Verbinding naar Blokzijl

  • 26 November 2023
  • 5 reacties
  • 206 Bekeken

Op Wikipedia staat dat Blokzijl (gemeente Steenwijkerland) bereikbaar is met de bus vanaf Steenwijk (en Emmeloord en Marknesse) van maandag tot en met vrijdag. Net even gecontroleerd op 9292, en reisadvies gevraagd op zondagmiddag vanaf Zwolle. Resultaat: eerste bus op maandagochtend! Dus op (zaterdag en) zondag geen verbinding! De afstand tot Zwolle is 35 km. Vraag: gaat er vanuit Zwolle geen treintaxi, 's avonds en in het weekend? Of een belbus? Het kan toch niet dat zo'n plaats 's avonds na 18.26 en in het weekend niet bereikbaar is met het OV?


5 reacties

Reputatie 6

Hey Hans187! Welkom bij de NS Community!

Het lijkt er op dat er inderdaad in het weekend geen OV verbinding is tussen deze plekken. Ik raad je aan om je interesse in een betere verbinding aan te geven bij de gemeente Steenwijkerland en je lokale bus vervoerders.

Er rijden geen bussen naar Blokzijl tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen. De regiotaxi in dit gebied is in 2017 opgeheven. Resteert een gewone taxi vanaf station Steenwijk of daar een OV-fiets huren (afstand is ongeveer 15km). 

Buiten de Randstad is dit niets bijzonders voor een plaats van het formaat Blokzijl met amper 1400 inwoners. Bussen rijden daar meestal vrijwel alleen maar voor scholieren en studenten.

In Brabant waar ik woon zijn er zelfs plaatsen van 8.000-10.000 inwoners waar geen regulier OV meer is tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen. Soms is er in het weekend nog een regiotaxi, soms ook niet. 

Reputatie 7
Badge +3

Ov-fiets huren op station Steenwijk (open landschap, met wind tegen flink aanpoten) of taxi nemen als je in het weekend in Blokzijl wilt zijn. Er rijdt al langere tijd geen bus in het weekend naar/van Blokzijl.

De prijs van een taxi is ongeveer €55.

Reputatie 7

De dichtstbijzijnde plaats waar je in het weekend  nog met de reguliere bus kunt komen is Vollenhove, 6 km van Blokzijl, dus nog 75 minuten lopen ongeveer. Hiervoor moet je met de bus vanuit Zwolle (Er rijdt ook een bus vanuit Meppel, maar die is er ook alleen maar op ma tm vrijdag....)

Het hele (grote) gebied tussen Steenwijk, Marknesse en inclusief Nationaal Park de Weerribben is het hele jaar in het weekend verstoken van openbaar vervoer. Slecht natuurlijk. Dat terwijl dit een populair toeristisch gebied is voor recreatie (wandelen, varen, fietsen). Er loopt in de weekenden veel volk rond in Kalenberg, Ossenzijl, Blokzijl etcetera. Erg leuke pittoreske plaatsjes trouwens. Maar je moet met de auto of fietsen. 

In het buitenland zoals Groot- Brittannië en Oostenrijk, zie je regelmatig wel kleine (wandel)bussen naar zulke gebieden en de toeristische plaatsjes erin, juist gepland op vakantie- en weekenddagen. Nederland is echter niet zo erg ov-minded.

 

Reageer