beantwoord

Reizen naar Rotterdam op zaterdagavond 25 november

  • 20 November 2023
  • 8 reacties
  • 244 Bekeken

Ben in het bezit van een weekendvrij abonnement. Nu is er zaterdag 25 november geen directe verbinding vanuit Haarlem naar Rotterdam Centraal mogelijk vanwege werkzaamheden. Volgens de reisplanner moet ik dan op station Den Haag Laan van NOI, overstappen op de metro naar Rotterdam Centraal. Betekent dit dat ik zelf een dure metrorit (viceversa) moet betalen, terwijl ik normaal gesproken vanuit Haarlem rechtsstreeks naar Rotterdam Centraal met de trein reis.

icon

Beste antwoord door Tamzin 20 November 2023, 11:29

Bekijk origineel

8 reacties

De reisplanner geeft ook bus, tram en metro verbindingen aan maar dat betekent niet dat uw treinabonnement daar ook automatisch geldig is.

Beste oplossing is om bij de instellingen van de reisplanner bus, tram en metro af te zetten. Als er dan toch een metro of bus als alternatief vervoer wordt aangegeven is in het algemeen uw treinticket wel geldig. Helaas gaat dat echter toch vaak mis door gebrekkige afspraken met de andere vervoerders.

Of uw treinticket de 25ste geldig is in de metro is daardoor moeilijk te bepalen.

Reputatie 7

Het alternatief geeft aan met NS naar schiedam dan met metro naar Rotterdam Centraal 

Dit weekend zijn de NS vervoersbewijzen alleen geldig in de metro's tussen Schiedam, Beurs, Centraal, Blaak, Capelsebrug en Alexander. Je kunt dit afdwingen in de reisplanner door de optie ‘metro’ uit te zetten. Het komt een beetje raar over, maar de treinvervangende metro's waarop je NS vervoersbewijs geldig is zitten in de reisplanner onder de optie ‘trein’. Als je zowel trein als metro aanzet krijg je dus reisadviezen met alle metrolijnen erin, ook de lijnen waar het NS vervoersbewijs niet geldig is. Met alleen de optie trein krijg je alleen de metro op het deel waar de treinen niet rijden.

Reputatie 7
Badge +2

Helaas gaat dat echter toch vaak mis door gebrekkige afspraken met de andere vervoerders.

Eerder door gebrekkig nadenken bij NS zelf. Bij eerdere werkzaamheden dit jaar stonden er bij de metro keurig poortjes open, maar was NS vergeten een mobiel paaltje in de hal op Alexander neer te zetten waardoor je het treinperron alleen met een gemiste check out op kon.

Reputatie 7
Badge +3

Deze reis kun je met weekend vrij maken. Als het goed is staan poortjes open. Zoniet dan kun je extra kosten terugvragen.

Badge +3

Er zal als het goed is één RET (metro) poortje open staan, met een mobiele NS in/uitcheckpaal erbij.

Kom je vanuit Haarlem en kan je in Schiedam zonder door NS poortjes te gaan bij de metro komen dan heb je die mobiele paal natuurlijk niet nodig en stap je gewoon met een incheck op Haarlem de metro in.

Reputatie 7
Badge +3

Het is uitermate verwarrend dat NS in de reisplanner spreekt over ‘NS Metro i.p.v. trein’. Er zijn helemaal geen NS Metro’s. De metro’s zijn van de RET.

Bij de metro als vervangend vervoer werkt een en ander nu eenmaal anders dan wanneer NS zelf vervangend busvervoer regelt.

Het is het gebrek aan aandacht voor dit soort details dat gekmakend is voor minder ervaren reizigers.

 

Minstens net zo verwarrend is dat de tijden van die “NS metro's” niet altijd overeenkomen met de werkelijke vertrektijden van de metro's, en dat genoemde eindbestemming ook niet overeenkomt met de eindbestemming die op de metro's getoond wordt. Zo geeft de NS reisplanner nu voor zondag een NS metro aan van Beurs naar Alexander om 16:10, dat is echter een metro van lijn C die naar Capelle gaat i.p.v. naar Alexander.

Reageer