Graag weer echte kwartierdienst rijden als 10-minutendienst niet lukt.

  • 7 September 2022
  • 3 reacties
  • 68 Bekeken

Het lukt NS nu al bijna 3 jaar niet meer om de 10-minutendienstregeling te rijden (door Corona en personeelstekort). Maar ga dan a.u.b. terug naar een echte kwartiersdienst in plaats van er 1 trein uit te schrappen waardoor je 10 - 20 - 10 - 20 interval krijgt. Nu moet je soms 20 minuten wachten als je een trein mist en het is ook slecht voor de reizigersverdeling over de treinen, zeker nu er ook kortere treinen rijden is dit merkbaar. Accepteer gewoon dat het niet lukt, ga terug naar echte kwartiersdienst zoals vroeger en probeer het nog een keer als het personeelstekort is opgelost.


3 reacties

Reputatie 6
Badge +1

Ik snap je punt helemaal en heb me er zelf ook al meerdere keren aan geërgerd dat deze interval zo is. 

Het zal echter makkelijker gezegd dan gedaan zijn om terug te schakelen naar een kwartiersdienst. Dat heeft namelijk ook direct impact op de rest van de dienstregeling. Er zijn veel treinen om die treinen heen gepland, en als je een trein dan 5 minuten in de dienstregeling verschuift, zullen andere treinen niet op dat moment kunnen rijden, of komen overstappen in de knel. Je zult dus een compleet nieuwe dienstregeling moeten bouwen, om op de vier trajecten met een tienminutentrein een kwartiersdienst te gaan rijden. 

Klopt, maar ze reden voor Corona ‘s avonds ook per kwartier, dus lijkt me best mogelijk om te schakelen. Zeker nu het al zo lang duurt en het is nog maar de vraag of het realistisch is dat het snel weer echt 10 minuten kan worden.

Reputatie 7
Badge +3

Er speelt ook mee dat ProRail de capaciteit op het spoor verdeelt, niet alleen voor reizigerstreinen zoals NS maar ook voor goederentreinen. Dat is is elk jaar weer een grote puzzel. Die puzzel was al klaar toen NS toen kwam met het besluit om minder treinen te gaan rijden. Dan kan er niet zo maar even een nieuwe puzzel worden gemaakt. Dat is heel jammer, want door de 10-minutentreinen waren juist bepaalde overstappen die er in de kwartierdienst wel waren niet meer mogelijk, maar met treinen om de 10 minuten was de extra overstaptijd tenminste niet heel veel. Nu er gewoon 1 trein tussenuit gehaald is, wordt die overstap wel langer, al kan het beperkt worden omdat je nu, als dat sneller is, mag terugsteken. 

Reageer