beantwoord

Daluren beginnen pas 35 minuten na eerdere reis?!

  • 25 May 2023
  • 4 reacties
  • 407 Bekeken

  • Op het juiste spoor
  • 0 reacties

Om een praktische reden heeft NS een 35 minutenregel ingesteld voor reisonderbreking. De NS rekent het zo dat een nieuwe incheck binnen de eerste 35 minuten geld als dezelfde reis, in de meeste gevallen is dit voordelig, maar als de spits overgaat in de dal uren kan dat soms nadelig werken. Als je in de spits vertrekt op vol tarief en verder reist in daltarief binnen 35 minuten wordt dus vol tarief gerekend op dalurenkaarten. Dat zou niet moeten lijkt me. Uitkijken dus als je gedwongen bent om voor de daluren te vertrekken maar wel grotendeels in daluren reist!

icon

Beste antwoord door mrfreeze 25 May 2023, 09:20

Bekijk origineel

4 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Hoi Lo56,

Dit is al jaren zo en precies zoals het hoort te werken.

https://nieuws.ns.nl/van-rit-van-reis/

https://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/veelgestelde-vragen-rit-naar-reis.html

Badge +3

Het kan ook voordelig werken bij een overgang van spitsuren naar daluren, door het tariefsysteem dat NS hanteert. Iemand die bijvoorbeeld Rotterdam-Groningen geheel tegen vol tarief reist, betaalt 29,40 euro. Iemand die Rotterdam-Zwolle tegen vol tarief reist en vervolgens Zwolle-Groningen tegen daltarief, betaalt in totaal 24,80 + 12,42 = 37,22 euro en is dus duurder uit. In dit geval is het dus prettig dat bij een korte onderbreking in Zwolle niet tegen daltarief verder gereisd wordt.

Het is wel goed om te weten hoe het systeem werkt. In gevallen waarin een wisseling van tarief wel goedkoper is, kan men dan bijvoorbeeld het eerste deel in de spitsuren met een e-ticket maken en het tweede deel in de daluren wel met het abonnement.

Zie verder deze pagina voor meer informatie.

Dat zou niet moeten lijkt me. 

Waarom zou dat niet moeten? De bedoeling is om korting te geven aan mensen die pas na de spits op reis gaan, niet om via een tariefswissel mensen te faciliteren om alsnog in de spits vertrekken. 

Er zijn ook landen waar het restrictiever is. In Singapore bijv. reis je alleen met korting als je zowel in- als uitcheckt in de daluren (zonder dat er spitsuren tussen zitten) en dus je hele reis in de daluren valt. Valt zelfs maar een klein deel van de reis in de spits dan betaal je vol tarief. 

Zoals elders op deze site wordt uitgelegd, kun je dit voorkomen door op het eerste station in te checken met een bankpas (of met een andere OV-chipkaart waarop je geen korting krijgt; indien je meerdere ov-chipkaarten hebt). Dus je checkt in voor 9.00 uur of tussen 16.00 en 18.30, vol tarief.

Bij het station waar je overstapt (na 9.00 uur of na 18.30 uur) check je dan uit met je bankpas (zonder korting) en vervolgens in met je Ov-chipkaart waarop je wel een kortingsabonnement hebt staan. Dan krijg je vanaf daar korting. Dat zal vaak goedkoper zijn, maar je betaalt wel twee keer het starttarief… (oftewel: de eerste kilometers van een ns-reis zijn duurder dan latere kilometers, daarom is dit niet in 100% van de gevallen goedkoper). 

Zoals hierboven staat, het eerste deel met een e-ticket, en daarna met een Ov-chipkaart met korting, kan ook. 

Reageer