Sticky

Reactie NS op Corona (Covid-19) virus


Laatst bijgewerkt: 24 november 2021 / 10:45 uur
 

Neem eerst dit bericht door vóór zelf iets te plaatsen! Veel vragen worden hier al beantwoord.


Reactie NS op maatregelen Kabinet Covid-19 (Corona) virus. 

NS wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. NS heeft, net als waarschijnlijk meerdere grote organisaties, al eerder een team opgesteld dat scenario’s uitwerkt en de contacten onderhoudt met de overheid en het RIVM.
 

Abonnementen (aangepast 28 maart 2020)

Veel abonnementen kunnen omgezet worden naar een NS Flex product, wat per direct kan worden gewijzigd. Bij een NS Flex zonder abonnement worden er alleen reiskosten en geen abonnementskosten in rekening gebracht, wat gebruikt kan worden om verdere abonnementskosten te voorkomen.

Deze mogelijkheid bestaat helaas niet voor maandabonnementen, deze kunnen niet omgezet worden. Op dit moment is er nog geen restitutie, in hoeverre dit nog gaat veranderen is onduidelijk.

Een overstap naar NS Flex kan zelf aangevraagd worden via een Mijn NS account of via de NS Flex bestelpagina. Mocht dit niet lukken of zijn er vragen hierover, dan kan er altijd contact opgenomen via onze Klantenservice. Dit bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook).

Aanvulling 27 maart: Voor maandabonnementen was er geen mogelijkheid om reizigers tegemoet te komen. Omdat bij de meeste reizigers in elk geval een deel van het abonnement gebruikt is, is het lastig een generieke oplossing te vinden. Elke reiziger kan onze Klantenservice benaderen voor een oplossing.


Keuzedagen (aangepast 24 november 2021)

Hoewel NS de situatie van reizigers begrijpt is het niet mogelijk om Keuzedagen en andere tickets langer geldig te maken. Indien je geen gebruik kunt maken van je Keuzedag kun je contact opnemen met onze Klantenservice bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook) om de mogelijkheden te bespreken. Contact opnemen kan nadat je Keuzedag verlopen is. Je ontvangt van onze Klantenservice een couponcode voor een vervangende Keuzedag geldig tot en met 31 december 2020.

Toevoeging 20 mei 2020: Nieuwe Keuzedagen die je vanaf 18 mei ontvangt, hebben een geldigheid tot en met 31 december 2020. Klanten met Keuzedagen zijn hier inmiddels van op de hoogte gebracht.
Update 24 november 2021: De Keuzedagen hebben inmiddels een geldigheid van 12 maanden gekregen. Dit is terug te lezen via deze pagina


Actietickets en tickets voor evenementen (aangepast 24 november 2021)

Met de aankondiging van het kabinet dat evenementen met meer dan 100 deelnemers komen te vervallen zullen veel reizigers niet naar hun concert, beurs of ander evenement kunnen reizen met hun treinticket. In dat geval kunnen reizigers contact opnemen met met onze Klantenservice om de mogelijkheden te bespreken. Bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook)

Spoordeelwinkel (toevoeging 15 maart):
De uitjes van de Spoordeelwinkel zijn tot nader bericht niet te verkrijgen.

Update 24 november 2021: De Spoordeelwinkel is inmiddels weer geopend. Voor vragen met betrekking op de uitjes en het Coronavirus, kunt u terecht op deze pagina.

Kruidvat tickets (gewijzigd 24 maart):
De geldigheid van Kruidvat tickets is verlengd tot en met 31 december 2020. Dit geldt zowel voor al gekochte couponcodes welke nog niet zijn verzilverd en codes die als vervanging worden aangeboden. Wanneer de reiziger kan aantonen dat het al geplande reisdoel niet meer behaald kan worden dan krijgt de reiziger op zijn/haar contact een vervangende couponcode met dezelfde verlengde geldigheid.


Reizen met de trein (aangepast 24 november 2021)

Voor dit moment is er geen aanleiding om de dienstregeling aan te passen. Hoewel het advies van het Kabinet aanleiding is om de situatie van onze reizigers goed te monitoren is het op dit moment geen optie om de dienstregeling aan te passen. Ook al omdat juist reizigers die moeten werken, denk hierbij ook aan verplegend personeel in de ziekenhuizen, op locatie moeten kunnen komen. We vragen wel aan elke reiziger om elke reis goed af te wegen. Als het reizen niet noodzakelijk is kan het verstandig zijn de reis uit te stellen.

Aanvulling 18:48: Vanaf donderdagmiddag zullen de dagelijkse extra spitstreinen wel vervallen. Deze aanpassing doen we omdat we minder reizigers verwachten in het land. Tevens heeft ook NS te maken met medewerkers die klachten hebben waardoor ook wij een lager aantal collega's beschikbaar hebben. 
Aanvulling 15 maart: Bekijk via deze website de huidige stand van zaken omtrent de dienstregeling.
Aanvulling 17 maart: Vanaf 21 maart speciale basisdienstregeling in heel Nederland. Check voor vertrek de Reisplanner (deze is naar verwachting vanaf donderdag 19 maart volledig bijgewerkt). In het kort: 

 • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;
 • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;​
 • Op enkele belangrijke Noord-Zuid en Oost-West-verbindingen rijden Intercity's in beide richtingen: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;
 • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
 • De Intercity Direct, Intercity Den Haag-Eindhoven en nachttreinen rijden niet;
 • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.


Aanvulling 19 maart: het bijwerken van de reisplanner kost tijd, meer dan normaal vanwege het grote aantal wijzigingen. We verwachten dat de wijzigingen volgens de volgende lijst zullen zijn verwerkt (bedankt Momo):

De reisplanner wordt in fases geüpdatet. Hieronder de planning van wanneer de reisplanner qua NS treinen bijgewerkt zou moeten zijn.

Reis uitvoeren op - Reisplanner bijgewerkt vanaf
Donderdag 19 maart - Woensdag 18 maart
Vrijdag 20 maart - Donderdag 19 maart
Zaterdag 21 maart - Woensdag 18 maart na 20u
Zondag 22 maart - Woensdag 18 maart na 20u
Maandag 23 maart - Donderdag 19 maart na 20u
Dinsdag 24 maart - Donderdag 19 maart na 20u
Woensdag 25 maart - Vrijdag 20 maart na 20u
Donderdag 26 maart - Maandag 23 maart na 20u
Vrijdag 27 maart - Dinsdag 24 maart na 20u
Zaterdag 28 maart - Woensdag 25 maart na 20u
Zondag 29 maart - Woensdag 25 maart na 20u
Maandag 30 maart - Vrijdag 27 maart
Dinsdag 31 maart - Vrijdag 27 maart
Woensdag 1 april - Vrijdag 27 maart
Donderdag 2 april - Vrijdag 27 maart
Vrijdag 3 april - Vrijdag 27 maart
Zaterdag 4 april - Vrijdag 27 maart
Zondag 5 april - Vrijdag 27 maart

 

Aanvulling 13 mei 2021: vanaf 12 mei stopt NS tijdelijk met de verkoop van Fietskaart Dal kaartjes en vervoerbewijzen met Samenreiskorting. Het is niet langer mogelijk om een fiets mee in de trein te nemen (vouwfietsen of fietsen die als hulpmiddel dienen uitgezonderd). Samenreiskorting stimuleert om samen te reizen. NS vindt dit niet passend in het beleid om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. Ook de verkoop van Samenreiskorting zal daarom gestopt worden op alle onze verkooppunten. 

Update 24 november 2021: De treinen rijden weer volgens de dienstregeling. Ook de Fietskaart Dal is weer verkrijgbaar.


Winkels op het station (aangepast 24 november 2021)

Op stations houden we, waar mogelijk, één verkooppunt open voor reizigers en onze collega’s die aan het werk zijn. Dit zullen veelal AH to Go winkels zijn, en waar geen AH to Go aanwezig is een Kiosk. Alle overige Kiosk winkels zijn gesloten. Alle Rituals filialen op stations zijn ook gesloten. Huurders van overige winkels op stations maken zelf de afweging of zij hun winkel sluiten. Zij communiceren dit door middel van een bericht op de betreffende winkel.

Update 24 november 2021: Alle winkels op het station zijn weer geopend. 


1e klas vs 2e klas en Dal vs Spits (toevoeging 13 mei)

Alle regels omtrent het verschil tussen 1e/2e klas en spits/dal blijven vooralsnog ongewijzigd. We merken dat de spits nog steeds drukker is dan normaal, dus onder andere het volgende is nog steeds van kracht:

 • Voor het reizen in de 1e klas is nog steeds een 1e klas vervoerbewijs nodig.
 • Actietickets met spitsbeperking blijven ongeldig in de spits.
 • Abonnementen en kortingen geldig in de daluren blijven enkel geldig in de daluren


Boekenweekgeschenk (aangepast 22 maart)

Aanpassing 22 maart: De actie m.b.t. het Boekenweekgeschenk is geheel komen te vervallen. Het wordt niet verplaatst naar een ander moment.


Fietsenstalling (aangepast 2 januari 2022)

 • Voor alle fietsenstallingen geldt dat er voorlopig niet gehandhaafd zal worden. Fietsen blijven gewoon staan. VERVALLEN
 • Bemenste stallingen zullen voor onbepaalde tijd gratis worden, in ieder geval totdat alles weer genormaliseerd is. VERVALLEN
 • De Zelfservice stallingen zullen niet gratis worden, omdat er geen medewerker aanwezig is. Indien hier kosten aan verbonden zijn, dan kan dat via de klantenservice teruggevraagd worden. Indien er gepind is, is het verzoek om het bedrag via de chat, Facebook of Twitter terug te vragen zodat je een bon of een screenshot van de pintransactie kunt meesturen. 


Aanvulling 21 maart: Enkele fietsenstallingen zullen vanaf zaterdag 21 maart gesloten worden tot in ieder geval 6 april 2020. Abonnementen kunnen gebruikt worden bij stallingen die wel open blijven. Op elk station zal er tenminste één bewaakte fietsenstalling open blijven voor reizigers. Fietsen die in de stalling staan kunnen op maandag t/m vrijdag tussen 07:00 en 12:00 opgehaald worden, samen met een medewerker.

Hieronder een lijst met de stallingen die sluiten per 21.03.2020:

Amsterdam Centraal
IJzijde
Oost
Amsterdam Zuid
Mahlerplein
Zuidplein opent nog even niet
Arnhem Centraal
Sonsbeekzijde
Breda Centraal
Centrum
Delft
Stalling 2 (Coenderpark)
Eindhoven Centraal
Eindhoven Noord (buszijde)
Haarlem
Carré
Leiden Centraal
Centrumzijde

Lorentz
Utrecht Centraal
Knoop
Sijpesteijn

 

Update 22 mei: vanaf 25 mei worden alle stallingen weer geopend

Update heden: De maximale stallingsduur wordt weer gehandhaafd.

 

Vragen n.a.v. de reactie van NS

NS kan zich voorstellen dat er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaande uitgangspunten. We zullen ons best doen als Moderators om deze zo goed mogelijk te beantwoorden maar dat kost in sommige gevallen tijd. De situatie zoals deze is erg uitzonderlijk en er is geen klip en klaar scenario om hier op in te spelen. Vragen mogen zoveel mogelijk onder dit topic gesteld worden om ook een centraal antwoord mogelijk te maken.

 

Aanvulling 24 november 2021: Alle actuele informatie voor het verantwoord reizen tijdens Corona kunt u vinden op deze pagina.


715 reacties

NS communiceert dat er vanaf morgen bezuinigd wordt op het aantal spitstreinen?

Betekent dat de reizigers die geen alternatief hebben, dichter op elkaar zitten/staan dus groter Corona verspreidingsrisico.

Wie heeft dit bedacht?


Allereerst zijn dit soort opmerkingen die je als laatste maakt verre van gewenst op deze community (edit: inmiddels is de opmerking aangepast door een moderator) en ten tweede staat er al uitgelegd dat er niet wordt bezuinigd maar dat het gedaan wordt vanwege minder reizigers en minder personeel wat inzetbaar is omdat ook voor ons de regels gelden die door het RIVM worden aangegeven.  Nu an het personeel wat vrij komt weer ingedeeld worden op reguliere treinen die anders hadden uitgevallen waardoor de wel rijdende treinen juist heel druk zouden worden omdat deze over langere trajecten rijden dan de spitstreinen.

Kan ik mijn keuzedag die deze week afloopt verlengen omdat ik er nu geen gebruik van kan maken vanwege het corona-virus. Ik ben 70+ en men raadt heel sterk aan om niet met het openbaar vervoer te reizen. Ik heb echter wel al voor de keuzedag betaald door mijn abonnement ???

Reputatie 4

De vraag in dit topic blijft dus constant: “kunnen de treinen niet langer worden?”

Volgens mij missen heel veel mensen dat er een aantal variabelen wijzigen: het aanbod van reizigers is minder en de hoeveelheid beschikbaar personeel wordt minder. Dat betekent dat treinen niet langer hoeven kunnen worden.

Zie het als een service: de NS gaat, ondanks alle adviezen om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven en met alle gevolgen van dien, toch proberen een zo normaal mogelijke dienstregeling te rijden. Volgens mij is er niets meer dan lof op z'n plaats hiervoor.

Als aanvulling op het verhaal in de openingspost:

 

Railcateringmedewerkers in heel Nederland: de inzet van Railcatering wordt stopgezet.

Badge +3

Als aanvulling op het verhaal in de openingspost:

 

Railcateringmedewerkers in heel Nederland: de inzet van Railcatering wordt stopgezet.

Kom er maar in railcateraar (op verzoek naam gewist)

Waarom daar geheimzinnig over doen?

Reputatie 2

Ik heb 2 kortingskaartjes gekocht en geactiveerd voor zondag a.s. voor bezoek aan de Hiswa te Amsterdam.

Nu de Hiswa is geannuleerd, kan ik dan mijn kortingskaartjes oom annuleren tegen restitutie van kosten?

Inmiddels keurig door NS opgelost

Geld terug of een tegoedbon?

 

Reputatie 7
Badge +3

Daar had Robert B ook al naar gevraagd. Het antwoord:

Inmiddels keurig door NS opgelost

Hi Jos, mag ik vragen hoe het opgelost is? Geld terug of nieuwe codes om later te kunnen verzilveren? En moest je nog bewijzen dat je eigenlijk naar de Hiswa wilde?


Nieuwe codes, 1 jaar geldig. Nummers originele kaartjes voor zondag moeten doorgeven uiteraard.

 

Badge +3

Geld terug of een tegoedbon?

Dat laatste dus, een couponcode die een jaar geldig is voor een soortgelijk ticket.

Reputatie 2

Wanneer start NS de communicatie inzake het Boekenweekgeschenk en vrij reizen?

 

Treinreiziger.nl schrijftop 12 mrt 2020 20:47

https://www.treinreiziger.nl/gratis-reizen-met-boekenweek-geschenk-gaat-zondag-15-maart-niet-door-verplaatst/

 

Reputatie 7
Badge +3

Wanneer start NS de communicatie inzake het Boekenweekgeschenk en vrij reizen?

 

6 uur geleden.

Boekenweekgeschenk

 

Vooralsnog gaan de reizen met het Boekenweekgeschenk wel door op Zondag 15 maart. Wel zullen we hier in afgeslankte vorm mee doorgaan. Zo zal de tour met schrijvers niet doorgaan. Mocht dit alsnog veranderen dan zal ik dat ook hier melden.  

Aanvulling 19:45: Ik kan hierbij bevestigen dat de actie m.b.t. het Boekenweekgeschenk voor komende zondag komt te vervallen. Hoe en op welke manier dit verder vorm krijgt zullen we later over communiceren.

Reputatie 7

@Robert B zou je die reactie waarin je mij erbij betrekt alsjeblieft weg willen halen? Ons is gevraagd om niks hierover te publiceren om wat voor reden dan ook.

 

Reputatie 7
Badge +1

Wanneer start NS de communicatie inzake het Boekenweekgeschenk en vrij reizen?

 

Treinreiziger.nl schrijftop 12 mrt 2020 20:47

https://www.treinreiziger.nl/gratis-reizen-met-boekenweek-geschenk-gaat-zondag-15-maart-niet-door-verplaatst/

 

Die is er al. Zie de eerste post

Boekenweekgeschenk

 

Vooralsnog gaan de reizen met het Boekenweekgeschenk wel door op Zondag 15 maart. Wel zullen we hier in afgeslankte vorm mee doorgaan. Zo zal de tour met schrijvers niet doorgaan. Mocht dit alsnog veranderen dan zal ik dat ook hier melden.  

Aanvulling 19:45: Ik kan hierbij bevestigen dat de actie m.b.t. het Boekenweekgeschenk voor komende zondag komt te vervallen. Hoe en op welke manier dit verder vorm krijgt zullen we later over communiceren.

Edit: En mrfreeze was me net voor.

Badge +3

Papegaai @mrfreeze :rofl:

Dit wordt nog leuk zondag.. omdat het boekenweekgeschenk ongeldig is verklaard!

Je moet dat maar weten (gaan poortjes nog open en zo?)

Reputatie 7
Badge +3

Dacht dat jij ging slapen :stuck_out_tongue:

Als die poortjes niet opengaan vanwege dit uitstel, is dat direct het bewijs dat e-tickets dus wél ongeldig gemaakt kunnen worden? :slight_smile:

Reputatie 7
Badge +3

Wanneer start NS de communicatie inzake het Boekenweekgeschenk en vrij reizen?

 

6 uur geleden.

En op https://www.ns.nl/uitgelicht/treinlezer/boekenweek.html  al valt dat niet echt op de startpagina.  Het zou meer opvallen bovenaan en direct onder de mededeling over het beperken van een aantal spitstreinen. 

Ook staat het op https://www.boekenweek.nl/update-boekenweek-en-coronavirus/

Badge +3

@Robert B zou je die reactie waarin je mij erbij betrekt alsjeblieft weg willen halen? Ons is gevraagd om niks hierover te publiceren om wat voor reden dan ook.

Gedaan.

 

Als dat interne info is (wat ik tikte staat allemaal openbaar volgens mij) dan zij het zo.

Ik zal je @ mention verwijderen uit mijn vorige reactie hier, meer dan dat kan ik eigenlijk niet doen.. The damage is done.. :laughing:

Reputatie 7
Badge +3

Dacht dat jij ging slapen :stuck_out_tongue:

Als die poortjes niet opengaan vanwege dit uitstel, is dat direct het bewijs dat e-tickets dus wél ongeldig gemaakt kunnen worden? :slight_smile:

Er werd geloof ik gezegd dat grote aantallen e-tickets niet ongeldig gemaakt kunnen worden, zou te veel capaciteit kosten of zo. Met het Boekenweekgeschenk gaat het om 1 QR code die iedereen gebruikt en zal er maar 1 code ongeldig gemaakt moeten worden. Wellicht maakt dat verschil. Het is dat De Vink geen poortjes heeft anders zou ik even checken zondag. Geen zin om er voor naar Centraal of Voorschoten te gaan.

Ik vraag me wel af wat er gebeurt als mensen dit nieuws gemist hebben of het niet checken en toch op reis gaan met het boek. Bij stations met paaltjes kun je zo instappen. 

Reputatie 7
Badge +3

Ik vermoed dat er de komende dagen niet heel veel gecontroleerd wordt. En dat er in dit geval toch sneller coulance verleend zal worden, mocht dat wel gebeuren.

Reputatie 7
Badge +3

Een dagje uit met Boekenweekgeschenk heeft weinig zin. Heel veel activiteiten zijn afgelast en musea zijn dicht. Ook een dagje uit met keuzedag kun je wel vergeten als je hiermee een stedentrip had gepland.

 

Een dagje uit met Boekenweekgeschenk heeft weinig zin. Heel veel activiteiten zijn afgelast en musea zijn dicht. Ook een dagje uit met keuzedag kun je wel vergeten als je hiermee een stedentrip had gepland.

 


Zo en zo moet je je afvragen of je zelf nog ergens naar toe wilt waar veel mensen samen komen en winkelen is gezien de uitgestorven winkelstraten nu ook niet gezellig. Terrasje pikken? dan ben je de enige die er zit. :rofl:

Ik hoor van de collega’s ook dat de treinen echt veel rustiger zijn vandaag.

Reputatie 7
Badge +3

@Jeroen Ik heb de foto's gezien van lege stations en lege treinen.

Enkele dagkaarten gekocht voor musical. Gaan nu niet door.   kunnen/ worden deze nu verlengd of kunnen we het geld terug krijgen omdat het onduidelijk is wanneer we kunnen gaan

Enkele dagkaarten gekocht voor musical. Gaan nu niet door.   kunnen/ worden deze nu verlengd of kunnen we het geld terug krijgen omdat het onduidelijk is wanneer we kunnen gaan


Even contact opnemen met de klantenservice via de chat of via facebook.

Beste,

Morgen hebben wij 2 groepsreizen geboekt om te reizen vanuit heeze naar amsterdam en terug. Echter is ons uitstapje naar wonder exp geannuleerd door het corona virus.

Is het mogelijk om ons geld terug te krijgen en de reis te anneren?

 

Mvg,

Marie-Claire Corbey

Beste,

Morgen hebben wij 2 groepsreizen geboekt om te reizen vanuit heeze naar amsterdam en terug. Echter is ons uitstapje naar wonder exp geannuleerd door het corona virus.

Is het mogelijk om ons geld terug te krijgen en de reis te anneren?

 

Mvg,

Marie-Claire Corbey

Zoals in het eerste bericht staat:

 

Hoewel NS de situatie van reizigers in Noord-Brabant begrijpt is het niet mogelijk om Keuzedagen en andere tickets langer geldig te maken. Indien je geen gebruik kunt maken van je Keuzedag kun je contact opnemen met onze Klantenservice  bij voorkeur via Chat of Sociale Media om te kijken wat er mogelijk is.

Reageer