Elektronisch slot OV-fiets

  • 11 January 2021
  • 13 reacties
  • 1451 Bekeken

Reputatie 7
Badge

Vandaag las ik het persbericht over het nieuwe OV-fietsslot. Op zich best praktisch natuurlijk, het is zeker in een zelfservice-locatie soms een behoorlijke zoektocht naar de fiets die bij de verstrekte sleutel hoort.

Nou vroeg ik me wel af of er ook over bepaalde zaken wel echt is nagedacht…

  • Is er een draadloze verbinding nodig met de systemen van NS om het slot te ontgrendelen? Zo ja, wat als er een keer een storing is of als je gefietst bent naar een locatie met slechte netwerkdekking. Sta je dan in de middle of nowhere met een fiets die niet meer van slot kan, of werkt het systeem offline ook?
  • Een OV-fiets kan natuurlijk ook defect raken, waarbij defecten niet altijd eenvoudig te zien zijn. In de huidige situatie kan je een defect melden bij de stallingsbeheerder of op de sleutelkluis bij een zelfservice-stalling. Maar is er ook over nagedacht hoe dat met dat nieuwe slot moet, want dan valt deze mogelijkheid op zelfservice locaties immers weg. Praktisch gezien zou dit met een app te regelen zijn (wel een extra drempel voor sommige gebruikers), met als voordeel dat je duidelijker kunt aangeven wat er defect is, maar op de instructiepagina over het nieuwe slot lees ik hier nog niks over. Dus vrees dat dit vergeten is!
  • Verder over defecte fietsen: je wilt natuurlijk ook voorkomen dat iemand een defecte fiets uit de stalling pakt en daardoor een eindje van de stalling ineens strandt. Naast het bij het vorige punt al genoemde over het kunnen melden van een defect lijkt het me dus ook van belang dat er in een stalling een onderscheid mogelijk is tussen correct functionerende fietsen en defecte exemplaren. Wellicht een idee om in de stalling een zone te maken waar je defecte fietsen kunt plaatsen? Maar ook dit valt of staat met de informatie natuurlijk.

Ben benieuwd of er iemand wat meer kan vertellen over deze punten. Hoop natuurlijk dat ik er in veel gevallen naast zit en er wel over is nagedacht. Want op zich lijkt deze vernieuwing me best handig, maar aan de andere kant ook weer niet in alle gevallen...


13 reacties

Goede vragen Daniel! Ik kan je hier geen antwoord op geven, maar ik heb de vragen doorgespeeld naar team OV-fiets. Ik zal je elke week van een update voorzien totdat ik een antwoord heb.

Badge +3

Goed topic @Daniel want er zijn al meer vragen over hoe dat slot precies werkt!

Is het op basis van Wi-Fi (in de stalling) of GPS (geen bereik in de stalling) dat je een fiets pakt en terug/thuisbrengt?

Bij gesloten stalling stalde je voorheen de fiets ergens buiten en gooide je de sleutel in een dropbox, maar dat is dus zonder ‘fob/druppel/RFID tag’ (de sleutel dus) niet meer van toepassing.

Voorbeeldje https://twitter.com/oldschoolrobert/status/1348676471867518985 maar als het goed is kan je via de NS lab app (en hopelijk de reguliere app en Mijn NS website) precies ‘je OV-fiets’ volgen.

Dat als reactie op https://twitter.com/psanwikarja/status/1348670561988325383 en NS zegt “maak vooral een foto!” (uh huh, ik zeg even niets..Let maar beter op het nummer van je fiets..Serieus NS?) :sleeping:

Reputatie 7
Badge

Ik heb een poosje geleden begrepen van een NS-medewerker dat de sloten binnen de fietsenstalling via een draadloze verbinding werken. Binnen dat netwerk wordt enkel dus het slot aan je chipkaart gekoppeld. Bij terugkomst wordt die dus weer ontkoppeld en wordt het bedrag afgeschreven. Tijdens de reis is er zeker geen sprake van een GPS en signaal van een mobiel netwerk.

Vanuit onze collega's van OV-fiets hebben we de volgende reactie ontvangen :smile:

Is er een draadloze verbinding nodig met de systemen van NS om het slot te ontgrendelen? Zo ja, wat als er een keer een storing is of als je gefietst bent naar een locatie met slechte netwerkdekking. Sta je dan in de middle of nowhere met een fiets die niet meer van slot kan, of werkt het systeem offline ook? 
Het nieuwe elektronische OV-fietsslot werkt op de verhuurlocatie met een draadloze verbinding om je verhuring (OV-fietsrit) te starten. Onderweg werkt het slot zelfstandig met jouw OV-chipkaart, dus hoef je je geen zorgen te maken over slechte dekking e.d. Je kunt het OV-fietsslot altijd weer openen met je OV-chipkaart. Ben je weer terug op de verhuurlocatie, dan sluit je het OV-fietsslot en beëindig je de verhuring.

Een OV-fiets kan natuurlijk ook defect raken, waarbij defecten niet altijd eenvoudig te zien zijn. In de huidige situatie kan je een defect melden bij de stallingsbeheerder of op de sleutelkluis bij een zelfservice-stalling. Maar is er ook over nagedacht hoe dat met dat nieuwe slot moet, want dan valt deze mogelijkheid op zelfservice locaties immers weg. Praktisch gezien zou dit met een app te regelen zijn (wel een extra drempel voor sommige gebruikers), met als voordeel dat je duidelijker kunt aangeven wat er defect is, maar op de instructiepagina over het nieuwe slot lees ik hier nog niks over. Dus vrees dat dit vergeten is! 
In de NS Lab-app kun je een OV-fiets defect melden. Op termijn zal dit ook mogelijk zijn in de NS-app. Reizigers die de app niet kunnen of willen gebruiken, kunnen een defect aan de OV-fiets bij het personeel van de huurlocatie melden. Op locaties zonder personeel kunnen reizigers het defect melden via de app. Ook komen onze collega’s van onderhoud regelmatig langs bij deze huurlocaties om alle OV-fietsen te controleren en te repareren als dat nodig is. 

Verder over defecte fietsen: je wilt natuurlijk ook voorkomen dat iemand een defecte fiets uit de stalling pakt en daardoor een eindje van de stalling ineens strandt. Naast het bij het vorige punt al genoemde over het kunnen melden van een defect lijkt het me dus ook van belang dat er in een stalling een onderscheid mogelijk is tussen correct functionerende fietsen en defecte exemplaren. Wellicht een idee om in de stalling een zone te maken waar je defecte fietsen kunt plaatsen? Maar ook dit valt of staat met de informatie natuurlijk. 
Bij defect gemelde OV-fietsen knippert het LED licht van het OV-fietsslot rood. Als je toch je OV-chipkaart aanbiedt bij het defecte OV-fietsslot zal het slot een foutmelding en een rood LED licht laten zien. Je kunt deze OV-fiets niet huren. Omdat defecte OV-fietsen niet beschikbaar zijn voor de verhuur worden deze fietsen niet meegeteld in het aantal beschikbare OV-fietsen van die locatie. Bij de meeste huurlocaties is geen ruimte om OV-fietsen apart te zetten. Defect gemelde OV-fietsen worden opgehaald op deze locatie en vervangen door andere OV-fietsen.  

 

Reputatie 7
Badge +1

Ben je weer terug op de verhuurlocatie, dan sluit je het OV-fietsslot en beëindig je de verhuring.

Is het met de elektrische sloten noodzakelijk om het fietsslot te sluiten om de huur te beëindigen? En dan doel ik vooral op de zelfservice locaties. Nu is dat namelijk niet nodig. 

Ha loklok8! Goede vraag! Ook voor ons is het allemaal nieuw dus ik check het voor de zekerheid even. Zodra ik meer weet laat ik het hier weten!

Reputatie 7
Badge +3


In de NS Lab-app kun je een OV-fiets defect melden. Op termijn zal dit ook mogelijk zijn in de NS-app. Reizigers die de app niet kunnen of willen gebruiken, kunnen een defect aan de OV-fiets bij het personeel van de huurlocatie melden. Op locaties zonder personeel kunnen reizigers het defect melden via de app. Ook komen onze collega’s van onderhoud regelmatig langs bij deze huurlocaties om alle OV-fietsen te controleren en te repareren als dat nodig is. 

Reizigers zonder app kunnen dus op locaties zonder personeel geen fiets defect melden.

Ik zie het volgende staan, hopelijk helpt dit!

“Slot sluiten: Onderweg sluit je het slot door het hangslot icoon kort in te drukken en de hendel naar beneden te doen. Je doet het slot dicht zonder je OV-chipkaart. Doe je 'm op slot in de stalling is je rit meteen beëindigd. Doe je de OV-fiets op slot op een andere locatie, dan open je deze weer met je OV-chipkaart. Wanneer een netwerk uitgevallen is kan de klant alsnog de fiets op slot zetten en weggaan​.”

Ik zal mijn ervaring delen: ik heb een fiets gehuurd in den Bosch en ben naar een feestje gegaan. Na afloop wilde ik met de fiets terug naar het station maar het slot ging niet meer open,  wat ik ook probeerde. Na het raadplegen van deze vragen in de NS app ben ik gaan bellen met de klantenservice. Omdat het al laat was en ik mijn trein dreigde te missen heb ik een taxi gebeld. Eenmaal in de taxi kreeg ik eindelijk de klantenservice aan de lijn. Die vertelde om te beginnen dat ik de taxi niet kon declareren omdat ik die zonder overleg had ingeschakeld.

Volgens de klantenservice ging het slot niet meer open omdat degene die de fiets voor mij huurt had, vergeten had hem goed af te sluiten. Die persoon is nu € 350 kwijt omdat hij zijn fiets nooit meer gaat terug vinden. Ik zit inmiddels in de trein en heb dus niet voor de fiets hoeven betalen. Wel voor de taxi 😒

Let dus goed op dat je je fiets goed afsluit!!

Badge +3

Let dus goed op dat je je fiets goed afsluit!!

En dus in de stalling nooit een fiets pakt waarvan het slot open is, of een fiets met elektronisch slot uit een kluisje meeneemt (bijv. Vught), is ook een topic over.

Volgens dat topic zou jij dan degene zijn die €50 moet betalen voor het ophalen van de fiets. Onzin natuurlijk, want jij hebt niets fout gedaan.

Gehuurd te Harderwijk op woensdag 13 april 2022: 2 OV-fietsen.

Deze hadden een elektronisch slot dat met de OV-chipkaart bediend moest worden.

Gebruiksaanwijzing in de bagagedrager. Hoe het kettingslot gebruikt moet worden, staat er echter niet bij. Maar na van alles geprobeerd te hebben, vonden we een oplossing die werkte: op het juiste moment het knopje lang indrukken.

Hele dag op deze wijze de fietsen gebruikt, totdat in de namiddag één van de fietsen niet meer van het slot te krijgen was. Een traag knipperend groen lichtje en geen reacties op de OV-chipkaart. Gelukkig waren de fietsen niet aan elkaar gekoppeld (nooit doen dus), zodat we één fiets over hadden om te gebruiken. Het handigste leek ons om even naar het station te fietsen, gelukkig op korte afstand; de bereidwillige medewerker kon echter niets doen, was een kwestie van de NS.

Eerst maar eens gegeten in een naburig restaurant, en gegoogeld naar wat er op internet te vinden was. We vonden een filmpje hoe het kettingslot te gebruiken: heel anders dan wij uitgevonden hadden, namelijk via het ringslot. En inschakelen van het NS-Klantenservice zou wel eens geld en tijd kunnen kosten. Dan maar weer terug naar de fiets, herhaaldelijk nog eens gerukt en getrokken, knopje ingedrukt etc., totdat plotseling het slot open ging. Hoera. Het slot hebben we niet meer durven te gebruiken.

Al met al een vervelende ervaring. Een geluk dat we niet in de middle of nowhere waren.

Reputatie 7
Badge

Nu NS op steeds meer stations de OV-fietsen vervangt door fietsen met elektronisch slot krijg ik het idee dat wat extra informatie op de website of in de stallingen wel op z'n plaats is. Alleen al gezien het aantal meldingen over niet juist beëindigde ritten hier op de community, of bijvoorbeeld het aantal fietsen met elektronisch slot dat ergens achtergelaten wordt.

Kwam hier op doordat me vanmiddag in Hoofddorp tijdens het uitzoeken van een OV-fiets opviel dat er hier in de stalling meerdere OV-fietsen met elektronisch slot stonden die niet op slot stonden! Als die reizigers allemaal een boete van 350 euro voor niet inleveren gehad hebben wordt NS er nog een keer rijk van😋 De verhalen hier kennende er maar eentje uitgezocht die wel op slot stond, maar ik zou hier dus op zich ook zomaar gratis een OV-fiets hebben kunnen gebruiken als ik minder eerlijk geweest was. Lijkt me niet helemaal de bedoeling.

Reageer