beantwoord

een vraag over abonnement s

  • 5 March 2022
  • 4 reacties
  • 125 Bekeken

Zij Weekend voordeel en weekend vrij beschikt ook voor bus en tram? Of alleen voor treinen?

icon

Beste antwoord door MoDe 5 March 2022, 18:21

Bekijk origineel

4 reacties

Badge +3

Er is geen landelijke variant van deze abonnementen die geldig is voor bus en tram. Er zijn soms wel regionale varianten, bijvoorbeeld U-OV Weekend Vrij in Utrecht en Arriva Weekend Vrij Oost voor Gelderland, Overijssel en (een deel van) Flevoland. Maar er zijn ook veel regio’s die geen specifieke abonnementen voor bus en tram kennen voor het weekend.

Reputatie 7
Badge +3

De flexabonnementen NS weekendvoordeel en Weekendvrij geven alleen korting of vrij reizen in treinen. Bij het overige vervoer reis je tegen vol tarief op rekening. Wil je een abonnement op bus/tram/metro dan zul je die bij die andere vervoerder afsluiten. Let op: abonnementen met andere vervoerders gaan niet altijd goed samen met treinabonnementen. Neem dan een andere kaart voor het bus-tram-metro abonnement of last BTM uitzetten op jouw Flex-abonnement.

Reputatie 7
Badge +3

NS Flex abonnementen zijn alleen geldig voor treinreizen.

Maar blijkbaar zijn er ook plannen om BTM Flex abonnementen (dus voor bus,tram en metro) te introduceren. Deze BTM abonnementen zijn genoemd in de productvoorwaarden van NS Flex, waarbij vermeld is dat deze dienst op dit moment nog niet beschikbaar is. 

https://www.ns.nl/binaries/_ht_1622457016142/content/assets/ns-nl/voorwaarden/productvoorwaarden-ns-flex.pdf

Volgens artikel 8 zouden er dan BTM Flex Altijd Voordeel BTM en BTM Flex Altijd Vrij BTM komen, waarbij dat Altijd Vrij BTM alleen af te sluiten is icm een NS Flex Altijd Vrij. Er zou dan dus geen BTM Flex Weekend Voordeel of Weekend Vrij komen. Voor een dergelijk abonnement voor bus of tram zul je dus ook dan bij de betreffende bus/tram vervoerder moeten zijn. 

Badge +3

Om Flex Weekend Voordeel (een abonnement van €2 per maand) uit te breiden met korting voor BTM zal het flink duurder moeten worden, dat is dus geen optie.

Bij Weekend Vrij zou je dan voor BTM vrij een tiende van de prijs kunnen rekenen van wat een Altijd Vrij abonnement kost bij de streekvervoeder(s). Die tiende baseer ik dan op de verhouding Weekend/Altijd vrij voor de trein.

Een BTM vrij netabonnement voor heel Nederland kost € 312,80 per maand (bron: Arriva en GVB), dus voor het weekend alleen zou er dan zo’n €31 bovenop je Weekend Vrij voor de trein komen. Een verdubbeling dus!

Allemaal leuk en aardig, maar de meeste stads/streekvervoerders kennen helemaal geen weekend-abonnementen dus waarom zou je die aan Flex toevoegen?

Arriva kent wel 10 Dagen Vrij bus maand (heel Nederland) voor € 71,04, dat zou nog een optie kunnen zijn, maar prijzig dus als je dat bij je Weekend Vrij wilt. En dan heb je nog geen tram/metro.

Beter is dan een abonnement voor de regio(‘s) waarin je reist.

Reageer