tot de volgende dag er weer een trein gaat rijden? Oja het is na 04:00 dus u moet nieuwe kaartjes kopen.....
Of komt er dan wel een busje om mij met fiets of hond thuis te brengen?

Reageer