Werkzaamheden op en rond Utrecht Centraal


Laatst bijgewerkt: 20 april 2016

Op Utrecht Centraal, hét spoorhart van Nederland, vindt een enorme vernieuwing plaats. Het aantal reizigers -nu zo'n 265.000 per dag- neemt tot 2030 toe tot zo’n 360.000 per dag. Om die groei mogelijk te maken werkt ProRail aan een grootschalige vernieuwing van het station en het spoor. Meer daarover vind je op ns.nl/treinverkeerutrecht. Voor vragen over deze werkzaamheden en welke effecten deze kunnen hebben op jouw reis, kun je terecht op dit forum. Hou er rekening mee dat precieze details en reisadviezen pas 10 dagen voor aanvang bekend zijn.

Planning werkzaamheden in 2016


Za 14 t/m ma 16 mei (Pinksteren)
Do 26 t/m zo 29 mei
Za 9 t/m zo 17 juli
Woe 17 t/m zo 21 augustus
Za 15 t/m zo 23 oktober

Plan je reis


In de NS Reisplanner op ns.nl of Reisplanner Xtra app zie je vanaf 10 dagen voor reisdatum wat deze werkzaamheden voor jouw reis betekenen. Kijk kort voor vertrek nogmaals voor het meest actuele reisadvies.

162 reacties

Reputatie 3
Het word inderdaad echt al mooi Sivan
Leuk om te horen, Thijs! Heb je eventueel nog tips of feedback?
Tegenwoordig is informatie over werkzaamheden gelukkig vaak al iets meer dan 10 dagen van tevoren te vinden op deze pagina.
Ik zal niet beweren dat Sivan de werkzaamheden van 17 augustus niet op tijd heeft aangekondigd, integendeel. Toch heb ik wel een opmerking.Als ik op site ns zoek op geplande werkzaamheden en kies voor 17 augustus, zie ik deze bij Utrecht niet terug.
Het lukt me nu niet een afbeelding van de pagina bij te voegen (something went wrong), maar laat ik nu net vlak voor de melding van Sivan een reis met vertrek op 17-8 naar Parijs hebben voorbereid, hotel besproken, afspraken met mensen in Parijs gemaakt, en laat ik nou net voor ik dit allemaal regelde de pagina Geplande werkzaamheden hebben bekeken en daar niets over Utrecht hebben gelezen, waardoor ik dacht dat reizen over Utrecht mogelijk was. Ik kan natuurlijk van Arnhem via Breda naar Rotterdam gaan dus ook hier is wel een oplossing voor. Maar hoe dan ook, als ik op de pagina geplande werkzaamheden wel over 17 augustus Utrecht had gelezen, dan had ik vast nog geprobeerd een week eerder te gaan. Intussen is de vraag: waarom staan de werkzaamheden ook vandaag nog niet op de pagina geplande werkzaamheden vermeld? Ik heb wel gezien dat er nu een aparte pagina over Utrecht is, maar is het niet handig om ze zsm ook op die pagina te vermelden?
Hoi bdh. Terecht punt. Ik heb het even voor je nagevraagd.

De communicatie rondom werkzaamheden wordt 2 weken vooraf geleverd via de geplande werkzaamheden op NS.nl. Op dat tijdstip is de laatste stand van de dienstregeling door de afdeling Logistiek verwerkt (op een enkele handeling daargelaten) en geleverd aan de diverse planners. De grote buitendienststellingen worden eerder gemeld op de site (http://www.ns.nl/reisinformatie/grote-werkzaamheden). Dit zijn algemene teksten met niet specifieke logistiek genoemde wijzigingen. Van deze grote buitendienststellingen worden 8 weken vooraf naar de planner signaleringen afgegeven met een algemene tekst dat er werkzaamheden zijn gepland op dat traject, maar dat de dienstregeling niet of nog niet volledig is verwerkt. Hopelijk verduidelijkt dit het antwoord waarom een reisadvies in augustus nog niet compleet is.
Hallo Sivan, voor mij was vooral misleidend dat de werkzaamheden rond Wierden wel al genoemd staan als je op 17 augustus kijkt. Dan vraag ik me af waarom die wel en die bij Utrecht niet? Maar dat zal mogelijk te maken hebben met het feit dat rond Utrecht nog niet exact bekend is wat er precies in de treinenloop verandert?
Rondom Wierden is al lang bekend dat deze werkzaamheden bijna het gehele jaar in de avonduren van de dienstregeling gelden. De werkzaamheden rondom Utrecht zijn veel complexer en ingrijpender voor het gehele land. Ruwweg is deze dienstregeling 3 weken vooraf bekend en een latere stand is 10 dagen voor aanvang reis in de planner zichtbaar.
Ik zie bovenaan dit topic staan dat er bekend is dat er op
Za 14 t/m ma 16 mei (Pinksteren)
Do 26 t/m zo 29 mei
Za 9 t/m zo 17 juli
Woe 17 t/m zo 21 augustus
Za 15 t/m zo 23 oktober
werkzaamheden rond Utrecht Centraal zijn. Dat die data nog niet bekend zouden zijn, kan dus niet de reden zijn dat ze nog niet op de pagina werkzaamheden staan zonder nadere details. Ter vergelijking: Voor de werkzaamheden op 7 en 8 mei staat daar

Wanneer


zaterdag 7 en zondag 8 mei

Oorzaak


door de verbouwing van een station

Advies


Er wordt nog gewerkt aan de juiste informatie

op deze datum zijn rond Utrecht Centraal werkzaamheden gepland, deze zijn in dit reisadvies niet of nog niet volledig verwerkt
plan uw reis vanaf 10 dagen van tevoren opnieuw voor een aangepast reisadvies

Extra reistijd


een kwartier tot een half uur


Voor de latere werkzaamheden rond Utrecht Centraal zou nu alvast hetzelfde vermeld kunnen worden. (Eventueel met onder "Extra reistijd" "Nog onbekend.") Dan weten mensen die bijvoorbeeld tussen 17 t/m zo 21 augustus een vakantie boeken ten minste dat ze beter niet kunnen rekenen op de vroegste trein langs Utrecht Centraal naar Schiphol Airport. Kleine moeite, groot plezier.
Reputatie 1
Wanneer word er op http://www.ns.nl/reisinformatie/grote-werkzaamheden/werkzaamheden-op-en-rond-utrecht-centraal.html eigenlijk informatie geplaatst over de werkzaamheden van 2 t/m 8 mei 2016?
Dit zou aanstaande woensdag moeten zijn, Wouter. Excuses voor de late reactie.
De werkzaamheden van 2-8 mei en 14-16 mei staan inmiddels ook op de site: www.ns.nl/reisinformatie/grote-werkzaamheden/werkzaamheden-op-en-rond-utrecht-centraal.html.
Reputatie 1
En de werkzaamheden die gepland staan voor het laatste weekend van mei staan nu ook op de site ns.nl/treinverkeerutrecht. Groetjes Trix
Dank Trix!
Reputatie 4
Is al bekend welke van de Intercity's er wel rijdt tussen Den Haag C en Utrecht C? Er rijden normaal namelijk 3 treinseries, de 2000, de 1700 en de 11700 tussen beide steden.
Reputatie 1
Is al bekend welke van de Intercity's er wel rijdt tussen Den Haag C en Utrecht C? Er rijden normaal namelijk 3 treinseries, de 2000, de 1700 en de 11700 tussen beide steden.
Over welke periode gaat het? Ongeacht welke periode het is vermoed ik dat ze de 2000 opheffen tussen Utrecht C. en Den Haag C. Deze treinserie is namelijk een aanvulling op de (1)1700 die na Utrecht C. nog doorrijdt naar Amersfoort e.v.
Reputatie 4
Het gaat mij om de werkzaamheden in de week van 2 tot en met 6 mei. Als de 2000 geschrapt wordt ga ik met de auto die dagen pendelend van Tiel naar Geldermalsen. Geen zin in sluitseinaansluitingen in Utrecht 😞
Excuses voor de late reactie, Waldo!

Tussen Den Haag Centraal–Utrecht Centraal rijden twee in plaats van vier Intercity's per uur:
1700 en 11700 rijdt niet tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal.
2000 IC rijdt door tot einde reizigersdienst
Reputatie 7
Badge +3
Zou er ooit nog een eind komen aan het drama met die werkzaamheden bij Utrecht, Amsterdam en Schiphol? Volgend jaar wil ProRail station Schiphol weer gaan verbouwen Zucht.
Reputatie 4
Het probleem is dat ProRail veel te veel budget heeft en dus voortdurend projecten verzint waar ze die berg geld aan kunnen uitgeven.
Reputatie 4
Excuses voor de late reactie, Waldo!

Tussen Den Haag Centraal–Utrecht Centraal rijden twee in plaats van vier Intercity's per uur:
1700 en 11700 rijdt niet tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal.
2000 IC rijdt door tot einde reizigersdienst


Dank je Sivan voor de verheldering. Dat is gunstig voor mij 🙂 Hopelijk wordt er dan met meer composities van dubbele stellen gereden.
Goed om te horen, Waldo! Hopelijk voor een boel anderen ook 🙂.
Reputatie 4
Ongetwijfeld zullen een hoop anderen baat hebben bij het instandhouden van de 2000. Alleen de reizigers uit Amersfoort Schothorst en de richting Enschede verliezen hun rechtstreekse trein en zijn mogelijk een kwartier langer onderweg.
Reputatie 1
In de openingspost lees ik dat er van 2/5 - 8/5 bussen i.p.v. treinen rijden tussen Woerden en Utrecht. Ik dacht eerlijk gezegt dat er op genoemde data alleen minder treinen Breukelen - Veenendaal zouden rijden.
Ik heb het even nagekeken en zie inderdaad dat er gewoon treinen rijden op dit traject, behalve op zondag 8 mei tot 12 uur. Zie hier alle info over deze werkzaamheden. Ik zal de post aanpassen, bedankt voor je oplettendheid.
Reputatie 1
Bedankt dat het is aangepast! Ik zag alleen dat de openingspost überhaupt niet helemaal overeenkomt met deze pagina: http://www.ns.nl/reisinformatie/grote-werkzaamheden/werkzaamheden-op-en-rond-utrecht-centraal.html Veel van de trajecten waar in de openingspost staat dat er van 2 tot 8 mei geen treinen maar bussen rijden is dit alleen in het weekend van 7 en 8 mei het geval.

Reageer